pieczen - 12156 przepisów (strona:357/811)

Muffinki porzeczkowe 148

stąd muffinki nie dość że smaczne, to jeszcze bogate w witaminę C. Składniki suche 2,5 szklanki maki 0,5 szklanki cukru szczypta soli 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody 1/4 szklanki startej czekolady (użyłam gorzkiej, jednak lepsza byłaby mleczna, dałaby dodatkową słodycz) Składniki mokre 100 ml oleju 1 szklanka jogurtu naturalnego 2 jajka Dodatkowo garść(...)suche mieszamy osobno, następnie łączymy je na jednolitą masą. Do foremek nakładamy trochę ciasta, na to kilka porzeczek, na to znowu ciasto i na górę znowu kilka porzeczek. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200º C przez 20 minut. Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem.  Normal 0 21 MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size

Kuchenne aromaty
Krem z selera naciowego z chipsami z jarmużu 316

Kremowa zupa z selera naciowego z pieczonymi chipsami z jarmużu. Bardzo prosta, szybka, aromatyczna. Spróbujcie :) SKŁADNIKI Zupa: 1 seler naciowy (około 400g) 1 cebula 3/4 litra bulionu warzywnego 100 g serka topionego 1 łyżka oliwy, sól, pieprz Chipsy: 100 g jarmużu (bez grubych łodyżek) sól, pieprz czosnek granulowany oliwa z oliwek (lub oliwa czosnkowa ) PRZYGOTOWANIE   Cebulę kroimy w kostkę(...)minut.  Listki jarmużu przyprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem. Skrapiamy oliwą z oliwek. Możemy zamiast czosnku i oliwy zastosować  oliwę czosnkową . Wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy na około 8 minut do piekarnika nagrzanego do 150 stopni.    Gotową zupę miksujemy na gładko i podajemy z upieczonymi chipsami z jarmużu.  Smacznego

Moje Kuchenne Rewelacje
Placek ziemniaczany na wędzonej słoninie z czerwonym pesto i ziołami 202

Składniki: (na blaszkę 25x30cm) - 1,5 kg ziemniaków - mąka - 2 jajka - wędzona słonina lub boczek - czerwone pesto - zioła: majeranek, kurkuma, pietruszka, pieprz, sól - papier do pieczenia Ucieramy ziemniaki, dodajemy 2 jajka, mieszając dodajemy tyle mąki aby ciasto miało(...)gęstą konsystencje. Dosypujemy przyprawy. Blaszkę wykładamy papierem. Pokrojoną w cienkie paseczki słoninę układamy na formie. Słoninę smarujemy czerwonym pesto i wylewamy masę ziemniaczaną. Górę posypujemy majerankiem lub ziołami prowansalskimi. Pieczemy ok. 45 minut w temp 200 stopni. Smacznego

upichcona
Tarte tatin z czerwoną cebulą 173

cebulę wykładamy ciasto, jeżeli nie to cebulę przekładamy do tortownicy (z wyjmowanym dnem). D Dobrze jest dodatkowo zabezpieczyć formę otulając jej dno na zewnątrz folią aluminiową aby w trakcie pieczenia(...)wyciekał sok. Wyjmujemy ciasto z lodówki. Rozwałkowujemy je tak aby mieć koło zakrywające dno (ja po prostu odciskam formę) Na cebulę kładziemy ciasto, jego resztkami możemy dodatkowo wylepić brzegi. Pieczemy w temp. 200 C około 40 minut. Po upieczeniu zdejmujemy obręcz formy, przykładamy płaski talerz i odwracamy tartę. Podałam ją z rukolą i prażonym słonecznikiem. Na patelnię na której smażyłam

greenscarf
Krakersy 277

Krakersy wycinałam foremką do ciastek, każdego krakersa nakłuwałam w kilku miejscach widelcem i układałam na kratce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasteczka posmarowałam masłem i obsypałam wybranymi przyprawami. Piekłam 7-10 minut (do zarumienienia) w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni

Kulinarny Pamiętnik
Babeczki czekoladowo – karmelowe z pistacjami. 321

słodkie babeczki. W każdej jest zatopiony karmel ,na wierzchu odrobina śmietany i pistacje .Nie może być smaczniej.Skusicie się? . Składniki : na 12 muffinek. 300 g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki kakao 150 g cukru mała torebka cukru waniliowego 140 g masła ,rozpuścić ,ostudzić 2 jajka 170 ml mleka Dodatkowo:Karmel ,gęsty ,z mleka skondensowanego , śmietana kremówka(...)masło rozmieszać z mlekiem . Do mokrych składników dodac suche i wymieszać krótko. Nakladamy masę do połowy foremek na muffinki ,dodajemy karmel ,tyle ile lubicie i przykrywamy go masą czekoladową. Pieczemy w 180 stopniach przez około 20 minut . Po przestudzeniu dekorujemy śmietaną i pistacjami

Ladylaura.
2 składnikowe ciasteczka kokosowo bananowe wegańskie, bezglutenowe 194

dojrzałe) - 1,5 szklanki wiórków kokosowych (najlepiej niesiarkowanych) Przygotowanie : Wymieszać składniki blenderem lub mikserem, aż masa będzie gładka, uformować ciasteczka, wyłożyć na blachę z papierem do pieczenia i piec ok 25 min, aż zaczną robić się złote.  Smacznego

zdrowa vege kuchnia
Sernik marmurkowy z Nutellą / Nutella zebra cheesecake 311

łyżki budyniu waniliowego 300 g Nutelli Składniki na polewę: 100 g Nutelli 50 ml śmietanki kremówki 30% Przygotowanie: Włącz piekarnik i ustaw go na 180 oC, wyłóż papierem do pieczenia spód tortownicy o średnicy 21 cm. Ciasteczka rozdrobnij blenderze, dodaj miękkie masło, kakao i zmiksuj do połączenia składników. Wyłóż masą spód tortownicy. W misce miksera ubij jajka z cukrem(...)ciemnej zaczynając od środka formy (im więcej łyżek na raz tym grubsze wyjdą paski). Ciasto rozleje się na boki i wyjdzie piękna zebra. Włóż sernik do nagrzanego piekarnika i piecz przez 60 minut. Następnie wyłącz piekarnik, uchyl drzwiczki i pozostaw do ostygnięcia. Wystudzony sernik wstaw na kilka godzin do lodówki. W celu przygotowania polewy, podgrzej nutellę ze śmietanką w mikrofalówce

karmelowy
Bezglutenowe ciasto jogurtowe z mąki ryżowej z dodatkiem matchy. 194

chyba bardziej dla spokoju sumienia, żeby dodać składnik, który w teorii ma dobroczynne działanie na zdrowie. No i jednocześnie dla nadania ciastu lekko zielonkawego koloru (przecież gotowanie, czy pieczenie nie powinno być monotonne). Tego zielonego kolorku może za bardzo na moich zdjęciach nie widać, taki ze mnie (w cudzysłowiu) « fotograf ». Musicie uwierzyć mi na słowo. Zwykłą

MODA NA BIO
Wesołych Świąt! I tort z galaretką z cydru 236

każdym dodaniu. Mąki przesiać do osobnej miski, wymieszać. Po łyżce dodawać do masy jajecznej. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Masę wyłożyć do tortownicy, delikatnie wyrównać wierzch. Piec 25-35 minut w 160 st. C. Upieczony biszkopt wyjąć z piekarnika, zrzucić z wysokości 60 cm (w formie) na podłogę, wstawić z powrotem do lekko uchylonego piekarnika, wystudzić. Brzegi odkroić

Pożeraczka, czyli raz adobrze
"Keftedes" z halloumi i kaszy jaglanej z dipem pomidorowo-orzechowym 199

lodówki na 15-20 min. Maczając dłonie w zimnej wodzie, uformuj z masy 20 niewielkich kulek. Układaj je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika i piecz przez 10 minut, po czym przestaw piekarnik na opiekanie i zrumieniaj keftedes przez 5-7 minut z każdej strony. Podawaj od razu z dipem z suszonych pomidorów i orzechów włoskich

Chilli Czosnek i Oliwa
Jabłecznik w 15 minut :) 217

Dziś przepis na błyskawiczną szarlotkę, jak nie macie czasu na pieczenie, a ktoś ma do Was wpaść ten przepis sprawdzi się idealnie! ;) składniki 1 kg jabłek 2 kisiele morelowe lub brzoskwiniowe 200 g biszkoptów  cynamon cukier puder Jabłka obrać, zetrzeć na tarce i zagotować. Kisiel rozpuścić w 200 ml zimnej wody i następnie dodać do jabłek. Gotować

Cukier&Puder
Rożki bananowe 613

dość duże kwadraty - na środku każdego kwadratu ułożyć nadzienie bananowe, kwadrat złożyć na pół, jakbyśmy lepili pierogi, zlepić brzegi ciasta - powstałe trójkąty ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach od siebie - przygotowane rożki(...)pozostawić pod przykryciem na 20-30 minut do napuszenia - po tym czasie rożki posmarować z wierzchu roztrzepanym białkiem i posypać cukrem - piekarnik rozgrzać do temperatury 190-200 stopni, rożki piec przez 15-20 minut do lekkiego zrumienienia się Rożki bananowe najlepiej przechowywać pod przykryciem. Jak większość wypieków drożdżowych, najlepiej smakują pierwszego dnia. W kolejnych dniach można je odświeżyć, podgrzewając

Smakołyki Bereniki
Faszerowane bakłażany FIT 249

soli i odstawić.  2. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni C. 3. Łódeczki posypać pieprzem i wstawić do pieczenia na 20 minut. 4. W czasie, kiedy bakłażan się piecze, zrobić farsz. Miąższ bakłażana, paprykę, pomidorki oraz pora bardzo drobno pokroić. Podsmażyć   2-3 minuty na niewielkiej ilości oleju, następnie chwilę poddusić pod przykrywką, aż warzywa będą miękkie

Powiedz dietom nie
Kwiat drożdżowy z nutellą 179

odstawiam do wyrośnięcia  musi podwoić swoją objętość. Ciasto wałkujemy dość cienko wykrawamy 4  koła od dużego talerza . Następnie 1 krążek przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia . Krążek smarujemy nutellą i przykrywamy drugim , znowu smarujemy nutellą i przykrywamy . Na środek koła przykładamy kubek , od kubka do strony zewnętrznej robimy 16 równych nacięć . Bierzemy po 2 paski(...)przygotowany kwiat smarujemy roztrzepanym białkiem i posypujemy wiórkami kokosowymi z cukrem. Z ciasta możecie zrobić dowolne nacięcia i wywijać w różne kształty . Ja jeną część zrobiłam np: z kwadratu . Pieczemy w temperaturze 180 st około20/25 minut na złoty kolor. Bułeczki są naprawdę pyszne i fajnie się odrywa każdy listek . Z tej porcji ciasta wyszły mi 3 duże kwiaty . Smacznego

Sama słodycz i szczypta chili