pieczen - 12156 przepisów (strona:347/811)

Ciastka francuskie z kremem tiramisu i malinami 393

150ml mleka,  200g świeżych malin. Wykonanie Ciasto francuskie (mrożone rozmrozić!) rozwinąć i pociąć na około 12-15 kwadratów. Wraz z papierem przełożyć na blachę do pieczenia i piec około 15 minut w temp. 220st. Ostudzić.  Krem z paczki wymieszać z mlekiem, miksować na najwyższych obrotach przez 3 minuty. Rozłożyć na ciastkach. Posypać świeżymi malinami.  Najlepiej

Z miłości do słodkości
Filety z kurczaka i aromatyczny farsz pomidorowy z Newellą 231

pieczenia, posypać papryką, solą, ziołami prowansalskimi i polać olejem kokosowym. Całość wymieszać, aby frytki były równomiernie doprawione. Naczynie żaroodporne oraz blachę z frytkami wstawić do piekarnika i piec ok. 45-50 minut w temperaturze 180 stopni. Brokuł ugotować na parze(15-20 minut). Całość podawać z listkami świeżej bazylii lub koperku. Wpis dodaję do akcji Gotuj z Newellą

FitKot
Ciasteczka budyniowe kotki 214

ciasteczka się nie udały :) Dą bardzo kruche i można wyczuć w nich delikatny smak budyniu. Z ciastem dobrze się pracuje i można wykorzystać foremki z wytłoczkami - nic podczas pieczenia nie zniknie. Polecam też dodać do ciasta kilka łyżek mielonych orzechów - wtedy wychodzą jeszcze bardziej aromatyczne :) Ciasteczka budyniowe kotki 220 g mąki żytniej i orkiszowej razowej 80 g ksylitolu(...)mnie śmietankowy) 2 żółtka 4 łyżki mleka(można dodać więcej, jeśli ciasto nie nadaje się do wałkowania) Wszystkie składniki wymieszać i zagnieść ciasto. Formować ciasteczka, najlepiej rożki i piec w 180 stopniach koło 12 minut. inspirowane tym przepisem

FitKot
Puszysty biszkopt z karobem i kremem budyniowym (bez cukru, bez masła, bez pszenicy) 228

jest również metodą najbezpieczniejszą, nie należy mieszać przy pomocy miksera. Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno), nie smarować boków. Delikatnie przełożyć ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 160 - 170ºC przez około 35 - 40 minut lub do tzw. suchego patyczka. przepis na biszkopt pochodzi z Moich Wypieków . Krem: 1 opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru + 2 łyżki

FitKot
Gryczano - orkiszowe ciasto z białek 210

mąki gryczanej 1/2 szklanki mąki orkiszowej jasnej 1/2 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej 1/2 szklanki oleju rzepakowego 1/2 szklanki ksylitolu(lub cukru) 1/2 szklanki mleka 2 % 1 łyżeczka proszku do pieczenia skórka otarta z jednej, sparzonej wcześniej wrzątkiem limonki Białka ubijamy na lśniącą pianę. Stopniowo sypiemy cukier i dalej ubijamy. Następnie dolewamy olej i zmniejszamy(...)obroty. Dolewamy mleko w temperaturze pokojowej. Miksujemy dalej na niskich obrotach. Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem lekko mieszamy . Na koniec dodajemy skórkę z limonki, mieszamy. Wylewamy ciasto do keksówki. Pieczemy w 170 stopniach ok. 45 min. Zimne posypujemy cukrem pudrem. źródło przepisu

FitKot
Ciasteczka kokosowo-owsiane 235

misce. Do suchych składników dodajemy mokre, wszystko starannie mieszamy. Blachę wykładamy papierem do pieczenia a następnie wykładamy łyżką niewielkie porcje masy formując ciasteczka (zostawiamy między nimi odstępy). Ciastka pieczemy w temp 180st przez 15 min. źródło przepisu

FitKot
Ciasteczka z nasionkami i miodem 189

miodem 100 ml płatków owsianych 100 ml nasion słonecznika 100 ml nasion lnu (u mnie złocisty) 200 ml mąki orkiszowej razowej 200 ml mąki żytniej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100 ml oleju słonecznikowego 2 jajka 1 łyżeczka soli (płaska) 1 łyżka miodu 2 łyżeczki stewii Wymieszać wszystkie sypkie(...)składniki. Dodać olej, jajka, miód i wyrobić ciasto. Ciasto podzielić na równe kulki, a następnie spłaszczyć je tak aby powstały okrągłe ciasteczka. Blachę wyłożyć pergaminem, ułożyć na nim ciasteczka. Piec w piekarniku nagrzanym do temp. 200 C ok 20-30 min. inspiracja

FitKot
Cytrynowe ciasteczka na oliwie 191

skórka starta z cytryny 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody Wszystkie składniki wymieszać ze sobą na gładką masę. Porcje ciasta nabierać łyżeczką, formować kulki, lekko spłaszczając. Piec w nagrzanym piekarniku w 180 stopniach do zrumienienia. źródło przepisu Przepis dodaję do akcji: Piknik, Uczta pod gołym niebem

FitKot
Kurczak z ryżem i brzoskwiniami 222

Jeden ze sposób na wykorzystanie kawałków mięsa z pieczonego kurczka. torebka ryżu pół puszki brzoskwiń pieczona pierś z kurczaka posiekana natka pietruszki sól i pieprz Ryż ugotować wg przepisu na opakowaniu. Pieczonego kurczaka obrać z miesa i pokroić w drobną kostkę. Brzoskwinie odsączyć z zalewy i pokroić w drobną kostkę. Do ryżu dodać kurczaka i brzoskwinie, podlać kilkoma łyżkami soku

Atlas Smaków
Granola 187

pestakami. Olej połączyć z miodem i wlać do płatków. Porządnie wymieszać, najlepiej rękami. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego do 150°C piekarnika i piec ok 25 min do zrumienienia. W między czasie parę razy przemieszać aby płatki nie przykleiły się do papieru. Dodać owoce, wymieszać, wyłączyć piekarnik i zostawić granolę

Atlas Smaków
Skrzydełka w miodzie 180

niealergika miodu pszczelego ) 2 łyżki oleju rzepakowego 2 ząbki czosnku łyżeczka musztardy dijon łyżka sosu sojowego sól i pieprz Skrzydełka dokładnie oczyścić. Umyć, osuszyć i odkroić końcówki ( w trakcie pieczenia za mocno się przypiekają, wykorzystujemy je do zrobienia wywaru ). Przygotowujemy sos miodowy. Do miski wlewamy miód i olej, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, musztardę i sos sojowy. Doprawiamy(...)smaku solą i pieprzem. Do tak przygotowanej marynaty wkładamy skrzydełka i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na min 1 godzinę do lodówki. Nastepnie wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika i piec do zrumienienia. Dodatki: Skrzydełka w miodzie najlepiej smakują z marynowaną dynią i frytkami

Atlas Smaków
Chipsy z batatów 154

Bataty dokładnie wyszorować i pokroić na cienki plasterki.  Piekarnik rozgrzać do temperatury 190 ºC. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, rozłożyć plasterki batatów, posypać rozmarynem i solą i piec ok 30 min, do zrumienienia

Atlas Smaków
Cake pops - wypiekane ciastka na patyku 210

mąki 80 g cukru łyżeczka proszku do pieczenia 120 ml wody 2 łyżki oleju łyżka octu balsamicznego cukier puder / gorzka czekolada posypki Piekarnik nagrzać do 180  °C  .  Wymieszać suche składniki(...)dodać mokre i zmiksować. Silikonową formę natłuścić olejem w sprayu. Każde wgłębienie wypełnić masą do 3/4 wysokości. Ciasto wlewamy do foremek bez dziurek ;) i przykrywamy drugą częścią, z dziurkami. Pieczemy ok 20 min. Po upieczeniu i wystudzeniu ciasteczek, zanurzyć patyczek do 1/4 wysokości w rozpuszczonej czekoladzie i wbić w ciasteczko. Zostawić do zastygnięcia.  Gotowe cake pops zanurzać w lukrze

Atlas Smaków
Mazurek z orzechami laskowymi i czekoladą 172

się połączą w drobną kruszonkę. Następnie dodać jajko i zagnieść ciasto w jednolitą kulę, owinąć folią i włożyć do lodówki na pół godziny. Ciasto włożyć pomiędzy złożony papier do pieczenia i rozwałkować na placek trochę większy od formy(...)Przełożyć na blaszkę i zrobić 1 cm rant. Spód podziurkować widelcem i włożyć do lodówki na 30 min. Piekarnik nagrzać do 160  ° C , ciasto piec 35 min, do zrumienienia. Ostudzić. W rondelku rozpuścić czekoladę wraz ze śmietanką. Delikatnie ostudzić i wyłożyć na ciasto. Udekorować posiekanymi orzechami, schłodzić w lodówce

Atlas Smaków
Tarta z zielonymi szparagami i mascarpone 194

startego żółtego sera sól i pieprz Piekarnik nagrzać do 200°C. Ciasto rozwinąć, boki zwinąć do środka tworząc 1 cm rant, całość ponakłuwać widelcem. Przełożyć na dużą blachę do pieczenia. Przygotować szparagi: zielone szparagi mogą mieć zdrewniałą końcówkę. Aby znaleść granicę od której zaczyna się delikatna część szparaga należy wygiąć szparaga bliżej dolnej części pędu. Złamie sie w odpowiednim(...)zabarwieniu obieramy. Grubsze szparagi kroimy na pół.  Na cieście rozsmarowujemy mascarpone i posypujemy żółtym serem. Nastepnie układamy szparagi i delikatnie wciskamy w serek.  Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok. 15 minut. Inspiracja: klik

Atlas Smaków