pieczen - 12156 przepisów (strona:265/811)

Pieczone krokiety ziemniaczane 177

Dzisiejszą propozycją są krokiety ziemniaczane z pieczarkami z dodatkiem sera żółtego. W odróżnieniu od tradycyjnych krokietów te są pieczone, co nie ujmuje im nic ze smaku, a zmniejsza nieco kaloryczność tej potrawy. Są pyszne podawane na gorąco, a ja je lubię w obecności barszczyku czerwonego. Smacznego! Składniki: Ciasto: 1 kg ziemniaków 2 jajka 15 dag mąki sól, pieprz szczypta gałki(...)siekamy i razem z pieczarkami podsmażamy go na 1 łyżce masła. Farsz studzimy. Do przestudzonego farszu dodajemy starty na grubych oczkach ser żółty (by rozpuścił się dopiero w trakcie pieczenia). Następnie z ciasta formujemy placuszki, każdy z nich smarujemy cienko śmietaną, po czym nakładamy porcję farszu i formujemy krokiety. Potem przygotowane krokiety układamy na blaszce wysmarowanej margaryną i każdy

psgotujemy
Placuszki z ricotty 177

cały dzień (może to przez te przepyszne truskawki??). Smacznego! Składniki: 250 g serka ricotta 125 ml mleka 2 jajka 100 g mąki 2 łyżki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli olej do smażenia(...)mnie kokosowy) ulubiony dodatek do placków: owoce, bita śmietana, konfitura itp. Wykonanie: Żółtka oddzielamy od białek. W misce mieszamy ricottę, żółtka i mleko. Dodajemy cukier, mąkę, proszek do pieczenia, sól i mieszamy delikatnie, by powstało gładkie ciasto. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę, następnie dodajemy ją do mleczno-serowo-żółtkowej mieszanki. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy

psgotujemy
Baletki z makiem (bitki z makiem) 167

mieszamy. Ciasto nakładamy do rękawa cukierniczego z grubą, okrągłą nasadką i wykładamy na blachę (wyłożoną papierem do pieczenia) nieduże krążki, pozostawiając odstępy między ciastkami. Posypujemy po wierzchu makiem. Pieczemy w temperaturze 180ºC przez około 10 minut, aż będą lekko złote. Wystudzone ciasteczka przekładamy dżemem. PS. białka niedokładnie ubite lub zbyt mocno wymieszana masa jajeczna z mąką spowoduje płaskie(...)rozlewające się na blaszce ciasteczka, bo zniszczeniu ulegną pęcherzyki powietrza; płaskie będą również, jeśli blacha z ciastkami będzie czekać na upieczenie pierwszej, należy piec obie na jeden

psgotujemy
Ciasto "Zośka" 1129

zawsze układam w to miejsce kakaowy placek. Ciasto Zośka u mnie w domu pieczone było niezliczoną ilość razy, więc z całkowitym przekonaniem zachęcam do wypróbowania przepisu. Smacznego! Składniki: 30 dag margaryny 25 dag cukru 25 dag mąki 6 jaj 1 cukier waniliowy 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka kakao 2/3 szkl. zmielonych orzechów włoskich 1 łyżeczka amoniaku(...)żółtka ucieramy na puszystą masę, potem dodajemy mąkę, proszek, amoniak oraz ubitą pianę z białek. Ciasto dzielimy na 3 części: 1+orzechy, 2+kakao, 3+2 łyżki mąki, i pieczemy trzy placki. 2 galaretki rozpuszczamy w 2 szkl. wody, gdy się trochę zetnie dodajemy filiżankę wiśni drelowanych. Galaretkę cytrynową rozpuszczamy w 1 szkl. wody. Potem ubijamy 400 ml śmietanki

psgotujemy
Twarogowe placuszki 167

proszku do pieczenia ok. 5 łyżek mąki jakieś dodatki np. owoce, czekolada, dżem itp.  Wykonanie: Twaróg mieszamy w misce z jajkiem. Następnie dodajemy kefir, cukry, proszek do pieczenia i mieszamy razem. Na końcu dodajemy mąkę (tyle, żeby masa miała konsystencję gęstej śmietany) i ponownie mieszamy. Smażymy małe placuszki na odrobinie oleju. Podajemy z ulubionymi dodatkami

psgotujemy
Chlebek nocny z kaszy jaglanej 220

tych "oczekujących". Jakiś czas temu publikowałam przepis na drożdżówkę kobiety pracującej , którą odstawiamy do wyrośnięcia na czas ok. 8 godzinnej pracy. Dziś z serii nocnych :) Czyli wieczorem mieszamy, rano pieczemy. Wyszedł pyszny ! smakuje wybornie np. ze świeżym ogórkiem, ale także na słodko np. z dżemem. Składniki: ½ kg mąki, 2 łyżeczki suszonych drożdży, 300 ml wody, 15 dag ugotowanej ostudzonej kaszy(...)wymieszać i dokładnie wyrobić ciasto. Przełożyć ciasto do formy, przykryć ścierką i odłożyć na noc do lodówki. Następnego dnia ciasto wyjąć z lodówki, odstawić na  30 minut przed pieczeniem. Po czym piec w temperaturze 200 stopni około 40 minut

Tradycyjna Kuchnia
jagodowy tofurnik - wegański sernik 342

. Na wierzch wykładamy w kilku miejscach pozostałe puree z jagód i za pomocą np. patyczka szaszłykowego tworzymy "esy-floresy". Wkładamy tofurnik do piekarnika rozgrzanego do 180*C i pieczemy 15 minut, następnie zmniejszamy temp. do 130*C i pieczemy jeszcze ok. 40 minut. Wyłączamy piekarnik i pozostawiamy w nim tofurnik jeszcze na ok. 15 minut. Po tym czasie wyjmujemy

chili & sugar
łatwy, smaczny ucieraniec z morelami... 209

mikserem krótko utrzeć, do połączenia składników, masa ma być gęsta 2 formy tortownice niskie silikonowe 22 cm - ciasto przełożyć do form, rozsmarować i powkładać połówki moreli skórką na ciasto piec w 200 C około 40-45 minut, do suchego patyczka, upieczone ciasta wystudzić w formach cukier puder wymieszać z sokiem z cytryny na pół płynny, polać lukrem ciasta po wierzchu(...)zostawić do zastygnięcia ciasto jest łatwe, tanie, można je piec z różnymi owocami..................SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Oreo cake pops 227

następnie serek twarogowy. Miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Wkładamy na 60 minut do lodówki do stężenia masy. 2. Z masy formujemy 15 kuleczek. Układamy na desce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do lodówki na czas rozpuszczania czekolady. 3. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę. Deskę z kuleczkami wyciągamy z lodówki. Końcówkę patyczka do cake pops maczamy w czekoladzie(...)minut. 4. Po 15 minutach kuleczki ponownie wyciągamy z lodówki. Jeżeli czekolada zaczęła już tężeć, rozpuszczamy ją ponownie. Każdą kuleczkę maczamy w czekoladzie i układamy na papierze do pieczenia. Ostatni raz odkładamy do lodówki do całkowitego stężenia, czyli na około 45 minut. Smacznego

My Culinary Art
‪Japanese Cotton Cheesecake 184

czas mieszając. Partiami dodajemy ubitą pianę, za każdym razem ubijając dokładnie masę. Na dno formy będącej na wyposażeniu piekarnika wlewamy 1 litr wrzącej wody. Pieczemy ciasto w foremce (średnica 15 cm), którą wykładamy papierem do pieczenia (boki i dno) natłuszczonym masłem w temperaturze 170 stopni C przez 15 min, następnie zmniejszamy temp do 160 stopni C i dalej pieczemy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Zdrowa pełnoziarnista pizza w 15 minut !! 211

jedyna pizza jaką będę robić. Spód to trochę przerobiony chlebek naan, którego zamiast na drożdżach zrobiłam na jogurcie, ale na pewno wypróbuje niebawem również jego tradycyjną wersję, chlebek piecze się na suchej patelni bez dodatku tłuszczu przez ok 2 minuty !! dlatego jeśli macie ochotę na pizze, a nie macie czasu na tradycyjne ciasto wypróbujcie koniecznie tą ekspresową wersję :) Mieszajcie swoje(...)wyrobić ciasto, jeśli nie chce się połączyć dodać wody, jeśli jest zbytnio klejące dodać mąki, następnie wyrobione ciasto podzielić na pół i każdą kulkę rozwałkować najlepiej na papierze do pieczenia (ciasto ułożyć na jednym kawałku papieru i przykryć drugim) na taką grubość jaką chcemy, następnie ciasto położyć na suchą rozgrzaną patelkę i piec ok 1 minuty, przewrócić na drugą

zdrowa vege kuchnia
Słodkie maleństwa z poziomkami 223

zdała, niestety, egzaminu. Zamiast tego wrzucałam kuleczki do czekolady, wyjmowałam widelczykiem do przekąsek (takim malutkim, z dwoma ząbkami), czekałam chwilę, aż czekolada obcieknie, następnie układałam na papierze do pieczenia, posypywałam kawałeczkami liofilizowanych truskawek i zostawiałam w spokoju, sięgając po kolejną kuleczką... Tak - to zajmuje trochę czasu. Ale mina i komentarz C. wynagrodziły wszystkie trudy. Stwierdził, że kiedy myśli(...)formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Ułożyć na talerzu, schłodzić w lodówce przez noc. Następnego dnia pozostałą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, zatemperować. Trufle oblewać czekoladą, układać na papierze do pieczenia. Natychmiast wierzch dekorować liofilizowanymi truskawkami. Zostawić do zastygnięcia. Smacznego! Przepis bierze udział w konkursie u Alicji - wyobrażacie sobie takie pralinki na tak niezwykłym talerzu...? Ależ to byłoby piękne

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Tarta z wiśniami 220

schłodzić w lodówce przez około 1 godzinę. Schłodzone ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę do tarty łącznie z bokami. Pozostałe ciasto odłożyć. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C. Piec ok. 15 - 20 min. Ciasto powinno się lekko zarumienić. Wyjąć z piekarnika, przestudzić. Wiśnie wymieszać z cukrem i mąką ziemniaczaną.  Nałożyć owoce równomiernie na podpieczonym cieście. Pozostałe ciasto zetrzeć(...)tarce o dużych oczkach na wiśnie lub rozwałkować i wykroić z ciasta kształty np. kwiatków i ułożyć na wiśniach. Piec w 180°C przez około 40 - 45 minut lub do momentu, aż wierzch ciasta ładnie się zarumieni. Wyjąć, wystudzić. Smacznego! :-)     Sprytka nie mogła dłużej czekać...Nie mogła zrozumieć czemu stoi ciasto i nikt go nie zjada..więc zgłosiła

maniapieczenia
Orzechy Pieczone z Pieprzem Kolorowym - dla facetów i nie tylko ;) 223

macie jakieś sugestie lub uwagi, piszcie, dzięki temu uda mi się stworzyć kącik idealny dla Was. Z przepisów mogą oczywiście korzystać również kobiety, bo potrawy są pyszne. Dziś orzechy pieczone, idealna przekąska do piwa, ale nie tylko. Można podać na stół gościom do przegryzania, albo podjadać je przy filmie. Są pyszne, a mnie smak urzekł na drugi dzień po upieczeniu(...)kolorowego 1/2 łyżeczki soli 1 łyżka syropu klonowego lub miodu Wykonanie: W pierwszej kolejności włącz piekarnik i ustaw temperaturę na 200 stopni. Blachę lub prostokątną formę wyłóż papierem do pieczenia. Orzechy wsypujesz do miski. Ja użyłam też orzechów brazylijskich, one są dosyć sporych kształtów, więc je pokroiłam, ale tylko te, resztę zostawiłam w całości. Jak już masz orzechy

Blondynka Gotuje
Drożdżowy chlebek z marchewką i orzechami włoskimi 207

Oczywiście możesz użyć tych świeżych, sięgnij wówczas po ½ kostki (50g), przygotuj rozczyn w ciepłym mleku sojowym, pozostaw go na 10 minut i dopiero wtedy dodaj do reszty składników. Obok piekącej się formy z ciastem koniecznie postaw żaroodporną miseczkę z wodą – chlebek stanie się jeszcze bardziej delikatny.  Wspaniały i zdrowy wypiek w pyszny sposób łączący ze sobą pożywność orkiszu, witaminy(...)powinno zająć około 10 minut. Przykryj ściereczką i odłóż w ciepłe miejsce na 40 minut, aż ciasto podwoi objętość.  Formę keksówkę natłuść olejem i wyłóż papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz kilkakrotnie zagnieć, uformuj w bochenek i przełóż do przygotowanej formy. Ponownie przykryj i odłóż jeszcze na 20 minut. Piekarnik rozgrzej do 190 °C. Wierzch chleba

Roślinna - blog wegański