Placuszki - 170g pure z dyni - 150g mąki pszennej - 30g cukru waniliowego (przepis znajdziecie tutaj) lub zwykłego - 180g jogurtu - 15g oleju - 1/2 łyżeczki cynamonu - 1 jajko - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1/2 łyżeczki sody 2. Syrop pomarańczowy - 200 ml soku pomarańczowego(...)wyciśnięty z pomarańczy lub z butelki/kartonu) - 80g cukru - 1 pomarańcza Składniki na 12 sztuk Zaczynamy od przygotowania ciasta na placuszki. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, sodę, proszek do pieczenia cynamon i mieszamy. Następnie dodajemy pure z dyni, jogurt, olej, jajko i wszystko razem łączymy na jednolitą masę. Kiedy ciasto jest gotowe w rondelku przygotowujemy syrop pomarańczowy. Wlewamy
Kuchenne WariacjePrzed włączeniem piekarnika wstaw do niego pojemnik żaroodporny z wodą. Po nagrzaniu się piekarnika wstaw blachę z chlebem. Piecz chleb 10 minut, a następnie wyjmij pojemnik z wodą, zmniejsz temperaturę do 220 °C, i kontynuuj pieczenie przez dalsze 30 minut. Po upieczeniu uchyl delikatnie drzwiczki piekarnika na 10 minut, po których wyjmij chleb i całkowicie go ostudź
Grahamka, weka i kajzerkałyżek cukru pudru Dekoracja: świeże maliny listki mięty 50 g białej czekolady 3 łyżki śmietanki kremówki 30% Przygotować formę o wymiarach 25x36 cm i wyłożyć ją papierem do pieczenia. Zaczynamy od spodu sernika. Ciastka dokładnie pokruszyć i wymieszać z roztopionym (lekko przestudzonym) masłem. Masa powinna konsystencją przypominać mokry piasek. Wysypać ją na spód formy i dokładnie uklepać (fot.1) . Wstawić(...)skórkę z cytryny, skrobię lub mąkę ziemniaczaną oraz cukier i zmiksować. Kolejno dodawać jajka i żółtka miksując. Masę wylać na spód (fot.2) , wyrównać powierzchnię i wstawić do piekarnika. Piec przez 15 minut, a następnie zmniejszyć temperaturę do 120˚C i piec przez kolejne 30 minut. Sernik musi być ścięty, ale miękki, dopiero po ostudzeniu i schłodzeniu nabierze dobrej konsystencji
Świat CiastaPrzepis pochodzi z "Mojego Gotowania" z września 2010. Ciasto upiekłam wtedy i piekę je co roku, bo jest naprawdę smaczne. Nie może go zatem zabraknąć na moim blogu :) Składniki: Ciasto szklanka mąki 3 łyżki mąki ziemniaczanej cukier waniliowy 120 g zimnego masła 3 łyżki wiórków kokosowych jajko 2 żółtka Masa kremowa 250 ml gęstej śmietany 100 ml cukru + 2 łyżki(...)sobą suche składniki ciasta. Zetrzeć do nich masło, dodać żółtka i jajko. Zagnieść miękkie i dość luźne ciasto. W foremce (27 x 8 x 3 cm) wyłożonej papierem do pieczenia rozłożyć ciasto (jest na tyle miękkie, że można to zrobić palcami), formując przy brzegach wyższe ranty. Białka z dwoma łyżkami cukru ubić na sztywną masę. Dodać mąkę ziemniaczaną
Weekendy w domu i ogrodziebędzie potrzeby jako klej. Oczy dla nietoperzy zrobiłam z lukru królewskiego i czekoladowej kuwertury. Wystarczy przełożyć lukier do niedużego woreczka strunowego i wyciskać małe krople na papier do pieczenia, kiedy(...)lukier wyschnie dodajemy czarne źrenice z rozpuszczonej kuwertury czekoladowej. Tak samo można przygotować kły dla nietoperzy. Z gotowej polewy czekoladowej robimy skrzydełka. Rozpuszczamy czekoladę i wyciskamy na papier do pieczenia malując skrzydełka (można zrobić sobie szablon i podłożyć pod papier). Skrzydełka nie mogą być zbyt duże, bo nie będą chciały się trzymać na babeczkach. Na gotowe babeczki przyklejamy czekoladą
Ciastkozercyczasie jeszcze raz krótko zagnieść, a następnie przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić w ciepłe miejsce na 20 min do ponownego podrośnięcia. Przed włożeniem do pieca posypać kruszonką. Do tego ciasta możemy też dać owoce lub zostawić je w takiej postaci. Pieczemy w 200 stopniach przez 40 minut. Zajadamy z czym tylko dusza zapragnie np. szybką konfiturą
Gotowanie...to proste !ponownego wyrośnięcia na 40 minut. Nagrzej piekarnik na 250ºC, u mnie termoobieg i piecz bagietki przez 10 minut. Po 10 minutach obniż temperaturę do 225ºC i piecz jeszcze przez 15 minut. Podczas pieczenia spryskaj bagietki wodą lub umieść naczynie z wodą na dnie piekarnika. Skórka będzie wtedy chrupiąca
codojedzeniasię na leniwe weekendowe śniadania :) Z przepisu wychodzi ok. 10 pancakesów. Składniki: 2 małe gruszki 1 jajko 100 g mąki pszennej 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 100 ml mleka 2 łyki cukru brązowego Szczypta cynamonu Przepis: Gruszki obieramy i ścieramy(...)tarce na grubych oczkach. Starte gruszki należy odsączyć. Dodajemy do nich jajko i mleko. Całość mieszamy do połączenia składników. W drugiej misce łączymy przesianą mąkę, sodę, proszek do pieczenia, cukier oraz cynamon. Do przygotowanej mieszanki dodajemy pozostałe mokre składniki i mieszamy trzepaczką. Na koniec dodajemy oliwę z oliwek i ponownie mieszamy. Pancakesy smażymy na złoto z każdej strony
Emcia Pichcikoncentratu pomidorowego kaszka kukurydziana do obtaczania Dynię pieczemy ok 40 minut w 190 stopniach. Wyjmujemy, obieramy ze skórki i rozgniatamy widelcem. Odstawiamy aby wystygła. Do zimnej dyni wbijamy jaja, dodajemy mąkę, ser i pozostałe składniki. Wyrabiamy krótko masę. Formujemy nuggetsy, obtaczamy w kaszce kukurydzianej, układamy na papier do pieczenia. Pieczemy w 190 stopniach ok 25 minut
AZgotuj!żółtko neutralny w smaku olej – np. słonecznikowy lub z pestek winogron drewniana łyżka i trochę cierpliwości Wykonanie: bakłażany układamy na blaszce piekarnika i pieczemy przez 70 minut w 170° z termoobiegiem. W połowie pieczenia warto przewrócić je na drugą stronę, ja piekłam na „drabince” bez przewracania. studzimy i zdejmujemy z nich skórkę – odchodzi sama
Patchworkwyjmujemy naczynie, wykładamy je ostrożnie papierem do pieczenia i przekładamy delikatnie jedną część ciasta (drugą miskę wkładamy do lodówki). Chlebek nacinamy w trzech miejscach, nakrywamy go pokrywką i pieczemy 30 min, po upływie tego czasu zdejmujemy pokrywkę i pieczemy chlebek jeszcze ok. 20 min. aż chleb będzie porządnie upieczony (mi wystarczyło 15). Po upieczeniu przekładamy chlebek na kratce
charlotte gotujespodów pizzy ok. 1 cm od brzegów. Następnie zawijamy brzegi ciasta do środka tak aby ser znalazł się w środku rantów. Dokładnie zlepiamy ciasto aby ser nie wyciekł podczas pieczenia. Na środek pizzy wykładamy sos pomidorowy(...)posypujemy szczyptą oregano, bazylii, pieprzu i soli. Możemy również posypać drobno pokrojonym czosnkiem. Następnie posypujemy tartą mozzarellą, startym żółtym serem i wykładamy plasterki salami (lub inne ulubione składniki). Pizze pieczemy ok. 7-9 minut w temperaturze 250 stopni do lekkiego zrumienienia ciasta. Pizzę warto piec na niższej wysokości piekarnika, wtedy ciasto doskonale się wypiecze tworząc chrupiącą skorupkę, a składniki
Słodka Stronaponadto to ciasto na niezapowiedziane wizyty. Robi się je błyskawicznie (no chyba że tak jak ja kupicie najmniejsze jabłka to wtedy całe wieki będziecie je obierać). Co prawda proces pieczenia(...)minut, ale warto poczekać Naprawdę, każdy kto ma dwie lewe ręce do kuchni pokocha ten przepis. Ciasto łatwo się kroi. Masło i sok z jabłek w trakcie pieczenia stają się idealnym spoiwem suchej i sypkiej “frakcji” ciasta. Nowy post Szarlotka sypana pojawił się w Wypieki i Rumieńce
Wypieki i RumieńceNie wiem jak wy ale my ją bardzo lubimy. Robię ją dosyć często jednak w wersji bardziej łagodnej. Tym razem zrobiłam w wersji dla tych, którzy
Ala piecze i gotujedaktyle także pokroić. Płatki owsiane wymieszać z orzechami mielonymi i orzechami kawałkami orzechów, dodać masę miodowo-orzechową - wymieszać składniki. Płatki wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w 160 stopniach C około 12-15 minut. Po tym czasie dodać pokrojone daktyle i żurawinę - piec jeszcze 3-5 minut. Upieczoną granolę pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Ostygniętą przełożyć
kolorowotorcikowo