pieczen - 12156 przepisów (strona:255/811)

Makowiec zwijany 1237

minut w ciepłe miejsce   Jeśli ciasto jest zbyt klejące, podsypać delikatnie mąką w celu zawinięcia masy Makowce ułożyć na dużej blaszce, w sporych odstępach od siebie Piec w temperaturze 190*C przez około 30 - 40 minut, do złotego brązowego koloru (kolor będzie wyraźnie przebijał przez papier). Wyjąć, rozciąć papier od góry, przestudzić(...)mąki, wymieszać, by nie było grudek Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 10 - 15 min.             Takie rolady makowe piekła Moja mama właśnie na Święta Bożego                     Narodzenia

Proste Potrawy
Ciasto Jamajka 657

mąkę z proszkiem, budyń oraz kakao. Miksować krótko, tylko do połączenia składników. Masę przełożyć do przygotowanej blaszki i ładnie wyrównać. Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego na 175 C i piec do suchego patyczka ok 25 minut, funkcja góra-dół. Gotowy biszkopt wystudzić. Przygotować galaretki. Wodę zagotować i rozpuścić w niej wszystkie galaretki. Odstawić do wystudzenia. Wystudzony biszkopt przekroić(...)blaty. Blat ze spodu ponownie włożyć do blaszki w której piekliśmy biszkopt. Blat nasączyć 7 łyżkami herbaty, ja smaruje blat pędzelkiem silikonowym wtedy ładnie i równomiernie się nasącza. Następnie posmarować  4 łyżkami dżemu. Odstawiamy i czekamy aż galaretka zacznie tężeć i nabierze gęstej kisielowatej konsystencji. Gdy galaretka będzie gotowa na cieście posmarowanym dżemem rozłożyć banany. Banany obrać i przekroić

Monia miesza i gotuje
BEZA PAWŁOWEJ 184

cukru pudru 1 łyżeczka octu winnego 400 ml śmietany kremówki do ubicia 100 g rodzynek Sposób przygotowania: Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza, blachę wyłóż papierem do pieczenia. Ubij białka(...)sztywną pianę, delikatnie dosypuj do niej cukier puder i cały czas ubijając wlej ocet winny. Piana będzie gotowa, kiedy stanie się jednolita i błyszcząca. Rozłóż ją na papierze do pieczenia znajdującym się na blasze, formując krąg o średnicy 20 centymetrów i grubości kilku centymetrów. Wyrównaj boki oraz wierzch bezy i wstaw blachę do piekarnika na 1-1,5 godziny

Przepisy kulinarne babci Antoniny
Pieczone krokiety z pieczarkami 432

lżejsza wersja popularnych, smażonych krokietów z pieczarkami, podawanych najczęściej do barszczu. Kompozycja doskonała:). Pieczone w niczym nie ustępują smażonym. Przy ich robieniu skorzystałam z mojego ulubionego przepisu na naleśniki, gdzie do ciasta dodaje się olej. Przepis TUTAJ . Pieczarek należy użyć dużo, bo po podsmażeniu bardzo się kurczą. Naleśniki: 3 szklanki mąki 2 szklanki wody gazowanej 2 szklanki mleka 5 jajek(...)boki a później górę i dół. Robimy tak z każdym naleśnikiem.  4. Tak przygotowane krokiety Maczamy w rozmąconym jajku, obtaczamy w bułce. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 200 stopni z termoobiegiem przez około 20 minut do zarumienienia

Szefowa kuchni
Pasztet sojowy z grzybami 193

masa jest za sucha należy dodać napar pozostały po grzybach. Doprawić solą i pieprzem według uznania. 5. Pieczenie: Do wysmarowanej olejem foremki aluminiowej przełożyć masę pasztetową i piec 60 minut w temp. 180 st. C. Składniki pozwalają na przygotowanie 700g pasztetu. Pasztet należy przechowywać w lodówce, a w razie potrzeby można mrozić. U mnie nie zdarzyło się, żeby

Pij soki wyciskane
Wegańskie brownie z chałwą 267

Jeżeli zacząłeś od jej topienia to do tego momentu wystygła wystarczająco. Wymieszaj po czym dodaj pokrojoną/pokruszoną chałwę i połącz. Przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz przez 20! minut w temp. 180 C na środkowej półce piekarnika (może być termoobieg). Gotowe! ps. Piekłam wieczorem i stąd ta różnica kolorów. Ciężko zrobić ładnie zdjęcie tak nieatrakcyjnemu plackowi

greenscarf
Ciasto miodowe z orzechami, kremową masą i powidłami (Orzechowiec czy też Miodownik) 326

wolnym ogniu przez kilka minut. Przygotowuję ciasto: Do dużego naczynia umieszczam wszystkie składniki i wyrabiam gładkie, elastyczne ciasto. Dzielę na dwie części. Pierwszą cześć wykładam na blaszkę i piekę ok. 12 minut w temp. 180' C (grzałki góra-dół ). Kiedy się upiecze, wykładam pozostałą część ciasta na blaszkę takiej samej wielkości (u mnie jest to po prostu ta sama blaszka(...)ciasto warstwę orzechową. Także piekę ok. 12 minut w temp. 180 ' C. Przygotowuję masę: Jajka energicznie ubijam z cukrem na gładką masę, pod koniec dodaję mąkę. Masę wlewam cienkim strumieniem do gotującego się mleka. Gotuję przez kilka minut, mieszając od czasu do czasu. Kiedy masa jest już trochę przestudzona, ale nadal ciepła, dodaję pokrojone masło. Całość energicznie mieszam, aż powstanie

Wielopokoleniowo
Choinki z piernika 220

bardziej kolorowe ;) Składniki: 1/2 kg mąki pszennej 2/3 kostki masła 25 dkg miodu 2 łyżki mieszanki korzennej do piernika 4 łyżki cukru 2 żółtka 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Na lukier: 250-400 g cukru pudru 1 białko łyżka soku z cytryny Dodatkowo: 6 foremek w kształcie gwiazdek, każda w innym rozmiarze. Przygotowanie: Masło trzeba rozpuścić z miodem(...)odstawić do wystygnięcia. Żółtka ucieramy z cukrem. Następnie powoli, cały czas miksując, dodajemy rozpuszczony miód z masłem i przyprawami. Na koniec dodajemy partiami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Po chwili ciasto będzie tak gęste, że mikser będzie miał trudności z dalszym ucieraniem, wtedy trzeba się przerzucić na pracę ręczną. Zagniatamy ciasto aż będzie gładkie i elastyczne. Zawijamy

Kulinarne Inspiracje
Mięsny pasztet z suszoną śliwką 158

Wspaniały i aromatyczny mięsny pasztet, który wyróżnia się konsystencją. Struktura bardziej przypomina pieczeń, dzięki jednokrotnemu mieleniu mięsa. Pyszna propozycja w sam raz na nadchodzące Święta. Pasztet przygotowałam w prześlicznych, świątecznych foremkach od PapilArt . Składniki: (keksówka 20x11) 300g wątróbki 400g boczku wędzonego surowego 200g surowej szynki wieprzowej 100g surowego schabu wieprzowego  1 duża marchewka (obrana) 2 liście laurowe(...)maszynce, ale tylko jeden raz by zachować włókna mięsa. Doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy majeranek. Do keksówki wkładamy połowę masy mięsnej, układamy śliwki, przykrywamy resztą pasztetu i delikatnie dociskamy. Pieczemy przez 40 minut w temperaturze 180*C, środkowa półka, termoobieg

Gotowanie i blogowanie
Marcepanowe kartofelki 370

Myślę, że takich maniaków marcepanowych jak ja jest więcej i pokusicie się o zrobienie tych kartofelków. Ja robię je z marcepanu domowej roboty ,ale kto nie

Ala piecze i gotuje
Prosty żytni chleb na zakwasie z mąką gryczaną i ziarnami 234

pozycja obowiązkowa w mojej kuchni i staram się, żeby go nie brakowało ;) By nie było zbyt monotonnie, ostatnio wróciłam do połączenia mąki żytniej z gryczaną, ale pierwszy raz piekłam chleb rano (rósł przez noc). Oczywiście w środku są też ziarna słonecznika i dyni, bo coś musi chrupać :D Prosty żytni chleb na zakwasie z mąką gryczaną i ziarnami(...)wodą, dodać sól i olej, wymieszać. Mąkę z ziarnami odmierzyć w osobnej misce i wymieszać. Połączyć z rozcieńczonym zakwasem, wyrabiając około 5 minut. Foremkę na chleb wyłożyć papierem do pieczenia, na dno wyłożyć pestki dyni. Ciasto przełożyć do foremki, wyrównać i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Po kilku godzinach wstawić wyrośnięty chleb do zimnego piekarnika, ustawić 200 stopni

FitKot
Babeczki trzcinowe z physalis 185

miksuje, do foremek na osiem porcji rozdzielamy, owoce dokładamy, pieczemy i po lekkim przestygnięciu już  jeść  możemy.  Składniki:  2 wiejskie jaja,  60 g cukru trzcinowego, 50 ml oleju rzepakowego z dodatkiem oliwy z oliwek, 100 g mąki pszennej, ½  łyżeczki proszku do pieczenia,  8 szt. physalis, ponadto: cukier trzcinowy do posypania(...)gładkiej, kremowej konsystencji (ok. 3 min) . Przygotowaną masę rozdzielamy na 8 foremek sylikonowych i do każdej wkładamy owoc physalis .  Wierzch posypujemy cukrem trzcinowym. Babeczki wkładamy do piekarnika i pieczemy maksymalnie  15-20 min. Smacznego

Moniki Smakołyki
Pierniczki z białym lukrem! 176

rondla i jajko, całość zagnieść na gładkie ciasto - ciasto owiń folią i wstaw do zamrażarki na 20 minut - ciasto wałkujemy dość cienko, wycinamy foremkami pierniczki i pieczemy - temp. 165 stopni C; czas pieczenia w zależności od grubości pierniczków do 12 do 20 minut. - pierniczki studzimy na kratce LUKIER:  białko ucieramy z cukrem na gęstą, bardzo białą masę

SMYKWKUCHNI
Beza z kremem kawowo- cynamonowym i pomarańczami 223

blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy ubite z cukrem białka, tworząc 3 krążki (2 płaskie i 1 mniejszy, może być nieco szpiczasty). Wkładamy je do nagrzanego piekarnika i pieczemy 20 minut po czym zmniejszamy temperaturę do 100 stopni i pieczemy jeszcze 40 minut. Bezy studzimy w wyłączonym piekarniku. Mascarpone miksujemy z konfiturą, cynamonem i kawą rozpuszczalną. Pomarańczę filetujemy

Mienta blog