inspirowana tą słynną polędwicą Wellington Gordona Ramsay'a. Jedyną kłopotliwością jest dopieczenie w środku dobrze francuskiego ciasta, dlatego jego warstwa nie może być zbyt gruba, abyśmy nie wyciągnęli z pieca na wpół surowego ciasta. POLĘDWICA A'LA WELLINGTON. /inspiracja z przepisów Biedronka , podaję ze zmianami / 500 g polędwicy wieprzowej (w kawałku nie za dużym) opakowanie ciasta francuskiego(...)rozkładam płat ciasta francuskiego, które smaruję rozbełtanym jajkiem. Następnie układam plastry szynki podwójnie obok siebie, aby zachodziły, na całej długości polędwicy i tak, żeby z łatwością można było owinąć je wokół polędwicy. Na szynkę wykładam pieczarki, po czym na środek polędwicę. Mięso smaruję musztardą, zawijam delikatnie szynkę i mocno dociskam, by powstał dość ciasny pakuneczek. Kolejnym
W kuchni Karmel-itkiciasto: 150 g mąki 10 g drożdży świeżych 90 ml letniej wody 1/3 łyżeczki soli 1/3 łyżeczki cukru 3 łyżeczki oleju na nadzienie: kilka plastrów mortadeli lub szynki 3 łyżki kukurydzy 1 kulka mozarelli 1 cebula kilka leśnych grzybów (ewentualnie pieczarek) 1 mały pomidor kilka plasterków kiełbasy 1/3 czerwonej papryki jajko szczypiorek 2 łyżki oleju(...)plasterki grzyby. Składniki sosu wymieszać. Wyrośnięte ciasto wyłożyć do blaszki wyłożonej na dnie papierem. Posmarować sosem. Układać składniki według gustu, na wierzch zostawiając mortadelę. Piec około 25 minut w 200*C. Minutę przed końcem pieczenia na środek wbić jajko. Po upieczeniu posypać szczypiorkiem
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaplacków ziemniaczanych. Jako dodatek do nich można dodać dosłownie wszystko. Szynkę, wędzonego łososia, boczek.... Składniki: 4-5 dużych ziemniaków 1 jajko łyżka pszennej mąki kilka plastrów szynki, wędzonego łososia albo boczku ser typu feta albo zwykły twarożek 2 łyżki jogurtu naturalnego kilka pomidorków koktajlowych szczypiorek pęczek koperku 1 czerwona cebula sól świeżo zmielony kolorowy(...)Smażymy placuszki na oleju (albo pieczemy w piekarniku bez tłuszczu). Jeśli placuszki są niekształtne to można wyciąć z nich kółeczka przy pomocy kieliszków - ja tak zrobiłam. Ser typu feta mieszamy z jogurtem oraz pieprzem i z drobno posiekanym koperkiem. Nakładamy po kleksie na kółko ziemniaczane, dodajemy cienki plasterek szynki, ćwiartkę pomidorka, krążek cebuli, szczypiorek oraz zdobimy
Bon Appetit Małgorzatyzjemy od razu wkładam do lodówki i mamy szybką kolację gotową. Ten przepis na pizzę dostałam od pewnej znajomej, która jest mistrzem jeśli chodzi o wszelkie gotowanie i pieczenie a wszystko co upiecze to nie przesadzając istne niebo w gębie. I tak było i tym razem, bo pizza z tego przepisu wychodzi niesamowita. Jedyną „trudnością(...)żółty (typowo do pizzy np mozarella) -pieczarki ( ja kroję je wcześniej w plasterki i odgotowuję) -szynka, np parmeńska -pomidory (mogą być koktajlowe) -oliwki -cebula -ananasy -kawałki grillowanego kurczaka -cebula -rukola Domowa pizza – jak ją przygotować? Ciasto na pizzę: na 1-4 dni poprzedzające pieczenie pizzy: Mąkę przesiej. Dodaj suche drożdże, sól oraz cukier i dokładnie wymieszaj. Następnie
ArbuziakiGroszek, pomimo, że mrożony, jest słodki w smaku i przypomina już trochę lato. Uwielbiam! Składniki: Pierś kurczaka w szynce parmeńskiej z lubczykiem 300 g piersi kurczaka 3-4 plastry szynki parmeńskiej szczypta soli i pieprzu posiekany świeży lubczyk lub suszony, szczypta olej rzepakowy do smażenia Sos śmietanowy z groszkiem: 1 szalotka 1 szklanka śmietany(...)cytryny szczypta soli posiekany szczypiorek Pierś kurczaka dopraw solą, pieprzem i lubczykiem. Owiń szynką parmeńską i smaż na oleju rzepakowym po 1-2 minuty z każdej strony do zarumienienia. Następnie umieść drób w piekarniku nagrzanym do 170 stopni i piecz jeszcze 10 minut. W tym czasie ugotuj ziemniaki do miękkości. Na koniec gotowania dodaj mrożony groszek
Mango Papajasałatka z kurczakiem Klasyczna sałatka jarzynowa Sałatka z kurczakiem, selerem naciowym i winogronami Sałatka makaronowa z pieczoną dynią Sałatka ziemniaczana z zielonym majonezem Sałatka z kaszą orkiszową Sałatka z pęczakiem, grillowanym kurczakiem i ananasem z salsą mango Sałatka ryżowa z mango i szynką Sałatka z kuskusem i mozzarellą Sałatka z mango i zielonym majonezem Sałatka z gruszką, serem pleśniowym
Kulinarne przygody Gatitypolędwicą – makaron z szynką parmeńską i oliwkami – makaron z kurczakiem – makaron z pieczarkami – penne z szynką parmeńską – makaron z boczkiem – makaron ze szpinakiem – makaron z polędwicą – makaron z krewetkami – spaghetti aglio oilo – spaghetti bolognese – spaghetti carbonara – spaghetti z krewetkami makaron z pieczonymi pomidorkami Przygotowanie : 30 minut Ilość porcji : 2 Składniki: – 200 g makaronu orichette lub muszelek
nietylkopasta.plpieprz oliwa z oliwek Filet z kurczaka kroimy wzdłuż jak na kotlety, rozbijamy. Na desce układamy szynkę parmeńską na nią filet rozbity, solimy, pieprzymy, dodajemy pasek mozzarelli i suszone pomidory. Zawijamy roladkę. Umieszczamy roladę w naczyniu żaroodpornym. Smarujemy wierzch oliwą z oliwek. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30-40 minut. Artykuł Roladka z kurczakiem i suszonymi
MojaQchnia.plkładziemy 4-5 szparagi. Mięso zawijamy w roladki i owijamy plasterkami wędzonej szynki. Dno i boki żaroodpornego naczynia smarujemy olejem. Do formy w ykładamy roladki, szparagi oraz pomidorki. Mięso i warzywa skrapiamy oliwą, doprawiamy solą i pieprzem. Roladki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni ok. 20-25 minut. **** PREPARAZIONE Leggermente battute i petti
La grande e la piccola cuocaZakupiłam fajny kawałek szynki cielęcej i chciałam ją dobrze wykorzystać. Trafiłam na fajny pomysł w książce Mariety Mareckiej "ABC gotowania 3" a teraz przepis podaję abyście mogli sobie taką pieczeń przygotować np. na Wielkanoc. Polecam gorąco. Pieczeń cielęca z szałwią i czosnkiem. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniegniazd nasiennych i pokroić w słupki. 3. Na każdą kromkę wyłożyć plaster żółtego sera, szynki konserwowej, jeden lub dwa słupki papryki, posypać ziołami prowansalskimi i zwinąć w roladkę. Każdą zwinięta kromkę chleba owinąć plastrem wędzonego boczku i spiąć wykałaczką. 4. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez około 10-15 minut (do momentu aż się zrumienią
Szalona Kuchnia Ewelinyfileta i także lekko podsmażyć. Przełożyć na ręczniczek papierowy w celu pozbycia się tłuszczu. Pomidora i szynkę pokroić na mniejsze kawałki.Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wszystkie składniki przełożyć na pokrojone ciasta francuskie. Posypać startym serem, pieprzem i natką pietruszki. Piec w piekarniku w 180 st. przez ok. 25-30 minut. Zasmakuje każdemu. Polecam. TYLKO TERAZ
Gotuję Testujępokroić na kromki. 3. Każdą kromeczkę posmarować masłem czosnkowym. 4. Na każdą kromkę położyć kawałek szynki, plaster surowej pieczarki, kawałek słodkiej papryki, 2-3 talarki szalotki. 5. Oprószyć lekko solą i pieprzem, przykryć plastrami żółtego sera. 6. Zapiekać na papierze do pieczenia przez ok. 8-10 minut, aż ser się rozpuści i zapiecze. 7. Tartinki wyłożyć na talerz
W mojej kuchnisałatka z kurczakiem Klasyczna sałatka jarzynowa Sałatka z kurczakiem, selerem naciowym i winogronami Sałatka makaronowa z pieczoną dynią Sałatka ziemniaczana z zielonym majonezem Sałatka z kaszą orkiszową Sałatka z pęczakiem, grillowanym kurczakiem i ananasem z salsą mango Sałatka ryżowa z mango i szynką Sałatka z kuskusem i mozzarellą Sałatka z mango i zielonym majonezem Sałatka z gruszką, serem pleśniowym
Kulinarne przygody Gatitywyrzucać miąższu. W rondlu rozgrzać olej wrzucić pokrojoną cebulkę, zeszklić, dodać pokrojoną (wydrążoną) cukinię, szynkę,paprykę, przeciśnięty czosnek, chwilę smażyć, przyprawić. Po wyłączeniu palnika wbić jajko, dobrze wymieszać. Farszem wypełnić cukinię i poukładać plastry sera, ziół i wstawić do piekarnika. Pieczemy do miękkości cukinii
harrisa