Bitki z grzybami Grzyby leśne duszone z cebulą Grzyby duszone w śmietanie Galette z grzybami Tarta z kurkami Tarta z grzybami suszonymi Drożdżowe ślimaczki z grzybami leśnymi Makaron z pieczarkami Kasza jęczmienna z grzybami leśnymi Pieczarki faszerowane mięsem z dynią Gołąbki po staropolsku Kasza pęczak z kurkami, orzechami laskowymi i szpinakiem Portobello z grilla Cannelloni z pieczarkami i jajkiem Zapiekanka(...)makaronowa z grzybami Lazania z grzybami Zapiekanka ziemniaczana z grzybami pod beszamelem Naleśniki z pieczarkami i brokułem Glass noodles z warzywami i grzybami mun Modra kapusta z pieczarkami Danie jednogarnkowe z kiszoną kapustą i grzybami Jajka sadzone z pieczarkami Fasola z pieczarkami Bigos pieczony – przepis Łazanki z kapustą Artykuł 35 pomysłów na obiad z grzybami pochodzi z serwisu Dorota Smakuje
Dorota Smakujeokazji piątku i nadchodzących ciepłych dni 🌞- wrzucam wspomnienie tak niedawnego, a jednak odległego o lata świetlne rodzinnego grillowania . Tym razem czas na pieczarki faszerowane ziemniakami, co zostały z obiadu. Do przygotowania w parę minut. Bez mięsa. Doskonałe urozmaicenie grillowego menu. Sprawdźcie: Składniki: kilka sporych pieczarek miseczka ziemniaków z obiadu łyżka masła garść siekanej pietruszki sól, pieprz kolorowy (sporo(...)garść tartego sera żółtego (ostry) Przygotowanie: Pieczarki obieramy i pozbawiamy ogonków (ogonki posiekane można dorzucić do farszu). Warto wybrać pieczarki o dużych ale mało rozwiniętych kapeluszach. U nas takie jakie były w domu, bo pomysł powstał spontanicznie 🍄. Ziemniaki ugniatamy z masłem, przyprawami i pietruszką. Dodajemy starty ser. Pieczarki podpiekamy na grillu od środka. Nakładamy farsz. Układamy na ruszt. Może być
Kuchnia po mojemuObłędne w smaku – Idealne jako przekąska do barszczu – Sycące, odpowiednie na obiad – Perfekcyjne dla nie jadaczy mięsa – Warte spróbowania ILOŚĆ PORCJI: 10 SZTUK CZAS PRZYGOTOWANIA: 50 MINUT SKŁADNIKI: – Pieczarki – ok. 15 większych sztuk – Cebula biała – 2 sztuki – Pietruszka karbowana – Sól do smaku – Pieprz do smaku – Oliwa NALEŚNIKI – Mleko – 500 ml – Mąka typ 550 – 250 g – 2 jajka – Sól szczypta – Oliwa(...)ciasta chochlą na patelnię, rozprowadź równo poruszając patelnią. Gdy naleśnik się zarumieni odwróć na drugą stronę. Tak usmaż wszystkie naleśniki. Z tej ilości ciasta wychodzi około 10 sztuk. 1. Pieczarki obierz i pokrój w plasterki, cebule przekrój na pół i pokrój w pióra. 2. Pietruszkę karbowaną poszatkuj drobno – tak by otrzymać 2 – 3 łyżki pietruszki siekanej. 3. Na patelni rozgrzej
globuskulinarnyBulgur z pieczarkami i arbuzem – brzmi może dość nietypowo ale zaręczam, że smakuje wyśmienicie. Popularna ostatnio kasza z sosem pieczarkowym do którego dodałam ten jasny, niesłodki miąższ arbuza – danie w duchu zero waste . Jestem wielką zwolenniczką niemarnowania żywności i nieprodukowania niepotrzebnych śmieci z przyczyn ekologicznych i ekonomicznych. Mamy sezon, kupiłam arbuza a nawet dwa bo cena była dobra(...)przed wyrzuceniem jedzenie bardzo przyjemne Sos pieczarkowy świetnie smakował na kaszy bulgur a całe danie w towarzystwie plastra słodkiego arbuza w formie sałatki naprawdę dobrze smakowało! PRZEPIS BULGUR Z PIECZARKAMI I ARBUZEM Składniki: 1,5 szklanki (150g) kaszy bulgur drobnej 1 łyżeczka soli himalajskiej 1 łyżka suszonej natki pietruszki sos pieczarkowy: 300-400g pieczarek 1 szkl posiekanej w kosteczkę
Dorota Smakujeupieczone w ten sposób jest niezwykle miękkie i delikatne. Spróbujcie Składniki (na 2 porcje): – 2 filety z piersi kurczaka (pojedyncze) – 1 op ciasta francuskiego – 5-6 pieczarek – 100g twardego sera żółtego (u mnie gouda) – 2 łyżki ulubionej musztardy (u mnie rosyjska) – 1 jajko (do posmarowania „warkoczy”) – ulubione ziarna do posypania(...)sól i pieprz wg smaku – 1/2 łyżeczki ulubionego tłuszczu (u mnie olej rzepakowy) Mięso delikatnie rozbić tłuczkiem do mięsa, oprószyć solą i pieprzem i odstawić na kilka minut. Pieczarki oczyścić, pokroić w cienkie plasterki i obsmażyć z obu stron na rumiano na mocno rozgrzanej, nieprzywierającej patelni, posmarowanej ulubionym tłuszczem. Ser zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Blachę wyłożyć papierem
Smaki ArmineKrokiety z pieczarkami przygotujesz przez cały rok. To prosty i pyszny przepis na obiad wege lub kolację. Krokiety możesz podać z sosem pomidorowym lub z dodatkiem kiszonej kapusty na talerzu. Krokiety z pieczarki możesz przygotować także w nieco innej wersji, bez panierowania w jajku i bułce, czyli lżejszą wersję krokietów. Krokiety z pieczarkami SKŁADNIKI NA CIASTO: 2 średnie jajka(...)szklanki mleka 1 i ½ szklanki wody gazowanej 2 szklanki mąki pszennej większa szczypta soli SKŁADNIKI NA FARSZ: 400 g pieczarek 1 duża cebula 40 g startego żółtego sera sól, pieprz opcja: szczypta lubczyku i ostrej papryki łyżka masła PANIERKA: 1 duże jajko bułka tarta lub mielone siemię lniane Dodatkowo: olej do smażenia krokietów PRZYGOTOWANIE: Przygotowuję ciasto. W tym celu
Zasmakuj KuchniOstatnio robiąc porządki w zamrażalniku znalazłam dość spory kawałek udźca z indyka, w lodówce zalegały pieczarki i tak powstał na obiad udziec faszerowany pieczarkami. Natomiast to, co zostało niezjedzone na obiad zostało pokrojone w cienkie plasterki wieczorem na kanapki. Mięsko jest kruche i aromatyczne, do tego pieczarki, które uwielbiam pod każdą postacią... mniam :) Składniki: * 1,5 kg udźca z indyka(...)łyżki oleju * 1 łyżka masła * około 400 g pieczarek * sól, pieprz do smaku * 1 płaska łyżeczka przyprawy do kurczaka * pół łyżeczki czosnku granulowanego Wykonanie: Pieczarki oczyścić, drobno pokroić. Na patelni rozpuścić masło podsmażyć pieczarki, doprawiając je do smaku solą i pieprzem. Z udźca indyka usunąć skórę i kość. Rozciąć mięso tak, by powstał cieńszy płat mięsa, lekko rozbić tłuczkiem
Zrób to smacznieZawsze mam w lodówce ciasto francuskie. Jest idealne na szybkie ciasteczka na słodko, ale i żeby przygotować je w wersji wytrawnej. Dziś propozycja na smaczną przekąskę z pieczarkami, prażoną cebulką i odrobiną żółtego sera na wierzchu. Doskonałe do przygotowania jako przekąski podczas imprez, urodzin, spotkań z przyjaciółmi. A może Wy macie jakieś świetne przepisy z ciastem francuskim w roli głównej(...)Jestem ciekawa nowych przepisów :) Składniki: * 1 opakowanie ciasta francuskiego * około 400 g pieczarek * 2 łyżki prażonej cebulki (użyłam Skworcu ) * sól i pieprz do smaku * 1 całe jajko * odrobina żółtego startego na tarce sera * olej do podsmażenia pieczarek Wykonanie: Pieczarki drobno pokroić, na patelnię wylać odrobinę oleju, podsmażyć pieczarki, dodając pierz i sól do smaku. Pod koniec smażenia
Zrób to smacznienią! O losie jedyny mówię Wam! Ale to niebawem! Dzisiaj totalne sztosiwo: gotowane na parze ziemniaki i szparagi, plus mizeria z rzodkiewkami i kotlety a-la schabowe z pieczarek. Zazwyczaj w ten sposób przygotowywało się u mnie w domu kanie - takie grzyby- ale dzisiaj będąc na zakupach, zobaczyłam takie wielkie główki pieczarek i pomyślałam od razu o takim obiadku! Wyszło(...)PRZEPIS: - 2 porcje ziemniaków - niecały pęczek szparagów - masło/ oliwa - domowe pesto (natka pietruszki, koperek, lubczyk, czosnek, olej tłoczony na zimno z orzecha i lnianki - możesz użyć oliwy z oliwek) - pieczarki olbrzymie - rzodkiewki PANIERKA DO PIECZAREK Klasyczna to mąka pszenna, jajko i bułka tarta Użyłam natomiast mąki gryczanej, bułki tartej (domowej roboty) i jajka. Pieczarki myję solę, obtaczam w jaku, następnie
SMYKWKUCHNIprzepisy są dość proste i szybkie do zrobienia. Są to kotlety ryżowe ze szpinakiem, mozzarellą i suszonymi pomidorami, prasoriso czyli grecki ryż z porem i pomidorami oraz papryki faszerowane pieczarkami i fetą. Do papryk oraz kotletów możecie zużyć resztki ryżu, które zostały Wam z obiadu. Szykując dania zdecydowałam się na oliwę GranFruttato od Monini, ponieważ ma ona wyrazisty, owocowy smak(...)dolej więcej wody. Na koniec wyłącz ogień, odkryj pokrywkę i zostaw potrawę na 10 minut. Podawaj posypaną pestkami dyni, koperkiem, z dodatkiem cząstek cytryny. Papryki faszerowane ryżem, pieczarkami i fetą Najbardziej znane są papryki faszerowane ryżem i mięsem mielonym. Ja pokazuję Wam wegetariańską wersję tego dania, z dodatkiem pieczarek. Lubię przekroić papryki na pół, ponieważ w ten sposób
Chilli Czosnek i OliwaGulasz wieprzowy z pieczarkami to danie obiadowe, które możemy przygotować wieczorem, a następnego dnia odgrzać i ugotować do niego ziemniaki lub kaszę. Ja zrobiłam mój gulasz z szynki wieprzowej, ale możecie użyć łopatki lub karkówki i też będzie dobry. Z racji, że lubimy tego typu dania to staram się przygotować większą ilość gulaszu, aby mieć obiad na dwa dni. Gulasz(...)wieprzowy z pieczarkami będzie również smaczny, jeżeli podamy go z pieczywem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 700 g mięsa z szynki wieprzowej 1 kiełbasa podwawelska 2 cebule 2 marchewki 2 ząbki czosnku 3 ogórki konserwowe 200 g pieczarek 3 szklanki bulionu (ewentualnie wody) 5 ziaren ziela angielskiego 3 liście laurowe sól, pieprz słodka i ostra papryka w proszku mąka do obtoczenia
Danka Pichcikapustę i polane śmietanowo-pieczarkowym sosem. Polecam nie tylko na święta. Składniki na 30 gołąbków: 600 g kaszy gryczanej w woreczkach 1500 g kapusty kiszonej (przed odciśnięciem) 500 g pieczarek 2 duże cebule 1 łyżka oleju sól i pieprz ziele angielskie liść laurowy warzywne kostki rosołowe 2 duże główki białej kapusty 2 l wywaru z gotowania grzybów (opcjonalnie(...)pieczarek 1 duża cebula 1 łyżka oleju 200 g śmietany 30% sól i pieprz W dużym garnku nastawić wody. Z kapusty wyciąć głąb. Kapustę w całości umieścić w garnku z wrzątkiem i ściągać sparzone liście. Z każdego liścia delikatnie usunąć nerw, ale tak aby nie zrobić w liściach dziur. Kapustę kiszoną odcisnąć i pokroić aby nie było długich włosów
Krylowa KuchniaUlubiony schab mojego męża i wcale się nie dziwię, bo jest tak pyszny, że znika natychmiast po podaniu Co potrzeba: 600 g schabu wieprzowego, 500 g pieczarek, 400 g śmietany 30% słodkiej, 300-400 g pora, 40 g masła, Olej do smażenia, Sól, Pieprz, Czosnek granulowany Wykonanie: Pieczarki obieramy, kroimy w plastry do miseczki, pora czyścimy z twardych liści, płuczemy(...)drugą porcję mięsa, przekładamy na talerz. Na pozostały po smażeniu tłuszcz dajemy pokrojony por, smażymy ok. 3-4 minuty cały czas mieszając, żeby się nie przypalił. Dodajemy masło i pieczarki, mieszamy co jakiś czas, aż płyn z pieczarek się wysmaży. Pod koniec smażenia dodajemy 1 płaską łyżeczkę soli i 1 płaską łyżeczkę pieprzu, dokładnie mieszamy. Do usmażonych pieczarek przekładamy
Bułka z ChlebemDziś pomysł na smaczną sałatkę. Jest to sałatka na bazie ugotowanych na twardo jajek, usmażonych pieczarek i groszku konserwowego. Dodatkowo dodałam do niej jeszcze żółty ser i szczypiorek. Taka sałatka będzie fajną przekąską w ciągu dnia czy dodatkiem np. do pieczonego mięsa lub kanapki. To również fajna propozycja na świąteczny stół, jeśli przejadła się wam klasyczna sałatka jarzynowa czy gyros(...)przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1 puszka groszku konserwowego 4 jajka ok. 5 większych pieczarek 0,5 cebuli 100g sera żółtego np. gouda 2 łyżki posiekanego szczypiorku sól, pieprz do smaku ok. 2-3 łyżki majonezu olej do smażenia Sposób przygotowania: Pieczarki obrałam i starłam na tarce na grubych oczkach. Cebulę obrałam i pół pokroiłam w drobną kostkę. Na patelni
Waniliowe Improwizacje