zajęciach ZPT (czyli zajęciach praktyczno-technicznych) w podstawówce (wieki całe temu;). Robię je z zwykle bez żadnych dodatków, dzisiaj wersja z żółtym serem. Można też dodać przesmażone z cebulą pieczarki. Składniki: * 5 jajek ugotowanych na twardo * cebula * 1-2 łyżki startego żółtego sera * sól, pieprz * czosnek - ja dodaję do wszystkiego, ale można pominąć * łyżka majonezu kieleckiego lub śmietany lub masła
Zdrowa Kuchnia SowySoczewica stała się niewątpliwie moim strączkowym faworytem! Przedstawiam trzy wersje dania obiadowego bądź kolacyjnego - soczewica z dodatkiem pora (i kiełków), z dodatkiem pieczarek oraz soczewica z cukinią i kiełkami. Wszystkie pyszne! Takie dania można też potraktować jako sałatkę na drugie śniadanie do pracy:) Czytaj więcej
Zdrowa Kuchnia SowyZostało mi z obiadu kilka łyżek ugotowanej zielonej soczewicy i uduszonych z cebulą i przyprawami pieczarek. Pomyślałam, że najprościej będzie przerobić je na pastę. Pasta wyszła rewelacyjna do tego stopnia, że zachwycił się nią nawet mój mąż, który fanem soczewicy raczej nie jest;) Czytaj więcej
Zdrowa Kuchnia Sowyrosołowymi;) i ciecierzycą . I sama się nim zachwycałam, bo chętnych nie było;) Jak zrobiłam z kurczakiem, to chętni zaraz się znaleźli:) Użyłam warzyw w postaci papryki, cukinii, zielonego groszku, pieczarek i brokuła - w różnych konfiguracjach, bo danie zrobiłam 3 razy w niewielkich odstępach czasu. Czytaj więcej
Zdrowa Kuchnia Sowysosu było trochę za dużo w stosunku do kaszy;) Ale to nic, zjadłam z wielkim smakiem. Danie z gatunku: została mi porcja sosu pomidorowego, resztka serka mascarpone i kilka pieczarek - jak to wykorzystać? Długo nie myślałam;) Czytaj więcej
Zdrowa Kuchnia Sowyjuż dobrze wyrosnąć - dodać oliwę, jeszcze raz wyrobić i odstawić na 15-20 minut. Formować cienki placek i układać na nim ulubione dodatki. U mnie zawsze muszą znaleźć się pieczarki, szynka lub salami, papryka lub pomidor, mozarella, czasem oliwki. Nie zapomnijcie dość obficie posypać oregano ! I jeszcze jedna rada - nie przepieczcie pizzy, 20 minut jej stanowczo wystarczy w piekarniku nagrzanym
kolorowotorcikowogotowych mi e szanek przypraw, które pomogą stworzyć niecodzienne danie i wzbogacą je wyjątkowym smakiem. Mieszanka przypraw do Kurczaka na dziko Royal Brand W składzie: suszone pomidory, pieczarki suszone, liście laurowe, czosnek, cebula, seler, por, estragon, tymianek, natka pietruszki. PRZEPIS - Kurczak na dziko Kurczak podzielony na części, bądź jak w moim przypadku - udka. Obsmażyć na oleju
kolorowotorcikowozrobić własną przyprawę garam masala i wiele innych... Mam wielką nadzieję, że to nie moje ostatnie warsztaty :D Chcę więcej !!! A poniżej jedno z przygotowywanych dań - risotto z pieczarkami i napojem sojowym oraz ryżowym Alpro Musicie mi wybaczyć małą ilość zdjęć... niestety - nie doładowałam baterii aparatu :/ I po kliku fotkach, aparat się wyłączył :( Gapa - nigdy więcej tak nie zrobię
kolorowotorcikowoSkładniki na porcję: 3 jaja garść kurek lub ewentualnie pieczarek 1/2 średniej cebuli sól, pieprz tarty żółty ser do posypania tymianek łyżka masła Grzyby oczyścić, cebulę posiekać. Rozgrzać masło, wrzucić pokrojone grzyby i cebulę - udusić. Posolić do smaku. Grzyby ułożyć w miseczce do zapiekania, zalać jajkami - NIE ROZTRZEPANYMI ! Doprawić do smaku solą i pieprzem. Posypać żółtym serem i tymiankiem. Zapiekać
kolorowotorcikowolubię zwyczajnych kotletów mielonych, już od jakiegoś czasu (czyli od kiedy mam coś w kuchni do powiedzenia), dodaję do nich ogórka kiszonego, ser lub pieczarki. Tym razem jednak przepis, który przetestowałam wczoraj, zakochałam się w nim jak tylko go zobaczyłam. I powiem, że mi takie połączenie smakuje bardzo, bo kotlety wyszły delikatne. [przepis z dodatku do "Poradnika Domowego": obiad
Pasja Smakubajek. Szczególnie smakował mi pasztet o smaku pomidorowym. Pasztet ten jest także produktem bezglutenowym. W paczce znalazł się także pakiet degustacyjny pasztetu Leppszy . Wśród smaków znalazłam: naturalny, z pieczarkami, z papryką i z pomidorami. Z tymi smakami spotkałam się już wcześniej, nie raz kupowałam już ten pasztet. Szkoda, że zabrakło pasztetu z indyka i z naturalnym chili - o którym dowiedziałam
Pasja SmakuCzasami zostają u mnie ziemniaki z obiadu, pewnie podobnie jest też u Was. Nie każdy wie co z nimi zrobić, każdy chciałby świeże. Kiedyś robiłam podobne kotleciki z pieczarkami, a tym razem inspirowałam się przepisem na pieczone mini placuszki na blogu Ali z Krainy Czarów. Wyszły bardzo ładne, może trochę zbyt spieczone, ale mi smakowały. Podała je jako dodatek
Pasja Smakukokilki z ciasta francuskiego napełnione masą mięsno - grzybową. Całość posypane odrobiną startego oscypka. Mówię Wam, pychota... Składniki: 250g filetu z kurczaka, ciasto francuskie, 100g pieczarek, łyżeczka koncentratu pomidorowego Pudliszki, 50g wędzonego boczku, jajko, 100ml śmietany 18%, sól, biały pieprz, 50g startego oscypka, 2 łyżki posiekanego szczypioru. Wykonanie
Z miłości do słodkościkrólika ( filet) -400g słoniny (lub podgardla) -200g boczku -250g wątróbki (drobiowej lub wieprzowej) -800g karkówki wieprzowej -2 duże cebule -75g masła -100g pieczarek -100g kurek ( daję mrożone) -100g natki pietruszki -majeranek -gałka muszkatołowa -sól i pieprz -8 jajek -4 bułki namoczone w 200ml mleka(ja moczę w wodzie) -2 rozdrobnione ziela angielskie
Smaczne ZdroweKażdą kulę rozdusić rękoma lub wałkiem i utworzyć spód do pizzy. Na każdy spód wykładamy 2-3 łyżki sosu pomidorowego, na nim układamy swoje ulubione dodatki, np.sery, szynka, salami,pieczarki,papryka, cebula,ananas,itp.itd. Wierzch posypujemy serem i lekko oregano. Brzegi pizzy można posmarować oliwą, wówczas będą bardziej chrupiące. Pizze wkładamy do nagrzanego do 230*C piekarnika i pieczemy ok.12-13
Smaczne Zdrowe