tradycyjna kiełbasa wyrabiana z wieprzowiny. Przygotowałam z tej kiełbasy i karkówki wspaniałe danie jednogarnkowe. Lekko pikantne, syte i smaczne. Gulasz podałam z ryżem. Składniki: 500 g karkówki bez kości 200 g chorizo 300 g pieczarek 1 cebula 2 łyżki masła klarowanego 2 ząbki czosnku 1 puszka pomidorów 1 puszka czerwonej fasoli 1 łyżeczka majeranku 2 ziarenka ziela angielskiego 1 liść
O kuchni z uczuciempodsmażamy kurczaka na złoto. Dodajemy cebulę i smażymy 2 minuty. Dodajemy pieczarki i bambusa i smażymy kolejne 2 minuty. Po tym czasie dodajemy pieczarki. Smażymy kilka minut , dodając resztę sosów. Ewentualnie doprawiamy pieprzem. Podajemy z ryżem. I gotowe! SMACZNEGO! Jeżeli podoba Ci się ten przepis to pozostaw po Sobie ślad w postaci komentarza .Uprzejmie dziękuje i zapraszam ponownie
Bazylia kontra Rozmarynrodowici Wietnamczycy potrafią tam przygotować cuda dla podniebienia. Wietnamska zupa ze smażoną rybą, ziołami, pomidorem, makaronem pszennym. Sajgonki wegetariańskie i z mięsem. Ryż z warzywami i surówką z kapusty. Tajska zupa z krewetkami i pieczarkami. Tajska zupa z krewetkami i pieczarkami i chilli na mleku kokosowym. Raj dla podniebienia :) POLECAM POLECAM
Jemy Pijemykurczakiem i warzywami (marchewka, fasolka, brokuły) troszkę inna wersja, z makaronem noodle tortellini z grzybami w maśle orzechowym z pieczarkami i brokułem curry z kurczaka, ciecierzycy i kalafiora ( z mleczkiem kokosowym), ryż pulpeciki drobiowe w sosie curry z fasolką ( z mleczkiem kokosowym), ryż
More food, love and dreamsrazy! Spośród 83 wpisów, najchętniej oglądaliście: 1. Zupa krem z pomidorów 2. Spaghetti z tuńczykiem 3. Tarta z kurczakiem, pieczarkami i warzywami 4. Sałatka z wędzonym kurczakiem 5. Sałatka z kurczakiem, ryżem i ananasem Jeżeli wśród Was znajdzie się osoba, która ma jakieś pytania bądź życzenia co do przepisu - jestem otwarta na wszelkie propozycje. Zapraszam
Zgrabne GotowanieWitam serdecznie Chciałabym zaproponować przepis na pyszną pierś kurczaka z brokułem, którą możemy podać z ryżem, kaszą lub makaronem. Polecam wypróbować przepis. Do przygotowania piersi kurczaka będziemy potrzebować: około 600 g piersi z kurczaka 1 brokuł (około 500 g) 250 g pieczarek 100 ml bulionu na sos: 300 ml bulionu 4 łyżki sosu sojowego 3 łyżki mąki kukurydzianej lub pszennej(...)sosu: cukier, sos sojowy, mąkę, bulion, dokładnie mieszam i zagotowuję. Gdy sos się zagotuje dodaję pierś kurczaka, brokuł, pieczarki, dokładnie mieszam i całość smażę na małym ogniu jeszcze około 5 minut – danie jest gotowe. Tak przygotowaną pierś kurczaka możemy podać z ryżem, kaszą lub makaronem. Życzę smacznego. Pozdrawiam Babic
Uwaga Babcia Gotujetworzy ciekawy i niepowtarzalny smak, do którego z pewnością nie raz wrócę. Możecie je podać z ryżem lub makaronem ryżowym. Natomiast pomijając kurczaka zadowoli nie tylko wegetarian, ale także i wegan. Składniki na 2 porcje: 350g piersi z kurczaka 150-200g pieczarek 200g jarmużu 1 łyżka ciemnego sosu sojowego 1 łyżka jasnego sosu sojowego 1 ząbek czosnku 165g mleka(...)pokroić w kostkę. Czosnek posiekać. Usmażyć kurczaka z czosnkiem na oleju z odrobiną soli i pieprzu. Dodać pieczarki pokrojone w półtalarki. Podsmażyć do miękkości. Następnie dodać jarmuż i chwilę zeszklić. Dodać sos sojowy i mleko kokosowe. Chwilę dusić. Podawać z ryżem lub makaronem ryżowym. Smacznego, Anulla Patelnię do niskotłuszczowego smażenia można nabyć w sklepie: www.sklep.dajar.pl
Fabryka pomysłówlistki limonki kafir 1/2 łyżeczki mielonej kolendry 1 papryczka chilli (opcjonalnie) 2 piersi z kurczaka 1 łyżka cukru palmowego ** 7 pieczarek 3 łyżki sosu rybnego sok z 1 limonki + do podania: szczypiorek, pokrojony w słupki kiełki fasoli mung ryż jaśminowy (opcjonalnie, ja wolę bez) oliwa z chilli do dekoracji (opcjonalnie) CZAS PRZYGOTOWANIA: 10 MIN CZAS GOTOWANIA: 40 MIN POZIOM TRUDNOŚCI
Tajskie smakiDługo zastanawiałam się co zrobić na obiad, pomyślałam, może jakieś kremowe risotto pomidorowe, albo nie lepiej grzybowe, mocno kremowe z dużą ilością pieczarek, z podsmażoną cebulką i czosnkiem, do tego upieczone orzechy laskowe, ale zamiast ryżu kasza i tak powstało obłędne kremowe kaszotto (jeśli macie inne grzyby np. borowiki to możecie zamienić będzie smakować jeszcze lepiej) Muszę przyznać(...)korzystny dla włosów, skóry i paznokci) żelazo, wapń, cynk duże ilości białka, obniża poziom złego cholesterolu, pobudza przemianę materii i daje na długo uczucie sytości. Składniki : 500g pieczarek 2 cebule 2 ząbki czosnku 1/2 szklanki uprażonych orzechów laskowych 1/4 szklanka śmietany (może być roślinna) lub jogurtu greckeigo sól, pieprz, przyprawy do smaku kasza orkiszowa (ja używam melvit
zdrowa vege kuchniaschabu wieprzowego 1 łyżka przyprawy typy Vegeta Słodka czerwona papryka Olej do obsmażenia 10 pieczarek 1 cebula 2 łyżki śmietany 18% 50 g serka topionego Gouda 50 g twardego sera Gouda 50 g sera feta Sól Pieprz 1 szklanka bulionu 100 brązowego ryżu Skworcu (tu kupisz) Schab kroimy w 1 cm plastry. Każdy przecinamy na pół. Delikatnie rozbijamy, nacieramy(...)przyprawą typu Vegeta i słodką czerwoną papryką. Mięso obsmażamy na rumiano na patelni, przekładamy do większego garnka. Pieczarki kroimy w plasterki, cebulę w kosteczkę. Podsmażamy je na patelni po smażeniu mięsa, przekładamy do garnka. Na patelnię wlewamy bulion, dodajemy pokrojone kawałki sery i śmietanę. Mieszamy do rozpuszczenia się serów. Doprawiamy solą i pieprzem. Sos przelewamy do mięsa. W razie potrzeby
VioletoweKucharzeniełyżka soku z cytryny 0,25 łyżeczki kurkumy 1 łyżeczka soli 2 łyżki rodzynek 200 pieczarek pokrojonych w plasterki 200 ml wody 4 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki świeżej kolendry, ewentualnie suszuna 1 pierś kurczaka pokrojona w kostkę olej do smażenia chlebek naan lub ryż Cebulę pokroić i zmiksować, dodać do niej koncentrat pomidorowy, orzechy, garam masala, czosnek, ostrą paprykę(...)połowę kolendry, rodzynki i kurczaka. Smażyć przez kilka minut. Dodać pieczarki wodę i jogurt, w takich proporcjach aby sos nie był za rzadki ani zbyt gęsty, gotować na wolnym ogniu aż kurczak będzie usmażony (około 10 minut). Posypać pozostałą kolendrą i podawać z chlebkiem naan lub ryżem
Codzienne GotowanieBibimbap to danie pochodzące z Korei Południowej. Najprościej mówiąc jest to miks warzyw, wołowiny oraz jajka smażonego podanych na ryżu, z sosem chili. Jest to talerz zdrowia i smaku. Muszę się przyznać, że jest to moja ulubiona potrawa. Powiem więcej, jest to ulubiona potrawa całej mojej rodziny. Przed chwilą przeczytałam, że Bibimbapa znalazła się na 40 miejscu najsmaczniejszych potraw(...)pierwszej dziesiątce. Składniki: Mięso wołowe pokrojone w cienkie plastry Jajko Połowa dużego kabaczka Pieczarki Cebula Papryka (w zasadzie każdy kolor) Marchew Por Ogórek Szpinak Fasola Mung Ziarna sezamu Olej sezamowy (taki do woka) Sos sojowy Sos pomidorowy Chili Czosnek Japońskie ryżowe winegret Ryż Może coś pominęłam, ale powiem tak jedna pani z Korei powiedziała mi kiedyś
Smaki Przyprawy i Kolorydwoma łyżkami ryżowego winegre oraz łyżką sosu sojowego i oleju sezamowego. Odstawić wszystko. Teraz warzywa: wszystko pokroić w cienki paseczki. Jest to dość pracochłonne zadanie, ale warto. Gotujemy ryż. Następnie rozgrzewamy wok lub patelnie dodajemy parę kropel oliwy i poklei dodajemy warzywa i je szybko obsmażamy. Robimy to tak najpierw np marchew obsmażamy zdejmujemy na talerz i następne warzywo(...)ciepło i wykładać kolejne usmażone warzywa na blaszkę. Blaszkę trzymać w piekarniku. Chodzi o to, aby warzywa były ciepłe podczas serwowania. Podczas smażenia warto troszkę posolić niektóre warzywa np pieczarki. Kiedy warzywa są już gotowe do woka wykładamy mięso i obsmażamy je do momentu, aż przestanie być czerwone. Smażymy jajko Teraz sos. Sos robię tak: małą filiżankę
Kulinarna rozmowaobjętość (minimum godzina). A teraz masz czas aby zabrać się za farsz. Cebulę i pora poszatkuj w drobną kostkę, pieczarki zetrzyj na tarce o grubych oczkach. W średniej wielkości garnku ugotuj kaszę gryczana na sypko (ja gotuję ją tak jak ryż na risotto, tj. podlewam cały czas wodą aż będzie miękka) Na patelni rozgrzej łyżke oleju i wrzuć cebulę, smaż
greenscarfBardzo aromatyczny dzięki dodaniu podsmażonych na klarowanym maśle grzybów, czyli podgrzybków i pieczarek z dodatkiem lubczyku i chili. Podawajcie go nie tylko z ziemniakami, także z kluskami śląskimi, kopytkami, ryżem, kaszami, makaronem. Taki gulasz jest bardzo pożywny. W moim rodzinnym domu przyrządzało się gulasz mocno mięsny podawany z kluskami śląskimi lub utłuczonymi ziemniakami z dodatkiem surówek. Składniki: 2 opakowania
Zasmakuj Kuchni