WYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 50 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 9 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 8 Składniki: 8 jajek ugotowanych na twardo + 2 surowe, 1/2 szklanki gęstej
JejKuchniaZ jajek można zrobić wiele rzeczy. Ich zastosowanie w kuchni jest dość szerokie. Teraz przedstawiam je w roli muchomorków. Na stole wyglądają zacnie. Do prawdziwych muchomorów
tojestpyszne.blogspot.comZapiekanki to jedne z moich ulubionych dań, które robimy bardzo często. Tym razem mam dla Was pełną smaku i aromatu warstwową zapiekankę ziemniaczaną,
Zainspirowana w kuchniTartaletki uwielbiam w każdej postaci, czy to na słodko czy wytrawnie. Wygodne do zjedzenia, do trzymania ogólnie mówiąc - NAJ. Idealne na kolacje lub jako przekąska imprezowa ;-) To do dzieła! składniki; 30 dag maki pszennej 1 jajko 20 dag masła lub margaryny 4 łyzki zimnej wody 1 łyzeczka soli Z podanych składników zagnieść ciasto, zawinąć w folie spożywczą(...)rozwałkować i wylepić nim tartaletki o średnicy ok. 10 cm(foremki wcześniej dokładnie natłuscic masłem lub olejem). Podpiec je około 10 minut w temp, 200st. Nadzienie; 50 dag pieczarek 3 jajka 3 ząbki czosnku 1 cebula 250 ml smietany (może być 18%) 2 łyzki czarnych oliwek kilka suszonych pomidorów przyprawy ( sół,pieprz, pieprz ziołowy,tymianek 2 łyzki oliwy
Radość kipiąca uśmiechem.Pizza, która nie wymaga dłuższego wyrastania?? To jest to! Chrupki spód, ulubione dodatki i mnóstwo sera żółtego ciągnącego się we wszystkie strony. Świetna przekąska na spotkania z przyjaciółmi czy też na kolację w domu. Naprawdę polecam! Składniki: (na 3 średniej wielkości pizze) Ciasto: 25 g świeżych drożdży 200 ml ciepłej wody 350 g mąki pszennej(...)oleju Sos pomidorowy: 5 łyżek koncentratu pomidorowego 2 ząbki czosnku 1 łyżka oliwy 1 łyżeczka bazylii, oregano i tymianku 1,5 łyżeczki pieprzu Dodatkowo: ulubione dodatki: pieczarki, salami, szynka, brokuł, oliwki, papryka, cebula itp. ser żółty, starty Przygotowanie: Ciasto: W połowie ilości ciepłej wody rozpuścić drożdże, cukier i 2 łyżki mąki. Odstawić
Nastoletnie Wypiekaniepieczarek 4 ząbki czosnku 5 listków laurowych 1 łyżka ziela angielskiego 1 łyżka jałowca 150 g suszonych grzybów sól, pieprz Przygotowanie: Kapustę szatkujemy, przekładamy do dużego garnka. Umyte pieczarki kroimy w kostkę i przekładamy do garnka z kapustą, dodajemy suszone grzyby i wszystkie zioła razem z czosnkiem obranym i pokrojonym na plasterki. Całość zalewamy wodą ponad poziom kapusty, gotujemy(...)dodatek do drugiego dania. Możemy zmielić w blenderze na farsz do pierogów, dodając suszony majeranek, ale i do innych słonych wypieków. Taki farsz można zamrozić i przygotować przekąski np. na Sylwestra
Moja smaczna kuchniaakcji Gotowanie za głosowanie wygrały rolsy, dlatego dzisiaj prezentuję Wam mój sposób na tę szybką i imprezową przekąskę, która również sprawdzi się w roli obiadu czy kolacji. Jednak w okresie karnawału myślę, że więcej chętnych będzie chciało je przygotować na domówki z przyjaciółmi:) Zapiekane kawałki tortilli także doskonale komponują się z sosami, np. czosnkowym, tysiąca wysp(...)niej możecie dobrać wg uznania. Z kolei rolsy zamiast zapiekać można np. grillować. Składniki: 4 placki tortilli 450 g mrożonych warzyw (ewentualnie kukurydza z puszki, czerwona cebula, pieczarki) 30 dag sera żółtego Pół piersi z kurczaka Przyprawa włoska Kamis Sól Pieprz Olej Przygotowanie: Kurczaka i warzywa pokroić w drobną kostkę. Na rozgrzanym na patelni oleju podsmażyć kurczaka. Posolić
Fabryka pomysłówjajko sól i pieprz do smaku bułka tarta 3 łyżki woda zimna 100 ml Dodatkowo: jajka 3 szt Wykonanie: Łopatkę myjemy i mielimy na średnich oczkach. Dodajemy starte pieczarki jajo,bułkę tartą ,czosnek zmielony, pomidorki pokrojone drobniutko,sól i pieprz. Zalewamy wodą i wyrabiamy farsz. Farsz przekładamy na folie aluminiową i robimy kwadracik.Ugotowane jaja obieramy ze skorupek i kładziemy(...)folie i przekładamy do keks-ówki. Pieczemy jakąś godzinkę w 200 stopniach.Odwijamy folię i dopiekamy z 10 minut by się przyrumieniło nam.Kroimy w plastry grubsze i możemy mieć przekąskę na kolację
Różowa kuchniaSpecjalistką od pieczystych jest u nas mama Sławka. Rozpieszcza nas ciągle pieczonym schabem z morelami, pieczoną piersią indyka z pieczarkami czy boczkiem. Ten schab to również jej pomysł i przepis. Rolada jest bardzo chrupiąca za sprawą migdałów, które rewelacyjnie komponują się z mięsem. Miałam obawy, czy farsz nie wypadnie podczas krojenia(...)kroić zbyt cienkich plastrów. Mięso jest aromatyczne, leciutko czosnkowe i kruche. Takie mięso jest nie tylko smaczne, ale również pięknie prezentuje się na talerzu. Idealne jako przekąska na różne imprezy. Składniki: • schab bez kości ok. 1 kg • 200 g migdałów bez skórki • 2 ząbki czosnku • 1 łyżka masła • zioła prowansalskie • sól, pieprz do smaku • olej
To co kochamPyszne śledziki w pomidorowej zalewie, takiej ani za słodkiej, ani za kwaśnej - bo taką właśnie lubię najbardziej. Przepis na zalewę jest u mnie taki "żelazny
Walijskie PichcenieBigos Buritto Ciabatta z oscypkiem i pomidorami Galantyna Glazurowane marchewki Grissini z tymiankiem Grzybki Jajko na bekonie i rukoli Kapusta z grzybami Klops z papryką
Aga w kuchniJajko sadzone to szybka i bardzo pożywna propozycja na śniadanie. Jajko w swoim składzie ma dużo białka są budulcem mięśni ale również są źródłem minerałów i
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!razem proponuję Wam niezawodne francuskie ciasto, z którego zawsze można wyczarować coś smacznego. Smakowita przekąska w sam raz na Święta, pyszna i szybka alternatywa dla pierogów. Dzisiejsza propozycja pierożków to wersja last minute dla zapracowanych, nie mających zbyt dużo czasu na przygotowanie tradycyjnych pierogów z kapustą i grzybami na wigilię. Choć przygotowane z gotowego ciasta francuskiego są naprawdę bardzo smaczne(...)świetnie zastępując tradycyjne pierogi a przy tym wyglądają efektownie wśród wigilijnych potraw. Składniki: 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego 2 cebule 10 dkg kapusty kiszonej 20 dkg pieczarek 10 dkg suszonych prawdziwków 1 jajko, roztrzepane widelcem 2 łyżki oleju Sposób wykonania: Suszone grzyby namaczamy i gotujemy do miękkości a następnie drobno siekamy. Kapustę szatkujemy i gotujemy. Cebulę kroimy w kostkę
Podróż w kulinariaSezon grillowy w pełni, co stwarza kolejne pole do popisu. Grillujemy mięsa, warzywa, owoce… i nie tylko. Oczywiście nie obędzie się bez dodatków. Wszelkie sosy, dipy
mojewypiekiinietylkoCiasto: - 500 g mąki pszennej - szklanka letniej wody - 20 g drożdży - łyżeczka soli - łyżeczka masła Drożdże rozpuścić w wodzie, wsypać mąkę, sól i masło. Wyrobić i
Pasje Jolki