pieczarki chrupiące - 885 przepisów (strona:40/59)

Pieczone ziemniaki łódeczki z piekarnika 469

ziemniaka kroimy na ćwiartki, a następnie każdą ćwiartkę na połowę, tak aby wyszły takie łódeczki jak na zdjęciu. Pokrojone ziemniaki moczymy w misce z dodatkiem cukru, aby były bardziej chrupiące - około 30 minut. 2 Ziemniaki odcedzamy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Polewamy je olejem i posypujemy papryką. Mieszamy dokładnie, aby każdy kawałek ziemniaka był obtoczony zarówno w oleju(...)termoobiegiem pierwsze 15 minut, następnie zwiększamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy kolejne 15-20 minut, aż łódeczki będą rumiane. Zobaczcie też: Chipsy z fioletowych ziemniaków Domowe zapiekanki z pieczarkami i serem   Artykuł Pieczone ziemniaki łódeczki z piekarnika pochodzi z serwisu kuchniabazylii.pl - blog kulinarny

Kuchnia Bazylii
Śniadanie do szkoły 302

Ricotta z dymką i rzodkiewką Serek wiejski z papryką i ogórkiem Serek wiejski z rzodkiewką i szczypiorkiem Ślimaczki z ciasta na pizzę z pesto bazyliowo - miętowym Śliwkowe ciasto z chrupiącymi płatkami migdałów Śliwkowe ciasto z rumowym cappuccino Tarta z ciasta francuskiego z cukinią  Tarta z ciasta francuskiego z cukinią i czerwoną cebulą Tarta z cukinią, brokułami i sezamem(...)szpinakiem Zgrzewane kanapki z serem, pomidorem i szynką Zgrzewane kanapki z ricotta, rukolą i szynką Zielone babeczki z pecorino Zielony koktajl z kokosem Zimowe tosty z goudą, rokpolem, pieczarkami i czarnymi oliwkami

Moja smaczna kuchnia
Kotlety mielone z mozzarellą i pomidorkami w orzechowej panierce 92

zasmażanymi na smalcu. Można przyrządzić tradycyjne z solą i pieprzem lekko smażone z delikatną miękką „skórką” bądź chrupiącą (mm… :). Ja najbardziej lubię takie kotlety chrupiące z zewnątrz a mięciutkie i soczyste w środku. Takie pamiętam z dzieciństwa…moja Babcia robiła najlepsze kotlety mielone na świecie! Teraz do mielonego można wrzucić niemal wszystko, doprawić(...)koperkiem, ale takie smakują najbardziej Choć w moim rodzinnym domu jadało się klasyczne kotlety mielone to moja ciekawość smaków nie mogła zostać niezaspokojona i tak oprócz mielonych z serem, pieczarkami, szpinakiem, papryką, parówkami, kiszoną kapustą powstały mielone z pomidorkiem koktajlowym. Lubię eksperymentować i tak do moich kolejnych mielonych w menu na listę obiadów mięsnych dodałam mielone z pomidorkami, a kotlety

Zasmakuj Kuchni
Kotlety mielone z mozzarellą i pomidorkami w orzechowej panierce 164

przez Babcię i zasmażanymi na smalcu. Można przyrządzić tradycyjne z solą i pieprzem lekko smażone z delikatną miękką "skórką" bądź chrupiącą (mm...:). Ja najbardziej lubię takie kotlety chrupiące z zewnątrz a mięciutkie i soczyste w środku. Takie pamiętam z dzieciństwa...moja Babcia robiła najlepsze kotlety mielone na świecie! Teraz do mielonego można wrzucić niemal wszystko, doprawić(...)koperkiem, ale takie smakują najbardziej:). Choć w moim rodzinnym domu jadało się klasyczne kotlety mielone to moja ciekawość smaków nie mogła zostać niezaspokojona i tak oprócz mielonych z serem, pieczarkami, szpinakiem, papryką, parówkami, kiszoną kapustą powstały mielone z pomidorkiem koktajlowym. Lubię eksperymentować i tak do moich kolejnych mielonych w menu na listę obiadów mięsnych dodałam mielone

Zasmakuj Kuchni
Pierogi z mięsem i pieczarkami 190

ugotujcie, ostudźcie i zmielcie. Pieczarki zetrzyjcie na tarce o większych oczkach.  Duście na małej ilości masła klarowanego, odparujcie wodę z pieczarek. W misce połączcie mięso i pieczarki wraz z jajkiem i koncentratem, przyprawcie do smaku. Na każde wykrojone kółko nałóżcie łyżeczkę farszu, sklejcie dokładnie brzegi. Możecie użyć też specjalnej kształtnej wykrawaczki do ciasta, pierogi będą(...)Podawajcie z olejem, skwarkami i cebulką lub ulubionym sosem. Smacznego:)   U nas w domu lubimy, oprócz świeżo wyjętych pierogów z wody, także te odsmażane. Są przyrumienione i chrupiące. Podajemy je z cebulką i boczkiem posypane drobniutko startym parmezanem. Jak szaleć to na całego

Zasmakuj Kuchni
KROKIETY Z SEREM I PIECZARKAMI 190

ciasto- Wszystkie składniki miksujemy na gładką masę solimy i pieprzymy.Smażymy na rozgrzanym oleju cienkie naleśniki.Po usmażeniu naleśniki zostawcie pod przykryciem.Wtedy będą miękkie i dadzą się łatwo rolować!. Pieczarki płuczemy ,kroimy i smażymy z cebulką.Do ostudzonej masy dodać starty ser , doprawić i zemleć .Dodać jajko ,wymieszać.Panierować w lekko ubitym jajku i w bułce tartej.Smażyć na mocno(...)zdjęciami i ciekawszymi przepisami.Zapraszam:. WIEPRZOWINA W LUBCZYKOWYM WYWARZE  S AŁATKA Z CIECIERZYCĄ SAŁATKA Z SUSZONYMI ŚLIWKAMI KARP PACHNĄCY KMINKIEM SERNIK CYTRYNOWY Z SOSEM Z PORZECZEK ŁAZANKI NALEŚNIKOWE SŁODKIE CHRUPIĄCA SAŁATKA Z KAPUSTY UDKA W SOSIE CYNAMONOWYM ŚEDZIE Z CZOSNKIEM W OLIWIE BABECZKI MARCEPANOWE SAŁATKA Z POMARAŃCZY RYBA LUB KARP W SOSIE IMBIROWYM RYBA NA OSTRO RYŻOWE KULE ZE ŚLIWKAMI

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Czwartek: Kurczak w kuskusie i jarmużu 104

czas gotowania trzeba będzie wydłużyć o jakieś 5 minut. Poza bulgurem, który gotuje się szybko. Składniki: 4 filety z udek 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 szklana kuskusu Garść pieczarek lub 2-3 boczniaki Garść jarmużu 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka słodkiej papryki Szczypta kminu 21/2 szklanki bulionu drobiowego, warzywnego lub wody 2 łyżki oleju Sól i pieprz Przygotowanie: Krok(...)tymianku i papryki oraz szczyptą kminu. Przełóż do rondla i smaż na dość mocnym ogniu po 3 minuty z każdej strony, żeby ładnie zrumienić mięso . Najlepiej, żeby było już chrupiące. Krok 2 W międzyczasie drobno posiekaj cebule i zetrzyj na tarce czosnek. Wyjmij z rondla udka i odłóż. Zmniejsz temperaturę i wsyp do niego cebulę z czosnkiem i smaż

Niedzielny kucharz
Sajgonki z quinoą, pieczarkami i Pasztetem Dworskim z królikiem 161

środek arkusza (trochę bliżej siebie, żeby było łatwo zawijać), nakładamy podłużnie farsz (jak przy krokietach) dwie łyżki tartej marchewki, łyżkę białek quinoy, łyżkę czerwonej quinoy, łyżkę pasztetu, łyżkę pieczarek, posypujemy zieleniną. Zawijamy sajgonkę tak, jak krokieta, a następnie zawijamy ją jeszcze raz w drugi zwilżony arkusz (zawsze zawijam w 2 warstwy, zapobiega to wypadnięciu farszu podczas smażenia, w razie gdyby(...)wszystkich arkuszy na raz, należy to robić po kolei, żeby za bardzo nie rozmókł.   Gotowe sajgonki smażymy w bardzo dobrze rozgrzanym głębokim tłuszczu, aż będą zrumienione i chrupiące, wyciągamy na sitko wyłożone papierowym ręcznikie, abo odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Można je podać z sosem sojowym, albo przygotować do nich swój ulubiony dip.  Smacznego i udanych

Quinoa Raz!
Chrupiące sajgonki z tofu i warzywami 131

musiałam je zmodyfikować na swój wegański i zdrowy sposób. A to oznacza dużo kolorowych, pełnych witamin warzyw, a w miejsce smażenia w głębokim tłuszczu - pieczenie w piekarniku. Są cudownie chrupiące, dokładnie takie, jakie prawdziwe sajgonki powinny być. W sklepie papier ryżowy dostępny jest w różnych rozmiarach. Wybierz taki, który Ci odpowiada. Ja wypróbowałam kilka i moim zdaniem najlepiej sprawdzają się(...)papieru ryżowego odrobina letniej wody do moczenia papieru 1 kostka (ok. 170g) wędzonego lub naturalnego tofu sos sojowy warzywa: Szpinak – 200 g Boczniaki – 500 g (można zastąpić pieczarkami) Kiełki fasoli mung – 150 g 1 duża czerwona cebula (lub inna) 2 ząbki czosnku 3 papryki- żółta, pomarańczowa, czerwona pół główki średniej  kapusty pekińskiej 1 duża marchewka Kukurydza – 150g Przygotuj warzywa

Roślinna - blog wegański
WIEPRZOWINA W CHRUPIĄCYM CIEŚCIE ZE SŁODKIM SOSEM CHILI 146

Polędwiczki wieprzowe to mięso, które można przyrządzić na wiele sposób i zawsze smakują iście królewsko. Dziś mam dla Was kolejny przepis inspirowany kuchnią chińska i tajską

Ostra na Słodko
Domowa pizza 197

Pomysł na smaczną, szybką kolacje? My wpadliśmy na pomysł zrobienia pizzy :)To był bardzo udany pomysł, ciasto, najprostsze ze wszystkich. Podstawowe składniki, więc nic trudnego :)Ale

Serce zamknięte w formie pyszności
Recepta na pizzę jak z pizzerii: idealne ciasto i sos pomidorowy 14237

Dlatego dzisiaj ja przychodzę Wam z odsieczą. Gotowy, wypracowany przez długie miesiące przepis na ideał.  Podstawa to: ciasto, bazowy sos pomidorowy i dobry ser. Ciasto: ma być elastyczne, chrupiące i trzymające formę. Kiedy weźmiemy gorący trójkącik do ręki nie ma prawa zwisać, uginać się, rozpadać, ciasto ma trzymać nasze składniki i umożliwiać jedzenie ręką- czyli tak jak najbardziej(...)oliwy - oregano, bazylia, morska i świeżomielony pieprz do smaku Dodatki: - 100 g mozzarelli pozostałe dodatki zależą tylko od Was i Waszych upodobań. U mnie były to: boczek, szynka, kukurydza, pieczarki, cebula Przygotowania zaczynamy od ciasta, ponieważ musi mieć czas aby wyrosnąć.  1. W  malej ilości ciepłej wody rozpuszczamy drożdże.  2. Do oddzielnej, sporej miski przesiewamy mąkę, dodajemy

Cook&Love
Pizza prosciutto – pizza z szynką parmeńską 128

Prawdziwa włoska pizza z szynką parmeńską, na cienkim chrupiącym cieście, a nie żadnym „hamerykańskim”. Do szczęścia przy niej zabrakło mi jedynie odpowiedniego pieca opalanego węglem. Składniki: Ciasto: • 250 g mąki pszennej • 150 ml ciepłej wody • 15 g świeżych drożdży lub 7 g suchych instant • 1 pełna łyżeczka soli • pół łyżeczki cukru • 1 łyżka oliwy z oliwek Sos pomidorowy(...)puszka pomidorów • 1 łyżka oliwy z oliwek • oregano świeże lub suszone • ząbek czosnku • sól, pieprz, cukier Dodatki: kilka plastrów szynki parmeńskiej, ewentualnie innej szynki suszonej kilka pieczarek około 150 g mozzarelli garść zielonych oliwek świeża bazylia świeży duży pomidor albo kilka koktajlowych 2 łyżki startego parmezanu opcjonalnie rukola Wykonanie: Drożdże rozpuścić w 60 ml ciepłej wody, dodać 3 łyżki mąki

Pociąg Do Kuchni
Wegetariański pasztet z jajek i pieczarek 227

cebulę siekamy i oba składniki podsmażamy na łyżce oleju, aż woda całkowicie odparuje. Wszystkie zioła drobno siekamy, a kajzerkę odciskamy z mleka.Do miski przekładamy posiekane jajka i zioła, podsmażone pieczarki i kajzerkę. Dodajemy surowe jajka i bułkę tartą oraz majonez. Przyprawiamy solą i pieprzem oraz gałką muszkatołową. Wszystko dokładnie mieszamy łyżką na jednolitą masę. Masę na pasztet przekładamy(...)bardziej zwarty. Wstawiamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika na około godzinę. Ja przez pierwsze 40 min. używam funkcji termoobieg, a ostatnie 20 - góra/dół, by pasztet miał chrupiącą skórkę. Po upieczeniu studzimy i bez problemu wyciągamy z foremki. Podajemy jako samodzielną przekąskę lub z chlebem

Zakręcony Widelec
Kurczak ziołowy na warzywach z pęczakiem 131

nich kurczaka układamy. Wg sposobu pieczemy, w między czasie pęczak gotujemy, który na końcu z warzywami mieszamy i z pełnym aromatu kurczakiem zjadamy. Skórka kurczaka dzięki takiemu pieczeniu, idealnie chrupie na całości,  a mięso nie traci swojej soczystości.  Składniki: 1 duży kurczak, zioła i przyprawy do kurczaka: 10 ziaren ziela angielskiego, 4 duże liście laurowe, 2 łyżeczki pieprzu(...)łyżeczki słodkiej papryki, 1 łyżeczka suszonej mięty, warzywa: 1 duża marchew, 3 białe cebule, 1 duża czerwona cebula, ½ małego pora, 2 garście jak najmniejszych brukselek, 250 g jak najmniejszych pieczarek, 1 czerwona papryka, ½ główki cebuli, ponadto: świeży tymianek, świeży rozmaryn, sól do smaku, 1 szt. trawy cytrynowej, ½ cytryny, 1 łyżka masła klarowanego, 100 ml wody, pieprz czarny do smaku

Moniki Smakołyki
Pęczak z warzywami i sosem pieczarkowym 146

niestety nie pomogę osobom, które pszenicy nie tolerują. Spróbujcie innego zagęszczacza, na pewno macie większe doświadczenie w zastępowaniu mąki czymś innym niż ja. Przygotowanie takiego sosu jest bajecznie proste. Pieczarki kroimy na małe kawałki i wrzucamy na patelnie. Gdy podsmażą się na tyle, że stracą większość wody do szklanki wody dodajemy płaską łyżkę mąki i dokładnie mieszamy by pozbyć się(...)pieczarkowy. Nie trzymajmy go dłużej na gazie, bo zgęstnieje jeszcze bardziej, a tego raczej nie chcemy. Jako dopełnienie całości dorzuciłem na talerz słupki białej rzodkiewki, którą jako opcja „chrupiąca” jest ciekawym urozmaiceniem obiadu. Warzywa przygotowane na parze skrapiam dla smaku oliwą z oliwek lub jak w tym przypadku olejem lnianym Olini.pl , który jak wiadomo jest pełen kwasów Omega

Mr. Taste
K... klopsy z purée ziemniaczanym, brokułami&kalafiorami 232

przyprawy wg uznania (sól, pieprz, 1 łyżeczka curry, dużo pietruszki, papryka słodka, 1 łyżeczka przyprawy do m. mielonego), rozbełtane jajko, 2 łyżki bułki tartej, pokrojoną w kostkę cebulę i pieczarki. Dokładnie mieszamy. Jeśli masa będzie zbyt luźna, dodajemy 3. łyżkę bułki tartej. Odstawiamy do lodówki. Po 15 minutach wyciągamy. Rozgrzewamy olej na patelni. Smażymy z dwóch stron, aż do uzyskania(...)tłuszczu. Warzywa : Brokuły i kalafiora gotujemy wg wskazówek na opakowaniu. Zazwyczaj wrzucam je do zimnej, osolonej wody ze szczyptą bazylii. Gdy woda zaczyna wrzeć, czekam ok. 7 minut. Preferuję chrupiące warzywa.    Aż chce się powiedzieć: dobre, bo polskie! Smacznego

Kitchens Alphabet