Przygotowania do świąt czas zacząć. Nie ze wszystkim trzeba czekać na ostatnią chwilę. Tak jest na przykład z łazankami, na które uparłam się w tym roku
bastalenaNażarłam się chyba czegoś mlekopędnego. Bimbały nabrzmiały mi jak arbuzy, leje się z nich niczym z Fontanny Di Trevi. Oczy mi zaraz powybijają! Już nawet Gizmo
bastalena„Jak” to słowo klucz. Nie identyczne, ale bardzo podobne Chcieliśmy dobrych wołowych klopsików, mięciutkich, ale sprężystych. Lekko przypieczonych, ale nie za twardych. No i
slodkokwasnaplW niedzielę odbyły się warsztaty kuchni koreańskiej organizowane przez nas. Kilka dań, sympatyczna atmosfera i Mistrz Czesio – prawdziwy koreański Koreańczyk. Kuchnia koreańska okazała się dosyć
slodkokwasnaplWędrując sobie po blogach na jednym z nich znalazłam przepis na pesto pistacjowe. Sam pomysł mnie zaintrygował do tego stopnia, że po pewnym czasie postanowiłam zrobić
Brzuszki ŁakomczuszkiWprawdzie nie fettuccine, a linguine (którego zostałam totalną fanką!), natomiast wciąż a la Alfredo. Jest to jeden z najłatwiejszych i najszybszych przepisów. Klasyka smaku! Składniki: pół
Brzuszki ŁakomczuszkiPo raz kolejny kuchnia lidlowa zawitała w moim domu. Po raz kolejny spotkała się z ogromnym zachwytem. Śmiało stwierdzam, że Okrasa jest geniuszem. Jakie to było
Brzuszki ŁakomczuszkiJeśli macie ochotę na potrawkę z żółwia, to świetnie trafiliście. Zaczynamy od zebrania kilku kolegów, zakupu wytrychów i wizyty w zoo. Ewentualnie, jeśli planujemy mniejsze spotkanie
slodkokwasnaplDzisiaj zupełnie bez mięsa. Tylko warzywa i tofu. Tofu jak wiadomo smaku nie ma, ale za to bardzo fajnie wchłania wszystko co mu zaproponujemy. A my
slodkokwasnaplSzybkie i proste połączenia są najlepsze, zwłaszcza, gdy zależy nam na czasie. Zaprezentujcie najbliższym rukolę w nowej odsłonie - w postaci kremowego pesto, które idealnie pasuje do
Sajkofanka smakuKolejny przepis na przetwory z pomidorów na zimę to pyszny domowy sos pomidorowy z cebula, czosnkiem i ziołami, który gdy tylko przyjdzie nam ochota posłuży do
Bernika - moj kulinarny pamietnikJaki jest wasz ulubiony sos do makaronu? Założę się, że to sos boloński i jak większość Polaków uwielbiacie go jeść ze spaghetti. Klasyka... tak by się
Bernika - moj kulinarny pamietnikPamiętacie paprykarz szczeciński? Kiedyś król sklepowych półek, nieodzowny element każdej wyprawy na wczasy czy wycieczkę. Dzisiaj mimo ponad 50-letniej historii prawie zapomniany leżakuje miedzy innymi
Bernika - moj kulinarny pamietnikMały prosty pasztecik drobiowy z dodatkiem suszonych grzybów .Dla dekoracji obsypany białym sezamem. Pomysł na ten pasztet to w zasadzie przymus- bo jak upiec pasztet na
Buniabaje w kuchni