Dzień dobry, Dziś prezentuję przepis w sam raz dla miłośników ryb - kremowy sos z tuńczyka i anchois , intensywnie smakujący morzem, słony, z nutą natki pietruszki. Doskonały
Chilli Czosnek i OliwaSą takie dni, kiedy w ogóle nie mam ochoty na mięcho! I czuję potrzebę zjedzenia czegoś innego, takiego świeżego...ale zarazem sytego :) Dlatego proponuję bardzo szybki
Olikowa kuchniaOdkąd zrodził się u mnie pomysł pisania bloga, wiedziałam, że przepis na makaronowe muszle z grillowanymi warzywami na pewno się na nim znajdzie . Jest to
W mojej holenderskiej kuchniPrzepis na pyszny hummus jest tutaj klik . Zmodyfikowałam go trochę dodając pikantną papryczkę chilli. Wyszło wspaniale. Składniki na sałatkę dla dwóch osób: 1
Mango PapajaNadziewana bagietka czyli pomysł na imprezę lub przekąskę kibica Szybka w przygotowaniu i nie wymaga rozdawania sztućców każdemu z gości. Pyszne, mięciutkie bagietki z farszem takim
Niezły MłynekSkładniki na pulpeciki: 500 g mięsa mielonego ( ja używam wołowiny) 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka oregano suszonego 1 jajko bułka tarta
Niezły MłynekMakaron jest dobry pod każdą postacią- jako spaghetti, lasagne, zapiekanka czy najzwyczajniej polany śmietaną z cukrem. Nie jadłam tylko tego zwiniętego w ruloniki. Ale żeby nie
bastalenaTo taka trochę oszukana lazania, ale komu to przeszkadza. Klasyczny sos pomidorowy zmieniony w meksykańską bombę. Beszamelowi dostało się gałką. Tylko makaron trzyma fason ;) Trochę
bastalenaPrzygotowania do świąt czas zacząć. Nie ze wszystkim trzeba czekać na ostatnią chwilę. Tak jest na przykład z łazankami, na które uparłam się w tym roku
bastalenaNażarłam się chyba czegoś mlekopędnego. Bimbały nabrzmiały mi jak arbuzy, leje się z nich niczym z Fontanny Di Trevi. Oczy mi zaraz powybijają! Już nawet Gizmo
bastalena„Jak” to słowo klucz. Nie identyczne, ale bardzo podobne Chcieliśmy dobrych wołowych klopsików, mięciutkich, ale sprężystych. Lekko przypieczonych, ale nie za twardych. No i
slodkokwasnaplW niedzielę odbyły się warsztaty kuchni koreańskiej organizowane przez nas. Kilka dań, sympatyczna atmosfera i Mistrz Czesio – prawdziwy koreański Koreańczyk. Kuchnia koreańska okazała się dosyć
slodkokwasnaplWędrując sobie po blogach na jednym z nich znalazłam przepis na pesto pistacjowe. Sam pomysł mnie zaintrygował do tego stopnia, że po pewnym czasie postanowiłam zrobić
Brzuszki ŁakomczuszkiWprawdzie nie fettuccine, a linguine (którego zostałam totalną fanką!), natomiast wciąż a la Alfredo. Jest to jeden z najłatwiejszych i najszybszych przepisów. Klasyka smaku! Składniki: pół
Brzuszki ŁakomczuszkiPo raz kolejny kuchnia lidlowa zawitała w moim domu. Po raz kolejny spotkała się z ogromnym zachwytem. Śmiało stwierdzam, że Okrasa jest geniuszem. Jakie to było
Brzuszki Łakomczuszki