bananem i malinami Owsianka korzenna z nasionami chia Owsianka z ziarnami chia, skórką z pomarańczy i pestkami granatu Pasta z ciecierzycy z oregano, czosnkiem i chia Pasta z pieczonej dyni z suszonymi pomidorami i orzechami włoskimi Pełnoziarnista kanapka z jajkiem sadzonym, kalafiorem i pomidorem z ziołami Pełnoziarnisty ryż z cukinią, czosnkiem i cebulą w natce pietruszki Pierniczkowy koktajl
Moja smaczna kuchniakaszy manny Prażone jabłka babci Małgosi Kompot z jabłek Mus dyniowo - jabłkowy z płatkami owsianymi i ziarnami chia Owoce z waniliową chałwą i orzechami w miodzie Pasta z pieczonej dyni z suszonymi pomidorami i orzechami włoskimi Śliwkowy
Moja smaczna kuchniagrana padano i płatkami chili Gremolata Masło z orzechów włoskich Oliwa z oliwek aromatyzowana czosnkiem, oregano i chili Pasta z ciecierzycy z oregano, czosnkiem i chia Pasta z pieczonej dyni z suszonymi pomidorami i orzechami włoskimi Pesto z pieczonej dyni Serek Capri czosnkowo-koperkowy z papryką Brokułowo-jajeczna sałatka z majonezem Bukiet sałat z brokułami i jajkiem Flatbread
Moja smaczna kuchniaokoło pół godziny. W tym czasie suszone pomidory przełozyc do wysokiego naczynia i zblendowac na gładką mase. Na patelni rozgrzać olej(ja dałam oliwe z suszonych pomidorów) sznycle dokładnie nasmarować pastą pomidorową i układac na patelni. Chwilke podsmazyc i podlac odrobiną wody, chwilke poddusić. Po tym czasie dodac smietane, do której należy wcześniej wlać trochę gorącego płynu
Radość kipiąca uśmiechem.ciecierzycy (lub cieciorki) Thaini 2 ząbki czosnku Sok z polowy cytryny. Sól i pieprz do smaku Wrzucamy wszystkie składniki do blendera i mielimy, aż powstanie pasta. Można do całości dodać suszone pomidory, lub bazylię. Można dodać chili lub kumin. Możecie dodać te przyprawy, które lubicie. Warto zrobić np. trzy rożne smaki. Polecam bardzo jako dip na przyjęcia. Hummus
Smaki Przyprawy i Koloryosób) Składniki: 2 duże marchewki 2 duże pietruszki 1 puszka ciecierzycy 2 ząbki czosnku 1 szklanka ryżu błyskawicznego 1/4 szklanki słonecznika łuskanego 1 łyżeczka pasty sambal oelek 4-5 suszonych pomidorów cząber, oregano, pieprz, ostra papryka, sos sojowy, sezam, czarnuszka Marchewkę i pietruszką obieramy i kroimy w kawałki, a następnie wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy, aż będą kruche
vegetaniepasta.Hummus1 puszka ciecierzycy (lub cieciorki) Thaini2 ząbki czosnkuSok z polowy cytryny.Sól i pieprz do smaku Wrzucamy wszystkie składniki do blendera i mielimy, aż powstanie pasta. Można do całości dodać suszone pomidory, lub bazylię. Można dodać chili lub kumin. Możecie dodać te przyprawy, które lubicie. Warto zrobić np. trzy rożne smaki. Polecam bardzo jako dip na przyjęcia. Hummus
Kulinarna rozmowamogą tylko rosnąć, zresztą przecież one właśnie po to są aby je jeść), staram się teraz używać jak najwięcej świeżych ziół w czasie przygotowywania potraw.Po paście z czerwonej fasoli z suszonymi pomidorami i tymiankiem zapraszam Was na kolejny przepis z wykorzystaniem tego wspaniałego zioła - lekki makaron o wspaniałym, świeżym aromacie cytryny z dodatkiem tymiankowo-czosnkowych pieczarek. Ten makaron
Chilli Czosnek i Oliwanaleśnikach z ciecierzycy oraz z delikatnymi w smaku warzywami. Świetnie też sprawdzi się na kanapkach, cieście francuskim czy nawet jako sos do pizzy. Pasta z pieczonej papryki naprawdę wymiata! Pieczona papryka, suszone pomidory jak i papryczki czereśniowe zostały mi dostarczone z firmy Rolnik, linia produktów „Premium”. Nie mam doświadczenia z paprykami i papryczkami z innych firm(...)100g (można zastąpić np. włoskimi) Olej spod suszonych pomidorów – 2 łyżki Sok z cytryny – 1 łyżka Sos sojowy – do smaku Wykonanie: Paprykę odsącz z zalewy i umieść w dzbanku. Do papryki dodaj pozostałe składniki i zblenduj na gładką masę. Dopraw do smaku sosem sojowym. Twoja pasta z pieczonej papryki jest już zwarta i gotowa do działania
BlendmanDodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, bazylię, pestki słonecznika, płatki migdałowe i ser. Wszystko lekko solimy. Dodajemy olej z zalewy z pomidorów suszonych i zaczynamy miksować. Całość rozdrabniamy stopniowo dodając oliwę z oliwek, aż uzyskamy pożądaną gęstość i jednolitą pastę. Gotowe pesto przekładamy do słoiczka, wierzch zalewamy oliwą z oliwek, zakręcamy i przechowujemy w lodówce kilka dni. Takie pesto najlepiej
PatiGotujesuszone pomidory, oliwki, ogórki kiszone i cukinia. Do tego gotowa pasta warzywna i możemy w kilka chwil mieć gotowe koktajlowe przekąski. Pastę warzywną oczywiście możemy zrobić sobie sami od zera, ale nie będzie to już wtedy 15 minutowa przekąska do wina. Składniki: duża cukinia pokrojona w paski obieraczką do warzyw opakowanie gotowej pasty warzywnej – u mnie Rolnik(...)nutą papryki ok 20 oliwek ze słoika – odsączonych kilka pomidorów suszonych ze słoika – pokrojonych na kawałki kilka ogórków kiszonych – pokrojonych na kawałki wykałaczki – opcjonalnie Przepis na roladki z cukinii z warzywami Bierzemy pasek cukinii i smarujemy go łyżką pasty warzywnej. Układamy na nim po kawałku pomidora i ogórka, oraz oliwkę. Zawijamy w ciasny rulonik. Gdyby
Ugotowane pozamiataneavocado 2 ząbki czosnku sok z połowy cytryny sól, pieprz czarny mielony kilka łyżek oleju ( u mnie olej pozostały z suszonych pomidorów) Przygotowanie : Ziarna słonecznika i sezamu namoczyłam w wodzie na noc, przecedziłam je przed przygotowaniem pasty i umieściłam w blenderze, dodałam olej - zblendowałam Do masy dodałam avocado(...)przeciśnięty czosnek, sól, pieprz i sok z cytryny do smaku- ugniotłam całość i wymieszałam. Z tego co czytałam w internecie to dodatkami do pasty mogą być naprzemiennie drobno pokrojony zielony ogórek, natka pietruszki, suszone pomidory. Wszystko zależy od naszej fantazji, smaku i ewentualnie dostępnych produktów. Ogólnie co kto lubi :) A podstawą mogą być tylko ziarna słonecznika. Pastę przełożyłam
Proste Potrawydrodzy jestem mistrzem w swoim domu i ukisiłam słonecznik ;) Cóż, nawet najlepszym zdarzają się wpadki, więc podwijam rękawy i zabieram się za kolejne przepisy. Pasta ze słonecznika 200g słonecznika 6 suszonych pomidorów 2 łyżki soku z cytryny 2 ząbki czosnku pęczek pietruszki łyżka oliwy z oliwek Słonecznik trzeba namoczyć co najmniej 8 godzin przed mieleniem, a najlepiej niech sobie(...)miksujemy na gładko. U mnie wersja dla odważnych, mieliłam w młynku do kawy, a na koniec poprawiałam ręcznym blenderem, bo jestem hardkorem, który nie ma dobrego blednera kielichowego. Pastę przełożyć do miski albo słoika. Przechowywać w lodówce, może tam stać około tygodnia. Smacznego
Przepysznik - BLW i nie tylkoPasta Składniki: 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy 10 suszonych pomidorów pół szklanki nasion słonecznika 3 ząbki czosnku oliwa z oliwek oliwa z suszonych pomidorów olej lniany sól bazylia nasiona chia pół szklanki świeżej natki pietruszki 100 ml przegotowanej wody Ciecierzycę moczyłam całą noc, po czym ją ugotowałam do miękkości, ok. 40 min. Słonecznik zalałam wrzątkiem, aby napęczniał. Czosnek obrałam(...)umyłam pietruszkę. Do naczynia przełożyłam ciecierzycę, dodałam słonecznik, pietruszkę, czosnek, nasiona chia, oliwę z oliwek i suszonych pomidorów, olej lniany, przyprawy, zioła oraz wodę. Wszystkie składniki zmiksowałam za pomocą blendera. I pasta gotowa, smaczna i zdrowa
nietadietajaglanki lub naleśników. Póki co, jednak mam zamiar czerpać z tej fazy na pasty tyle inspiracji na nowe wpisy, ile się da. Tym razem królowa kasz w towarzystwie pomidorów. Ba! Nawet w towarzystwie nie jednego pomidora, bo mamy tutaj do czynienia z suszonym i puszkowanym. Kasza zbyt wybredna nie jest, jak widać. Zajęła się zarówno podsuszem, jak i potencjalnym(...)słodsze, pełniejsze w smaku… po prostu lepsze. Te najtańsze marketowe są kwaśne i smakują zupełnie inaczej. Składniki: Kasza jaglana – 100g (suchej) Suszone pomidory – 10 sztuk Oliwa z oliwek – 100ml Pomidory w puszce – 1 puszka Czosnek – 2 ząbki Oregano – 2 łyżki posiekanego Bazylia – 2 łyżki posiekanej Sól – do smaku Wykonanie: Kaszę
Blendman