paprykowy kurczak na ryżu - 49 przepisów (strona:2/4)

pikantny ketchup z papryki 150

ryżu czy makaronu. Można go połączyć z mięsem z kurczaka, podać jako dodatek do dań z grilla czy pieczonych mięs.  * Uwaga- podczas gotowania masa była dość rzadka. Może taka zostać ale ja chciałam mieć dość gęsty ketchup dlatego przed przełożeniem do słoiczków przelałam ją przez sitko. Płyn zapasteryzowałam w osobnych słoiczkach i zimą będzie jak znalazł do zupy paprykowej

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Podudzia z ryżem i papryką czerwoną. 219

Weekend znów miałam trochę pracowity. W piątek byłam na targu, kupiłam czerwoną paprykę i śliwki węgierki. Zrobiłam pastę paprykową i powidła śliwkowe. Widziałam też żurawinę, ale była mało dojrzała. Dwa lata temu robiłam z niej nalewkę, która smakowała bardzo pysznie. W sobotę byłam z moim u jego siostry i piekłyśmy razem ciasto czekoladowe oraz zapiekankę warzywną. Kiedyś, jak miałam więcej(...)ryżem i papryką czerwoną. Mięso najpierw podsmażyłam, później ułożyłam je na ryżu z warzywami, podlanym bulionem i gotowałam na małym ogniu, aż do miękkości. Całość smakowała bardzo pysznie. Szybki i prosty posiłek, do tego bardzo sycący. Polecam i zapraszam!   PODUDZIA Z RYŻEM I CZERWONĄ PAPRYKĄ.           Składniki na 4 porcje: 4 udka kurczaka 2 łyżki

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Zielona zupa paprykowa 96

Pyszna, sezonowa zupa paprykowa. Składniki: 8 szklanek wywaru warzywnego, 5 zielonych papryk, 1 łyżka smalcu, 1 cebula, 1 woreczek ryżu, 1 szklanka śmietany, natka pietruszki, sól do smaku. Wykonanie: Ryż ugotować w wywarze warzywnym. Papryki oczyścić z nasion, pokroić, wypłukać i posiekać blenderem, następnie usmażyć z cebulą na smalcu. Włożyć do wywaru z ryżem zaciągnąć śmietaną, posolić do smaku(...)posypać natką pietruszki. Zupa wyśmienicie smakuje podana również z upieczonym kurczakiem

Tradycyjna Kuchnia
Niebanalne kotlety mielone + ryż z warzywami 327

tylko jedną z wersji tej potrawy i zachęcam do kombinowania w taki sposób czy to z kotletami, czy z innymi daniami. Kotlety mielone pomidorowo-paprykowe Będziemy potrzebować: 0,5 kg mięsa mielonego (u mnie z kurczaka) sporą bułkę namoczoną wcześniej w wodzie 100 g koncentratu pomidorowego 1 cebulę pokrojoną w małą kostkę 1 paprykę pokrojoną tak jak cebulkę 1 jajko(...)można zamrozić lub zjeść następnego dnia. Są wtedy równie dobre. Takie kotlety można podać tradycyjnie: z ziemniaczkami i surówką/mizerią/sałatką lub z moim pomysłem na ryż. Na bazie ryżu można wyczarować masę przeróżnych potraw. Może stanowić samodzielne danie lub być dodatkiem. Tym razem pokażę go w tej drugiej wersji. Przyznam szczerze, że bardzo go lubię

Ratunku obiad
Şakşuka - bakłażan w sosie pomidorowym 172

taką wersję. Niektórzy dodają do niej także ziemniaki i marchewkę. Jeżeli lubicie pikantne dania, dodajcie do sosu ostrą papryczkę lub płatki chilli, jednak je nie chciałam pocić się od paprykowego żaru. Şakşuka przypomina mi tzw. lecho , które moja Mama przygotowuje co roku, dusząc na oliwie cukinie, paprykę, pomidory i cebulę. Zresztą, jak okiem sięgnąć po kulinarnej mapie Europy, znajdziemy wiele(...)braimi. Charakterystyczne dla Şakşuki jest jednak to, że Turcy jadają ja na zimno. Jednak Wy możecie potraktować ją jako tradycyjne danie obiadowe. Lecho mojej Mamy świetnie smakuje z ryżem i kawałkiem kurczaka i myślę, że również tak można by podać Saksukę. Czy na zimno, czy na ciepło, warto sięgnąć teraz po to danie, szczególnie, że cukinii i bakłażanów na rynku

Chilli Czosnek i Oliwa
Marynowane piersi z kurczaka. 157

ciepłe dni szukamy szybkich obiadów. Najszybciej oczywiście przygotować coś z drobiu. SKŁADNIKI: 3 pojedyncze filety z kurczaka 2-3 pomidory 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka masła klarowanego 1/2  łyżeczki Primerby bazyliowej WYKONANIE: filety marynujemy w bejcy paprykowej (oliwa z oliwek, czosnek,vegeta,pieprz,papryka słodka i ostra w proszku) najlepiej dobę, masło roztopić na patelni, pokroić(...)smażyć 15 min., następnie dodać pokrojone w kostkę pomidory(obrane ze skórki) wszystko smażyć 15-20 min,  dodać Primerbę smażyć jeszcze 10 min. i gotowe, mięso podajemy z ryżem

Kuchnia Beaty
Piersi z kurczaka z serem brie, zapiekane w sosie paprykowym. 160

wyszły kruche i soczyste. Zapraszam do wypróbowania, nie zajmują dużo czasu w przygotowaniu :)   Składniki : 6 pojedynczych piersi z kurczaka ( możecie zrobić mniej ) domowa vegeta do smaku, pieprz 1 duży serek Brie President  1/2 słoiczka sosu paprykowego Roleski   1 łyżeczka suszonej bazylii  1 łyżeczka suszonego czosnku Wykonanie : Piersi myjemy, osuszamy i delikatnie nacinamy przez środek tworząc kieszonkę(...)wody, jest bardzo ostry.Zalewamy mięso. Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 40 minut, mięso ma być miękkie.Podczas pieczenia polewamy piersi sosem który jest w naczyniu. Podajemy z ryżem lub czym wolicie :) Smacznego

Sama słodycz i szczypta chili
Hybrydowe skrzydełka paprykowo - pomidorowe 159

całej rodzinki (czyli również dla Młodocianego, którego nie karmię ostrymi przyprawami) połączyłam dwa wcześniej sprawdzone przepisy: na paprykowe kurczę pieczone i ogniste skrzydełka . Wyszły z tego smaczne i łagodne skrzydełka paprykowo - pomidorowe: Składniki (dla 3-4 osób): 6 skrzydełek kurczaka łyżeczka papryki słodkiej łyżka koncentratu pomidorowego 1 marchew sól, pieprz kilka wiórków masła Przygotowanie:  Umyte skrzydełka nacieramy solą, pieprzem(...)wrzucamy kilka wiórków masła. Gdy skrzydełka są miękkie, a skórka chrupiąca, do wypieczonego wywaru dodajemy koncentrat pomidorowy i rozprowadzamy na jednolity sos. Dopiekamy jeszcze przez chwilę. Podajemy z ryżem. Aby dodać daniu pikanterii bez pozbawiania dziecka obiadu ryż polewamy słodko pikantnym sosem chili, który doskonale komponuje się także z mięsem. Niestety ostatecznie Syncio i tak z obiadu nie skorzystał

Kuchnia po mojemu
Podudzia z kurczaka pod paprykową pierzynką. 156

białego wytrawnego wina 2 łyżki przecieru pomidorowego 2 łyżki  ketchupu z czerwonej papryki  lub pasty paprykowej sól pieprz 1 łyżka oleju           Sposób przyrządzania:             Podudzia z kurczaka umyć, osuszyć, oprószyć solą i pieprzem. Cebule szalotki obrać, pokroić w małą kostkę. Kolorowe papryki oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić(...)przez kilka minut. Wlać wytrawne białe wino, włożyć podudzia z kurczaka i dusić na małym ogniu około 30 minut. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Dodać do potrawy wraz z przecierem pomidorowym i ketchupem z papryki, pogotować jeszcze przez 15 - 20 minut. Doprawić solą i pieprzem. Podawać z ryżem. Smacznego

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Majowe Wyzwanie Blogerek i Blogerów – Sałatka piknikowa z makaronem risini 187

potrawy też muszą spełniać jakieś warunki. Przede wszystkim muszą przetrwać. Sałatka z makaronem risini idealnie pasuje na piknik.   Składniki: - makaron Risini (w kształcie ziarenek ryżu) - 2 pieczone filety z kurczaka - 1 świeży ogórek - 1 papryka czerwona - 1 papryka pomarańczowa - kolorowe pomidorki koktajlowe - szczypior - sok z 1 limonki - skórka z cytryny - wino ryżowe Mirin - olej sezamowy - sól morska - świeżo mielony(...)świeżo zmielonym pieprzem. Dodajemy 3 łyżki wina Mirin oraz sok z całej limonki. Ścieramy na tarce skórkę z wyparzonej cytryny. Sałatkę skrapiamy olejem sezamowym. Dokładnie, ale delikatnie mieszamy. Dodajemy paprykowe gwiazdki i nimi też dekorujemy sałatkę. Sałatka piknikowa z makaronem risini sprawdziła się, jako danie piknikowe. Lekka, orzeźwiająca, aromatyczna i bardzo pożywna. Z powodzeniem zastąpi obiad, czy kolację. Dodatek dobrego

mojewypiekiinietylko
Paprykowy kurczak 353

Ostro-słodki paprykowy smak to jest właśnie to, co lubię w potrawach :) Danie kuchni węgierskiej, w oryginalnym przepisie nosiło nazwę Paprykarza z kurczakiem, ale że troszkę zmodyfikowałam przepis, zmieniłam też nazwę ;) Przepis pochodzi z bloga  Lubię... Polecam! :)   Składniki: podwójna pierś z kurczaka duża papryka cebula przecier pomidorowy 2 łyżki cukru 2 łyżki śmietany 18% do zup i sosów(...)ostra płaska łyżeczka kminku sól, pieprz ziołowy, przyprawa do kurczaka sos sojowy, pieprz ziołowy, papryka słodka, gałka muszkatołowa do marynaty     Wykonanie: Mięso kroimy na mniejsze części i marynujemy w sosie i przyprawach przez godzinę. Po tym czasie, cebulę kroimy w piórka i smażymy na odrobinie oleju, dodajemy następnie kurczaka i smażymy aż mięso nie będzie surowe. Następnie dodajemy

Czerwona Porzeczka
Kąski Kurczaka w delikatnym sosie PaPRYKOWO- śmietanowym 390

Składniki: na 4 porcje 2-3 filety z kurczaka 2 czerwone papryki 2 pomidory 200 ml śmietany 18 lub 30% 1 ząbek czosnku sól  pieprz

Luźna Kuchnia
Zupa z pieczonych pomidorów. Aromatyczna pomidorówka. Zniewalająca smakiem. Najsmaczniejsza. 148

Chodziła za mną od dłuższego czasu. Z ryżem, z makaronem. Obojętne z czym. Ale ma to być POMIDORÓWKA! Tegoroczne pomidory w moim ogrodzie obrodziły niesamowicie, pomimo suszy (nie były podlewane przez cały miesiąc sierpień, który okazał się australijskim żarem), nie miał kto ich popieścić, obdzielić dobrym słowem, ale tego nie spodziewałam się. Krzaki uginają się od pięknych, zdrowych, pachnących malinówek(...)bawolich serc i innych nie znanych mi odmian. Wywnioskowałam, że trochę spokoju i samotności dobrze im zrobiło :). Może czują się najlepiej w swoim i paprykowym towarzystwie? O zdrowotnych właściwościach pomidorów napisałam TU.     Rankiem skoczyłam do ogrodu i nazbierałam parę kilo pachnący, soczystych, słonecznych pomidorów. Z obiadu zostały mi pieczone kości, w zamrażarce miałam pieczoną pierś (chyba podświadomie

Naturalna Kuchnia
Czosnkowo-paprykowe kąski z warzywami 161

Dziś moje ulubione i kolorowe danie. Pyszny i aromatyczny kurczak z dodatkiem duszonych warzyw. Mam nadzieję że i Wam będzie smakować. składniki: 1 podwójna pierś z

Monia miesza i gotuje
Jarzynowa potrawka z indykiem 162

łyżki oleju ok. 200 g mrożonej fasolki szparagowej mała marchew duża cebula 3 liście laurowe 6 kulek ziela angielskiego 4 łyżki sosu lub przecieru pomidorowego (u mnie sos pomidorowo-paprykowy ) ząbek czosnku pół czerwonej papryki ewentualnie: garść płatków migdałowych ewentualnie: suszona papryczka chili sól Pierś indyczą pokroić w plastry jak na sznycle, a potem w paski w poprzek włókien. Zamarynować(...)piórka, marchew za pomocą skrobaczki do warzyw w cieniutkie paseczki jak makaron tagliatelle, paprykę w cienkie paski, fasolkę szparagową pokroić w połówki lub mniejsze kawałki. Płuczemy wybraną kaszę lub ryż w kilku wodach. Dolewamy 2 razy większą objętość wody (u mnie to kasza gryczana, do której dorzucam 3 kulki ziela angielskiego i 2 liście laurowe). Do garnka nalewamy ok. pół

Weekendy w domu i ogrodzie