zimno. Składniki: 1 kg mielonego mięsa (łopatki) 2 ząbki czosnku 2 surowe jajka 1 bułka moczona w wodzie 1 - 2 łyżki suchej kaszy manny 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki 1 łyżeczka majeranku 1/2 łyżeczki rozmarynu 1/2 łyżeczki tymianku 1 puszka zielonego groszku sól, pieprz Sposób wykonania: 1. Do mięsa dodajemy jajka, odciśniętą bułkę, kaszę manną, sól, pieprz, majeranek, rozmaryn
Kuchnia domowa Aniczarnej fasoli. Pomysł podpatrzony u Jadłonomii. Po więcej inspiracji, zajrzyj tutaj . Składniki: kilka łyżek oleju do smażenia 1 czerwona lub biała cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki chili lub pieprzu cayenne 1/2 łyżeczki kuminu 1 puszka czarnej fasoli lub 1/2 szklanki suchej czarnej fasoli, namoczonej przez noc i ugotowanej do miękkości sok limonki lub cytryny
Qlinarnie i Qlinarniekażdego zakątka ziemi wiec długo się nie wahałam i z chęcią przystąpiłam do współpracy. Wczoraj przyszła do mnie paczka z produktami - były to ajvar (ostry) , łupina babki jajowatej , papryka wędzona pół-słodka , silken tofu i tapioka . Już niedługo na blogach przepisy z wykorzystaniem z tych produktów :) Zapraszam Was do sklepu *klik* gdzie każdy znajdzie coś dla siebie - i miłośnik kuchni
breakfast of dreamsdyni. Lekki, pyszny. Wykorzystajcie makaron jaki lubicie- u mnie bezglutenowy. U mnie wersja wegetariańska. pół dyni piżmowej 2 ząbki czosnku parmezan woda ok szklanki natka z pietruszki czerwona papryka w proszku szalotka olej sól Dynię obierz i pokrój w grubą kostkę. Uduś w niewielkiej ilości wody i soli. Zmiksuj. Jeśli będzie bardzo gęste wlej pół szklanki wody
AZgotuj!kremową dynią, warzywami i parmezanem :) 200 g makaronu bezglutenowego (użyłam kukurydzianych świderków) puszka filetów z tunczyka szklanka puree z dyni dymka ze szczypiorkiem 1/4 łyżeczki wędzonej, słodkiej papryki sól i pieprz do smaku żółta cukinia 2 soczyste pomidory malinowe dymka ze szczypiorkiem łyżka oleju rzepakowego 60 g startego parmezanu Makaron gotujemy al dente. Cukinię kroimy w kosteczkę, dymkę
Mienta blogosób Czas przygotowania: 10 minut Składniki: Kilkanaście świeżych listków bazylii Garść świeżej rukoli Poszatkowana połowa średniej wielkości kapusty pekińskiej Garść kukurydzy konserwowej Drobno posiekana 1/2 małej papryki czerwonej 30-40ml oleju rzepakowego nierafinowanego Odrobina soli, cukru, pieprzu oraz soku z cytryny Przygotowanie: 1/ Wszystkie składniki mieszamy bardzo dokładnie a następnie odstawiamy na niecałą godzinę do przegryzienia się. SMACZNEGO
Kuchnia PROzdrowotna320g) to 400kcal. Składniki: - 1kg dyni - 400g ekologicznego makaronu żytniego razowego - wstążka SYMBIO - 130g orzechów nerkowca SYMBIO - 3 ziemniaki - 2 cebule - 15g płatów drożdżowych - 2 ząbki czosnku - 1 łyżeczka papryki ostrej - 1/2 łyżeczki kurkumy - 1/3 łyżeczki imbiru - 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej *opcjonalnie: posypujemy wegańskim parmezanem z nerkowców i szczypiorkiem Orzechy zalewamy gorącą wodą na co najmniej 30 minut
Be Fit Be Strongmusi stracić swój kolor surowego mięsa, doprawić solą i pieprzem, podlać wodą, wymieszać. Wody wlać tyle, żeby mięso było prawie przykryte. Dodać listki laurowe, ziele angielskie, przecier pomidorowy, ostrą paprykę w proszku. Gotować na małym ogniu, aż mięso będzie zupełnie miękkie. Można dodać oliwki, ale to już według uznania, ja czasami dodaję Podawać z ziemniakami lub kaszą z dodatkiem surówki
Kuchnia Pokoleńchudą szynkę wędzona pokroić w drobną w kosteczkę. łodygę selera naciowego pokroić drobno. Wszystko wrzucić do glinianego garnka lub innego żaroodpornego naczynia i doprawić solą, pieprzem i ostrą papryką. Dodać dwa listki laurowe i dwie łodyżki natki pietruszki oczywiście razem z listkami Wlać szklankę wywaru wołowego lub kostkę rosołową wołową rozmieszaną w 1 szklance wrzątku. Nagrzać piekarnik
Kuchnia Pokoleńlaski niezbyt twardych kabanosów (mogą być drobiowe czy wieprzowe, czy jakie tam uda się Wam kupić, równie dobrze sprawdzi się inna cieniutka kiełbaska) 1 średnia cebula sól, pieprz, papryka, ewentualnie chili Kabanosy pokroić w plasterki (nie grubsze niż pół centymetra) wrzucić na patelnię (bez tłuszczu) i smażyć aż zacznie wytapiać się tłuszcz. Gdy tłuszczu już jest sporo, a kiełbaski
Codzienne Gotowanieproporcje na połowe kurczaka) Słoiczek suszonych pomidorow w oleju 1-2 cebule 1-2 ząbki czosnku 2 łyżeczki kaparów 100ml kwaśnej śmietany Sól, pieprz Zioła: majeranek, oregano, bazylia Przyprawy: papryka słodka i ostra 1 jajko Odrobina sezamu Cebulę drobno posiekać i przesmażyć na oliwie z pomidorów, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, smażyć aż się zeszkli i lekko zrumieni. Obierając mięso
Codzienne Gotowanieserkowi Filadelfia. Goraco polecam! Skadniki: 500g mieszanego miesa mielonego 2 srednie cebule 2 zabki czosnku 1 jajko bulka tarta (opcjonalnie) sol, pieprz 0,5 lyzeczki slodkiej i ostrej papryki w proszku 0,5-1 lyzeczka mielonej kolendry i kuminu 0,5 lyzeczki przyprawy garam masala duza szczypta pieprzu kajenskiego olej do smazenia 1 duza cebula 200g serka Filadefia
Codzienne Gotowaniewypełniona dowolnym farszem, może to być mięso, warzyawa, owoce morza, a wszystko to zapieczone z serem i polane ostrym sosem. Nazwa enchilada pochodzi od słowa "enchilar", które oznacza "dodać paprykę chili". Znaczy to, że w tym daniu obecność papryczki chili jest obowiązkowa, w przeciwnym razie nie możemy mówić o enchiladzie. Enchilady znane były już za czasów Majów, kiedy to zawijano
Codzienne Gotowaniepołową sera. Jajko rozkłócić ze śmietaną, dodać gałkę muszkatołową, doprawić solą i pieprzem. Makaron zalać śmietaną i dokłądnie wymieszać. Przełożyć do żaroodpornego naczynia do zapiekania, posypać pozostałym serem, popruszyć papryką w proszku. Zapiekać przez 15-20 minut w temperaturze 180 stopni. Smacznego
Codzienne Gotowanierobia - zainspiruje, a tym ktorzy robia - podsune nowe pomysly;) Na pierwszy posiłek przygotowałam: Na śniadanie: Serek wiejski z rzodkiewką i szczypiorkiem. Na lunch: Omlet z cebulka, zieloną papryką i pieczarkami, a do tego pomidorki koktajlowe. Smacznego
Codzienne Gotowanie