Czas całkowity 1 hr 50 min Składniki 800 g filetów z kurczaka 300 g mięsa indyczego mielonego 2 ząbki czosnku 100 ml wody 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/3 łyżeczki pieprzu cayenne 2 łyżeczki soli peklowej 1,5 łyżeczki żelatyny spożywczej 1/3 łyżeczki białego pieprzu 1/3 łyżeczki cukru szczypta gałki muszkatołowej Instrukcje Oczyszczone filety kroimy w kostkę. Może to być kostka
Wędrówki po kuchnidoznania naszym kubkom smakowym. I jeszcze te chrupiące grzanki... Mniam! Zupa cebulowa Składniki: 3 duże cebule 2 L bulionu warzywnego lub drobiowego 1 średnia marchewka liść laurowy szczypta słodkiej papryki szczypta ziół prowansalskich sól, pieprz dodatkowo: grzanki lub inne pieczywo Przygotowanie: Ugotować bulion z liściem laurowym i marchewką. Na patelni zrumienić (na łyżce oliwy) pokrojoną w kostkę cebulę
Tagebuch po polskuśledziowych 1 duża cebula lub dwie mniejsze 6 suszonych pomidorów w zalewie 2 łyżki oleju z zalewy z suszonych pomidorów olej rzepakowy według uznania przyprawy: pieprz, chili, tymianek, cząber, papryka słodka, suszony czosnek Wykonanie: Śledzie pokrój w większą kostkę, cebulkę drobno w krążki. W miseczce układaj śledzie, cebulkę i suszone pomidory pokrojone w mniejszą kosteczkę. W miseczce oddzielnie złącz
Zasmakuj Kuchninieduży bakłażan 1 średni batat 1 cebula 2 ząbki czosnku 200 g filetu z piersi kurczaka marynata: 2 łyżki oliwy, 2 łyżki soku z pomarańczy, sól, pieprz, curry papryka chili (dałam 1/3 papryczki) sól oliwa Wykonanie: Mięso pokroić w miarę równą kostkę. Wmieszać z marynatą i odstawić do lodówki. Kaszę ugotować według wskazówek na opakowaniu. Cebulę pokroić w kostkę
zadanie-gotowaniebrokuła 2 duże garście świeżego szpinaku 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka oleju kokosowego ulubione przyprawy: u mnie curry (e-słoneczko), pieprz cayenne, papryka słodka, pieprz, sól himalajska Przygotowanie: Kaszę gryczaną ugotuj w 250 ml wody. Na patelni rozgrzej olej i delikatnie podsmaż posiekane cebulę z czosnkiem. Dodaj różyczki brokuła i pokrojoną cukinię. Podlej wodą
Zdrowie na języku :Pilość białka, sałatka jest sycąca i bardzo smaczna. Można ją jeść na ciepło lub na zimno. Serdecznie zachęcam do wypróbowania przepisu ;-) SKŁADNIKI PODANE W KOLEJNOŚCI OD SPODU SŁOICZKA: - 1/2 papryki czerwonej konserwowej (możesz też użyć świeżej) - fasolka biała konserwowa 1/2 puszki - 1/3 pęczka obgotowanych szparagów zielonych (czubki zostaw na górę) - 6 łyżek ugotowanego ryżu czerwonego - posiekana papryczka padron (ewentualnie chili
SMYKWKUCHNIwielkim notesem i piórnikiem pełnym kredek i zaczęło sporządzać listę potraw na grilla. Prostsze słowa zapisywała, trudniejsze rysowała - kiełbasa, kaszanka, boczek, karkówka... - Mamo!!! co jeszcze można grillować? - Cukinię, paprykę, pokrojoną kukurydzę... - Nie, nie, co jeszcze z mięsa można grillować... bo wiesz, ja z tatą to nie mamy smaków na warzywa... No i tak sobie myślę, że biedni oni chyba kiedy
Czary - gary w kuchniidę do Kuchni ;) Propozycja podania: kofta + brązowy ryż + surówki + sos do kofty Kofta indyjska www.kuchniasmakow.blogspot.com 150 gram białego półtłustego sera 3 średnie ugotowane ziemniaki 1 cebula natka pietruszki papryka konserwowa - do smaku, pokroić w kostkę 1 jajko, mąka, bułka tarta sól, pieprz, olej Wszystkie składniki wymieszać, ugnieść, uformować kuleczki. Kuleczki obtoczyć w jajku, mące i bułce tartej. Smażyć
Kuchnia smakówmleczku kokosowym z garam masalą www.kuchniasmakow.blogspot,com Składniki: 5-6 udek kurczaka przyprawa do drobiu Sos: 2 cebule - obrać i pokroić w kostkę 1 puszka mleczka kokosowego sól, pieprz papryka ostra i słodka curry garam masala olej Udka panierujemy w przyprawie do drobiu. Podsmażamy na patelni. Składniki na sos mieszamy. Do naczynia żaroodpornego wkładamy udka, zalewamy je sosem
Kuchnia smakówelegancko: z łososiem, serkiem i zieleniną. Placuszki z cukinii 1 średnia cukinia - obrać i zetrzeć na tarce o średnich oczkach 2 jajka - roztrzepać 6 łyżek mąki sól pieprz słodka papryka Wszystkie składniki wymieszać, usmażyć na patelni z obu stron. Propozycja podania Agnieszki: jogurt, łosoś wędzony, koperek www.kuchniasmakow.blogspot.com Wykonanie, zdjęcie i przepis: Agnieszka Prus
Kuchnia smakówcieciorki. Najlepsza na świecie. Bezglutenowa. Drukuj Czas przygotowania 5 min Czas gotowania Czas całkowity 5 min Składniki 1 szklanka suchej ciecierzycy (lub mąka z ciecierzycy) 1 łyżka papryki czerwonej ½ łyżeczki mielonego chili Wykonanie Ciecierzycę mielimy w młynku (na grubo). Dodajemy przyprawy i mieszamy
Apetyt na Zieloneryżowej 2 łyżki sezamu 4 łyżki sosu sojowego ciemnego 4 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżka octu winnego 1 łyżka koperku (suszony lub świeży) 5 łyżek ziół prowansalskich ½ łyżeczki papryki czerwonej słodkiej szczypta chili pieprz, sól 2 łyżki oleju kokosowego ( do smażenia) ---- Sos : 2 ząbki czosnku 2 garście jarmużu (ok 100g) 2 średnie pomidory 1 puszka pomidorów -kostka 1 łyżka
Apetyt na Zielonesmażenia Panierka: 15 g suszonych borowików SKWORCU 0,5 szklanki prażonej cebulki FANEX 0,5 szklanki amarantusa ekspandowanego 5 łyżek bułki tartej 0,5 łyżeczki wędzonej papryki 1 jajko Filet z kurczaka dzielimy na płaty (jak na schabowe). Doprawiamy solą, pieprzem i przyprawą do kurczaka. Ser ścieramy na tarce o bardzo drobnych oczkach. Układamy na każdym płacie
VioletoweKucharzenieheight: 1em;" /> Składniki : 3 plastry ,żółtego sera edam , gouda lub inny o grubości 2 cm 2 jajka bułka tarta do obtoczenia 1 łyżka czosnku granulowanego 1 łyżka papryki mielonej , słodkiej sól , pieprz do smaku olej do smażenia Ser kroimy na paluszki – pasy o przekroju kwadratu i grubości około 2 x 2 cm ( oczywiście nie musimy mierzyć miarką
Ogrodnik w podróżypieczonych, octowych ziemniaków ( klik ) 1/2 szklanki pokrojonego zielonego szczypioru 1 młoda biała cebula sos: 2 łyżki majonezu 3 łyżki jogurtu greckiego 1 łyżka oliwy sól pieprz płatki papryki opcjonalnie przygotowanie Ostudzone ziemniaki pokroić na połówki. Wymieszać składniki sosu, doprawić. Ziemniaki włożyć do miski, posypać szczypiorem, dodać drobno pokrojoną cebulkę. Polać sosem, lekko wymieszać, przed
Stare Gary