Pierwszy raz w życiu skusiłam się na awokado. Miało być guacamole, ale pomyślałam "i z czym to zjeść?":) Wtedy przypomniałam sobie o napoczętej paczce gotowych korpusów słonych babeczek kupionych w piekarni. Jako że samo połączenie awokado, soku z cytryny i czosnku nie powaliło mnie na kolana zaczęłam szukać inspiracji co z tym dalej zrobić i tak u Mikołaja trafiłam(...)przepis, który mnie zainspirował do zrobienia jako nadzienia do babeczek pasty z awokado i sera sałatkowego. Wyszło na prawdę pysznie! SKŁADNIKI: korpusy słonych babeczek - domowe lub kupione, u mnie 10 szt takiej standardowej wielkości (jeśli ktoś jest z okolic Lublina polecam z piekarni Mielnik) ale według mnie lepsze byłyby troszkę mniejsze Pasta z awokado: 1 awokado 2 łyżki soku
Kto ugości moich gości?zmieniać. Nie zmieniałam i nie zamierzam. Przepisów na pączki jest tysiące, ale ten musicie, koniecznie wykorzystać, a sami zobaczycie, że trudno będzie Wam powrócić do innych pączków! Aaaa i mają wadę....... zjesz jednego, a potem jeszcze jednego i trudno poprzestać na jednym :) Każdy czerwony wyraz w tym poście jest linkiem, który przekieruje Cię na odpowiadającą znaczeniu stronę, przepis lub sklep(...)laski wanilii 40 ml spirytusu lub wódki sok i skórka otarta z 1 cytryny (ja użyłam kandyzowaną skórkę cytrynową) 1/2 łyżeczki soli Dodatkowo: tłuszcz do smażenia domowy dżem malinowy z miętową lukier lub cukier puder do posypania kandyzowana skórka pomarańczowa Wykonanie: Z 200 g mąki, drożdży i połowy szklanki ciepłego mleka zrobiłam rozczyn. Żółtka i jajko zmiksowałam z cukrem
Blondynka GotujeOd dłuższego czasu chodziło za mną ciasto z kajmakiem. Klasyczny popularny 3-bit już nam się przejadł ale chciałam, żeby było to coś podobnego. Kajmak zamieniłam
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaDomowe pieczywo wcale nie jest takie trudne do wykonania jak sądzicie. Dzisiaj robimy bajgle. Ja swoje piekłam już jakiś czas temu i to późno w nocy. Wyszły boskie! Część zrobiłam z czarnuszką a drugą cześć z makiem! Polecam! SKŁADNIKI: - 500 g mąki pszennej - 100 g mąki wrocławskiej - 250 ml ciepłego mleka - 3 łyżki masła roztopionego - 2 łyżeczki cukru - sól(...)drożdże świeże 1/3 paczki Robimy rozczyn: W kubku mieszamy drożdże z ciepłym mlekiem i cukrem. W misce w mące robimy dziurkę -wgłębienie. Wlewamy płyn, mieszamy z cześcią mąki. Odstawimy na 25 minut. Zagniatamy ciasto : Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Energicznie zagniatamy ciasto, tak aby dostało się jak najwięcej powietrza do ciasto. Ciasto nie może być twarde ani "tępe
SMYKWKUCHNIintensywny smak. Gęsta, idealnie gładka i słodka, z kwaskową nutą Glassa MONINI to idealne wykończenie tego wspaniałego deseru. Przeplatają się w nim warstwy delikatnych biszkoptów leciutko nasączonych sokiem pomarańczowym, domowa konfitura truskawkowa i oczywiście aksamitny krem z mascarpone i likieru Cointreau (możecie użyć dowolnego likieru pomarańczowego lub dodać inny ulubiony alkohol). Do tego truskawki (można zgrzeszyć raz w zimie(...)skusić:D) i najwyraźniejszy akcent w postaci polewy z glassy. Gwarantuję Wam prawdziwą rozpustę i cudowne doznania smakowe!:)) Bardzo polecam! SKŁADNIKI: podłużne biszkopty - ladyfingers (około 1,5-2 paczki) 500 g mascarpone cukier puder do smaku 4-5 łyżek Cointreau Glassa Balsamiczna MONINI sok pomarańczowy 1 duży słoik konfitury truskawkowej około 500-700 g truskawek WYKONANIE: Biszkopty maczaj króciutko
Słodko-Słony Świat IlonyJuż od jakiegoś czasu to ciasto chodziło mi po głowie, ale jakiś ten szpinak bardziej pasował mi do mięsa niż do bitej śmietany. Spróbowałam go niedawno
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniablaszce nasmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 7 minut. Upieczone pierniczki układamy na kratce do przestygnięcia. Do dekorowania użyłyśmy domowego lukru i posypek Decorada od Delecty. O dekorowaniu pierników będzie kolejny post :) Początkowo planowałyśmy zrobienie tylko jednej wersji pierników. Jednak po upieczeniu okazało się, że są tak pyszne(...)kolejnego dnia jasne było, że trzeba dorobić jeszcze jedną partię, dla urozmaicenia ciemniejszą. Ciemne pierniki czekają jeszcze na lukrowanie. Do dekoracji użyłyśmy posypek Decorada od Delecty, które otrzymałyśmy w paczce od Durszlaka. O dekorowaniu i posypkach w kolejnym poście. Trzymajcie się cieplutko
two broke sisterskupujemy składniki w dziale kuchni azjatyckiej w markecie. Czyli małe opakowanie ryżu do sushi, kilka arkuszy nori, mały sos sojowy... i już okazuje się, że jest to spory wydatek. Domowe sushi nie wydaje się już tańszym rozwiązaniem. I w tym przypadku nie jest. Jeśli wiesz, że lubisz sushi, polecam zakupić potrzebne składniki przez internet, w dużych opakowaniach. Czyli(...)kilo ryżu, zamiast 250g; litrowy sos sojowy, zamiast buteleczki 200ml. Doliczając przesyłkę, i tak wychodzi to bardzo korzystnie. I nie trzeba się martwić o wytrzymałość tych produktów- w dużych paczkach nori znajduje się pochłaniacz wilgoci, dzięki czemu paczka może być długo otwarta. Sos sojowy należy trzymać w lodówce; wtedy po roku nadal będzie się nadawał do spożycia. Także jedynym wyjściem
Wegańska kuchnia orientalnaJa tu sobie kombinuję z drożdżówkami, to z herbatą Matcha, to z różnymi połączeniami to czekolady z owocami, z konfiturami, a klasycznych na blogu nie
Blondynka Gotujeinnego rodzaju mięsa. Podałam go na talerzu z opiekanymi ziemniaczkami i surówką z kapusty pekińskiej oraz sosem czosnkowym, ale równie dobrze można podać go w bułce. Jak na domowe warunki jest naprawdę smaczny i niezwykle aromatyczny, a my chociaż wiemy z jakiego mięsa jest zrobiony - te kebaby z budki mogą się przy nim schować. Składniki: ok. 1 kg fileta(...)greckiego 2 łyżeczki przyprawy kebab gyros 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka soku z cytryny 1/2 łyżeczki kuminu rzymskiego sól, pieprz Dodatkowo: 1 cebula patyczki do szaszłyków obręcz do wycinania pączków folia alumioniowa Wykonanie: Filety z kurczaka myjemy, osuszamy i oczyszczamy. Każdy filet tniemy wzdłuż na pół. Do miski przenosimy jogurt grecki i mieszamy z przyprawami kebab gyros, kuminem, solą, pieprzem
Kuchnia MagdaLenyjakiegoś czasu zalegała u mnie w szafce paczka daktyli. Postanowiłam je wykorzystać i zrobić ciasto daktylowe bez dodawania białego cukru. Ciasto zrobiłam wg mojej ulubionej ostatnio metody pieczenia, czyli bez miksera . Jedynie potrzebny jest blender ręczny, który zmiksuje nam daktyle z wodą. Resztę ciasta przygotowujemy już mieszając składniki łyżką. Ciasto daktylowe (inaczej chlebek daktylowy) jest z dodatkiem wiórków kokosowych. Smak(...)delikatnie podbijam zdrowym cukrem brzozowym, czyli ksylitolem (można zastąpić cukrem kokosowym) oraz domowym ekstraktem waniliowym . Ciasto daktylowe wychodzi bardzo wilgotne. Pyszne jest samo bez polewy, dlatego w diecie bez cukru możecie z niej zrezygnować. Ja jednak uwielbiam czekoladę i nie mogłam się oprzeć, aby polać ciasto daktylowe polewą czekoladową :) Ostatnia wersja ta „pierwsza” 1.5 szkl mąki, 0.5 szkl
Moja DelicjaWedług nas sos domowy jest o wiele smaczniejszy sosy ze sklepu, przeładowane chemią, a przy tym jest tani jak barszcz i zrobić może go każdy ( jak policzyliśmy litr sosu domowego jest o ponad 2 zł tańszy od popularnego sosu ze sztucznymi składnikami i aż o 13 zł od gotowego sosu bez sztucznych składników ). Credo naszej kuchni to gotować zdrowo(...)Czwartek – Zupa pomidorowo-paprykowa z grzanką Piątek – Sałatka Cezara Pobierz menu na tydzień Lista zakupów: Sześć udek z kurczaka Chorizo (0,5 kg) Prosciutto Anchois (będzie potrzebna jedna rybka) Paczka jarmużu Dwie papryki czerwone Dwie papryki żółte Por Cukinia Słodkie ziemniaki 0,5 kg 6 średniej wielkości ziemniaków Sałata rzymska Pomidorki koktajlowe 250 g 3 pomarańcze Cytryna 2 jabłka
Niedzielny kucharz