już przepis na klasyczny wariant zapiekanych śliwek. Dziś propozycja nieco lżejsza ale za to nie ustępująca smakiem - śliwki dosładzamy miodem a kruszonkę przygotowujemy bez dodatku mąki - na bazie płatków owsianych i cukru trzcinowego. Niebo w gębie
Milion Smakówzdrowa i pożywna wersja klasycznych muffinów na bazie dyni. Mąkę pszenną zastąpiłam zdrową mąką jaglaną a cukier odrobiną miodu. Słodyczy tym muffinkom dodaje owsiana kruszonka - możecie też oczywiście przygotować je bez kruszonki, wówczas cukru nie będzie wcale
Milion Smakówzmiany w przygotowywanych słodkościach. Miejsce bajecznie owocowych ciast przejmują teraz serniki, ciasta z kremem i różnorodne ciasteczka z bakaliami, które są też nieodłącznym elementem zbliżających się Świąt. Moje ciasteczka owsiane z żurawiną są całkowicie bezglutenowe - nie zawierają mąki ani jajek a w składzie znajdziecie tylko kilka produktów, z czego każdy bezpieczny dla naszego zdrowia. Śmiało możecie je potraktować jako pełnowartościowa
Milion SmakówWystarczy zalać ją mlekiem, np. sojowym lub migdałowym czy też jogurtem i już mamy gotowe pełnowartościowe i do tego pyszne śniadanie. Najczęściej robię granolę klasyczną, z orzechów pekan, płatków owsianych i syropu klonowego, która wymaga minimum czasu na przygotowanie, jednak od czasu do czasu lubię pokombinować z innymi jej wariantami. W sezonie zimowym, gdy poranki są zimne i ciemne dobrą
Milion SmakówPrawdziwe ciasteczka owsiane bez zbędnych dodatków. Tylko płatki i ulubione bakalie. U mnie oczywiście bez rodzynek, ale za to z migdałami, orzechami, wiórkami kokosowymi, daktylami i jagodami goji osłodzonymi odrobiną miodu. Samo zdrowie! Ciasteczka z moimi modyfikacjami zainspirowane przepisem ze strony www.garnkofilia.blogspot.com
Milion Smakówpodróżnej. Małe, smaczne i pożywne słodycze. Będą jak znalazł na wędrówki po górach czy piknik w parku. Nie wiem czy bazę można nazwać granolą, ale jest to mieszanka płatków owsianych
Gotuj z Blue RavenWami przepisem. Chleb z siemieniem lnianym i słonecznikiem. Składniki: 700 g mąki pszennej typ 480 3 łyżeczki soli 75 g siemienia lnianego 75 g ziaren słonecznika 80 g płatków owsianych 70 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 3 szklanki letniej wody Mąkę przesiewamy z solą do dużej miski. Dodajemy płatki, sieminie lniane i słonecznik. Drożdże rozcieramy z cukrem i dodajemy
Miksturownikwspomniany w poprzednim poście festyn przygotowaliśmy jeszcze ciasteczka owsiane. Właściwie to Misia przygotowała, ja tylko próbowałem czy dobre ;o) Muszę przyznać, że wyszły jej wyśmienicie. Czytaj dalej
Gotuj z Misiembyła zorganizowana degustacja. Rodzice mieli przynieść swoje zdrowe wynalazki do spróbowania. Postanowiliśmy przygotować trzy potrawy. Zrobiłem wegetariański pasztet z soczewicy ze szpinakiem i masło czekoladowe , a Misia upiekła ciasteczka owsiane (przepis wrzucę niedługo). Muszę się przyznać, że chciałem zrobić taki trójkolorowy pasztet z soczewicy, ale wyszedł mi dwukolorowy :o) Czytaj dalej
Gotuj z Misiembloga Ewa kuchennie Ewy Z mojego bloga w akcji brały udział: Drożdżówki z serem i amarantusem Amarantusowe sezamki Ciastka "Bogactwo minerałów" Strucla z rabarbarem i amarantusem Naleśniki amarantusowo-orkiszowo-owsiane Pieczone jabłka z amarantusem Amarantusowe roladki warzywne Amarantusowa polenta z pieczarkami
Weekendy w domu i ogrodzieSkładniki : 250 ml świeżego mleka ( 1 szklanka ) 1/2 szklanki płatków owsianych 1 dojrzały banan 1 szklanka truskawek ( mogą być mrożone ) 2 łyżeczki cukru ( opcjonalnie ) Sposób wykonania : Truskawki dokładnie umyj. Wszystkie składniki wsyp do miksera i dokładnie zmiksuj. Podawaj w wysokich szklankach. Szklankę z owsianką możesz udekorować połówkami truskawek oraz zielonymi listkami mięty
Przepisy i porady kulinarnezrobić go tu i teraz! ;) Potrzebujemy: 250 g mąki orkiszowej typ 2000 250 g mąki pszennej 150 g wody 250 g mleka 40 g świeżych drożdży 150 g płatków owsianych górskich 50 g pestek słonecznika 20 g oleju rzepakowego opcjonalnie 1 łyżeczka soli i 1 łyżeczka cukru Drożdże rozprowadzamy w ciepłej wodzie, razem z cukrem, jeśli nie macie przeciwwskazań
MamaOskarkaJednym z dodatków, które ewidentnie kojarzą mi się z zimą jest żurawina! A dziś na śniadanie ser Camembert naturalny z płatkami owsianymi górskimi oraz żurawiną. Doskonałe połączenie! ps. polecam również w wersji na ciepło czyli ser pieczony w piekarniku 10 minut w temperaturze 180 stopni
upichconaSkładniki: - 1 kg mąki - 1-2 łyżki soli i tyle samo cukru - 1 litr wody - 2 łyżeczki drożdży suchych lub ok. 30kg drożdży „mokrych” (popularne kostki z marketów) - płatki owsiane/ wg uznania - siemię lniane/ wg uznania Wszystkie sypkie materiały (oprócz drożdży) mieszamy w misce. Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie (raptem odrobinę cieplejszej niż temperatura pokojowa) po czym zalewamy tym mieszankę
upichconatruskawek pełni tu głównie rolę dekoracyjną, choć nadaje ciastkom fajnego, świeżego posmaku. Składniki : 2 dojrzałe banany 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżki otrębów owsianych 2 łyżki otrębów pszennych 2 łyżki mąki ryżowej 2 łyżki mąki kokosowej/ drobniutkie wiórki/ 1 łyżka mielonych orzechów/użyłam nerkowce/ 1 łyżka sezamu 1 łyżka oliwy
Zakamarki mojej kuchni