pogoda taka piękna, że mam ochotę wyskoczyć za okno nudząc się na polskim... :D PRZEPIS /1 porcja/ ~40g nasion chia ~150g tofu naturalnego ~150ml mleka roślinnego (u mnie owsiane) ~100g borówek (użyłam mrozonych które wcześniej rozmroziłam) + 50g do podania ~sok z 1/2 cytryny ~cukier/stevia do smaku Tofu, borówki, mleko i sok z cytryny miksujemy na gładką masę. Dodajemy nasiona chia
breakfast of dreamstubie otrzymujemy musli o wadze ok. 555g. No ale...na co zdecydowałam się ja? Jako mieszankę podstawową wybrałam płatki 6 zbóż , w których skład wchodzą: płatki owsiane, płatki żytnie, płatki pszenne, płatki jęczmienne, siemię lniane, amarantus ekspandowany. A jako dodatki ... crunchy czekoladowe, orzechy nerkowca, gorzka czekolada z Belgii, krówki, figi suszone, migdały (płatki migdałowe), nasiona
chili & sugarLubicie czasami pochrupać ziarenka? Słonecznik na przykład? Zdrowa, pełna białka i błonnika przekąska, prawda? :) Poza tym świetnie sprawdza się przy wypieku pieczywa, owsianych ciasteczek, jako posypka sałatki...ma wiele zastosowań w kuchni. Jeśli na trzy pierwsze pytania odpowiedzieliście twierdząco, musicie teraz zajrzeć na stronę Ziarenkowo ! Mają tam do zaoferowania mieszanki ziaren w różnych kombinacjach smakowych. ~"Słoneczne Pola" - słonecznik, sezam
chili & sugarfresano.pl można znaleźć szeroki asortyment produktów BIO. Kasze, mąki, orzechy i suszone owoce, ryże, substancje słodzące, ziarna i wiele innych. Ja w swojej paczce znalazłam: karob, mąkę owsianą, mąkę z tapioki, płatki jęczmienne, jagody inkaskie, proszek maca, sezam łuskany, ziarno canihua, daktyle, quinoa czarna Dodam jeszcze, że paczka bardzo mnie zaskoczyła szybkością jej dostarczenia i dokładnością zapakowania. :) Dotarła
chili & sugarzajadać się faworkami czy pączkami! Na takie pyszności zawsze jest dobra pora :) Ale dlaczego bezglutenowe? Od początku tego roku staram się odżywiać zgodnie z dietą bezglutenową (z wyłączeniem płatków owsianych, które jem) i czuję się bardzo dobrze! W dzieciństwie miałam alergię na gluten i całkiem niedawno znów zaczęłam mieć nieprzyjemne dolegliwości... Szukając w internecie przepisów na bezglutenowe wypieki okazało się
chili & sugarwypatrzeć ciekawe promocje na te urządzenie :) DOMOWE LODY STRACIATELLA przepis autorski // 300ml lodów (ok. 4-5 porcji) ~150ml śmietanki 30% tłuszczu (schłodzonej) ~150ml mleka (krowie lub roślinne - u mnie owsiane) ~50g cukru pudru ~50g czekolady gorzkiej klasycznej 60% Goplana, startej na tarce Misę maszyny do lodów wkładamy do zamrażarki na 8-12h przed przygotowaniem lodów. Śmietankę ubijamy
chili & sugarCHIA PUDDING NA BAZIE TOFU WEGAŃSKI I BEZGLUTENOWY przepis autorski // 1 porcja śniadaniowa lub 2-3 deserowe ~40g nasion chia ( cosdlazdrowia.pl ) ~150g tofu naturalnego ~150ml mleka roślinnego (u mnie owsiane) ~100g borówek (użyłam mrozonych które wcześniej rozmroziłam) + 50g do podania ~sok z 1/2 cytryny ~cukier/stevia do smaku Tofu, borówki, mleko i sok z cytryny miksujemy na gładką masę. Dodajemy nasiona
chili & sugarchleb gotowy. Chleb wyjąć na kratkę - przed krojeniem trzeba odczekać z 2h aby odparował, inaczej zrobią się dziury. Przydatne informacje: - do składników można dodać ziarna słonecznika, dyni, płatki owsiane itp itd - w trakcie rośnięcia nie czekać nie wiadomo ile, bo chleb może przerosnąć i wtedy opadnie w trakcie pieczenia (ale do tego dochodzi się praktyką, nie martwcie się
Marder&Marder Manufacturebędę. W sumie powinienem się już przyzwyczaić... No to jaki chlebek zrobić? Zaglądam do szafki w kuchni, a tam właściwie nic nie ma! Ani orzechów, ani rodzynek, ani płatków owsianych, czy otrębów, nawet mąki kukurydzianej! No nic, masakra po prostu, wszystko się skończyło! Mąka tylko, pszenna i żytnia, ocalała. No to nie mając zbyt wielkiego wyboru zrobiłem pszenno-żytni chlebek
Marder&Marder Manufacturemodyfikacji. A sponsorem naszego śniadania była firma naturo.pl i dostarczone przez nią produkty :) Wszystkiego dajemy po dwie łyżki: płatki z quinoa płatki orkiszowe ziarna słonecznika siemię lniane rodzynki otręby owsiane miód Suche składniki wrzucamy na patelnię (suchą i rozgrzaną oczywiście) i prażymy. Po paru chwilach dodajemy miód i mieszamy wszystko razem. Smażymy/prażymy jeszcze troszkę cały czas mieszając
Marder&Marder Manufacturesezam - 3 dag płatki owsiane - 5 dag Opis technologiczny: Żurek zamieszać z podanych składników do jednolitej rzadkiej konsystencji. Ważne jest, żeby po zamieszaniu posiadał temperaturę pokojową ok. 22-25 °C i pozostawić na 16-18 godzin, również
Marder&Marder Manufactureradośnie o 5 rano i pół dnia piekłem pieczywo :) Składniki na 2 bochenki: 700 g mąki pszennej typ 550 3 łyżeczki soli 150 g siemienia lnianego 80 g płatków owsianych 700 g letniej wody 18 g drożdży instant (ok. 50 g świeżych) 1 łyżeczka cukru Wszystkie składniki wymieszać ze sobą w dużej misce. Ciasto będzie raczej luźne i lepkie więc
Marder&Marder Manufacturemasę fajnych rzeczy. Zrobiliśmy pasztet z mięsa które zostało z rosołu (przepis niedługo), przetopiliśmy słoninę na smalec i jeszcze kilka innych rzeczy. A Madzia ogarnęła ten sernik. 200 g owsianych ciasteczek 100 g migdałów 90 g masła 15 g żelatyny + 60 ml wody 500 g serka mascarpone 100 g cukru 400 ml śmietanki 36% 500 g malin 1 opakowania
Marder&Marder Manufacturemniej więcej pewnie wyrośnie. 600 ml wody 200 ml maślanki 300 g pełnoziarnistej mąki żytniej (typ 2000) 250 g mąki pszennej 150 ml jasnego piwa 300 g płatków owsianych 225 g siemienia lnianego 150 g ziaren słonecznika 115 g sezamu 30 g soli 10 g świeżych drożdży Do dużej miski wlewamy płyny i wkruszamy drożdże. Mieszamy łyżką aż się
Marder&Marder Manufacture