czosnek. Jako że, są to jedne z moich ulubionych przypraw z wielką ciekawością zabrałam się za smakowanie :) Oczywiście, mieszanka mnie zachwyciła, jak dla mnie to ideał! Jestem ogromną miłośniczką ostrych potraw, tak więc piekące smaki wydobywające się z przegryzania ziarenek kompletnie mi nie przeszkadzają :) Tak samo jest z pietruszką, uwielbiam posypywać przeróżne dania świeżą natką pietruszki, ta suszona jest równie(...)wyczuwalny :) To duży plus! Mieszanka Piekło-Niebo to świetny dodatek do potraw wytrawnych, sałatek, kanapek, obiadów, dań z grilla, zup, panierek. Idąc w tą myśl, przygotowałam aromatyczną pierś z kurczaka w słonecznikowej panierce. I wiecie co jest w tym genialnego? Z przypraw użyłam wyłącznie soli, aby uzyskać pyszny smak wystarczy dodać tylko mieszankę Piekło-Niebo :) Koniecznie spróbujcie :) Nie podam dokładnie
Zdrowie na języku :Paromatyczne ryby … mięsa … sałatki … warzywa … owoce … sorbety … ciasta i desery zachwycały nie tylko wyglądem , ale i smakiem!!!Ja jak to ja : wybrałam na ostro i na słodko ;) Fantastyczne gnocchi … ryby , chrupiące warzywa …. a do tego obłędny ( naprawdę obłędny!!! ) sernik … tarta z truskawkami … i delikatna pana cotta( Mama dodatkowo delektowała się(...)luzie jak wcześniej , a na twarzach finalistów widać było zdenerwowanie i powagę.O 10 przystąpiliśmy do działania!Na stanowisku 14 razem z mamą przyrządzałam ” Glazurowane polędwiczki z kurczaka z sosem szampańskim i ziemniaczanymi ptysiami „O ile przygotowanie poszło nam rewelacyjnie , tak zawiódł niestety sprzęt – na początku piekarnik odmówił posłuszeństwa … a potem jeszcze palnik do glazurowania też
Ostra na Słodkoprzekroić.Farsz:pierś z kurczaka,świeża czerwona papryka,cebula,olej do obsmażania,słodka papryka, pieprz, zioła prowansalskie, majeranek,sól,ser mozzarella w zalewie,masło.Pierś z kurczaka opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Pokroić w kostkę lub cienkie słupki. Przyprawić ulubionymi przyprawami. Ja użyłam soli, pieprzu, słodkiej papryki i majeranku. Odstawić na kilka minut(...)lekko masłem, lekko docisnąć i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury około 180 stopni na około 10 minut - ser powinien się roztopić lekko.Po zapieczeniu, bułki rozdzielać pomagając sobie ostrym nożem. Podawać na gorąco lub na zimno, z ulubionym sosem.Nie traktujcie mojego przepisu jako coś, czego musicie się dokładnie trzymać. To jest tylko propozycja, pomysł na ciekawie podane kanapki :) Komponujcie
Codzienna kuchnia niecodziennaPomidorówka na blogu gościła do tej pory w dwóch wariacjach, na słodko-orientalnie i ostro . Jaka by nie była pozostanie jedną z moich ukochanych zup. I nie ma w tym żadnej przesady. Serio! Do dziś wspominam z rozczuleniem jak rodzice szykowali się na weekendowe najazdy córki z uczelni i rozpieszczali mnie właśnie pomidorową. Ledwo wyjeżdżałam z domu, a ojciec(...)być następnym razem. A ja zawsze uparcie twierdziłam, że... POMIDOROWA! I tak mi zostało do dziś. Pomidorowa z przepisu Mamy. Kluseczki to moja fantazyja ;) litr rosołu (z udek kurczaka) koncentrat pomidorowy (własnej roboty) 1 mała marchewka liść laurowy, ziele angielskie szczypta bazylii, oregano, pieprz 2 łyżki mleka kokosowego (do dekoracji) Rosół zagotowałam z pokrojoną w plastry marchewką
bastalenapospać. Cóż począć? Wyrwana z objęć Morfeusza, postanowiłam wykorzystać czas nie tylko na buszowanie po sieci. Kurczak się ucieszył i z tego wszystkiego piekielnie spiekł! 2 udka kurczaka (wymyte, osuszone) sok i miąższ z 1 pomarańczy 1 papryczka piri piri drobno pokrojona (bez pestek) 1/2 łyżeczka przyprawy 5 smaków 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 4 łyżki oliwy *** Składniki marynaty wymieszałam(...)całą noc ). Następnie zawiniątko wyjęłam, przełożyłam do żaroodpornego naczynka, zalałam marynatą i zapiekłam przez 40-50min. w 150st. ( w połowie pieczenia odwróciłam udka na drugą stronę ). UWAGA! Wyszło ostre!!! Moja wersja była nieco lżejsza
bastalenazostać wzbogacona o dodatek cukinii i papryki i ja dziś sięgnęłam po taką wersję. Niektórzy dodają do niej także ziemniaki i marchewkę. Jeżeli lubicie pikantne dania, dodajcie do sosu ostrą papryczkę lub płatki chilli, jednak je nie chciałam pocić się od paprykowego żaru. Şakşuka przypomina mi tzw. lecho , które moja Mama przygotowuje co roku, dusząc na oliwie cukinie, paprykę, pomidory(...)Şakşuki jest jednak to, że Turcy jadają ja na zimno. Jednak Wy możecie potraktować ją jako tradycyjne danie obiadowe. Lecho mojej Mamy świetnie smakuje z ryżem i kawałkiem kurczaka i myślę, że również tak można by podać Saksukę. Czy na zimno, czy na ciepło, warto sięgnąć teraz po to danie, szczególnie, że cukinii i bakłażanów na rynku jest dostatek. Şakşuka
Chilli Czosnek i Oliwanajskuteczniejsze spalacze tłuszczu. Jogurt naturalny Dzięki swoim właściwością, które posiada m.in bakterie mlekowe przyspiesza proces trawienia, przedłuża sytość w żołądku oraz zaopatruje organizm w białko.. Papryczka chili Jej ostry smak, który powoduje bardzo duże odczucie gorąca i palenia przyspiesza procesy trawienne jedzenia. Płatki owsiane Bogate w błonnik, sprawiają sytość przez bardzo długi czas, przyspieszają proces trawienny. Jabłka Zawarte(...)również do wydzielina soków trawiennych. Obniża ciśnienie we krwi oraz poziom cholesterolu. Chude mięso Zawiera dużo białka oraz niewielką ilość tłuszczu. Najlepszym mięsem jest filet z piersi z kurczaka oraz niewielka ilość wołowiny i cielęciny. Jajka Spokojne mogę obalić mit, że jajka zawierają dużo cholesterolu. Jest to jedna wielka bzdura! Zawierają bardzo dużo ilość białka, które szybko się
Truskawkowa Fiestapiecyku sprawi, że będą bardzo lekkie i dodadzą wam mnóstwo energii - delektujcie się moi drodzy w ten mroźny dzień! Na dodatek proponuję lekki sos na bazie jogurtu naturalnego z ostrą pastą z chrzanu wasabi. Do kuchni marsz i do roboty :) Placuszki buraczano-szpinakowe/pierś z kurczaka/jogurt z wasabi Na dwie porcje: Placuszki buraczane: - 4 duże buraki - 2 jaja(...)kotleciki. Na blaszce rozkładamy arkusz papieru do pieczenia, a na nim układamy placuszki. Wstawimy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i pieczemy przez 20 minut. Pierś z kurczaka - pierś z kurczaka (tzw. serduszko) Marynata: -łyżka ziaren sezamu - łyżka ziaren czarnuszki - 2 łyżki oliwy z oliwek - 1 łyżka suszonych pomidorów z czosnkiem niedźwiedzim (w proszku) - pieprz ziołowy, sól
Sajkofanka smakunaturalnie świetnie sprawdzi się jako dip do maczania chipsów, nachosów, paluszków grissini, krakersów i sucharków, generalnie możecie zastąpić nim ketchup, myślę, że można go również podać do nuggetsów z kurczaka, meksykańskich tortilli, parówek w szlafrokach i innych imprezowych przekąsek, pyszna będzie też pizza oraz grzanki, posmarowane dipem zamiast pomidorowym przecierem, jako sos do makaronu, z dodatkiem czarnych oliwek, anchois, tuńczyka(...)mała cebula lub pół większej, pokrojona w kostkę 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę 1 łyżka oliwy 1 łyżka octu balsamicznego szczypta cukru szczypta soli szczypta płatków chilli lub ostrej papryki (według preferencji) 1 łyżka przecieru pomidorowego dodatkowo: nieduże naczynie żaroodporne Przygotowanie: Nagrzej piekarnik do 220 stopni C . W naczyniu żaroodpornym ułóż pomidory, cebulę i czosnek. Polej oliwą, octem, dopraw
Chilli Czosnek i OliwaPo raz kolejny zaproszono mnie do udziału w akcji skierowanej do blogerów kulinarnych a mającej na celu promocję produktów firmy AB Foods . Ponieważ poprzednio bardzo dobrze
Smaczna Pyzapisać, piersi kurczaka w sosie curry ...nic dodać nic ująć.Połączenie tych dwóch składników jest po prostu idealne.Do zrobienia sosu szykujemy:- 20 g przyprawy curry żółtej- małą cebulkę i niewielki kawałek pora- liść laurowy- sól, pieprz, kolendra sucha- mały banan, mały ząbek czosnku- szklanka śmietany słodkiej 12%- szklanka wody lub wywaru - olej do smażeniaPrzepis dla 2-3 osób.Jedną(...)dokładnie, lub bierzemy drugą patelnię do usmażenia mięsa.Ja używam tej samej, co robiłam curry. Sos miksujemy.Mięso wyjmujemy z wody, osuszamy papierowym ręcznikiem.Lekko solimy, posypujemy szczyptą papryki ostrej i łagodnej oraz szczyptą cynamonu.Delikatnie rozmasowujemy przyprawy na mięsie.Możesz użyć dowolnych przypraw.Szykujemy pół łyżeczki pieprzu mielonego i kolendry. Ja rozgniatam w moździerzu.Rozgrzewamy na patelni ponownie dwiełyżki oleju
Pasje JolkiEnchilada to popularne danie w kuchni meksykańskiej. Tradycyjnie podawana jest w formie zwiniętych ruloników tortilii z farszem. Można w niej znaleźć mięso wołowe, kurczaka, mnóstwo warzyw i bezsprzecznie paprykę chili. W końcu nazwa do czegoś zobowiązuje, bo enchilar oznacza dodać paprykę chili . Mnie się jakoś nie chciało bawić w ruloniki, postanowiłam przygotować enchiladę w formie tortu z tortilli(...)zalewie z chili 1 mała puszka pieczarek 1/2 puszki kukurydzy 1/2 cebuli pokrojonej w kostkę 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy starty żółty ser przyprawy: sól, pieprz, papryka ostra, papryka słodka, chili, oregano, Warstwa mięsna Cebulę podsmażyłam na patelni na oliwie, po chwili dodałam starty czosnek. Następnie wrzuciłam mięso mielone i razem smażyłam ok. 15 min. Przyprawiłam solą, pieprzem
bastalenapokonuję lata wstecz, setki i tysiące kilometrów, by móc czuć się jak obserwator zza rogu i śledzić losy bohaterów. Czytanie to nałóg, a książki - najlepszy (i najbezpieczniejszy) narkotyk na świecie. Kurczak tikka masala - znasz? Na pewno, bo kto go nie jadł, ten gapa i musi to nadrobić! Ja natomiast dziś prezentuję namiastkę tego dania dla wegetarian, aby i wszyscy roślinożercy(...)może być też mrożony) 1 puszka kukurydzy konserwowej 1 por (biała część) 500 ml przecieru pomidorowego 2 ząbki czosnku starte na tarce 3-4 łyżki oleju ryżowego łyżeczka ostrej papryki i słodkiej łyżeczka wędzonej papryki 1/2 łyżeczki przyprawy garam masala łyżeczka kminu rzymskiego w proszku łyżka octu winnego łyżeczka cukru sól, pieprz 1/2 szklanki słodkiej śmietanki 18 % Na patelni
W kuchni Karmel-itkidziś nie chciało mi się nic gotować. Po nieprzespanej nocy marzyłam o własnym łóżku i poduszce, niestety moje przedpołudnie przypominało fragment z filmu "Dzień Świra". Przed blokiem jeden pan ostro działał młotem pneumatycznym, gdzieś niedaleko sąsiad wiercił dziury w betonowej ścianie, więc o moim spaniu mogłam zapomnieć. Przesadziłam tymianek na balkonie, starałam się czymś zająć, ale od kuchni trzymałam się(...)obiedzie pobiegłam jak na skrzydłach na trening. Nazwa śmieszna, wiem, ale jakoś nie mam weny na wymyślenie jakiejś poważnej;) Składniki dla 3-4 osób: 1 podwójna pierś z kurczaka sok z jednej cytryny 4 suszone papryczki chili 1 brokuł świeży lub 450 g mrożonego masło 4-5 ząbków czosnku kostka drobiowa pieprz świeży tymianek 250 g makaronu wstążki
Blondynka GotujeWygrałeś/-aś tygodniową wycieczkę na Karaiby. Patrz pkt. 1 - nie będę się przecież powtarzać. 4. Nagle stałaś się miłośniczką zwierząt? Pf. Nie o to chodzi. Ty jesz świnki, krówki, kurczaki i króliki, a czy to oznacza, że ich nienawidzisz? Nie. Błagam choć o odrobinę logicznego myślenia. 5. I znowu chcemy iść do knajpy, ale nie ma nic w niej(...)miłością i świeżym powietrzem! A tak na poważnie - jem to, co lubię. Choć na tej liście mięsa nie ma. 9. Wegetarianie to sekta. Ohoho, po co od raz tak ostro? Sekta... Taka sama jak AA, palacze czy kółko różańcowe. Rozumiem, że wszyscy odżywiający się bezglutenowo, bezlaktozowo, diabetycy, itd też uważasz za dziwnych ludzi, naznaczających się krwią i śpiewających o północy
W kuchni Karmel-itki