szklanki maku niebieskiego - rodzynki sułtańskie 200 g - rodzynki korynckie garść - jagody inkaskie garść - żurawina 2 garści - cukier trzcinowy 2-3 łyżki - miód 3-4 łyżki - masło 2-3 łyżki - orzechy włoskie drobno siekane pół szklanki - Ziarenka " Cynamonowy raj ", 2 garści, WYKONANIE: Amarantus zalewamy wodą - 3 szklanki i pozostawiamy na noc do napęcznienia, następnie gotujemy aż woda się wchłonie. Mak zalewamy(...)dość dobrym źródłem błonnika, - Zawierają magnez, potas, cynk, żelazo i witaminy z grupy B, C, E, - pomagają w utrzymaniu koncentracji, - poprawiają pracę serca i wygląd skóry oraz podnoszą odporność. Orzechy: - zawierają l-argininę - substancję, z której powstaje tlenek azotu odpowiedzialny za rozszerzanie naczyń wieńcowych. - Mają dużo witaminy E utrudniającej złemu cholesterolowi zaleganie w ścianach naczyń. - zawierają spore ilości białka
Wypisz WymalujPonadto jest to świetny pomysł na świąteczną przekąskę - wyglądem przypominają śnieżne kulki. Najlepiej smakują, gdy są podane schłodzone. Składniki: 100 g miękkiego masła 100 g wiórek kokosowych 50 g orzechów laskowych 100 g herbatników (2 małe paczki) 1/2 szklanki cukru pudru 1 jajko Herbatniki umieścić w woreczku i za pomocą tłuczka rozbić na gładką, sypką masę.Jajko sparzyć przez kilka(...)sekund wrzątkiem. Orzechy zalać wrzącą wodą i pozostawić na kilka minut. Następnie pozbawić je skórki. Do miski dodać miękkie masło i cukier puder - zmiksować na jednolitą, puszystą masę. Następnie dodać jajko, pokruszone herbatniki i 4/5 wiórek kokosowych. Wszystko ze sobą wymieszać. Przygotowaną masę włożyć na co najmniej 1 godzinę do lodówki. Z przygotowanej masy formować małe kulki i do każdej
Ugotowaćpierwszy spróbowałam tego przysmaku - od razu wiedziałam, że muszę zrobić go sama w domu. Zawijasy z drożdżowego ciasta otulone słodką posypką na bazie cynamonu, cukru waniliowego i orzechów są naprawdę rewelacyjne. Najlepiej smakują od razu po wyjęciu z piekarnika. Warto dodać, że jest to wariacja na temat trdelników - słowackiej potrawy. Nazwa tego słodkiego dania pochodzi od słowackiego wyrazu trdlo, który(...)roztopionego masła 3 żółtka z dużych jaj 25 g świeżych drożdży 1 łyżeczka zwykłego cukru do obtaczania 1 roztrzepane jajko zwykły cukier cukier z wanilią cynamon posiekane orzechy włoskie Na samym początku masło roztopić, a mleko lekko podgrzać. Do kubka dodać drożdże i rozetrzeć je z łyżeczką zwykłego cukru. Następnie dodać do tego letnie(!) mleko (najlepiej 1/2 szklanki
UgotowaćPrzepis dodaje do akcji Pomarańcze - wszyscy tańczą i ja tańczę . Składniki na 2 porcje: 2 pomarańcze 1 czubata łyżka cukru 100 ml słodkiej śmietany (tj. 30 %) 1 garść orzechów włoskich 1 garść orzechów laskowych bazylia do dekoracji Pomarańcze umyć, obrać, pozbawić białej błonki i za pomocą noża wyfiletować. Przygotowany owoc ułożyć na talerzu. Na (suchej!)patelni przyrumienić cukier(...)rozpuści się i zmieni kolor na brązowy to dolać śmietanę. Trzymać na ogniu kilka minut, co jakiś czas mieszając. Musi powstać dosyć gęsty karmel. Pod sam koniec dodać posiekane orzechy. Połączyć je z sosem karmelowym. Pomarańcze polać przygotowanym sosem, udekorować bazylią i od razu podawać. Fazy powstawania sosu karmelowo-orzechowego: Na suchą patelnię wsyp zwykły cukier. Po kilku
Ugotowaćszkle. Zapraszamy: Składniki: (na 2 porcje) 100 g jogurtu naturalnego (jeżeli chcesz by warstwy były bardziej widoczne użyj jogurtu greckiego/gęstego) 1 łyżeczka miodu 10-20 g orzechów laskowych 2 suszone śliwki 10 g płatków owsianych 10 g płatków pszeniczno-ryżowych 5 g płatków migdałowych kilka sztuk pestek dyni 2 sztuki orzechów pistacjowych- posiekanych Przygotowanie: Do szklanki bądź pucharka(...)wlać płynnego miodu. Jeśli miód jest zbrylony, Połóż go na patelni, włącz gaz i podgrzewaj aż miód będzie płynny. Na miód kładziemy łyżkę jogurtu. Następnie orzechy laskowe, znów łyżkę jogurtu, pokrojone śliwki i jogurt. Dalej kontynuujemy naprzemiennie: Płatki owsiane, jogurt, płatki pszenno-ryżowe, jogurt. Na wierzch posypujemy płatki migdałowe, kilka pestek dyni oraz posiekane orzechy pistacjowe Podajemy. Przed zjedzeniem należy
KreatywnePinyOstatnio się zastanawiałam co by tu upiec na niedzielę , córka podsunęła mi pomysł na ciasto z orzechami , karmelem , masą budyniową , brzoskwiniami i galaretką , powiem Wam że ciasto wyszło pyszne i szybko znikało z talerza(...)Zapraszam :) Składniki na ciasto kruche z orzechami : 2,5 szklanki mąki 1 kostka margaryny Kasi 1/2 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 1 łyżka proszku do pieczenia 5 żółtek Masa z białek : 5 białek 300 g orzechów ziemnych posiekanych 1 cukier waniliowy 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 /2 szklanki cukru 1 puszka masy krówkowej 1 puszka brzoskwiń 2 galaretki brzoskwiniowe
Sama słodycz i szczypta chiliCzekoladowe browne to wyśmienite ciasto z dodatkiem orzechów włoskich i sporej ilości czekolady. Jest banalnie proste i szybkie w przygotowaniu, rozpływa się w ustach i smakuje obłędnie. Miłośnicy czekolady będą nim zachwyceni. składniki na tortownicę 23 cm 100g orzechów włoskich 3 tabliczki gorzkiej czekolady 125 g masła 3 jajka 3/4 szklanki cukru kryształu opakowanie cukru waniliowego szczypta soli 2 szklanki(...)mąki pszennej 2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia przepis Orzechy włoskie drobno siekamy. W garnku na małym ogniu rozpuszczamy masło oraz 2 tabliczki połamanej w kostki czekolady, wszystko dokładnie mieszamy do momentu aż składniki dobrze się rozpuszczą. Do miski przelewamy rozpuszczoną czekoladę, dodajemy cukier kryształ, cukier waniliowy oraz szczyptę soli, dodajemy również jajka, wsypujemy posiekane orzechy, mąkę i proszek
Smakowite Daniadomu miało złotą, i chrupiąca skórkę należy ją posmarować żółtkiem jajka lub też tłustym mlekiem. Zarówno jeden jak i drugi sposób jest sprawdzony i skuteczny. O orzeszku! Uwielbiam orzechy i chętnie dodaje je do ciast i ciasteczek. Aby ułatwić sobie ich obieranie ze skórki warto przelać je wrzątkiem a następnie zimna wodą. Orzechy warto przeprażyć (ale nie spalić!) na suchej(...)patelni (lub w piekarniku) przez około 10 minut. Jeśli gorące umieścimy na czystej ściereczce i będziemy pocierać o siebie to również możemy pozbyć się skórek. Warto tez orzechy oprószyć mąką, nie utoną w cieście. W cieście z orzechami warto 2 łyżki masła czy margaryny zastąpić 2 łyżkami masła orzechowego – ciasto będzie bardziej aromatyczne! Kto tu bije pianę? Ubita piana
Pyry na GazKluczem do sukcesu są dobre, słodkie i soczyste pomarańcze, które w połączeniu ze świeżą miętą, białym octem winnym i oliwą, tworzą przecudowny dressing. Do tego pikantne listeczki rukoli, podprażone orzechy włoskie (pomarańcze i orzechy włoskie to według mnie zawsze udane połączenie) oraz słony ser halloumi - wszystkie smaki w tej sałatce wspaniale się uzupełniają. Ta sałatka smakowała nam bardzo, bardzo(...)mięty (czyli 1 doniczka, jeżeli kupujecie w supermarkecie) 2 łyżeczki białego octu winnego 1,5 łyżki oliwy 250 g sera halloumi, pokrojonego na plastry 4 garście rukoli 25 g orzechów włoskich, grubo posiekanych i podprażonych na patelni czarny pieprz do smaku Przygotowanie: Z pomarańczy wykrój segmenty. Nie jest to w cale takie strasznie trudne, przede wszystkim musisz mieć ostry nóż
Chilli Czosnek i OliwaNajlepszej jakości kiełbasa zapiekana z batatami, cebulką i czosnkiem, z dodatkiem pomarańczy zadowolą wszystkich domowników. Jest to tak na prawdę rewelacyjne danie jednogarnkowe, które dzięki dodatkowi sera pleśniowego i orzechów nabiera niebanalnego charakteru. Proponuję też podać je ze świeżym pieczywem w celu zebrania nim pysznego sosu, polecam! Bardzo lubię takie dania, które robią się same, szczególnie za szybkość jego wykonania(...)ząbki czosnku, nieobrane, ale „zgniecione” bokiem noża 4 kawałki najlepszej jakościowo kiełbasy oliwa do pieczenia 200 g fasolki szparagowej, z przyciętymi końcówkami, może być mrożona garść posiekanych orzechów włoskich 4 lub 5 gałązek tymianku starta skórka i sok z jednej pomarańczy 2 łyżki miodu 1 łyżeczka cynamonu 50 g sera z niebieską pleśnią Przygotowanie: Włącz piekarnik i ustaw
karmelowyosobiście. Wybieram do tego najzdrowsze przepisy . Ten przepis pochodzi z programu „Ugotuj mi Mamo!”. Batoniki czekoladowe są przygotowane tylko ze zmielonych daktyli (co daje nam zdrową słodycz), orzechów laskowych, amarantusa (nazywanego „złotem inków”) oraz kakao lub karobu. Batoników się nie piecze. Są słodkie, czekoladowo-orzechowe, po prostu pyszne i zdrowe. Na dodatek są bez glutenu więc(...)świetne dla dzieci uczulonych na gluten. Polecam jako przekąskę dla naszych pociech, jak również dla nas samych. Składniki: (ok. 20 batoników) 300 g miękkich daktyli bez pestek 100 g orzechów laskowych 2-3 łyżki kakao (lub karobu i kakao w dowolnych proporcjach*) 3/4 szklanki amarantusa ekspandowanego *Karob jest zamiennikiem kakao, ale o specyficznym smaku. Osoby nie przyzwyczajone do niego
Moja DelicjaKrem do wafli Pischinger to klasyk. Nazwa pochodzi od nazwiska słynnego wiedeńskiego cukiernika – Oscara Pischingera, który w XIX wieku wymyślił ów kakaowy krem z dodatkiem mielonych orzechów lub migdałów. Przepis na krem dostałam w latach 90-tych, od mojej sąsiadki, ale znalazłam go również w książce, którą pozostawił nam w spadku dziadek mojego męża. Nie znam niestety tytułu tej książki(...)niej w młodości. Wafelki Pischinger zachwycą szczególnie amatorów gorzkiej czekolady :) Składniki: 250g masła lub margaryny 1 jajko 3 łyżki cukru (60g) 3 łyżki gorzkiego kakao (pełne) 1 szklanka orzechów lub migdałów ok. 120g (mielonych lub drobno posiekanych nożem) 1 opakowanie wafli Krem do wafli można zrobić na dwa sposoby: 1. Na ciepło. Tłuszcz rozpuszczamy w rondelku. Jajko ubijamy
Smakowy Rajpoczątku tego miesiąca wyszedł kolejny numer magazynu Kocioł . Jeżeli jeszcze nie zaglądaliście do niego, to Was zachęcam. Znajdziecie tym razem mnóstwo przepisów z wykorzystaniem buraków oraz orzechów. Również zapachnie karpiem i przygotowaliśmy dla Was kilka propozycji na smaczne prezenty. A jak padło na orzechy to przygotowałam prosty keks z ich wykorzystaniem oraz z dodatkiem czekolady. Przepis(...)również znajdziecie na stronach magazynu :) Składniki 5 białek 3/4 szklanki cukru 2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szklanki oleju 200g łuskanych orzechów włoskich, posiekanych 100g gorzkiej czekolady, połamanej Sposób przygotowania Białka ubić na sztywną pianę. Dodawać w małych ilościach cukier i ubijać przez 8 minut. W oddzielnej misce przesiać mąkę i wymieszać z proszkiem
pink envelopemargaryny 4 żółtka 3 szklanki mąki pszennej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru pudru Masa krówkowa; 400 g cukierków krówek ok 1 szklanki mleka 400 g orzechów włoskich 2 budynie śmietankowe, waniliowe lub karmelowe Ciasto wyrobić i włożyć do lodówki na 30 minut. Cukierki rozpuścić w mleku na bardzo wolnym ogniu, często mieszając. Na końcu masa musi(...)mieć konsystencje gęstej śmietany. Orzechy rozdrobnić na drobno i dodać do masy kówkowej, trochę masy zostawić na polewę. Ciasto dzielimy na 3 równe części i rozwałkujemy na wielkość średniej blachy lub też wylepiamy blachę ciastem. Na dwa placki wykładamy masę krówkową, jeden placek pozostaje bez masy. Wszystkie placki pieczemy w 170 stopniach przez ok 25 minut. Placki z masą
Jadło i czytadłomoja improwizacja na temat bananów, podanych w miodowej glazurze z orzechami laskowymi, serkiem Almette z domieszką rumu i miodu, wszystko razem zapiekane i podane na ciepło. Deser idealny na nadchodzące jesienne chłody. 4 banany (niezbyt niedojrzałe, aby nie rozpadły się podczas pieczenia) 1/2 opakowania serka Almette śmietankowego 4 łyżki rumu 6 łyżek miodu(...)łyżki masła 1/2 szklanki grubo posiekanych orzechów laskowych 1. W rondelku rozgrzać 2 łyżki miodu, dodać orzechy i smażyć na małym ogniu przez 5-8 minut. 2. Do serka dodać 2 łyżki miodu i rum, dokładnie wymieszać . 3. Banany obrać ze skórki, wzdłuż każdego wyciąć rowek, wsypać uprażone orzechy laskowe
Jadło i czytadło