Wpis pochodzi z www.mgotuje.plMale ciasteczka w formie orzechów wypełnione pysznym kremem z mleka w proszku. Łupinki orzechów pieczemy w specjalnej formie (wyglądem przypomina gofrownicę), którą bez problemu można dostać w sklepie. Ja swoją kupiłam w internecie. Upieczone łupinki nadziewamy kremem z mleka w proszku i zlepiamy je ze sobą(...)delikatne, kruche i bardzo pyszne. Najlepiej smakują po 2 dniach po przygotowaniu. Polecam.Post Orzechy pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta Gotujebardzo prosty i nie wymagający wysiłku przepis na pieczonego bakłażana. Pesto z orzechów i kolendry nie tylko jest smaczne, ale i bardzo ładnie się prezentuje. Danie warte zrobienia.Przepis z książki Honestly Healthy - Natasha Corrett, Vicki Edgsonskładniki dla 2 osób1 większy bakłażan lub dwa małeoliwa do posmarowaniapesto50 g orzechów nerkowca40 g kolendry1 - 2 ząbki czosnku2 łyżki oliwydo podania50 g fetyoliwaprzygotowanieRozgrzać(...)pędzelka starannie posmarować bakłażany oliwą. Piec ok 25 minut, do czasu aż będą prawie miękkie. Podczas gdy bakłażany są w piecu, przygotować orzechowe pesto. Do blendera włożyć orzechy, kolendrę i czosnek, dolać oliwę, wszystko zmiksować, ale tak, aby masa nie była gładka. Kiedy połówki bakłażana są prawie miękkie, przykryć je pesto i wstawić do piekarnika jeszcze
Stare Garytamtych kaw niestety nie mam okazji spróbować tutaj , ale słodkości o smaku cappuccino potrafią uczynić mój dzień zdecydowanie piękniejszym ;) Dziś przedstawiam Wam przepis na mini serniczki z dodatkiem włoskich orzechów, które zachwycą nie tylko smakoszy kaw! SKŁADNIKI:( 10 szt. )SPÓD:– drobno posiekane orzechy włoskie – 70 g– cukier – 1 łyżka– rozpuszczone masło – 25 gMASA(...)łyżki– jajko – 1 duże ( albo 2 małe )– kwaśna śmietana 22% – ok. 100 g- kawa rozpuszczalna – 2 łyżeczkiSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Piekarnik nagrzewamy do temp.160C. Spód : łączymy orzechy , cukier i roztopione masło. Otrzymaną masę układamy na dnie foremek do muffinek ( delikatnie uciskamy ). Pieczemy 10 min. i odstawiamy do wystygnięcia. Temperaturę w piekarniku zwiększamy do 230C. Miksujemy
Ostra na SłodkoTYCH … SERNIKÓW ( to wiadomo ;) ) , ale też właśnie w postaci takich knedelków.Robi się je w 15 minut i smakują rewelacyjnie!DO tego pyszny sos żurawinowy …. podprażone orzechy … i gotowe! SKŁADNIKI:- ser biały – 500 g- masło – 60 g- jajko – 2 szt- kasza manna – 80 g- mąka – 40 g- sól – 1 szczyptaDODATKOWO:- orzechy(...)żurawin.Dodajemy cukier i sok.Gotujemy na malutkim ogniu ok. 10 minut.Mąkę kukurydzianą rozprowadzamy odrobiną zimnej wody.Dodajemy do sosu żurawinowego i dobrze mieszamy.Gotujemy raz i zostawiamy do ostygnięcia. Orzechy drobniutko siekamy.Podsmażamy na maśle.Podajemy na knedelkach z dodatkiem sosu.Sos żurawinowy śmiało możemy zastąpic Żurawiną w Syropie ( Provitus )Pierwszą porcję knedelków zrobiłam z własnoręcznie robionym sosem , drugą zajadaliśmy z żurawiną
Ostra na SłodkoDelikatny miąsz grillowanej, soczystej gruszki w połączeniu ze świeżą rukolą ,serkiem kozim i chrupiącymi prażonym orzechami jest świetnym pomysłem na wspólne biesiadowanie!Soczysta gruszka rozpływa się w ustach … orzechy chrupią … a dodatek dresingu przyjemnie orzeźwia!Świetna odmiana na kolację , którą każdemu polecam!SKŁADNIKI:-gruszka – 2szt-ser kozi – 100g-orzechy pekan – 50g-świeża rukola – 1garść
Ostra na SłodkoSnickers – na samą myśl cieknie ślinka!Orzechy , karmel , nugat … a wszystko to polane mleczną czekoladą.Baton Snickers już od lat podbija serca nie tylko dzieci , ale i dorosłych!Połączenie chrupiących orzechów zalanych pysznym , obłędnie słodkim karmelem …Ajjj … czyż nie warto od czasu do czasu tak zgrzeszyć?! ;)Tartę snickers robi się ekspresowo i nie wymaga pieczenia!Ostrzegam(...)gdyż karmel jest gorący a śmietana chłodna – powstaje ” mieszanka wybuchowa ” ;) ).Cały czas mieszając czekamy aż wszystko dokładnie się połączy i powstanie gęsty karmelowy sos.Pod koniec dodajemy orzechy i całość wylewamy na kruchy spód.Ostawiamy do lodówki do stężenia.( Ps. łatwiej się kroi gorącym nożem )Smacznego
Ostra na Słodkodlatego dzisiaj "częstujemy" Was ciastem, które kojarzy nam się właśnie z tym przedświątecznym okresem. Oczywiście nigdy nie zastąpi ono makowca czy piernika, ale sam jego zapach i połączenie z orzechami przywołuje na myśl chwile spędzone przy kawie i zapalonej choince <3 Co nie oznacza, że pieczemy to ciasto tylko w grudniu :D. Brownie robi się bardzo szybko(...)masła 120 g mąki (tortowa)4 jaja 200 g czekolady deserowej (my zawsze kupujemy 80%↑)200 g cukru (my dajemy trzcinowy) łyżeczka proszku do pieczenia ok. 200 g orzechów (dowolne)Przepis: Masło wraz z czekoladą rozpuszczamy (w tzw. kąpieli wodnej - składniki wkładamy do naczynia, następnie to samo naczynie z naszymi składnikami do kolejnego większego zalanego wodą i w ten sposób
WeAreCrazyjedna z moich ulubionych sałatek, dlatego też pragnę się nią z Wami podzielić. Połączenie selera naciowego, winogron, roqueforta i orzechów włoskich jest wprost genialne. Do tego pyszne suszone pomidory, które podkręcają smak i makaron, dzięki któremu sałatka jest pożywniejsza. Jest to pozycja, którą koniecznie musicie wypróbować.Składniki:1 pęczek selera naciowego300 g ciemnych winogron200 g roqueforta (lub rokpola albo lazura(...)czarnych oliwek100 g orzechów włoskich1 słoiczek suszonych pomidorów w zalewie200 g makaronu penne1 ząbek czosnku2 łyżki octu balsamicznegoPrzygotowanie:Seler naciowy drobno pokroić. Winogrona poprzekrawać na połówki i wybrać pestki. Roquefort pokroić w kostkę. Oliwki poprzekrawać na pół lub pokroić w plasterki. Orzechy posiekać i podprażyć na patelni. Pomidory odsączyć z oliwy (oliwę zostawić) i pokroić w paski. Makaron ugotować
Food SquareSzybki lunch. Makaron z boczniakami o lekko orzechowym smaku, podkręcony orzechami włoskimi. Całość wykończona oliwą truflową, ale można też użyć innej, mniej intensywnej np. pieprzowej lub tymiankowej.Czas przygotowania: 30 minutPorcje: 2 Składniki:200 g makaronu fusilli,250 g boczniaków,1 szalotka,200 ml śmietany 22%,4 łyżki tartego parmezanu,Garść prażonych orzechów włoskich,Kilka gałązek tymianku,Oliwa(...)dodać boczniaki pokrojone w paski, smażyć 5 minut. Dodać śmietanę i parmezan, dusić 1-2 minuty.Do sosu przełożyć makaron, dolać kilka łyżek wody, w której się gotował, dodać posiekane orzechy, doprawić do smaku, wymieszać, chwilę dusić żeby smaki się połączyły.Przełożyć na talerze, posypać listkami świeżego tymianku, skropić oliwą truflową
SzczyptaSmaQPełna witamin, pyszna surówka z białej kapusty i selera z dodatkiem orzechów włoskich i suszonych daktyli. Niebanalne połączenie składników, które idealnie do siebie pasują. Zamiast suszonych daktyli równie dobrze można użyć rodzynek, które też nadadzą słodyczy. Mam nadzieję, że oryginalny smak surówki urozmaici Wasz niejeden posiłek Składniki:1/2 malutkiej główki białej kapusty1 mały seler3/4 szklanki orzechów włoskich9 suszonych daktyli1/2 pęczka(...)jogurtu naturalnegookoło 150 g gęstej śmietany 18%3 łyżki soku z cytrynyokoło 1 łyżki cukrubiały pieprzsólPrzygotowanie:Kapustę poszatkować, selera obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Orzechy włoskie chwilę prażyć na suchej patelni, bardzo drobno posiekać lub rozdrobnić w malakserze. Wszystko przełożyć do miski, dodać posiekane suszone daktyle i posiekaną natkę pietruszki. Dolać jogurt naturalny, śmietanę oraz
Oryginalny smakchwili przepadł bez reszty. Stojąc na straży domowego jedzenia nie mogłam nie zareagować i tak oto zamiast pudełka kupnego serka orzechowego nabyłam twaróg dobrej jakości, orzechy włoskie i dobrej jakości śmietanę. Chwila spędzona w kuchni i oto na stole znalazł się wspaniały serek orzechowy. Twaróg orzechowy składniki: 250 g twarogu półtłustego mielonego około 50 g orzechów włoskich śmietana kremówka(...)sól, pieprz do smaku wykonanie: Orzechy mielimy jednak niezbyt drobno, tak by były wyczuwalne. Łączymy je z twarogiem. Możemy użyć miksera by nadać serkowi puszystości. Dodajemy kremówkę, jej ilość zależy od nas samych i konsystencji jaką chcemy uzyskać. Ponownie mieszamy wszystko mikserem. doprawiamy solą i czarnym, świeżo mielonym pieprzem
Przysmaki KarolkiIdealne na przekąskę między posiłkami. Orzechy sycą, twaróg dostarcza białka, pieprz pobudza metabolizm, a dzięki cukinii danie dostarcza 1 z 5 porcji warzyw.Składniki:1 żółta cukinia2 duże garści orzechów ziemnych FELIX100 g sera białego chudegoOleju roślinnyPieprz, bazyliaPrzygotowanie:Cukinię smażymy na odrobinie oleju roślinnego. Posypujemy bazylią i czekamy aż cukinia się zarumieni. Twaróg mieszamy z orzeszkami ziemnymi i przyprawiamy pieprzem(...)Nakładamy pastę na cukinię i zawijamy. Podajemy z chudym mięsem lub jako przekąskę między posiłkami. Roladki z cukinii nadziane białym serem i orzechami
Czarnawisienkapomocy łyżki równomiernie rozsmarowałem na nim całą przygotowaną masę krówkową (kajmak), pozostawiając nieposmarowane pasy o szerokości około dwóch centymetrów z każdej strony. Masę krówkową równomiernie posypałem szczyptą soli morskiej. Orzechy arachidowe i obrane pistacje przy pomocy blendera zmieliłem na mniejsze kawałki (przez około 15 sekund), niezbyt drobno - tak, aby kawałki orzechów i pistacji były wyraźnie widoczne. Następnie całość pistacji(...)orzechów rozsypałem na rozsmarowanej na cieście masie krówkowej, starając się rozłożyć je jak najbardziej równomiernie po całej powierzchni. Dłuższy bok ciasta z jednej strony założyłem na karmel, a następnie delikatnie i równomiernie zwinąłem ciasto w rulon. Następnie przy użyciu bardzo ostrego noża pokroiłem ciasto wraz z nadzieniem w dwucentymetrowe plastry, które układałem na blasze wyłożonej pergamienem. Ważne, aby nie układać
Wyprawy kulinarneSmętnie spoglądające na mnie jabłka, desperacko dopraszające się o zużycie stały się główną inspiracją dla dzisiejszych babeczek. Mocno dojrzałe owoce w połączeniu ze słuszną ilością cynamonu i kawałkami orzechów to idealny przepis na zdrowe (tak przynajmniej możemy sobie wmawiać ;) i pyszne muffinki. Składniki: 1,5 szklanki mąki żytniej szklanka brązowego cukru pół szklanki oliwy z oliwek pół szklanki mleka jajko(...)duże łyżki startego cynamonu/opakowanie gotowego 2 jabłka 100 g orzechów laskowych 2 łyżeczki proszku do pieczenia pół łyżeczki soli Jabłka obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach, orzechy laskowe rozgniatamy płaską powierzchnią noża na drobniejsze kawałki, nie starając się jakoś specjalnie (takie konkretniejsze cząstki fajnie chrupią). Dodajemy oliwę, mleko i jajko, mieszamy dokładnie. Mąkę przesiewamy
sama złodyczWielkanoc zbliża się dużymi krokami, pora więc zastanowić się jak podać jajka.Polecam przepis na jajka faszerowane serem pleśniowym z orzechami włoskimi. SKŁADNIKI(...)jajka100 g sera pleśniowego typu lazur2 łyżki majonezu2 łyżki masłasól, pieprzkiełki rzodkiewki8 połówek orzechów włoskichPRZYGOTOWANIEJajka gotujemy na twardo, obieramy i kroimy wzdłuż na połówki.Wyjmujemy żółtka - mieszamy je z serem pleśniowym, majonezem i masłem.Przyprawiamy solą i pieprzem. Napełniamy farszem połówki jajek.Posypujemy kiełkami rzodkiewki i kładziemy na każdym jajku połówkę orzecha włoskiego
Moje Kuchenne Rewelacje