przystosowane do używania w mikrofalówkach, jak i same mikrofalówki :) Kilka zgrabnych ruchów przy mieszaniu i dwie minuty później możemy raczyć się czekoladową puszystością ciasta z filiżanki. U mnie wersja orzechowa ale Wy możecie dodać (lub zupełnie pominąć) to, na co akurat macie ochotę :) Maliny, siekane kawałki czekolady, a może pokruszoną krówkę? Wyobraźnia nie ma tu granic...chodźmy! :D Orzechowe brownie(...)porcję - filiżanka/ kubek 200-250ml Potrzebujesz: 1,5 łyżki masła 3 łyżki mąki pszennej 4 łyżeczki kakao 30ml mleka szczypta soli 5 łyżeczek cukru 1 łyżeczka masła orzechowego cukier puder do posypania 1 łyżka orzechów włoskich Sposób przyrządzenia: 1. Masło przełóż do filiżanki i rozpuść. 2. Do masła dodaj mleko, sól i cukier - wymieszaj. 3. Dodaj mąkę, lekko posiekane
Kuchnia w Słońcu Skąpanabardzo może tutaj pasować także masło z orzechów ziemnych. Jest ono powszechnie dostępne, więc jeśli ktoś nie ma na stanie masła migdałowego czy tahini, można spróbować z masłem orzechowym. Trzeba mieć jednak na względzie fakt, że masło orzechowe nie wpisuje się w dietę Paleo. Jeśli chodzi o Keto, to tutaj zdania są podzielone. Niby duża zawartość tłuszczu oraz fakt(...)orzechy ziemne nie są tak naprawdę orzechami. Należą one botanicznie do rodziny strączkowych, stąd mają też inne właściwości niż prawdziwe orzechy. Kwadraty dyniowe a’ la krówka Masło orzechowe- nie takie złoto, co się świeci Tak, jak w przypadku reszty strączkowych powodują problemy trawienne. I nie mam tu na myśli jedynie zwiększonego wydzielania gazów, jak to bywa po spożyciu strączków
Modern Cave GirlCiastka z masła orzechowego i płatków jaglanych to propozycja na zdrową przekąskę, która przy okazji zaspokoi ochotę na "coś" słodkiego. Ciasteczka idealnie nadają się dla osób będących na diecie bezglutenowej oraz unikających cukru. Oprócz tego są naprawdę pyszne, delikatnie chrupiące i niesamowicie kusząco pachną! Do ich przygotowania potrzeba jedynie kilku produktów, więc kto się skusi na takie pyszności? Polecam! (około(...)sztuk) 150g masła orzechowego 50g ksylitolu (lub innego słodzidła) 1 jajko 100g płatków jaglanych 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Masło orzechowe z ksylitolem należy utrzeć na puszystą masę, a następnie połączyć z jajkiem. Dodać płatki oraz proszek do pieczenia i całość wymieszać (najlepiej dłońmi) na jednolitą masę. Z ciasta uformować kuleczki o wielkości orzecha włoskiego. Każdą kulkę spłaszczyć i ułożyć
Di gotujerazem nocna owsianka w wersji czekoladowo-orzechowej. Bardzo kremowa, pożywna i szybka do przygotowania. Idealna na śniadanie, zwłaszcza latem. Taką owsiankę można podać z ulubionymi dodatkami, sprawdzi się wszystko - dowolne sezonowe owoce, orzechy, wiórki kokosowe. Na samo zresztą też smakuje świetnie. Masła orzechowego można dodać w zależności od upodobań, im więcej tym lepiej, ale należy pamiętać, że im więcej masła(...)też więcej kalorii ;) Składniki: 1/2 szklanki płatków owsianych 1/2 szklanki mleka roślinnego 100 g jogurtu greckiego 1 łyżka kakao 1/4 łyżeczki cynamon 1-2 łyżeczki masła orzechowego ulubione owoce i orzechy Wykonanie: Płatki owsiane wsypać do miski lub słoiczka, zalać mlekiem, dodać jogurt, syrop z agawy, masło orzechowe oraz kakao i bardzo dokładnie wymieszać. Przełożyć do lodówki na całą
Healthy food explorerbędę ukrywać, że czekoladki reese’s to jedne z moich ulubionych, a to dlatego, że składają się w dwóch składników, które uwielbiam – mowa oczywiście o maśle orzechowym i czekoladzie Niestety ze względu na kaloryczność tych słodkości staram się dawkować sobie tę przyjemność. I właśnie to zainspirowało mnie do przygotowania owsianki inspirowanej ulubionymi czekoladkami. Owsianka a’la reese(...)idealne połączenie orzechów i czekolady. Przedstawione tutaj proporcje możecie dowolnie zmieniać – jeśli chcecie dodajcie więcej masła orzechowego, więcej czekolady, czy też orzeszków. A i oryginalnie użyjcie orzeszków ziemnych, ale jeśli akurat ich nie macie to możecie zamienić je na inne, np. migdały Owsianka najlepiej smakuje zaraz po przyrządzeniu, ale możecie śmiało przygotować ją wieczorem, żeby rano mieć już gotowe
365 dni dookoła kuchnizdjęciu nie za bardzo coś te płatki widać, więc jednak nazwałam to pudingiem chia :) Borówki można zastąpić innymi owocami, świetnie na pewno sprawdzą się maliny i oczywiście banan. Masło orzechowe i banan to w końcu połączenie doskonałe i teraz zaczynam żałować, że go nie dodałam ;) Składniki: 3 płaskie łyżki nasion chia 4 łyżki płatków owsianych szklanka mleka roślinnego 1 łyżka(...)masła orzechowego 1/2 szklanki borówek Wykonanie: Nasiona chia i płatki owsiane zalać mlekiem roślinnym. Dodać łyżkę masła orzechowego, wymieszać i odstawić na kilka godzin, a najlepiej na całą noc do lodówki. Na spód słoiczka przełożyć pół puddingu, na to wyłożyć borówki, następnie wylać pozostałą puddingu. Całość udekorować masłem orzechowym i borówkami
Healthy food explorergorzkiego kakao 1 łyżeczka sody oczyszczonej 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki soli 140 g miękkiego masła 300 g cukru 3 łyżki mleka 1 jajko Krem orzechowy: 200 g miękkiego masła 200 g cukru pudru 1 słoik masła orzechowego 1 łyżeczka soli SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Ciastka: 1. W dużej misce mieszamy ze sobą sypkie składniki: mąkę, kakao, sodę(...)Wkładamy blachę z ciasteczkami do piekarnika nagrzanego do temperatury 190°C i pieczemy przez około 6 - 8 minut. 7. Wyjmujemy upieczone ciasteczka z piekarnika i odstawiamy do wystygnięcia. Krem orzechowy: 1. W dużej misce ubijamy masło z cukrem pudrem do połączenia składników. 2. Następnie dodajemy masło orzechowe i sól. Miksujemy do połączenia składników. Przekładamy krem do rękawa cukierniczego. Wyciskamy krem
W kuchni KatieUwielbiam swoje 3-składnikowe ciasteczka z masłem orzechowym i pewnego razu postanowiłam upiec ich podobną wersję, ale która nie będzie zawierała jajek, nabiału, mąki, ani cukru! Chciałam również, aby były delikatne i jednocześnie przyjemnie kruche, lekko chrupiące... Przyznam, że wyszły mi doskonale i od tamtej robiłam je mnóstwo razy. Są naprawdę rewelacyjne w smaku oraz kusząco pachną. Zazwyczaj zwiększam ilość(...)składników, ponieważ ciasteczka świetnie się przechowują. Polecam! (około 11 sztuk) 200g masła orzechowego 1 banan (najlepiej jak najbardziej dojrzały, średni) 50g kaszy manny Opcjonalnie: 1 łyżka miodu (*) Banana należy rozdusić za pomocą widelca i następnie dokładnie połączyć z masłem orzechowym oraz kaszą manną. Z masy uformować kuleczki o wielkości orzecha włoskiego. Każdą kulkę dość mocno spłaszczyć i ułożyć na blasze
Di gotujeRyż z brokułami kojarzy mi się z najnudniejszym daniem, jakie może istnieć na diecie. Natomiast dodając kilka prostych składników i nietypowego dodatku, w postaci masła orzechowego, danie od razu zmienia się, w coś niebanalnego i pysznego. 100 g ryżu basmati (użyłam takiego, który był wymieszamy z komosą) ok. 250 g brokułu 4 jajka sól i pieprz do smaku pół pęczka(...)szczypiorku 2-3 łyżeczki masła orzechowego (użyłam domowego masła z orzechów brazylijskich) odrobina żółtego sera (użyłam szwajcarskiego Tete de Moine) Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Brokuły gotujemy na parze (al dente). Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Odsączony ryż mieszamy z brokułami pokrojonymi w mniejsze kawałki. Odstawiamy do lekkiego przestudzenia, po czym mieszamy z roztrzepanymi jajkami, szczypiorkiem i doprawiamy
Mienta blogręką na sercu mogę stwierdzić, że to jedno z moich ulubionych ciast! Wspaniały, słodki krem budyniowy a’la patisserie połączony z masłem orzechowym i słonymi krakersami tworzy fantastyczna całość , której ciężko się oprzeć! Zawsze sięgam po dokładkę! Takie ciasto jest fantastycznym pomysłem na każda rodzinną imprezę albo na weekend do popołudniowej kawki! Błyskawiczne! Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI: ( blacha(...)ziemniaczana – 2 łyżki * masło min. 82% – 200 g * ekstrakt waniliowy ( lub ziarna ) – 1 łyżeczka DODATKOWO: * krakersy – ok. 30 szt / 1 op * biszkopty okrągłe – ok. 15 szt * masło orzechowe ( prawdziwe ) – ok. 150 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy mąki, połowę mleka – miksujemy. Resztę mleka gotujemy z wanilią, na gotujące wlewamy rozrobione mąki – gotujemy energicznie mieszając
Ostra na SłodkoMuffinki nadziewane masłem orzechowym są moim kolejnym kuchennym eksperymentem. Z takim środkiem zasmakują tym, co uwielbiają krem orzechowy, a szczególnie wyjadać go ze słoika. Już od jakiegoś czasu planowałam upieczenie tych babeczek, jednak cena masła orzechowego wystarczająco mnie do tego zniechęcała. W końcu raz na jakiś czas można zaszaleć i wzięłam je. Nie mam co […] Artykuł Muffinki z masłem(...)orzechowym pochodzi z serwisu Pink Envelope
Pink EnvelopePewnie kojarzycie klasyczną kanapkę z masłem orzechowym i dżemem – przysmak z kuchni amerykańskiej :) U mnie w nieco innej postaci, bo zrezygnowałam z tosta i postawiłam na płatki owsiane. Owsianka z masłem orzechowym i dżemem sprawiła, że po raz kolejny nie musi być ona nudna. Smaki zdecydowanie dla prawdziwych wyjadaczy masła orzechowego :) […] Artykuł Owsianka z masłem orzechowym pochodzi
Pink Envelopeniezależnie - czy jest zima, czy lato. Muszą być i już! Jeśli mam więcej czasu i chęci to sporą część zamrażalnika zapełniam domowymi. Jednak odkąd przygotowałam lody z masłem orzechowym, miodem i serkiem mascarpone - uzależniłam od nich siebie, rodzinę oraz znajomych. Naprawdę są obłędne w smaku i przyznam, że odrobinę przypominają orzechowy mrożony sernik. Ich konsystencja jest idealna, świetnie się kroją(...)wolicie mniej słodkie lody - użyjcie mniej cukru lub miodu - dla mnie poniższe proporcje są idealne. Koniecznie spróbujcie! (Pudełko o pojemności 1 litra) 400 ml śmietanki 30-42% 200g masła orzechowego 100g serka mascarpone 4 łyżki cukru pudru (płaskie) 4 łyżki miodu (około 80g) Śmietankę z cukrem ubić na sztywno, a następnie delikatnie połączyć z masłem orzechowym - uprzednio zmiksowanym
Di gotujeBardzo proste, słodkie i lekko chrupiące ciasteczka owsiane z kawałkami jabłka. Robiłam już jakiś czas temu podobne, ale w wersji bez masła orzechowego, tym razem postanowiłam je nieco urozmaicić co okazało się świetnym pomysłem. Masło orzechowe dodaje charakterystycznego smaku i doskonale pasuje do lekko przypieczonego jabłka. Ciasteczka zaraz po upieczeniu są kruche i chrupiące, później nabierają nieco wilgoci(...)się miękkie, ale do kubka kawy lub herbaty pasują znakomicie. Składniki (8 ciasteczek): 1 duże jajko 2 łyżki roztopionego oleju kokosowego 2 łyżki płynnego miodu 2 kopiate łyżki masła orzechowego 1/2 szklanki mąki owsianej (lub zmiksowanych płatków owsianych) 1 szklanka płatków owsianych błyskawicznych 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 1/2 łyżeczki cynamonu 1 małe lub 1/2 dużego jabłka Wykonanie
Healthy food explorerdelikatnych ciasteczek z kleikiem ryżowym w roli głównej. Każda z nich jest przepyszna, a mam jeszcze kilka pomysłów i przepisów do publikacji. Tym razem kleik połączyłam z masłem orzechowym, dzięki czemu uzyskałam cudownie pachnące i obłędne w smaku ciasteczka orzechowe. Piekłam je już kilkakrotnie i za każdym razem zniknęły stanowczo za szybko, ponieważ chciałoby się, aby nigdy się(...)kończyły i zawsze były w zasięgu ręki. Baaardzo kuszą! Zresztą sami spróbujcie. Polecam. (około 16 sztuk) 130g kleiku ryżowego (bez dodatków) 100g masła/margaryny 50g masła orzechowego 100g cukru 2 jajka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Masło/margarynę oraz masło orzechowe z cukrem utrzeć do puszystości i nie przerywając miksowania - wbić jajka. Do powstałej masy dodać kleik
Di gotuje