jednym z nich, a posmakuje na pewno każdemu, kto w ciastach lubi serową wkładkę. Do tego delikatny krem śmietanowy i filiżanka kawy. Częstujcie się ;) Składniki: Na blaszkę 24x36cm Placek orzechowy: 6 jajek 1 szklanka cukru kryształu 100g orzechów włoskich mielonych 1/2 szklanki roztopionej margaryny 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Sernik: 600g białego(...)rodzynek Krem: 250g margaryny (np Kasia, Palma) 100g cukru pudru 1 szklanka kwaśnej 18% śmietany Polewa: 1 mleczna czekolada 50ml mleka 50g orzechów włoskich mielonych Sposób przygotowania: 1. Placek orzechowy: Białka ubić ze szczyptą soli. Do piany dodawać naprzemiennie żółtka z cukrem kryształem cały czas ubijając na wolnych obrotach oraz roztopiony tłuszcz. Do masy dodać przesiane mąki z proszkiem
Kuchnia w czekoladziewww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Jeśli lubicie orzeszki ziemne - pokochacie te babeczki. Są pyszne i takie mocno orzechowe. Posiadają mięciutkie i dość zwarte wnętrze, które od początku kusi swym cudownym aromatem. Muffinki urozmaiciłam pestkami dyni - będącymi również w składzie mojego masła. Masło orzechowe możecie zrobić sami. (9-10 sztuk) 170g mąki pszennej 100g cukru(...)mleka 5 łyżek oleju (użyłam z orzeszków ziemnych) 2 jajka 80g masła orzechowego (użyłam od Smaków Południa ; z dodatkami) 1 łyżeczka proszku do pieczenia (lekko czubata) 1 szczypta soli Dodatkowo: (*) 30g orzeszków ziemnych 15-20g pestek dyni Orzeszki ziemne i pestki dyni podprażyć na suchej patelni, a następnie zmielić (nie na drobno) malakserem. W pierwszej misce wymieszać masło orzechowe
Di gotujeulubionego kremu czekoladowego nie pozostało mi nic innego jak połączyć te dwa smaki. Placek jest bardzo smaczy i oczywiście mega czekoladowy dla mnie bomba. Zapraszam... Skala smaku 10/10 krem orzechowy trudno się rozprowadzał dlatego wrzucałam kawałkami na ciasto. Źródło "Moje wypieki" Składniki: 180 g masła 150 g gorzkiej czekolady 250 g cukru pudru 4 jajka 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego(...)mąki pszennej szczypta proszku do pieczenia 35 g kakao 50 g gorzkiej czekolady, posiekanej-ja dałam mleczną 95 g masła orzechowego (typu 'crunchy' - z kawałkami orzeszków)- użyłam kremu orzechowego od siebie dodałam pokrojone orzechy włoskie Czekoladę rozpuścić razem z masłem na małym ogniu, mieszając (nie dopuścić do wrzenia). Lekko przestudzić. Dodać cukier, jajka, ekstrakt, przesianą mąkę z proszkiem, kakao
Kubki smakucieście miodowym Składniki: CIASTO 320g mąki pszennej 60g miodu 50g masła 50g cukru pudru 40g kwaśnej śmietany 1 jajko 2/3 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii MASA ORZECHOWA 100g orzechów włoskich 50g miodu 50g masła MASA SEROWA 1kg twarogu dwukrotnie zmielonego lub gęstego twarogu z wiaderka (np. Piątnica) 150g cukru 150g masła 4 jajka 125ml mleka 40g mąki(...)placki wielkości dna tortownicy - placki nakłuć widelcem, dwa z nich upiec w 180 stopniach przez około 12 minut lub do lekkiego zrumienienia - na ostatni blat nałożyć ciepłą masę orzechową (przepis poniżej), równo rozprowadzić po całej jego powierzchni, piec w 180 stopniach około 15 minut , pozostawić w formie do ostudzenia - gotowe blaty ostudzić, zafoliować lub schować do szczelnego pojemnika, można
Smakołyki BerenikiNajpierw zainteresowała mnie nazwa ciasta, a potem spodobała mi się ta orzechowa pierzynka na wierzchu. Co prawda ciasto nie ma nic wspólnego z sękaczem, ale warto pokusić się o jego zrobienie. Kruche blaty są przełożone masą jabłkową, do tego warstwa orzechów. Połączenie smaków idealne ;) Ciasto nie jest skomplikowane, a efekt końcowy jest bardzo fajny. Moim gościom smakowało bardzo(...)250g margaryny 2 łyżki płynnego miodu 100g cukru 2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany 18% 2 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia Jabłka: 2 kg jabłek 2 galaretki cytrynowe Polewa orzechowa: 220g orzechów włoskich grubo posiekanych ( u mnie z braku włoskich orzeszki ziemne prażone, niesolone, rozdrobnione w malakserze) 120g cukru 3 łyżki miodu 2 łyżki mleka 80g masła Ciasto: Margarynę
Czerwona Porzeczkaciasteczka które stanowiły główne źródło inspiracji przy moim wypieku ( o tutaj :) ) przy okazji pokrótce przedstawię kolejny produkt firmy Primavika który miałam zaszczyt testować, a mianowicie masło orzechowe BEZ dodatku SOLI i CUKRU :)) Masło orzechowe bez dodatku soli i cukru jest produktem wyjątkowo cennym pod wieloma względami. Same orzechy zawierają rekordowe ilości witaminy B3 (niacyny), która wpływa na przemiany(...)łagodzi stres). Wpływa też dobroczynnie na wygląd skóry i włosów. Ponadto orzechy są źródłem jedno- i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, błonnika oraz składników mineralnych (zwłaszcza potasu). Kolejnym atutem masła orzechowego jest duża zawartość białka, które jest jednym z najbardziej wartościowych białek roślinnych. Dzięki swoim zdrowotnym właściwościom jest polecane wielu osobom, a zwłaszcza: – wegetarianom, bo zawiera duże ilości białek – sportowcom, gdyż orzechy
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćJesień to czas orzechowy - przed domem mamy dwa duże, dorodne drzewka, co roku mamy obfity zbiór. I co roku wymyślam co z nich zrobić. Tym razem padło na miniserniczki. Pyszne, mocno orzechowe, nie za słodkie. Mmm... Przepis powtórzę na pewno jeszcze nie jeden raz! Składniki: (na 6 sztuk) 250g mielonego twarogu 1/3 szklanki cukru 3 łyżki masła orzechowego 1 jajko(...)mąki pszennej 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich 6 łyżeczek kajmaku na wierzch Przygotowanie: W misce umieścić twaróg, jajko, śmietankę i cukier. Zmiksować krótko, do połączenia składników. Następnie dodać masło orzechowe, mąkę i siekane orzechy włoskie, znów krótko zmiksować. Masę przekładać do papilotek, do pełna. Piec w 160'C około 30 minut. Wystudzić w piekarniku. Zimne serniczki posmarować kajmakiem
Cakes By Kejtwięcej sklepowych mieszanek. Domowa granola to przede wszystkim ulubiony smak i pewność składników. Robiąc ją sami, dodajemy to co lubimy, wybierając składniki dobrej jakości. Dziś polecam Waszej uwadze granolę orzechową, taką typowo jesienną ;) Składniki: 2 szklanki płatków owsianych górskich 1 szklanka płatków owsianych błyskawicznych 1/2 szklanki mielonych orzechów ( laskowe lub włoskie ) garść orzechów laskowych ( może być też mix różnych orzechów(...)łyżki masła orzechowego 1 łyżka miodu 2 łyżki dobrego oleju, dodałam olej z orzechów laskowych kilka daktyli łyżka żurawiny Wykonanie: W rondelku podgrzać masło orzechowe, miód i olej - połączyć składniki w jednolitą masę. Orzechy pokroić w mniejsze cząstki, daktyle także pokroić. Płatki owsiane wymieszać z orzechami mielonymi i orzechami kawałkami orzechów, dodać masę miodowo-orzechową - wymieszać składniki. Płatki wyłożyć
kolorowotorcikowoOwsianka a'la chocolate chip cookie z masłem orzechowym :) Kolejna inspiracja przywieziona z wakacji - czekolada i masło orzechowe. W UK takie składniki łączy się często w słodkich wypiekach, bardzo popularne są ciasteczka XXL i batoniki z takim nadzieniem. Polecam takie połączenie jako lekki cheat śniadaniowy :) Składniki: 1 łyżka masła orzechowego 1 banan 1 kostka gorzkiej czekolady, roztopiona 4 łyżki płatków(...)owsianych 200 ml mleka Płatki zalać mlekiem, zagotować, zmniejszyć ogień i gotować 8 minut.Dodać masło orzechowe i polać czekoladą. Dodać kawałki banana. Smacznego
Chocolate Muffin Blogblogerów. W trakcie jej trwania przygotowywaliśmy swoje wersje koktajli - od warzywnych (np. z jarmużem, burakiem), po różnoowocowe i niestandardowe! Pierwszy raz piłam koktajl np. z powidłami lub z masłem orzechowym! Smakują obłędnie! Koktajl z masłem orzechowym* Składniki: szklanka mleka sojowego 1 banan 1 łyżka masła orzechowego 1 łyżka powideł śliwkowych (*przepis pochodzi z warsztatów) Blender Russell Hobbs Aura(...)młynku. Czarna pokrywka pozwala na zabranie koktajlu w butelce do miksowania. Koktajl "orzeźwiający shot"* szklanka zielonej herbaty kawałek arbuza kilka listków świeżej mięty (*przepis pochodzi z warsztatów) Koktajl czekoladowo-orzechowy szklanka mleka sojowego łyżeczka kakao 5 orzechów włoskich Koktajl jagodowo-malinowy szklanka mleka sojowego 1/4 szklanki malin 1/4 szklanki jagód 1 łyżka powideł śliwkowych Blender Russel Hobbs Aura
Moje QulinariaMleko z orzechów laskowych Mleko roślinne z orzechów najlepiej smakuje do kawy. Jest to produkt dwa w jednym: mleko i syrop orzechowy;) Kawa nabiera pysznego, orzechowego aromatu. Dzięki dużej zawartości tłuszczu w tym mleku (jest dużo tłustsze od sojowego czy ryżowego), kawa staje się bardzo kremowa. Pamiętajcie jednak, że jest to wysokotłuszczowy produkt, więc należy go spożywać z umiarem(...)najczęściej przygotowuję espresso i dodaję 2 łyżki mleka orzechowego. Tyle wystarczy, by kawa smakowała cudownie orzechowo :) Składniki: - 1 szklanka orzechów laskowych* - 2 szklanki wody - odrobina soli * można też użyć orzechów nerkowca, makadamię lub migdały; najlepiej wypróbować wszystkie i zdecydować, który smak najbardziej nam odpowiada:) Wykonanie: - Nagrzać piekarnik do 160 0 C - Orzechy wyłożyć na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia
Wegańska kuchnia orientalnaupiec drugi na Nowy Rok, lub zrobić po prostu grubsze placki, ale wtedy trzeba je dłużej piec. Możliwości jest wiele. Pieczemy trzy placki, które przekładamy powidłami śliwkowymi i masą orzechową. Bezpośrednio po upieczeniu są one twarde, ale po 2-3 dniach skruszeją i będą się niemal rozpływały w ustach. Wierzch polewamy czekoladą.” Piernik staropolski (Żródło- „W staropolskiej kuchni i przy(...)polskim stole” Mari Lemnis i Henryka Vitry ) Składniki: prostokątna forma o wymiarach 21x36cm 1/2 porcji dojrzałego ciasta 1 słoik domowych powideł śliwkowych Masa orzechowa: 250g drobno zmielonych orzechów włoskich 250ml śmietanki kremowej 30% 1/2 szklanki cukru 1 jajko 3 łyżki masła 1 łyżka spirytusu Polewa: 50g mlecznej czekolady 100g gorzkiej czekolady 75g śmietanki kremowej 30% Przytnij trzy arkusze papieru
Wiem co jemchce mi się dziś wiele pisać, więc podam tylko przepis. Dodam tylko, że przepis pochodzi z książki siostry Anastazji:) czyli wart grzechu:) Składniki: biszkopt orzechowy z 6 jaj Biszkopt kokosowy : 6 białek 1/2 szklanki cukru kryształu 15 dag kokosu lub wiórki kokosowe- duże opakowanie 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Krem : 1 puszka brzoskwiń(...)kostka masła 6 żółtek 1/2 opakowania budyniu śmietankowego 1 łyżka mąki pszennej 3/4 szklanki cukru pudru Wykonanie: Upiec biszkopt orzechowy , wystudzić i przekroić na pół. Zrobić biszkopt kokosowy, czyli białka ubić na sztywno dodając porcjami cukier i lekko wymieszać z kokosem. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. I piec w temp.180'C przez ok 30-40 min.Z brzoskwiń odlać
Ciasteczkowy Potwórcytryny słodycz ciasta redukuje i wszystko świetnie ze sobą współgra:) - Upiec trzy cienkie biszkopty jasne lub jeden grubszy biszkopt przekroić na trzy cienkie. Masa orzechowa: 250 g masła; 0,5 l mleka; 2 budynie waniliowe (bez cukru); 2-3 łyżki cukru kryształu; 5-6 łyżek mielonych orzechów; 2-3 łyżki spirytusu; Z mleka, cukru, budyniu ugotować budyń. Masło(...)części. Poncz: 1 szklanka zimnej, przegotowanej wody; sok z 3 cytryn; 2 łyżki cukru kryształu; Wszystkie składniki wymieszać i nasączyć 3 biszkopty. Przełożenie ciasta: Nasączony biszkopt-cienka warstwa masy orzechowej-jedna część masy kokosowej-biszkopt posmarowany z obu stron cienką warstwą masy orzechowej-druga część masy kokosowej-biszkopt posmarowany od spodu cienką warstwą masy orzechowej-polewa czekoladowa. Ciasto udekorować
In my kitchenMarysieńka to kolejne ciasto z przepisów Siostry Anastazji. Biszkopt czekoladowy z orzechową wkładką i pysznym kremem budyniowym. Ja oczywiście zrobiłam drobne zmiany. Biszkopt upiekłam według mojego przepisu i przede wszystkim zmniejszyłam ilość cukru i dodałam mielone migdały. Ciasto warte upieczenia. Składniki: Biszkopt: 8 jajek 8 łyżek cukru 6 łyżek mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa 2 łyżki kakao 2 łyżeczki(...)proszku Wkładka orzechowa: 200 g orzechów włoskich krojonych 50 g migdałów mielonych BackMit 5 białek 150 g cukru(w oryginale 200g) 1,5 łyżki miodu 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem budyniowy: 0,5 l mleka 2 łyżki cukru waniliowego 150 g cukru (w oryginale
Ala piecze i gotuje