orzechowy - 3000 przepisów (strona:134/200)

Tort naleśnikowy z twarogiem i musem jabłkowym 312

torciki: ulubiony dżem, np. brzoskwiniowy powidła śliwkowe 250 g twarogu półtłustego (1 kostka) 1 szklanka delikatnego musu jabłkowo-gruszkowego łyżka płatków owsianych 2 mandarynki opcjonalnie dobry krem czekoladowo-orzechowy, np. nutella Ciasto naleśnikowe (na 12-13 mniejszych naleśników) 2 szklanki mąki pszennej typ 450 1 szklanka mleka 1 szklanka wody gazowanej 2 jajka szczypta soli  Przygotowanie: Wszystkie składniki

Anioszek w kuchni
Domowy krem czekoladowy z suszonych daktyli 247

malaksera wraz z mlekiem, w którym się moczyły. Dodaj pozostałe składniki. Dodałam 1 łyżkę orzechów włoskich, bo więcej nie miałam. I żałuję, bo chciałabym spróbować tego kremu w wersji orzechowej. Muszę kupić laskowe w końcu.  Zmiksuj na najwyższych obrotach kilka minut, do uzyskania gładkiej konsystencji i gotowe

Anioszek w kuchni
Sernik gotowany z kajmakiem i orzechami + film 431

budyń, ciągle mieszamy i gotujemy do chwili aż będą powstawać pękające pęcherzyki powietrza. Masę serową zdejmujemy z ognia i studzimy około 10 minut, po czym wlewamy na spód herbatnikowo- orzechowy i starannie ją rozprowadzamy Ciasto wkładamy na kilka godzin do lodówki aby stężało. Do miski przekładamy lekko podgrzaną masę kajmakową, dodajemy połamane orzechy włoskie i wszystko razem łączymy. Tak przygotowaną

Smakowite Dania
WANILIOWE PLACUSZKI JAGLANE ( z dżemem ) 170

kaszy jaglanej – idealne na leniwe śniadanie albo lekki obiad. Robi się je w błyskawiczny sposób i są na tyle uniwersalne, że śmiało można kombinować z dodatkami. Dżem , masło orzechowe , krem czekoladowy , prażone orzechy czy też zwykły cukier puder pomogą stworzyć z nich pyszne danie, którym zachwycą się zarówno dzieci, jak i dorośli! Koniecznie wypróbujcie! SKŁADNIKI: * kasza jaglana

Ostra na Słodko
Mazurek mleczno-czekoladowy z bakaliami 158

30x18 cm. Z reszty ciasta uformować cienki wałeczek, zrobić rant. Spód ciasta nakłuć widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok 20 minut. Ostudzić. Masa mleczno-orzechowa : mleko, cukier i masło przełożyć do garnuszka, podgrzewać do rozpuszczenia się cukru. Do gorącej masy dodać pokruszoną gorzką czekoladę, mieszać do rozpuszczenia. Wsypać mleko w proszku i zmiksować. Na koniec

Smakołyki Asi
Orkiszowe, pełnoziarniste ciasto drożdżowe z kruszonką 216

podzielić na 3 części. Kruszonka: 1,5-2 szklanki płatków owsianych (zmielić w blenderze) lub gotowej mąki owsianej 4-5 łyżek mielonych orzechów włoskich 1 czubiata łyżeczka domowego masła orzechowego 3-4 łyżki ksylitolu (można dodać więcej lub mniej, najlepiej próbując kruszonki) 1/3 łyżeczki sproszkowanego ekstraktu ze stewii 20 g masła 20 g oleju kokosowego (tutaj można dać więcej - wszystko

FitKot
Zupa z trybuli 175

Trybula to gatunek rośliny z rodziny selerowatych. Znana jest już od średniowiecza. Nać używana jest jako przyprawa i ma delikatny lekko orzechowy smak, zachęcam do próbowania. Dziś podam przepis na pyszną zupę z dodatkiem trybuli. Zupa z trybuli. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Filet miodowo-orzechowy 237

łyżka koncentratu pomidorowego 1/2 łyżki miodu 3-4 łyżki orzechówki 2 łyżki oleju sól, pieprz   Sposób przygotowania: Składniki marynaty wymieszać i włożyć … Czytaj dalej Filet miodowo-orzechowy

czarrna od kuchni
Batoniki orzechowo-czekoladowe a'la Mars 239

można bardziej dosłodzić masę. Keksówkę (dł.20cm) wykładamy folią spożywczą i wykładamy masę, Rozprowadzamy i przygniatamy do dna. Warstwa powinna mieć grubość ok 1 cm. Umieszczamy w lodówce. Masa orzechowa * 1 - 1 i 1/2 szklanki orzechów włoskich 1/2 -3/4 szklanki mleka 3-4 daktyle Orzechy i daktyle mielimy bardzo drobno/prawie pył (nie za długo, aby nie wytrącił się olej

Chocolate Muffin Blog
Jak Ugotować Quinoa (Komosa Ryżowa) i Energetyzująca Sałatka z Quinoa z Awokado i Szpinakiem 180

dość małe, ale spokojnie podczas gotowania wchłaniają wodę, przez co pęcznieją. Ugotowane ziarna stają się przezroczyste z widocznymi białymi spiralkami, to są kiełki. Jeśli chcemy aby komosa nabrała orzechowego posmaku, przed gotowaniem należy po wypłukaniu nasiona należy odstawić  do całkowitego wyschnięcia, a potem podprażyć je przez około 5 minut na suchej patelni, na średnim ogniu, oczywiście cały czas mieszając

Blondynka Gotuje
Baklava 143

ciasta,który także smarujemy masłem. Postępujemy tak z kolejnymi 5 płatami.  Na cieście układamy połowę masy z orzechów, którą przykrywamy kolejno 3 płatami posmarowanymi masłem. Układamy pozostałą masę orzechową.  Na wierzch kładziemy pozostałe płaty ciasta, smarując je za każdym razem rozpuszczonym masłem.  Tak przygotowane kroimy ostrym nożem w romby, a wierzch posypujemy posiekanymi pistacjami. Trzeba to zrobić

Bon appetit mon amie
Mazurek pełen bakalii 219

różnych ciast  biszkoptowe, marcepanowe, kruche. Ja przygotowałam z ciasta kruchego z ananasem i bakaliami, polany lukrem ze śmietany. Wierzch mazurków, można też pokryć różnymi masami np. orzechową czy kajmakową i udekorować je bakaliami lub owocami. Kto jeszcze nigdy nie piekł mazurka, niech spróbuje, bardzo pyszne ciasto

Kuchnia Danusi
,,Kruche babeczki z orzechami w karmelu’’ 371

Kruche babeczki z cukrem trzcinowym i orzechową masą. Chrupiące połówki włoskich orzechów polane słodką polewą z karmelu rozpływają się w ustach. Takie babeczki to kwintesencja najlepszego smaku słodyczy… Składniki na ciasto kruche: 100 g schłodzonego masła 30 g cukru pudru łyżka miodu łyżka cukru trzcinowego 200 g mąki 1 jajko szczypta soli Polewa karmelowa: 150 g orzechów włoskich Pół szkl

Podróż w kulinaria
Szarlotka razowa (z mąki żytniej) 313

Inspiracja z: klik . Zdrowe i smaczne ciasto? Tak, właśnie te! Szarlotka jest pyszna i idealnie nadaje się dla osób będących na diecie, ograniczających cukier lub unikających glutenu. Kusi cynamonowo-orzechowym aromatem i doskonale się kroi - nie kruszy. Dzięki jabłkom - zachowuje swą wilgotność i do jej wypieku nie potrzeba żadnego tłuszczu. Zwykły cukier zastąpiłam brzozowym (*) - dla mnie w smaku jest akurat

Di gotuje
Francuskie rogaliki śniadaniowe 145

wyrosną. Rano wystarczy rozgrzać piekarnik i je upiec zanim wszyscy wstaną. Pyszne śniadanie zapewnione. Można je jeść lekko ciepłe posypane tylko cukrem pudrem lub z ulubionym dżemem, kremem orzechowym albo masłem. Co kto woli. U nas ostatnio takie śniadanie jest dwa razy w tygodniu. Jak się nabierze wprawy to naprawdę idzie bardzo sprawnie. Czytaj więcej

Wiem co jem