orzechowy - 3000 przepisów (strona:134/200)

Leśny mech na bogato - na dzień świętego Patryka 598

kurczak Może coś zjemy -  Babka wielkanocna  i  Babka rodzynkowa Piekielna kuchnia Anety -  Babka pomarańczowa Moje domowe kucharzenie -  Babka drożdżowa anyżowa Słodkie okruszki ... -  Babeczki orzechowe Grunt to przepis -  Sernik z jogurtów bałkańskich Moje małe czarowanie -  Mazurek różany Kuchnia i podróże -  Orzeszki Esmeralda ze smakiem -  Mazurek marcepanowy

Ewusiowe Smaki
Orientalna surówka marchewkowa z wasabi 184

surówka jest świetna jako dodatek do obiadowych dań kuchni chińskiej i japońskiej. Ostra w smaku, wyrazista, pyszna. Dodatek prażonego sezamu nadaje jej orzechowy posmak. 4 duże marchewki 3 łyżeczki sosu chrzanowego wasabi 2 łyżki sezamu, u mnie od Przyprawy Świata Gdynia sól 1. Marchew obieramy i ścieramy na najmniejszych oczkach tarki. 2. Sezam podprażamy na suchej patelni do momentu

Szefowa kuchni
Placuszki orzechowe z musem jabłkowym 246

Placuszki orzechowe Składniki (na 4 porcje): pół szklanki mleka (ja dałam 3,2%) po garści orzechów włoskich, nerkowca i laskowych lub jednego rodzaju (koniecznie niesolone i niesmażone) 125g (pół opakowania) serka mascarpone 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej szczypta soli 3 jajka 3 łyżki cukru 1 łyżka miodu 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 op. cukru waniliowego lub kilka kropel

Anioszek w kuchni
Tort naleśnikowy z twarogiem i musem jabłkowym 267

torciki: ulubiony dżem, np. brzoskwiniowy powidła śliwkowe 250 g twarogu półtłustego (1 kostka) 1 szklanka delikatnego musu jabłkowo-gruszkowego łyżka płatków owsianych 2 mandarynki opcjonalnie dobry krem czekoladowo-orzechowy, np. nutella Ciasto naleśnikowe (na 12-13 mniejszych naleśników) 2 szklanki mąki pszennej typ 450 1 szklanka mleka 1 szklanka wody gazowanej 2 jajka szczypta soli  Przygotowanie: Wszystkie składniki

Anioszek w kuchni
Domowy krem czekoladowy z suszonych daktyli 213

malaksera wraz z mlekiem, w którym się moczyły. Dodaj pozostałe składniki. Dodałam 1 łyżkę orzechów włoskich, bo więcej nie miałam. I żałuję, bo chciałabym spróbować tego kremu w wersji orzechowej. Muszę kupić laskowe w końcu.  Zmiksuj na najwyższych obrotach kilka minut, do uzyskania gładkiej konsystencji i gotowe

Anioszek w kuchni
Sernik gotowany z kajmakiem i orzechami + film 413

budyń, ciągle mieszamy i gotujemy do chwili aż będą powstawać pękające pęcherzyki powietrza. Masę serową zdejmujemy z ognia i studzimy około 10 minut, po czym wlewamy na spód herbatnikowo- orzechowy i starannie ją rozprowadzamy Ciasto wkładamy na kilka godzin do lodówki aby stężało. Do miski przekładamy lekko podgrzaną masę kajmakową, dodajemy połamane orzechy włoskie i wszystko razem łączymy. Tak przygotowaną

Smakowite Dania
WANILIOWE PLACUSZKI JAGLANE ( z dżemem ) 155

kaszy jaglanej – idealne na leniwe śniadanie albo lekki obiad. Robi się je w błyskawiczny sposób i są na tyle uniwersalne, że śmiało można kombinować z dodatkami. Dżem , masło orzechowe , krem czekoladowy , prażone orzechy czy też zwykły cukier puder pomogą stworzyć z nich pyszne danie, którym zachwycą się zarówno dzieci, jak i dorośli! Koniecznie wypróbujcie! SKŁADNIKI: * kasza jaglana

Ostra na Słodko
Mazurek mleczno-czekoladowy z bakaliami 142

30x18 cm. Z reszty ciasta uformować cienki wałeczek, zrobić rant. Spód ciasta nakłuć widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok 20 minut. Ostudzić. Masa mleczno-orzechowa : mleko, cukier i masło przełożyć do garnuszka, podgrzewać do rozpuszczenia się cukru. Do gorącej masy dodać pokruszoną gorzką czekoladę, mieszać do rozpuszczenia. Wsypać mleko w proszku i zmiksować. Na koniec

Smakołyki Asi
Orkiszowe, pełnoziarniste ciasto drożdżowe z kruszonką 197

podzielić na 3 części. Kruszonka: 1,5-2 szklanki płatków owsianych (zmielić w blenderze) lub gotowej mąki owsianej 4-5 łyżek mielonych orzechów włoskich 1 czubiata łyżeczka domowego masła orzechowego 3-4 łyżki ksylitolu (można dodać więcej lub mniej, najlepiej próbując kruszonki) 1/3 łyżeczki sproszkowanego ekstraktu ze stewii 20 g masła 20 g oleju kokosowego (tutaj można dać więcej - wszystko

FitKot
Zupa z trybuli 157

Trybula to gatunek rośliny z rodziny selerowatych. Znana jest już od średniowiecza. Nać używana jest jako przyprawa i ma delikatny lekko orzechowy smak, zachęcam do próbowania. Dziś podam przepis na pyszną zupę z dodatkiem trybuli. Zupa z trybuli. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Filet miodowo-orzechowy 211

łyżka koncentratu pomidorowego 1/2 łyżki miodu 3-4 łyżki orzechówki 2 łyżki oleju sól, pieprz   Sposób przygotowania: Składniki marynaty wymieszać i włożyć … Czytaj dalej Filet miodowo-orzechowy

czarrna od kuchni
Batoniki orzechowo-czekoladowe a'la Mars 224

można bardziej dosłodzić masę. Keksówkę (dł.20cm) wykładamy folią spożywczą i wykładamy masę, Rozprowadzamy i przygniatamy do dna. Warstwa powinna mieć grubość ok 1 cm. Umieszczamy w lodówce. Masa orzechowa * 1 - 1 i 1/2 szklanki orzechów włoskich 1/2 -3/4 szklanki mleka 3-4 daktyle Orzechy i daktyle mielimy bardzo drobno/prawie pył (nie za długo, aby nie wytrącił się olej

Chocolate Muffin Blog
Jak Ugotować Quinoa (Komosa Ryżowa) i Energetyzująca Sałatka z Quinoa z Awokado i Szpinakiem 164

dość małe, ale spokojnie podczas gotowania wchłaniają wodę, przez co pęcznieją. Ugotowane ziarna stają się przezroczyste z widocznymi białymi spiralkami, to są kiełki. Jeśli chcemy aby komosa nabrała orzechowego posmaku, przed gotowaniem należy po wypłukaniu nasiona należy odstawić  do całkowitego wyschnięcia, a potem podprażyć je przez około 5 minut na suchej patelni, na średnim ogniu, oczywiście cały czas mieszając

Blondynka Gotuje
Baklava 124

ciasta,który także smarujemy masłem. Postępujemy tak z kolejnymi 5 płatami.  Na cieście układamy połowę masy z orzechów, którą przykrywamy kolejno 3 płatami posmarowanymi masłem. Układamy pozostałą masę orzechową.  Na wierzch kładziemy pozostałe płaty ciasta, smarując je za każdym razem rozpuszczonym masłem.  Tak przygotowane kroimy ostrym nożem w romby, a wierzch posypujemy posiekanymi pistacjami. Trzeba to zrobić

Bon appetit mon amie
Mazurek pełen bakalii 199

różnych ciast  biszkoptowe, marcepanowe, kruche. Ja przygotowałam z ciasta kruchego z ananasem i bakaliami, polany lukrem ze śmietany. Wierzch mazurków, można też pokryć różnymi masami np. orzechową czy kajmakową i udekorować je bakaliami lub owocami. Kto jeszcze nigdy nie piekł mazurka, niech spróbuje, bardzo pyszne ciasto

Kuchnia Danusi