propozycję. Choć samo przygotowanie ciasta jest bardzo szybkie, to z pleceniem już schodzi troszkę dłużej, ale nie tak by od razu sobie je odpuszczać :) Precle przygotowałam z ciasta na oponki, są w smaku dokładnie takie samo, tylko ich kształt nie jest taki prosty- choć przydałoby się użyć słowa okrągły ;) Z połowy porcji zrobicie je raz dwa, więc jeśli Wam tylko
Kuchnia w czekoladziebardziej kruche. Przypominają coś pomiędzy tradycyjnym pączkiem, a bułeczką. Polecam. Szybkie, proste i w moim skromnym odczuciu łasucha - bardzo dobre! Pączki pączkami, ale i inne propozycje czekają, m.in: OPONKI SEROWE - ( przepis
Wypisz WymalujLubicie pączki? Bo ja i owszem, ale szczerze przyznam, że na pierwszym miejscu i tak są serowe oponki. A chrust gdzieś tam w tyle się lokuje... Choć i on bardzo smaczny, ale zazwyczaj zaraz po usmażeniu- zresztą jak i wszystkie domowe, wysokokaloryczne i karnawałowe słodkości. Taki ich urok :) Gdyby były z całą masą spulchniaczy i innych "przydasiów", byłyby świeże pewnie
Kuchnia w czekoladzielukier można zrobić z jogurtu greckiego :) muszę przyznać, że pączki wychodzą świetne (może trochę za mało urosły) ale smakują naprawdę dobrze jak ciepłe, puszyste i kruchutkie bułeczki albo oponki po prostu super :) koniecznie wypróbujcie. Składniki : 2,5 szklanki mąki (ja użyłam pół na pół pszenną i pełnoziarnistą) 1/2 paczki drożdży 1 łyżka oleju/masła ok 1/4 cukru lub ksylitolu/erytrolu
zdrowa vege kuchniaKolejna propozycja na tłusty czwartek, oponki z twarogiem są łatwe w wykonaniu i przygotowanie nie zajmuje dużo czasu. Warto się skusić, ponieważ są smaczne i powinny smakować łasuchom. Składniki: (około 35-40 sztuk) 500 g mąki 500 g białego sera 100 g cukru 4 żółtka opakowanie cukru waniliowego 1 łyżeczka octu 250 ml kwaśnej śmietany 1 pełna łyżeczka sody olej
talerz przyjemnościPączki wiedeńskie, gniazdka, oponki... Każdy nazywa je inaczej, łączy je niewątpliwie jedna cecha - są pyszne i bardzo proste do zrobienia! Spritzkrapfen czyli pączki rodem z Wiednia nie potrzebują drożdży czy też proszku do pieczenia by pięknie urosnąć i się napuszyć, smaży się je bowiem z ciasta parzonego. W wersji z rumowym lukrem gniazdka po prostu rozpływają się w ustach
maniapieczeniaTŁUSTY CZWARTEK jak sama nazwa nam podpowiada tłuste smakołyki w czwartek się zjada. Pączki,oponki, chrust zwany też faworkami są najchętniej przygotowanymi słodkościami. Chrust zawsze lubiłam, ale rzadko go robiłam, tym razem na szybko go przygotowałam, ciasto tylko rozwałkowałam, cienko, o różnej długości w paski pokroiłam i na tłuszczu usmażyłam. Pionowo ciasto do garnka wkładałam i dzięki temu fantazyjne
Moniki SmakołykiTłusty Czwartek zbliża się wielkimi krokami. Pora więc na wypróbowanie kilku nowych przepisów, z pączkami, oponkami, faworkami w roli głównej. Na pierwszy ogień poszły mini pączki z masłem orzechowym i konfiturą. Są szybkie w przygotowaniu i niebywale pyszne. Konieczny must bake karnawału. Obtoczone w cukrze zyskują na wyglądzie i smaku. Na drugi dzień smakują równie pysznie i świeżo
Made By Mom And SonMoje skromne propozycje na Tłusty Czwartek Twarogowe Oponki Serowe mini pączki Placuszki z bananami
W Moim Magicznym Domuwielkości, jeden na drugim, nadziane czekoladowym lub kawowym kremem, z taką samą polewą), Croquembouche (francuska alternatywa dla ślubnego tortu – okazała piramida z mini-ptysi złączonych karmelem), Paris-Brest (ptysiowe oponki przełożone kremem pralinkowym), Beignet (ptysiowe języczki smażone w głębokim tłuszczu). W daniach wytrawnych użyte jest w Pommes dauphine (puree ziemniaczane zmieszane z ciastem ptysiowym i upieczone w formie malutkich kulek
Karo in the KitchenKarnawałowe szaleństwo trwa. Królują pączki, faworki, chrusty, oponki i inne słodkości smażone w głębokim tłuszczu. Na moim blogu sporo już takich znajdziecie:) Polecam szczególnie pączki "cudo" z dodatkiem ziemniaków, nie znalazłam dotąd lepszego przepisu na pączki... Dziś postawiłam jednak na coś innego: mini-pączuszki z ciasta drożdżowego przypominającego to, z jakiego robimy racuchy; smażone w głębokim tłuszczu; bez nadzienia
6niebowyrośnięcia na dwie godziny w ciepłe miejsce. Wyrośnięte ciasto ponownie ale krótko przerobić. Rozwałkować na placek około 1 - 1,5 cm. Z ciasta wykrawać krążki, tak jak na oponki. Ja użyłam do tego kufla od piwa i kieliszka. Tak przygotowane pączki włożyć na papier do pieczenia, odstawić jeszcze na pół godzinki by podrosły. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni - grzałka gór
Poezja Smaków - blog kulinarnyWitajcie kochani :) weekend i znowu wspólne wypiekanie u Bożenki , tym razem mamy smażenie w głębokim oleju. Mogą to być chrusty, oponki, róże od koloru do wyboru :) Ja postanowiłam upiec dzisiaj ze swojego sprawdzonego przepisu kwiatki nadziewane powidłami które dostałam od firmy Orzech . Do ciasta użyłam Tradycyjnej mąki z Młyna Zbożowego w Szadku . Ciasteczka podałam na Porcelanie Bogucice . Zapraszam
Sama słodycz i szczypta chilitrza było działać..a po drugie za mało wolnego czasu na pączki.. .znalazłam przepis na małe pączki serowe i takie właśnie zrobiłam..Z twarogu robiłam kiedyś oponki , ale te pączuszki są lepsze..polecam.....szybko się robi...w środku mięciutkie,z wierzchu chrupiąca skórka [przy robieniu kulek maczałam ręce w wodzie i stąd chyba taka chrupiąca skórka]..kuleczki
Moje domowe kucharzenie