Zaczęło się od tego, że miałam trochę śliwek i ochotę na coś ciepłego z ich udziałem. Wrzuciłam je więc do rondelka, dodałam pokrojone jabłko
Zdrowa Kuchnia SowyNigdy nie jadałam ciepłych śniadań, a zwłaszcza naleśników czy omletów (to były dla mnie dania obiadowe), nie jadałam zup, ani duszonych mięs. Wszystko się zmieniło:) Powoli zmieniam swoje menu na ciepłe, mocno przyprawione i długo gotowane bądź duszone dania. I trafiam "przypadkiem" na wykład o Kuchni Pięciu Przemian i wracam do książek A.Ciesielskiej na ten temat, które
Zdrowa Kuchnia SowyPyszne śniadaniowe pankejki z jabłkiem przygotowane wg zasad Kuchni 5 Przemian; mam nadzieję, że nic nie poknociłam przy komponowaniu tego przepisu. W kuchni
Zdrowa Kuchnia Sowyfali eksperymentowania z różnego rodzaju naleśnikami, placuszkami, omletami czy pankejkami przyszła pora i na bliny. Na bliny zwróciłam uwagę już jakiś czas temu, ale dopiero jak je pokazała na swoim blogu Sylwiam7 , to dojrzałam do ich zrobienia. Przewertowałam też inne przepisy i okazało się, że często bliny są robione albo na mące gryczanej, albo pół na pół pszenna z gryczaną
Zdrowa Kuchnia Sowyadsl.inetia.pl 2012/01/27 16:24:48 Kusiły mnie, kusiły, aż zrobiłam. Niestety się rozpadają, ale smak bardzo dobrze skomponowany. sowa_nie_sowa 2012/01/27 17:46:56 Beti , mnie się ostatnio omlet rozpadł; no cóż zdarza się, ale zjeść się daje;) Pozdrawiam
Zdrowa Kuchnia SowyNie wiem czy tak macie, pewnie tak, że nie wszystkie wpisy zostają opublikowane i po pewnym czasie przechodzą na dalsze pozycje w zasobach wewnętrznych bloga. Od
Zdrowa Kuchnia SowyW przygotowywaniu tego typu placków/pancake'ów czy naleśników (bo dalej nie bardzo wiem czym się zasadniczo różnią) doszłam już do dużej wprawy. Właściwie co
Zdrowa Kuchnia SowyJadam ostatnio sporo jajek w różnej postaci, ale zapomniałam całkiem o śniadaniowych rarytasach z ich udziałem, czyli plackach/naleśnikach/omletach. Dzisiaj więc nadrabiam i zaserwuję bardzo
Zdrowa Kuchnia SowyNowy sezon na jagody już się zaczął, a u mnie jeszcze paczuszka z zeszłego została w zamrażalniku. Najwyższa więc pora, aby ją wykorzystać. Padło na naleśniki
Zdrowa Kuchnia SowyRobiłam już różne dania z kaszy jaglanej - wszystkie w wersji na słodko - ale placków jeszcze nie próbowałam. Zainspirowana przepisem Iw dzisiaj zrobiłam na śniadanie. Co prawda
Zdrowa Kuchnia SowyW zeszłym tygodniu nie wyszły mi kompletnie placki z cukinii; przy próbie przełożenia ich na drugą stronę zrobiła się z placków widowiskowa mamałyga. Myślę, że dlatego
Zdrowa Kuchnia SowyOswoiwszy mąki bez glutenu w ciastach nabrałam rozpędu i następnym moim krokiem było przygotowanie placuszków i naleśników na takiej mące. Tym bardziej, że dawno, bardzo dawno
Zdrowa Kuchnia SowyUwielbiam ten stan, kiedy odkrywam coś nowego, jakiś ekscytujący mnie nowy obszar i mam przed sobą perspektywę eksplorowania go:) To dotyczy oczywiście nie tylko kuchni
Zdrowa Kuchnia SowyKupiłam awokado i jak zbliżało się już do etapu pełnej dojrzałości zaczęłam intensywnie myśleć na co je tym razem przeznaczyć. Na pastę , którą niedawno robiłam, a
Zdrowa Kuchnia SowyRzadko jadamy takie dania , a jeśli, to bazując na gotowych tortillach, jak w tym przepisie. Tym razem podeszłam do tematu ambitnie i zamierzałam przygotować całość w
Zdrowa Kuchnia Sowy