omlet - 4564 przepisów (strona:261/305)

Tortille bez glutenu, z błonnikiem witalnym w 2 wiosennych wersjach 209

Moja córka bardzo lubi takie placki/tortille jako danie obiadowe. Za każdym razem jak je robię kombinuję z różnym składem ciasta, w tych dodałam błonnik, który niedawno

Zdrowa Kuchnia Sowy
Czekoladowe placuszki jaglane z truskawkami 179

Wieki całe nie robiłam sobie na śniadanie placków, pankejków czy naleśników. Przyszła mi ochota. Robiłam kiedyś pyszne jaglane pancakes z musem malinowym i dzisiaj postanowiłam zaserwować

Zdrowa Kuchnia Sowy
Naleśniki z mięsem 167

Nie mam ostatnio czasu na gotowanie. Wyciągam to co gotowe z zamrażalnika i podgrzewam. A , że jakimś cudem na blogu nie ma jeszcze przepisu na naleśniki

Buniabaje w kuchni
Frittata z warzywami 317

Frittata to w smaku coś podobnego do omletu. Dodatki komponujemy w zależności od tego co lubimy lub co mamy  w lodówce. Możemy jeść na ciepło albo na zimno. Składniki: 3 jajka 1 łyżka mąki pszennej 100 g szynki wieprzowej 1 pomidor 4 łyżki mini marchewki konserwowej 1 ogórek konserwowy 1/4 żółtej papryki 1/4 czerwonej papryki 1 cebula do smaku

Ala piecze i gotuje
Zielone naleśniki z ruskim farszem 141

Lekka zmiana – ciasto naleśnikowe doprawione mielonym szpinakiem. Czas : 30 minut Składniki : 1 jajko 1/3 szklanki mleka ½ szklanki mielonego szpinaku ( może być mrożony po rozmrożeniu – bez odsączania

Buniabaje w kuchni
Szpinak w dziugasowym koszyczku 147

krzyczą- nie lubię , starsi twierdzą, że już w przedszkolu nie lubili. A ogólnie to fuj....Nie dyskutuję . Od lat robię , podaję, jedzą . Tyle, że kombinuję z nim . A to omlet ze szpinakiem , a to pierożki z farszem szpinakowym , w cieście szpinakowym , z sosem szpinakowym i takie tam. A , że dziś miałam ochotę na normalny szpinak to pozostało tylko jakoś

Buniabaje w kuchni
Wermiszelowe placuszki 279

konfitury wiśniowej, śmietany kwaśnej i cukru) Przygotować składniki na ciasto wbijając do miski jajka i dodając do nich mąkę, szczyptę soli , proszek do pieczenia, cukier waniliowy. Wymieszać trzepaczką do omletów ( widelcem lub mikserem).  Wrzucić w ciasto porwany na mniejsze kawałki makaron. Wymieszać tak by cały ,,utytłał" się w cieście. Rozgrzać olej na patelni . Kłaść porcjami ciasto z makaronem

Buniabaje w kuchni
Naleśniki otrębowe 157

Zostało mi farszu który zrobiłam do pierożków podanych w rosole ( doprawionych tymiankiem), ale przepis podaję tak jak bym robiła go od początku .Jest to propozycja na

Buniabaje w kuchni
Frittata z Fetą 154

Potrawa z klasyki kuchni hiszpańskiej. Występuje w tak wielu wersjach , że chyba co dom i gospodyni to inny przepis. Ważne żeby były ziemniaki i jajka. To taki ,, wiejski" omlet. Syte, smaczne i co najważniejsze można zrobić z tego co jest w domu. Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Naleśniki ,,od serca,, 131

Właściwie powinnam napisać z serca :). Był krupnik na serduszkach to musi być coś z serduszkami. Nie chciało mi się kleić pierogów- prościej było usmażyć naleśniki. Do

Buniabaje w kuchni
Kalafiorowa ze złocistym makaronem 145

kalafiora robię różnego rodzaju zupy kalafiorowe ( kremy, gęste z ziemniakami i innymi warzywami). Dziś zrobiłam gęstą zupę z samego kalafiora ( było go sporo) podając ja z makaronem zrobionym z omletu na samych jajkach. Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Krem dyniowy z zielonym makaronem 150

niej zup. Najbardziej lubię kremowe -doprawione na pikantnie. Czasem są to wegetariańskie z grzankami. Czasem na bulionie drobiowym z kluseczkami .A tym razem podałam z makaronem z zielonych naleśników ( omletów ). Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Kukurydziane naleśniki z mięsem i ziołową nutą 138

Typowa kuchnia fusion- kukurydziane naleśniki ( udawane meksykańskie tortille ) , polski farsz , a sposób podania wzorowany na Spring Rollsach- czyli innymi słowy przegląd lodówki. Ale za to pyszne

Buniabaje w kuchni
Pancake with lemon 122

Chyba do końca życia człowiek się uczy. Od zawsze smażę naleśniki i podaję z różnymi farszami. Na słodko i na słono. Z serem i z owocami

Buniabaje w kuchni
Zupa z konserwowej fasolki szparagowej 161

małych słoiczków na 2 osoby jest bez sensu). Kupuję puszki żółtej , zielonej lub mieszanej i jak trzeba po prostu otwieram. Mam na jarzynkę ( z bułką tartą na masełku), do omletów, duszonek typu giuwecz lub wszelkiego rodzaju zup jarzynowych. Pewnie , że nie jest to to samo co świeża fasolka - ale tą kupuję w sezonie. Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni

Proponowane wyszukiwania