ogórki - 26028 przepisów (strona:966/1736)

Shatta 138

zasoloną na 3 dni. Nie czuć tego zupełnie w smaku, bo to są tylko 3 dni. Pamiętajcie więc, żeby słoik porządnie umyć, wyparzyć (tak jak np. przy okazji ogórków kiszonych). Druga sprawa – shatta może stać w lodówce do 6 miesięcy. Ja jednak tak lubię pikantne rzeczy, że u mnie postoi chyba do miesiąca. No i zrobiłam ją delikatniejszą

Kardamonovy
Gdzie i co zjeść na Krecie? Kuchnia kreteńska - 20 tradycyjnych dań prosto z Krety 72

Marathopita - placek z koprem włoskim. 4. Dakos - popularna kreteńska przystawka czyli   jęczmienne suchary podawane z pomidorami, serem M izithra i oliwkami. 5. Sałatka Kreteńska - sałatka z pomidorów, ogórków, papryki, cebuli, oliwek, sucharów jęczmiennych i sera M izithra. Czasem również z ziemniakami. 6. Apáki - peklowana polędwica wieprzowa, wędzona przy użyciu drewna i ziół.  7. Sfkaian pie - lokalny placek/nale

Czarnawisienka
Sałatka z pomidorów 66

Pomidory. Kiedy je jeść jak nie teraz? Osobiście nie zaliczam się do fanów pomidorów. Wolę ogórki. Ale teraz nawet ja chetnie po nie sięgam. Smakują latem. I trzeba się tym smakiem nacieszyć, bo zimowe pomidory to jednak zupełnie co innego. Pyszne, pełne słońca pomidory aż  … The post Sałatka z pomidorów appeared first on Polska Zupa

Polska Zupa
Sałatka z serem pleśniowym i oliwkami 63

bazie mieszanki sałat bądź sałaty lodowej. Do niej wystarczy już tylko pokroić dowolne świeże warzywa i polać ulubioną oliwą bądź innym sosem np. czosnkowym. Często dodaje do nich np. ogórki, paprykę, kukurydzę, dużo szczypiorku albo koperku. Im więcej smaków i kolorów tym lepiej! Dzisiejsza sałatka jest bazowa i zawiera niewiele składników, spokojnie możesz dodać do niej inne składniki

Do Garów!
Ostre papryczki z wyrazistym z ziołowym serkiem 80

auto'); ga('send', 'pageview'); -kilka małych papryczek ostrych -świeże gałązki tymianku i oregano -czosnek -olej lub oliwa z oliwek Farsz: -twaróg półtłusty 250 g -pól ogórka sałatkowego -kilka rzodkiewek -1 łyżka świeżych listków oregano -1 łyżka świeżych listków tymianku -garść drobno posiekanej natki pietruszki -4 ząbki czosnku -sól, pieprz Papryczki umyć, odciąć ogonki i czubkiem noża delikatnie usunąć(...)mieszance wody z octem, a następnie marynować w ziołowym oleju. Przygotować ser: twaróg wyłożyć na głęboką miskę, dodać starty na tarce o najmniejszych oczkach obrany ze skórki ogórek wraz z sokiem i za pomocą blendera dokładnie zmiksować. Rzodkiewkę również zetrzeć na tarce, a czosnek posiekać i utrzeć z odrobiną soli, dodać do twarogu wraz z posiekanymi ziołami. Posolić i popieprzyć

Kulinarne przemyslenia
Sałatka HOT DOG 554

jest dla Ciebie.   Zapraszam na przepis 🙂           Sałatka hot dog przepis bagietka 0,5 sałata kilka liści korniszony 5 – 6 sztuk ogórek świeży ( długi) 1 sztuka czerwona cebula

Dieta moja pasja
Współpraca z "Vortumnus" 80

dzień dzisiejszy, kiedy stało się czołowym polskim producentem w sektorze produktów owocowo-warzywnych.  Blog po raz pierwszy nawiązał współpracę z niniejszą marką. W paczce znajdowało się: papryka konserwowa ogórki konserwowe plastry  wiśnia drążona do ciast i deserów pikle pikantne ogórkowe konfitura ekstra z jeżyn 60% konfitura ekstra z agrestu 60% konfitura ekstra z malin 60% Zapraszam

Truskawkowa Fiesta
Sałatka z mięsem z rosołu, kukurydzą i koperkiem 67

Youtube Sałatka z mięsem z rosołu, kukurydzą i koperkiem, składniki: ugotowana pierś z kurczaka / kury z rosołu, ugotowana marchewka z rosołu, opcjonalnie kawałek ugotowanego selera lub pietruszki, 2 ogórki kiszone, konserwowe lub małosolne, kilka łyżek kukurydzy z puszki, biała lub jasnozielona część pora albo 1/3 czerwonej cebuli, opcjonalnie małe jabłko, kilka łyżek majonezu i kwaśnej śmietany lub jogurtu greckiego

Lekcje w kuchni
Domowa kiszona kapusta 68

wnętrza garnka, dzięki temu procesy kuchenne przebiegają szybko i sprawnie, a przechowywane produkty zachowują swoje walory smakowe, świeżość oraz naturalne właściwości przez długi czas. Poza kiszeniem kapusty czy ogórków, garnki hermetyczne doskonale sprawdzą się do marynowania, peklowania mięs przed wędzeniem, a także macerowania owoców i warzyw (idealne do nalewek). Dlatego warto mieć w swojej kuchni choć jeden taki garnek

Kuchnia MagdaLeny
Domowa kiszona kapusta 70

wnętrza garnka, dzięki temu procesy kuchenne przebiegają szybko i sprawnie, a przechowywane produkty zachowują swoje walory smakowe, świeżość oraz naturalne właściwości przez długi czas. Poza kiszeniem kapusty czy ogórków, garnki hermetyczne doskonale sprawdzą się do marynowania, peklowania mięs przed wędzeniem, a także macerowania owoców i warzyw (idealne do nalewek). Dlatego warto mieć w swojej kuchni choć jeden taki garnek

Kuchnia MagdaLeny
Jak zrobić ocet jabłkowy – staropolski przepis babci 115

zdrowszą alternatywę dla octu spirytusowego ze sklepu. Do czego używam ocet jabłkowy? Ocet jabłkowy wykorzystuję zamiennie wszędzie tam gdzie używa się octu sklepowego: sałatki (na przykład sałatak z ogórków na zimę , przetwory zimowe , sosy, mikstur ziołowych… Pamiętaj, że w domowym occie jest 5% kwasu octowego, podczas gdy sklepowy ocet ma 10%. Uwzględnij to przy dodawaniu do potraw. Z octu

Ania gotuje
Sałatka repeta 59

PRZEPIS Składniki makaron kokardki lub inny – 200 g szynka drobiowa – 200 g ser żółty – 150 g jajka – 3 sztuki kukurydza konserwowa – 1/2 puszki ogórek świeży – 1 sztuka papryka czerwona – 1 sztuka szczypiorek – pęczek majonez – 2 łyżki jogurt naturalny 1 łyżka sól pieprz Przygotowanie 1. Makaron gotujemy w osolonej wodzie według instrukcji(...)opakowaniu. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą. 2. Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Szynkę, paprykę czerwoną i ogórka kroimy w kostkę. 3. Jajka gotujemy na twardo, obieramy ze skorupek i również kroimy w kosteczkę. 4. Kukurydzę odsączamy z zalewy, szczypiorek drobno siekamy. 5. Składniki przekładamy do miski, dodajemy majonez, jogurt naturalny, sól oraz pieprze do smaku. Całość mieszamy. Artykuł

Alle Dobre!
Kebabowe wyspy 78

małych ziemniaków ·        2 pomidory ·        ½ główki sałaty lodowej ·        ½ ogórka ·        1 papryka czerwona ·        1 papryka żółta ·        2 łyżki oliwy z oliwek(...)każdy ziemniak, nakładamy po trzy kawałki mięsa i utykamy wykałaczki. 4.   Pieczemy w rozgrzanym piekarniku 20 minut w 180 °C. 5.   Sałatę lodową rwiemy na małe kawałki. Ogórek myjemy, obieramy, kroimy w kostkę. Papryki myjemy, usuwamy nasiona, kroimy na drobne paseczki. Warzywa solimy, wlewamy oliwę, wsypujemy zioła i dokładnie mieszamy. Przekładamy do naczynia, na około układamy umyte, pokrojone

Kulinarna Chwila
Sałatka z kaszą bulgur i fetą 55

fetą Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 1/2 szklanka suchej  kaszy bulgur bio 1 szklanka ugotowanej  ciecierzycy bio 1 mała czerwona papryka 1/2 czerwonej cebuli 1 mały podłużny ogórek 1 plaster fety 2 łyżki  ziarenek słonecznika bio 2 łyżki pestek dyni 1  duży ząbek czosnku  3-4 łyżki  oliwy z oliwek(...)oregano Wykonanie Kaszę wsyp do garnuszka, zalej szklanką wody, odstaw na 10 minut. Gotuj przez 5 minut, odcedź i przelej zimną wodą, zostaw do odsączenia na sitku. Paprykę i ogórka pokrój w drobną kostkę, cebulę w piórka. Czosnek przeciśnij przez praskę, Pestki słonecznika i dyni upraż na suchej patelni. Do miski wrzuć bulgur, ciecierzycę, wszystkie warzywa i pestki. Dodaj oliwę

Kulinarne przygody Gatity

Proponowane wyszukiwania