trzeba rozciąć na ok. 10 - 15 minut przed końcem pieczenia, aby odparować nadmiar wody Podawać z chlebem pita, pieczonymi ziemniakami (oczywiście posypanymi sumakiem ;) lub ryżem i sałatką z pomidorów, ogórków i cebuli. Przed podaniem udekorować natką pietruszki, migdałami i orzechami Tak przygotowanego kurczaka często piecze się i serwuje się na płaskich chlebkach taboon (jak na zdjęciu poniżej) układając warstwami
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataKolorowa wiosenna sałatka ze świeżych warzyw i serka wiejskiego. Pomysł na szybkie dietetyczne śniadanie. Składniki: 200 g serka wiejskiego mały pęczek rzodkiewek pęczek szczypiorku mała cebula 1/2 ogórka zielonego kilka pomidorków koktajlowych sól, pierz, ulubione zioła Rzodkiewki i ogórka pokroić w grubszą kostkę, cebulkę w półplasterki, a pomidorki na ćwiartki. Wszystkie warzywa wymieszać ze serkiem, doprawić
wyzwania kuchennegodzinę. Po tym czasie ciasto ponownie wyrobić. Wyłożyć na dno blachy wysmarowaną tłuszczem i wysypaną cienko kaszką manną. Farsz: 300 g kiełbasy, 1 papryka, 3 ogórki kiszone, pomidor, 10 pieczarek, 300 g żółtego sera, oregano, bazylia, tymianek, ketchup. Wszystkie składniki farszu pokroić w kosteczkę. Ser zetrzeć na tarce o dużych
Z miłości do słodkościwina, pół wytrawnego sól i pieprz po szczypcie do smaku pół łyżeczki cukru 50-80 ml mascarpone 200 g makaronu Soba świeże listki bazylii starty na grubej tarce świeży ogórek zielony- ważne by nie był gorzki pieprz cayenne do oprószenia całości Przygotowanie: 1. Pomidory dokładnie umyć i sparzyć, pokroić w kostkę. 2. Na patelni na małym ogniu połączyć(...)Dodać serek mascarpone oraz szczyptę cukru, gotować jeszcze około 20-25 sekund. 7. W garnuszku ugotować makaron Soba- 3-4 minuty, 8. Makaron podawać z wymieszanym sosem, ozdobić startym ogórkiem i liśćmi świeżej bazylii, oprószyć odrobiną pieprzu cayenne Smacznego
KreatywnePinyserem camembert z gruszką, czy winogronem. Ja dla Was przygotowałam wersję z wędzonym łososiem. Enjoy!;-) Składniki: opakowanie krakersów, serek kremowy (np. Twój smak lub Almette), łosoś wędzony, świeży ogórek, kilka listków rukoli, koperek Przygotowanie: Krakersy smarujemy serkiem. Wykładamy na wierzch pokrojono drobno łososia Ogórka myjemy, obieramy ze skórki i kroimy w plasterki, wykładamy po plasterku na każdą kanapeczkę. Dodajemy
Kuchnia Pełna PasjiSkładniki: 5 plastrów schabu 5 małych, cienkich białych kiełbasek 1 mała cebula 1 mały kiszony ogórek 50 g sera żółtego musztarda sól, pieprz Przygotowanie: Schab cienko rozbijamy i doprawiamy solą oraz pieprzem z obu stron. Cebule, ogórek i ser ścieramy na tarce o dużych oczkach i mieszamy razem. Plastry mięsa smarujemy musztardą, nakładamy składniki starte
Symfonia smakowagórne liście i od razu wyjęłam z formy dnem do góry. Koniecznie trzeba odstawić do całkowitego ostygnięcia. Pieczeń na śniadaniowe kanapki gotowa :) Do tego ciut majonezu i sałatka z ogórków i mamy odlotowe pożywne śniadanko pourlopowe
Weekendy w domu i ogrodzienagromadziło się tego dużo, więc dodałam: sardynki w sosie pomidorowym paski papryki czerwonej po kilka grzybków marynowanych kiełki soczewicy Bardzo fajnie sprawdzają się: krążki lub półksiężyce pora słupki ogórków konserwowych tarta marchew suszone pomidory z zalewy oliwnej kawałki kurczaka fasola guacamole Zaginamy dół placka, chowając część zawartości, a potem zawijamy w rulonik. Et voila ! Nasze zawijane kanapki - burrito gotowe
Weekendy w domu i ogrodziewarto zrobić przed obiadem, aby por zmiękł i całość się przegryzła. Składniki: kawałek pora (ok. 20 cm grubego późnej odmiany lub dłuższy, jeśli mamy odmianę wczesną) duża marchew duży ogórek kiszony (można zastąpić dwoma korniszonami) duże słodkie jabłko 2 łyżki majonezu sól, pieprz ziołowy Pora pokroić w cienkie półtalarki. Zasypać solą. Obrać marchew i jabłko. Zetrzeć je na tarce(...)dużych oczkach. To samo z ogórkiem. Dodać majonez. Wymieszać. Doprawić solą i pieprzem ziołowym
Weekendy w domu i ogrodzieosoby/, 2 łyżki oliwy extra virgin, sok z połowy cytryny, 1 mała cebula, 2 jajka ugotowane na twardo, 2 łyżki majonezu, ½ strąka papryki świeżej lub konserwowej, kilka plasterków ogórka świeżego /może być konserwowy lub kiszony/, odrobina papryki mielonej lub curry, 1 łyżka zieleniny /natki pietruszki, własnych wyhodowanych zielonych kiełków – bez ziarna, drobniutko pokruszona suszona zielenina/, Posypka zielona , Posypka biała(...)położyć pół obranego jajka lub ¼, zależy od wielkości płatu – na jajko wsypać odrobinę mielonej papryki lub curry – owinąć śledziem – spiąć wykałaczką – na końcu wykałaczki na wierzchu śledzia wpiąć plasterek ogórka i kawałek papryki. Śledzie układać na półmisku wyłożonym majonezem i posypanym natką pietruszki lub innej zieleniny. Podawać : jeśli to Wigilia to jako jedna z potraw, jeśli
Tradycyjna kuchnia inaczejskładniki: 2 jaja 2 łyżki domowego chrzanu 1 jabłko 1 twardy ogórek kiszony 2 łyżki majonezu 2 łyżki śmietany 18 % sól, pieprz wykonanie: Jaja gotujemy na twardo, obieramy ze skorupek. Jabłko obieramy ze skórki. Kiszonego ogórka, jabłko oraz jedno jajko ścieramy na tarce o grubych oczkach. Wszystkie składniki łączymy doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Pozostałe jajko wykładamy na wierzch
Domowy Smak JedzeniaNajlepiej wrzucać kalafiora na wrzątek i gotować max 4 minuty albo jeść surowego :-) Sałatka z surowego kalafiora Składniki: 200 g kalafiora; 1 łodyga selera naciowego (około 45g); 100 g ogórka świeżego; 30 g pomidorów suszonych (w oleju); 100 g sera feta; 2 łyżki kiełków brokuła; pieprz czarny; pieprz ziołowy; bazylia; czosnek granulowany. Zaczynamy(...)Wszystkie warzywa dokładnie myję. Kalafiora rozdzielam na najmniejsze różyczki, selera naciowego kroję w cienkie plasterki, a ogórka w kostkę. Następnie pomidory suszone odsączone z zalewy kroję w paski. Składniki wrzucam do miski, dodaję pokruszony ser feta, kiełki oraz przyprawy i dokładnie mieszam. Najlepiej jeść na następny dzień, wtedy smaki "przegryzą się". Kalafior jest warzywem lekkostrawnym i niskokalorycznym, dlatego polecany jest
Życie na widelcuskładniki: 1 mały słoiczek buraczków konserwowych w całości 3 jajka 2 cebule 1 ogórek kiszony 2 łyżki pestek słonecznika 3 łyżki majonezu natka pietruszki sól, pieprz wykonanie: Jaja gotujemy na twardo, studzimy i obieramy. Następnie w drobną kostkę kroimy buraki, cebulę, jajka oraz ogórka. Dodajemy majonez i mieszamy. Doprawiamy sola i pieprzem. Na koniec posypujemy posiekaną natkę pietruszki i uprażone
Domowy Smak Jedzeniasałatce indyka i tuńczyka, ale pomyślałam sobie, dlaczego by nie? Sałatka wyszła bardzo smaczna. Składniki: puszka tuńczyka w sosie własnym 5 jajek puszka kukurydzy puszka groszku pęczek szczypiorku 5 ogórków konserwowych 200 g szynki z indyka papryka czerwona 4 łyżki majonezu mały kubek jogurtu sól, pieprz Przygotowanie Jajka gotujemy na twardo. Szczypiorek siekamy. Kukurydzę, groszek i tuńczyka odsączamy. Resztę
e-PrzepisyKulinarnepieprz sól Sposób przyrządzenia: Warzywa dokładnie oczyścić ale nie obierać. Ugotować ziemniaki, marchew, pietruszkę, seler. Po przestygnięciu pokroić w kostkę, wielkość według uznania. Pokroić również jajka, oliwki i ogórki. Wymieszać dodać majonez, sól, pieprz. Podawać z różnego rodzaju wędlinami
pieprzny smaczek