wiosnę i sezon na świeże warzywa, ale póki co, w tym okresie przejściowym ratuję się takimi oto zamiennikami :) Składniki: - 1 opakowanie sałaty mix - 1 podwójna pierś z kurczaka - 1 ogórek gruntowy - 1/2 puszki zielonego groszku - garść orzechów włoskich sos - 200 ml śmietany 18 % - 2 łyżki majonezu - 2 ząbki czosnku - sól, pieprz Przygotowanie: Piersi z kurczaka kroimy w kostkę i podsmażamy(...)maśle. Orzechy siekamy i mieszamy z sałatą, groszkiem i ogórkiem pokrojonym w kostkę. Śmietanę łączymy z majonezem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem, doprawiamy solą i pieprzem. Sałatę mieszamy z podsmażonym kurczakiem i polewamy przygotowanym sosem. Sałatkę podajemy z chrupiącym pieczywem
Zainspirowana w kuchniDanie to można zrobić na dwa sposoby, letni i zimowy. Latem przy użyciu grilla, a zimą piekarnika :) Oba dobre! Składniki: 2 sztuki krupnioka lub żymloka 1 czerwona cebula 2 ogórki kiszone 1 duża cebula 2 łyżki oleju Wszystkie jarzynki kroimy w bardzo drobną kosteczkę. Na dość duży kawałek folii aluminiowej wlewamy dużą krople oleju i lekko ją rozsmarowujemy, następnie
Smakowy Rajkawałków łososia do dekoracji. Żółtka, łososia, serek oraz skórkę doprawiamy pieprzem i solą, następnie blendujemy. Po ułożeniu na jajku ozdabiamy kawałkiem łososia i koperkiem. 3. Żółtka, feta, szczypiorek, bazylia, ogórek zielony – żółtka, fetę i drobno pokrojone zioła blendujemy. Doprawiamy i dodajemy drobno pokrojony ogórek. 4. Żółtka, serek topiony, szczypiorek, szynka konserwowa – wszystko razem mieszamy i nakładamy do jajka. 5. Żółtka
ladykitchenwykorzystaliśmy różne gatunki sałaty, trochę warzyw i przygotowany przez nas podsuszany biały ser. Efekt jest zadziwiający. Składniki: -sałaty: lodowa, karbowana, cykoria endywia, cykoria radicchio -roszponka -szczypiorek -koperek -ogórek -pomidor -papryka -podsuszany biały ser -olej -sól, cukier, sok z cytryny do smaku Sałaty rozdrabniamy, ogórek, pomidor, paprykę i szczypiorek kroimy dowolnie. Siekamy na drobno koperek. Pokrojone warzywa dodajemy
Maminek kulinarnymarchewki 1/2 cebuli 2 ząbki czosnku natka pietruszki 1/2 szklanki bułki tartej 1 jajko 1/2 łyżeczki ostrej papryki pieprz, sól 3 łyżki oliwy dodatkowo bułki rukola pomidor ser pleśniowy ogórek sos pomidorowy 4 duże pomidory 2 ząbki czosnku 1 cebula 1 łyżka ziół prowansalskich 2 łyżki oliwy sól, pieprz Sposób przygotowania Marchewkę pokroić na mniejsze kawałki, wrzucić do garnka, zalać(...)jeszcze podusić przez 15 min. Odstawić do przestygnięcia i zmiksować blenderem na gładki sos. Bułki przekroić na pół, posmakować sosem i układać rukolę, burger, ser pleśniowy, pomidor i ogórek
pink envelopewpadłbym na to, by zapiekać majonez. Okazuje się, że efekt jest piorunujący, w pozytywnym znaczeniu oczywiście. Dzięki Pani M.! Czego użyłem? -moje pieczywo -majonez -jajko na twardo ugotowane -ogórek kiszony -starty parmezan Piekarnik nastawiamy na 180 stopni góra dół. Pieczywo przekrawamy; od zewnątrz zwilżamy wodą (by było bardziej chrupkie),smarujemy sporą porcją majonezu i wkładamy do piekarnika na 8 minut(...)wyjęciu posypujemy posiekanym jajkiem, dodajemy ogórek kiszony i parmezan
BaRepasantyoksydantów, witaminy E, która działa przeciwzapalnie oraz witaminy C, będącej niezbędnikiem przy wytwarzaniu kolagenu. Będą to m.in. kapusta, por, cebula, seler, pietruszka, dynia, wszystkie rodzaje sałat, brokuły, buraki, marchew, ogórki, kiełki, cytrusy, winogrono, porzeczki, aronia, żurawina, truskawki, jagody oraz borówki. Produkty pełnoziarniste, kasze, rośliny strączkowe. Bogactwo witaminy E, witamin z grupy B (łagodzące stres, który ma negatywny wpływ
Życie na widelcupracy nie wrócił ;) Składniki 300 makaronu penne 2 filety z kurczaka 300 g pieczarek duża śmietana 18% sól, pieprz do smaku 2 ząbki czosnku Surówka 1 kalarepa 2 małe ogórki 3 rzodkiewki pieprz do smaku Sposób przygotowania Makaron ugotować wedle opisu na opakowaniu. Pieczarki pokroić, na patelni rozgrzać 1 łyżkę masła, podsmażyć je. Kurczaka pokroić na mniejsze kawałki, przyprawić
pink envelopejutra w takim razie. Róża pomarszczona w dziczy W taką pogodę Teodor chowa się gdzie się da. Tu- do naszej szklarni. Uchwyciłam moment, w którym przekonuje się, że ogórki kłują. Niezrażony pokłutym nosem Teodor poszedł spać w szklarni. Aaaaa! I zapomniałabym- ideę bułeczek szerzę w akcjach
les mirabelleschlebek częściej, szczególnie, że cała rodzina o nim sobie przypomniała. Również KonQbek, nowicjusz w kwestii tureckiej, wyraził swoją aprobatę- chlebek zachwyca wszystkich:) A przy okazji- zachwycają też nasze ogórki szklarniowe- oto pierwszy zbór. Obecnie już pięć czeka w lodówce- czyżby nadszedł czas na dolnośląską Japonię...? I na zakończenie pytanie: czego to kwiatki? Ktoś rozpozna? Odpowiedź w następnym poście
les mirabellesrowie- a ja swoją tak niuniam. Hibiskusy kwitły w trakcie naszego wyjazdu- przepiękny widok. Tajemnicza roślina rosnąca przy drodze na plażę. Jej wyjątkowość polegała na tym, że pachniała ogórkami małosolnymi:) Czy ktoś rozpoznaje co to takiego? Znane i z naszych polskich ogrodów wijce. To co w Grecji najwspanialsze, czyli gaje oliwne. Przy drodze, prawie nas samym morzem- szkarłatka. Ciekawe
les mirabellesponieważ zarówno ostatni tydzień jak i ten weekend obfitowały w wydarzenia. Z punktu widzenia bloga szczególnie ciekawy był ten drugi, ponieważ w jego trakcie zgłębiłam sekrety niemieckiej Wenecji, piklowanych ogórków oraz Hermanna von Pückler-Muskau i jego ogrodów. Ale zanim podzielę się zdobytą wiedzą, będzie dynia- bo kiedy serwować te śliczne dyńki, jak nie w tygodniu, kiedy cały anglosaski
les mirabellesArial","sans-serif"; mso-fareast-language:EN-US;} Wymieszaj wszystkie składniki w misce. Piecz w okrągłej formie w temperaturze 190°C przez pół godziny. Podawaj, np. z sałatką grecką (ogórki, pomidory, feta, oliwki, papryka czerwona i pomarańczowa, oliwa, ocet winny/sok z cytryny, sól, pieprz, oregano, bazylia) i panierowaną cukinią (najpierw ją nasól i odstaw na co najmniej godzinę, następnie
Qlinarnie i Qlinarnierazie pomysłów nie brak. W planach jeszcze pesto i pieczone pierogi z jarmużem. Na zdjęciu (znalezione na necie i zrobione przez mojego tatę-mistrza surówek): wegetariańska surówka (jarmuż, jabłka, ogórki kiszone, prażone orzechy włoskie, sos jogurtowy z sokiem cytrynowym) i wegańska sałatka (ugotowany a później podsmażany jarmuż z jabłkiem, odrobiną mąki i oleju). Obok kotlet owsiany i puree ziemniaczane
Qlinarnie i Qlinarniefont-family:"Arial","sans-serif"; mso-fareast-language:EN-US;} Sos jest bardzo smacznym, bezglutenowym dodatkiem, np. do kotletów. Na zdjęciu szybki obiad: kasza jaglana, (odmrażane) kotlety pieczarkowo-gryczane, ogórki kiszone i sos pomidorowo-paprykowy. Składniki na sos: olej 1 czerwona/żółta/zielona papryka 1 puszka pomidorów sól, pieprz ulubione zioła 1-2 łyżeczki mąki kukurydzianej Na patelni rozgrzej
Qlinarnie i Qlinarnie