łososia panierowanego w dukkah. Skorzystajcie z TEGO przepisu – pasuje idealnie! Pozostałą połowę kuskusu schłodziłam, dodałam do niej kolejne 4 łyżki posiekanej natki, posiekaną miętę, małą puszkę ciecierzycy, pół długiego ogórka i cytrynowy sos winegret – w sezonie dorzuciłabym też świeże pomidory, w zimie było to bez sensu. Sałatka na drugi dzień na śniadanie lub lunch do pracy gotowa! Mogłoby się(...)pełna łyżka masła (20-25g) 1 pełna łyżeczka nasion kuminu* 1 pełna łyżeczka nasion kolendry* ½ łyżeczki płatków chili* 1 łyżeczka mieszanki przypraw Ras el Hanout albo lekkiego curry ½ łyżeczki drobnej soli ½ łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu 1-2 łyżki drobniutko posiekanej natki pietruszki opcjonalnie, ale bardzo dobrze pasuje: garść nasion granatu *kolendrę, chili i kumin podprażamy razem na suchej
Karo in the Kitchenburaków Przepis: Mięso upiec w folii aluminiowej w piekarniku w temparaturze 180 st C przez 45 min. wcześniej obtaczając porcję mięsa w takich przyprawach jak bazylia, sypka papryka, curry. Ziemniaki gotowane- gotować w wodzie bez dodatku soli rozpoczynając od wody gorącej. Gotować do uzyskania miękkości, na końcu odcedzić i posypać siekanym koprem. Szparagi na parze- Szparagi gotować w garnku(...)robię je sama :) Jako, że nie miałam dziś, to zmieszałam różne płatki i dodałam łyżkę suszonych owoców. Kolacja 10 g oleju kokosowego 70 g chleba wiejskiego 60 g ogórka 60 g papryki czerwonej 200 g pomidora Przepis: pokroić w kostkę pomidora, paprykę i ogórka. Wszystko razem wymieszać, dodać oliwę z oliwek, przyprawić bazylią i pieprzem. Spożywać z chlebem
Kucharzycapiersi kurczaka lub kawałek piersi indyka duży kubek jogurtu naturalnego 0% 4 łyżki musztardy Dijon lub innej ostrej musztardy 3 łyżki miodu 2 ząbki czosnku, drobno posiekane ½ łyżeczki curry – jak ktoś nie lubi można pominąć łyżeczka startej skórki z cytryny sok z połowy cytryny sól, pieprz Kurczaka czyścimy z błonek, kostek i tłuszczu, doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny(...)spowoduje, że będzie soczysty. Jak kurczak się dusi to na talerzu układamy: mieszankę sałat, u mnie była to rukola i liście botwiny. Kilka kawałków mozzarelli, pomidorki koktajlowe, kawałek świeżego ogórka i kilka oliwek. Całość skrapiamy olejem rydzowym lub oliwą, doprawiamy pieprzem i solą. Kurczaka ściągamy z patelni. Odkładamy na chwilkę, żeby odpoczął. 3 minuty mu starczą. Kroimy na plastry
ladykitchencrème fraîche) sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Kaszę gryczaną ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, następnie dobrze odcedź i odstaw. Cebulę, koperek i ogórka kiszonego drobno posiekaj. Cebulę podsmaż na patelni, dodaj do niej połowę koperku, żółtko, ogórka i kaszę. Całość dopraw solą i pieprzem, dokładnie wymieszaj i chwilę jeszcze podgrzewaj. Każdy z indyczych filetów rozbij na cienkie plastry, najlepiej przez(...)indyka 2 ząbki czosnku 2 łyżki cukru trzcinowego 1 łyżeczka mielonej kurkumy 1/2 łyżeczki mielonej kolendry 1/4 łyżeczki przyprawy sambal oelek 1/2 łyżeczki mielonego kuminu 1/4 łyżeczki curry 2 łyżki oleju z orzechów arachidowych 1/2 szklanki orzeszków arachidowych (bez dodatku soli) uprażonych na suchej patelni 2 łyżki czerwonej pasty curry 3/4 szklanki mleczka kokosowego 1/4 szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!jarmuż, kalafior, brokuły, kalarepa LIŚCIASTE : wszystkie rodzaje sałat – rzymska, lodowa, masłowa, dębowa, karbowana, roszponka, rukola, szpinak, botwinka, endywia, cykoria, seler naciowy CEBULOWE : czosnek, cebula, por, szczypiorek DYNIOWATE : dynia, ogórki, cukinia, kabaczek PSIANKOWATE : papryka, pomidory, sporadycznie bakłażan ZIOŁA : natka pietruszki, koperek, bazylia, mięta, kolendra, szałwia, tymianek, rozmaryn, pokrzywa, gorczyca, rzeżucha, rukiew wodna, koper włoski KIEŁKI : warzyw dozwolonych: lucerny, jarmużu(...)surowe: surówka, sok, koktajl – gotowane: zupa, warzywa al dente, warzywa na parze – duszone: gulasz, leczo – pieczone: warzywa, jabłko, frytki z dyni, marchewki, pietruszki, selera – kiszone: ogórki, kapusta, buraki i odpowiednie soki NAPOJE: – woda niegazowana – woda z cytryną – woda z imbirem, kurkumą, cytryną – soki z dozwolonych owoców, warzyw i ziół – kompoty
To co kochamkoktajl – gotowane: zupa, warzywa al dente, warzywa na parze – duszone: gulasz, leczo – pieczone: warzywa, jabłko, frytki z dyni, marchewki, pietruszki, selera – kiszone: ogórki, kapusta, buraki i odpowiednie soki NAPOJE: – woda niegazowana – woda z cytryną – woda z imbirem, kurkumą, cytryną – soki z dozwolonych owoców, warzyw(...)nasz organizm możemy podzielić na pięć kategorii termicznych: Wyziębiające : grejpfrut, sól – niepotrzebnie dodają zimnych dreszczy – unikaj lodu! Wychładzające : burak, brokuły, kapusta, marchew, kalafior, seler, ogórek, rzepa, sałata, szpinak, cukinia, pomidor, jabłko, cytryna, mięta, kolendra Neutralne: botwinka Rozgrzewające : papryka, szczypior, jarmuż, por, cebula, dynia, pietruszka, bazylia, koper, świeży imbir, tymianek Gorące : czosnek, młoda cebula, cynamon, czarny pieprz, suszony
To co kochamwitaminy w słoiku Do klasyki gatunku, której jednak nie powinno zabraknąć w żadnej poważnej spiżarni, są oczywiście przetwory z ogórków, a zatem przede wszystkim ogórki kiszone i małosolne . Są one bajecznie łatwe w wykonaniu: wystarczy ułożyć nieduże ogórki w słoikach razem z koprem włoskim, czosnkiem oraz liśćmi lub korzeniem chrzanu. Zalewa do nich to 1 łyżka(...)soli na 1 litr wody. Cała trudność polega na odpowiedniej pasteryzacji słoików, aby się nie otworzyły zimą. Swoistą innowacją są ogórki w wersji pikantnej, kiedy to do zalewy dodajemy po prostu papryczkę chili. Wyjątkowym i wartym polecenia przetworem na zimę jest pindżur, czyli macedoński sos z pieczonej papryki, cebuli i bakłażana, idealny do smarowania pieczywa, jako
Via Gustorobię z Mamą przetwory. :) Wielka radość, spokój i świadomość przygotowywania pysznych rzeczy w słoikach, które za parę miesięcy będę otwierać. A każdy otwarty słoik poza aromatem konfitury i ogórków uwolni wspomnienia z dni dzisiejszych. Czy to nie wspaniałe? :) Już się na to cieszę! Tymczasem w poście kofty, które robiłam 2 tygodnie temu. Te wspaniałe małe kotleciki, z mięsa(...)czosnku, posiekane lub zmiażdżone 2 łyżeczki siekanego imbiru sól, pieprz do smaku po 1/4 łyżeczki: - kurkumy - cynamonu - ziaren kolendry (utartych w moździerzu) - ziaren kardamonu (utartych w moździerzu) - garam masala - curry - płatków chili lub sproszkowanej ostrej papryki - słodkiej papryki - kozieradki (utartej w moździerzu) - cząbru lub czubricy czerwonej (tej przyprawy można dać 1/2 łyżeczki) - majeranku - pieprzu cytrynowego 1. Wszystkie składniki mieszamy
Kuchnia Prezydentowejgrochu czyli zielona grochówka ; blog: Smakołyki Angeli Zupa grochowa z bekonem ; blog: Kulinarne odsłony Pati Sałatka z jajkami, porem i groszkiem ; blog: Czerwień i błękit Sałatka pieczarkowa z jajkiem, ogórkiem i zielonym groszkiem ; blog: Di gotuje Verriny z pastą groszkowo-serową z awokado i kukurydzą ; blog: teczasmakow FASOLA Bezglutenowe ciasto z fasoli i bananów ; blog: Weekendy w domu i ogrodzie(...)błękit Sałata rzymska z boczkiem, fasolą i fetą ; blog: Czerwień i błękit Gruzińskie ciasto z czerwonej fasoli ; blog: Hajduczek naturalnie Fasolka po bretońsku ; blog: To i owo stokrotki Fasolowe curry z morszczukiem ; blog: U stóp Benbulbena Sałatka z buraków i czerwonej fasoli ; blog: Mops w kuchni Minestrone z fasolką i makaronem ; blog: lejdi of the house Biała fasola z pietruszką
Weekendy w domu i ogrodziePRZEPYSZNE ŚNIADANIA, które zbudują Twoją odporność. Owsianka szarlotka Kokosowy krem jaglany Jajka po turecku Zakwas z buraków ZUPY : Z upa krem z pieczonych białych warzyw Zupa curry z dyni z mleczkiem kokosowym (na zdjęciu) Zupa z soczewicy OBIAD Przepis na makaron z odpornościowym pietruszkowym pesto Przepis na puszyste pączki mojej babci Isi. Tarka do warzyw(...)dzięki czemu łatwiej wyrobimy sobie nawyk ich spożywania. Domowymi sposobami możemy kisić dowolne warzywa, jak choćby ogórki. W ystarczy kilka słojów IKEA KORKEN z hermetycznym zamknięciem na klipsa, aby Twoja spiżarnia zamieniła się w oazę bogatą w probiotyki. Jak zatem samodzielnie ukisić ogórki? Zasada jest bardzo prosta na 1 litr wody zawsze używamy 1,5- 2 łyżki soli
SMYKWKUCHNIodchudzających się. Składniki: 300 g wątróbki drobiowej 500 g mięsa drobiowego (ja tym razem użyłam piersi z kurczaka ale może być indyk) 1 łyżeczka gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki curry 4 łyżeczki przyprawy do mięs (ja użyłam przyprawę do drobiu, choć można użyć bardziej "wyraźnej" w smaku, np. do gyrosa) 1 całe jajko 2 białka (żółtka wykorzystałam do placków(...)mięso od brzegów. Zostawić do wystygnięcia - ja studzę pasztet na kratce nad zlewem Można podawać w plastrach na półmisku jako przekąskę z sosami. Ja najbardziej lubię do kanapek z ogórkiem kiszonym: ) Smacznego
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comgrubą kostkę kilka boczniaków różyczki z małego brokuła różyczki z połwy kalafiora pół czerwonej papryki pokrojonej w paski 2 szklanki gorącej wody łyżka sosu rybnego łyżka pasty czerwone curry 2 liście limonki kafir (mrożone) puszka mleka kokosowego (na koniec) Przepis na zupę z mlekiem kokosowym, boczniakiem i kurczakiem Kurczaka i boczniaka lekko obsmażamy na spodzie garnka na maśle klarowanym. Dodajemy(...)boczkiem wraz z łyżką wody, wymieszać i zdjąć z ognia. Wlać masę jajeczną i dokładnie pomieszać. Podawać od razu. Kanapka z panierowanym boczniakiem Składniki na 2 kanapki: kilka plasterków ogórka kilka plastrów pomidora kiełki keczup 2 bułki 2 duże boczniaki jajko bułka tarta świeżo zmielony czarny pieprz, słodka papryka i sól Przepis na kanapkę z panierowanym boczniakiem Jajko mieszamy
Ugotowane pozamiatanełyżki pasty curry zielonego – 3 marchewki – 1 pietruszka – 1 por – 1/2 małej dyni Hokkaido – sól, pieprz do smaku – 1 burak czerwony Wykonanie: – Na rozgrzanej patelni przesmażyć pastę curry, dodać obraną i pokrojoną marchewkę, pietruszkę, pora i smażyć ok. 1 minuty z odrobiną wody. – Wlać 1 litr gorącej wody, dodać pokrojoną dynię, może być ze skórą(...)poprzedni. Podawać z makaronem z marchewki wykonanym temperówką do warzyw i z natką pietruszki. Dynia duszona z ogórkiem kiszonym Składniki: – 1/2 dyni Hokkaido – 5 ogórków kiszonych Wykonanie: – Dynię pokroić w grubszą kostkę i poddusić w 1/2 szklanki wody przez 20 minut. – Dodać pokrojone
To co kocham