obiad - 94612 przepisów (strona:777/6308)

Zapiekanka obiadowa 46

Bardzo często zostają nam resztki obiadu z poprzedniego dnia. A ponieważ u nas w domu nie wyrzuca się jedzenia, trochę inwencji twórczej i nowy obiad lub kolacja gotowa. Szybko, tanio i smacznie! Składniki: ? ziemniaki puree z poprzedniego dnia ? kawałek kurczaka upieczenego, u mnie pierś ? 1 opakowanie brokułów mrożonych ? 1/2 szklanki śmietany 18% ? kilka plastrów sera żółtego ? sól, pieprz do smaku

To co kocham
Filet z indyka faszerowany pieczarkami 41

Trochę więcej pracy niż zwykle i można wyczarować pyszne mięsko na niedzielny obiad. Jedliśmy takiego indyka na Noworocznym obiedzie u Mamy Sławka. Zawsze nas zaskoczy jakimś nietuzinkowym rozwiązaniem kulinarnym. Indyk wchodzi więc do naszego menu. Mój też był smaczny! Składniki: ? filet z indyka ok 1 kg ? sól, pieprz, zioła prowansalskie Farsz ? 200 g pieczarek ? 1 pęczek natki pietruszki

To co kocham
Tuńczyk z ryżem i winogronami 41

Sałatka zamiast obiadu? Czemu nie? Ma wszystko, co powinien zawierać obiad: białko, dodatek skrobiowy i warzywa, czyli trzy w jednym. Idealna na upały, orzeźwia, syci i szybko się robi. Zamiast ogórka świeżego można użyć konserwowy. Składniki: ? 1 szklanka ryżu ? 2 puszki tuńczyka w kawałkach w oleju ? kiść białych winogron bez pestek ? 1 puszka kukurydzy ? 4 ogórki zielone małe ? 2 łyżki

To co kocham
Buraczki z miodem 45

buraczki z miodem są wspaniałym dodatkiem do mięsnego obiadu. Lekko słodkie, lekko kwaśne, lekko cynamonowe. Po prostu idealne, chociaż nie wygladają, bo trudno aby gotowane, starte buraczki były fotogeniczne. Składniki: ? 1 kg buraków czerwonych ? 2 łyżki masła ? 2 łyżki miodu ? sok z 1/2 cytryny ? 1/2 łyżeczki cynamonu ? sól, pieprz do smaku Wykonanie: ? Buraki umyć i ugotować do miękkości, obrać(...)zetrzeć na tarce. ? Masło i miód rozpuścić na patelni, podsmażyć buraki. ? Dodać sok z cytryny, przyprawić solą i cynamonem. ? Podawać na ciepło jako dodatek do obiadu

To co kocham
Zapiekanka ziemniaczana z jajkiem i pomidorem 42

Zapiekanka z ziemniaków, jajek i pomidorów to moja propozycja na lekki obiad lub na kolację. Pyszna na gorąco z kwaśnym mlekiem, a dla mięsożerców może być dodatkiem do obiadu. Składniki: ? 10 ziemniaków ? 8 jajek ? 3 pomidory ? sól, pieprz do smaku ? 1 duża kwaśna śmietana 450 g ? szczypiorek Wykonanie: ? Ziemniaki ugotować w mundurkach, następnie obrać i pokroić w plastry. ? Jajka ugotować

To co kocham
Rosół z kaczki 55

Rosół to tradycyjna zupa niedzielna należąca do narodowych polskich potraw. Całe moje dzieciństwo kojarzę z rosołem na niedzielny obiad i zawsze jego zapach przenosi mnie do tamtych lat. Osobiście rosół gotuję rzadko, może nawet za rzadko, bo tylko kilka razy w roku. Wynika to z tego, że będąc dzieckiem cierpiałam na migreny weekendowe, a właściwie na migreny niedzielne. Szkoła(...)przyczyną, bo pojawiał się w porze obiadowej. Szczerze nienawidziłam i rosołu, i migreny.  Były to niestety objawy pracoholizmu ale awersja do rosołu pozostała. U nas rzadko gości na obiedzie, ale za to jak wtedy smakuje! Rosół z kaczki jedliśmy w ostatnią niedzielę z okazji powrotu Moniki z narzeczonym z USA po 2,5 miesięcznym pobycie, gdzie żywili się głównie

To co kocham
Zapiekanka naleśnikowa z brokułem 41

Zapiekane naleśniki z brokułowym twarożkiem to moja propozycja na lekki, jarski obiad. Zielonkawe, pachnące czosnkiem danie można podać z kwaśną śmietaną, na obiad lub na kolację. Najlepiej kroi się po wystudzeniu, smakuje też dobrze po podgrzaniu. Dekoracja według pomysłu mojej mamy – róża z papryki. Muszę się pochwalić, że moja mama brała udział w konkursie kulinarnym na Węgrzech, reprezentując ekipę

To co kocham
Kalafior z orzechami i migdałami 43

Obiad? Jaki obiad w taki upał? Polecam szybki kalafior, gdzie zamiast tradycyjnej bułki tartej z masłem proponuję płatki migdałowe i orzechy. Taki odchudzony kalafior jest lekkostrawny ale równocześnie sycący. Ja jestem w stanie zjeść połowę ,bo uwielbiam kalafiora w każdej postaci. Składniki: ? 1 kalafior ? 3 łyżki płatków migdałowych ? 3 łyżki posiekanych orzechów włoskich ? 50 g masła Wykonanie: ? Kalafior w całości

To co kocham
Brązowe ziemniaki z sezamem 45

Cóż jest lepszego na obiad w upalny dzień niż tradycyjne ziemniaczki z kwaśnym mlekiem? Ja proponuję brązowe ziemniaki obtoczone w sosie sojowym i sezamie. Można je podawać jako dodatek do obiadu lub samodzielne danie, właśnie z kefirem. Składniki: ? młode, małe ziemniaki – ok. 1 kg ? 5 łyżek sosu sojowego ? 5 łyżek oliwy ? 2 łyżki sezamu ? 1 łyżeczka soli Wykonanie: ? Ziemniaki

To co kocham
Kurczak w kratkę z ananasem 55

Malowanie w naszym domu jest na półmetku i kuchnia działa na pół gwizdka, ale czasem udaje się przygotować coś pysznego i szybkiego na obiad. To jest więc mój pomysł na kurczaka świątecznego. Pocięty w kratkę świetnie prezentuje się na talerzu. Takie filety robię dość często, szczególnie na świąteczny lub niedzielny obiad. Wyśmienicie smakuje podany z ryżem lub pieczonymi talarkami ziemniaczanymi

To co kocham
Sałatka z kalafiora i brokuła 53

Kiedy żar leje się z nieba, nie uśmiecha się stać w kuchni i gotować obiad dwudaniowy, bo i tak nie chce się jeść. Ja mam propozycję na takie upalne dni w postaci sałatki, której bazą jest kalafior i brokuł. Sałatka jest sycąca, ma dużo białka, witamin i błonnika. Nam wyśmienicie zastąpiła obiad. Składniki: ? 1 mały kalafior ? 1 mały brokuł ? kilka

To co kocham
Schab w sosie jabłkowo-cebulowym 50

Obiad w zaskakującej odsłonie i smaku, mianowicie plastry schabu zapiekane z gęstym sosem jabłkowo-cebulowym. Niecodzienna alternatywa dla schabowego na niedzielny, świąteczny czy imprezowy obiad. Duszone jabłka z cebulą i majerankiem stanowią ciekawy dodatek do mięsa, szczególnie dla osób lubiących takie połączenia. Konserwatyści pewnie nie będą zachwyceni. My lubimy takie smaki! Składniki: – 4 plastry schabu – 1 jabłko + połówka

To co kocham
Makaron ze szparagami i pomidorkami 42

ręcznie zwijane kluseczki w kształcie ok. pięciocentymetrowych krętek, z mąki pszennej – semoliny i wody. Ja użyłam kupionego, świeżego makaronu. Propozycja z makaronem to b ardzo szybki obiad letnią porą, gdy nie chce się gotować i jeść sycących dań. W tym samym czasie gotuje się makaron i szparagi, czyli ok. 8 minut. Następne 4 minuty to podsmażenie całości i bezmięsny(...)obiad gotowy. Dla mnie pycha! Składniki: – 250 g makaronu trofie – 1 pęczek zielonych szparagów – ok. 10 pomidorków koktajlowych – 3 łyżki oliwy – sól, pieprz do smaku – kilka gałązek tymianku   Wykonanie: – Makaron ugotować w posolonej wodzie, odcedzić i zahartować w zimnej wodzie. – Szparagi po obłamaniu gotować przez 7 minut w posolonej wodzie

To co kocham
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i warzywami 49

Zapiekanka czyli obiad jednogarnkowy. Trochę zachodu z gotowaniem ziemniaków, podsmażeniem mięsa i złożeniem zapiekanki, a później po upieczeniu całości można delektować się pysznym obiadem. Składniki: Ziemniaki – 1 kg ziemniaków – 2 łyżki masła – 2 łyżki śmietany Mięso mielone – 500 g mięsa mielonego z indyka – 1 cebula – 2 łyżki ketchupu – sól, pieprz do smaku

To co kocham
Jak wybrać tarkę do warzyw? 57

Kupując akcesoria do kuchni, często zwraca się uwagę na estetykę wykonania, kolor i ewentualnie rozmiar, zwłaszcza gdy chcemy, by zmieściły się do niewielkiej szuflady czy organizera

Rozdomowiona

Proponowane wyszukiwania