obiad - 95112 przepisów (strona:3942/6341)

Prosty sos bolognese 166

To chyba najprostsza wersja sosu bolognese. Wystarczy jedynie mięso mielone, cebula, czosnek oraz koncentrat pomidorowy, trochę przypraw i mamy wszystkie składniki. Na świeże, słodkie pomidory musimy

niecodziennikpary
Zupa z czerwonej soczewicy 164

Przepis na zupę z czerwonej soczewicy przybył do naszego rodzinnego domu kilkanaście lat temu. Do tamtej pory nigdy wcześniej nie jadłem nasion tej rośliny, ale tym

niecodziennikpary
Zapiekanka naleśnikowa z bananami i nutellą 152

Dawno nie robiliśmy naleśników i naszła nas na nie ochota. Chcieliśmy je przygotować nieco inaczej niż zazwyczaj, więc pomyśleliśmy o ich zapieczeniu. W ten sposób powstała

niecodziennikpary
Rosół z kaczki 168

Rosół z kaczki powstał przy okazji dzielenia jej na części. Udka i piersi zostały upieczone, zaś z korpusy, skrzydełek i szyi zrobiliśmy aromatyczny rosół. Jest on

niecodziennikpary
Kotlety z pęczaku 140

Gryczane kotlety także i Wam bardzo się spodobały, dlatego dzisiaj mamy dla Was kotlety z pęczaku. Nam towarzyszyły do pieczonej kaczki, polane naturalnym sosem wytworzonym podczas

niecodziennikpary
Zakwas na żurek 149

Jeszcze nie tak dawno kisiliśmy buraki na wigilijny barszcz czerwony, a tu już pora przygotować zakwas na żurek . Ugotowana na nim tradycyjna świąteczna zupa jest o

niecodziennikpary
Żurek na zakwasie 168

Żurek w wielu domach podawany jest na niedzielne, wielkanocne śniadanie. Choć jest to zupa, którą można zrobić sobie każdego dnia, w ten świąteczny poranek smakuje wyjątkowo

niecodziennikpary
Golonka gotowana 151

W czasie zeszłorocznych wakacji w starej książce kucharskiej znaleźliśmy intrygujący przepis na przygotowanie golonki. Zalecano w nim namaczanie tego mięsa przez dzień lub dwa w roztworze

niecodziennikpary
Golonka pieczona na kiszonej kapuście 142

Golonka zawsze kojarzyła mi się z daniem podawanym w góralskich gospodach, gdzie po zejściu ze szlaku chcemy zjeść coś gorącego i sycącego. W domu pojawiała się

niecodziennikpary
Flaki wołowe 161

Flaki wołowe nieodłącznie kojarzą mi się ze świętami oraz rodzinnymi spotkaniami podczas ważnych uroczystości – są one jednym z kilku dań podawanych na ciepło. U nas

niecodziennikpary
Cytrynowe skrzydełka 156

Jakiś czas temu piekliśmy cytrynowo-rozmarynowego kurczaka i bardzo nam on smakował, dlatego też postanowiliśmy pomysł przenieść na marynatę do skrzydełek. Daliśmy więcej cytryny, mniej miodu

niecodziennikpary
Szpinakowa zupa krem z zielonym groszkiem 128

Powoli zbliżają się święta, zapasów przybywa, dlatego miejsce w lodówce i zamrażarce jest na wagę złota. Z tego powodu sięgnęliśmy po szpinak i zrobiliśmy z niego

niecodziennikpary
Bigos 182

Bez bigosu nie wyobrażamy sobie świąt Bożego Narodzenia oraz Wielkanocnych, wesel czy też jarmarków, biesiad i festynów. Ta nasza polska, bardzo smaczna tradycyjna potrawa, ma wiele

niecodziennikpary
Barszcz ukraiński z boczkiem i kiełbasą 170

Mimo że barszcz ukraiński faktycznie pochodzi z Ukrainy, jest zupą cieszącą się wielką popularnością również w Polsce. Często robimy go w różnych wersjach np. z mięsem

niecodziennikpary
Duszona karkówka 132

Karkówka to mięso, z którego można przygotować potrawy na wiele sposobów. Doskonale sprawdza się podczas duszenia, smażenia, pieczenia czy też na grillu. W tym przepisie przygotowaliśmy

niecodziennikpary

Proponowane wyszukiwania