Kilka dni temu kupiłem pora. Chciałem zrobić dziś na obiad spaghetti z porem (przepis znajduje się tutaj), ale zapomniałem kupić tofu. Poważny problem! Nie zniechęciłem
Vegan TasteZauważyłem w swoim życiu pewien paradoks: im zdrowiej staram się odżywiać, tym bardziej mam ochotę na słodycze. Deser po obiedzie, słodkie krakersy między posiłkami
Vegan Tasteobiad znów miał być makaron z sosem pomidorowym. Ale ile można jeść jedno i to samo? Nawet najlepsze dania kiedyś muszą się znudzić
Vegan TasteDziś na obiad miała być królowa jesieni – dynia – w postaci zupy-kremu. Podczas poszukiwania idealnego warzywa do mojego dania natknąłem się na dynię makaronową
Vegan Tasteświat! Danie jest bardzo proste w wykonaniu i nie wymaga wielu składników - ziemniaki, suszony rozmaryn i czosnek, olej oraz sól i pieprz, to wszystko, czego potrzebujesz by wyczarować przepyszny obiad
Vegan TasteGrzyby to prawdziwe skarby jesieni. Na jesienny obiad proponuję Wam zatem pyszną zupę grzybowa z czerwoną soczewicą, mleczkiem kokosowym i chrupiącymi smażonymi listkami mięty. Ta wegańska zupa jest aromatyczna i rozgrzewająca, dzięki takim dodatkom jak imbir, curry i kumin. A więc wybierzcie się na grzybobranie lub zaopatrzcie się w smaczne grzyby na targu lub sklepie i wypróbujcie mój przepis, gorąco
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaTakie drożdżowe paluchy z kiszoną kapustą można przygotować na obiad, ja tak właśnie zrobiłam. Można podać je z czerwonym barszczykiem czy jako dodatek do dowolnej zupy. Paluchy mogą być podane również na zimno jako przekąska czy podane na kolację. Sycące i pyszne. Bardzo polecam. Upieczcie :) Potrzebujemy: Na ciasto: 5 dag świeżych drożdży 2 płaskie łyżeczki cukru 3 kopiaste szklanki mąki
IzabelawkuchniW sezonie jesiennym na naszym stole wielokrotnie pojawia się krem z dyni. Jest to tak dobra, sycąca i odżywcza zupa, że szkoda by było nie korzystać
Wiszniówkazdecydowanie mój ulubiony sposób na te bordowe bulwy. Ma piękny kolor, intensywny smak, przyrządzenie zajmuje naprawdę chwilę. W towarzystwie sera feta lub czosnkowych grzanek nadaje się nawet na wykwintne obiady czy spotkania w rodzinnym gronie. PROSTY Z KREM BURAKA (3-4 porcje) Składniki 2 duże buraki, wcześniej ugotowane i ubrane 3 łyżki oleju 1 mała cebula 3 ząbki czosnku
W kuchni Karmel-itkicebulą, obłożyć kiszoną kapustą, włożyć do piekarnika i na dwie godziny zapomnieć . Pasta paprykowa jest dobrze doprawiona więc nie potrzebujemy już zbędnych przypraw. Bezproblemowa propozycja na bardzo smaczny obiad. Kapusta kiszona chłonie tłuszcz i przyprawy z karkówki i służy nam jako jarzynka. Całość jest pyszna! Chciałabym Wam też przedstawić rewelacyjną uniwersalną brytfannę indukcyjną z pokrywą z nieprzywierającą powłoką
Wanilia i KardamonZupa koperkowa z pulpetami regionalny przepis - zupa klopsowa Zupa koperkowa z pulpetami - pyszna i pożywna zupa, która z powodzeniem zastępuje cały obiad albo sycącą, gorącą kolację. Smakuje każdemu - dzieciom i dorosłym. Podobnie jak pieczarkowa z serkiem topionym jest idealną propozycją na chłodniejsze dni. Zupa z pulpetami drobiowymi lub wieprzowymi i koperkiem znana w okolicach Iławy jako zupa klopsowa jest klasycznym
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataDziś mam dla Was bardzo łatwy i szybki w przygotowaniu obiad. Pulpeciki w sosie pomidorowym z kaparami i oliwkami to moja propozycja na pyszne, jednogarnkowe danie. Pulpeciki z oliwkami i kaparami to ciekawa odmiana dla tradycyjnych mielonych czy spaghetti. Pulpeciki w sosie pomidorowym z kaparami i oliwkami Składniki: Na pulpeciki: 500g mięsa mielonego mieszanego 2 garście natki
Codzienne Gotowaniewśród czytelników bloga. Jest smacznie, domowo i prosto, bo jak twierdzi autorka smaczna kuchnia wcale nie musi być wyszukana i pełna udziwnień. W książce znajdziemy najlepsze przepisy na obiad, śniadanie, kolację oraz deser. Wszystkie są w bardzo zrozumiale opisane, a poza tym są szybkie i nieskomplikowane. Poza przepisami znajdziemy garść porad, które przydadzą się każdej pani domu
Cynamonowe szczęściePomyślałam sobie dzisiaj, że w sumie warto zrobić jakieś mięsko, które będzie idealne na obiad, na kanapkę, a i przy okazji zrobię więcej więc będzie można zamrozić. Jak pomyślałam tak zrobiłam. Przypomniałam sobie jak czasem lubiłam pieczeń rzymską, którą kupowała moja mama, więc decyzja była bardzo szybka - tak! robię dzisiaj pieczeń rzymską. Przygotowując ten post długo szukałam dlaczego akurat
Kuchnia moimi oczami