Makaron ze szparagami, cukinią i pesto Ten przepis to kwintesencja wiosny! Świeże, jędrne szparagi, soczysta młoda cukinią i aromatyczne pesto. Taki obiad w połączeniu z pełnoziarnistym makaronem będzie pożywny i zdrowy. ale w dalszym ciągu lekki. W dodatku przygotowanie takiego makaronu to tylko kilka chwil. Młode warzywa potrzebują tylko krótkiej obróbki tak, żeby pozostały jędrne i soczyste. Sezon letni
Healthycreations.plWaszych kuchniach na stałe. Jest wyjątkowy – słodko-kwaskowy, nada charakteru każdej sałatce. Ja połączyłam go z tradycyjną, smażoną wątróbką. Połączenie obłędne – taka sałatka sprawdzi się zarówno na obiad w ciepły, letni dzień, a także na kolację, gdy przychodzą goście. Całość jest lekka, a jednocześnie sycąca. Charakteru daniu nadaje także chałka – uwierzcie, że jest niezbędna, aby dopełnić całości
Poezja smakurazem śniadanko z serii „gotuję, nie marnuję”. Jestem przeciwniczką wyrzucania jedzenia, dlatego zawsze staram się wykorzystywać składniki na różne sposoby. Pozostało mi trochę ryżu z ostatniego obiadu, zatem postanowiłam wykorzystać go jako pyszne śniadanko. Przygotowanie zajęło mi kilka minut, a smakiem byli zachwyceni wszyscy domownicy, łącznie z dwuletnią Zosią. Oto bananowa ryżowianka, którą na pewno ze smakiem zjedzą
Natka PietruszkiPieczone w piekarniku podudzia z kurczaka w słodko-ostrej marynacie pomidorowej na bazie ketchupu oraz oleju z dodatkiem musztardy sarepskiej. W wersji łagodniejszej używamy ketchupu
Kuchnia MagdaLenyBurger z kurczakiem pieczonym to moja propozycja na obiad w style zero waste, kiedy zostają nam resztki pieczonego kurczaka. Nieważne czy pieczecie kurczaka w porcjach czy w całości, czy będzie to filet z piersi czy po prostu udko – każdy rodzaj mięsa się nada, wystarczy je rozdrobnić lub pokroić w kawałki. Ostatnio polubiliśmy robić rodzinnie domowe burgery . Piekę lub kupuję
Dorota SmakujeSernik z ciastem czekoladowym pojawiał się na stole właściwie tylko w święta, dwa razy do roku. Jak podają źródła – czyli mama – inspiracją był przepis z książki “Obiady u Kowalskich”. Przepis przeżył kilka zmian w wirze historii rodzinnej Połączenie sera z czekoladowym ciastem jest po prostu rewelacyjne Sernik jest najlepszy po całkowitym wystygnięciu, ale kto by tyle
Słodki sentymentprawidłowe funkcjonowanie naszego organizmu, z drugiej strony są one niewątpliwie modne - w końcu kto by nie chciał się pochwalić, że jadł na śniadanie owsiankę z owocami goji, przygotował obiad z quinoą czy dodał do sałatki nasiona chia. Co jednak tak naprawdę kryje się za superfoods? Czy te produkty rzeczywiście są tak wartościowe, czy po prostu przereklamowane? Czy faktycznie mogą
Z notatnika dietetykaPrzepis od mojej siostry-bardzo fajne ogóreczki,jak sama nazwa mówi idealne na każdą imprezę,jak i do obiadu-polecam gorąco
Swojskie jedzonkotakie właśnie znajdą się w każdej kuchni, więc wypróbujcie ten przepis, ponieważ tak przyrządzone skrzydełka są bardzo a to bardzo smaczne! Świetnie tak upieczone skrzydła nadają się do obiadu, … Czytaj dalej Pieczone skrzydełka w pysznej domowej panierce Artykuł Pieczone skrzydełka w pysznej domowej panierce pochodzi z serwisu Pieprzyć z fantazją
Pieprzyć z FantazjąDzień dobry :-) Dziś propozycja obiadu na szybko. Szparagi czekały na swoją kolej, a syn bardzo chciał coś z makaronem. Pomidory suszone w domu mam zawsze, bo jestem ich fanką ;-) Tak wyszła zapiekanka makaronowa ze szparagami, suszonymi pomidorami i sosem curry. Jeśli chcecie możecie oczywiście dodać jakieś mięsko, choć według mnie nie jest w ogóle potrzebne. Sos, to śmietanka kremówka wymieszana
kruche babeczkijogurtowo - majonezowym sosem z dodatkiem czosnku, odrobiny chrzanu i musztardy oraz świeżego koperku. Bardzo prosta w przygotowaniu, bardzo smaczna, idealna do letniego grilla, na piknik lub po prostu do obiadu albo jako samodzielny posiłek. Przy okazji polecam Wam dwa moje stare przepisy na niebanalne, przepyszne sałatki z ziemniakami. Pierwsza to sałatka z pieczonych młodych ziemniaków, z boczkiem, fetą
Słodko-Słony Świat Ilonynajlepsze gofry świata. Nie ma dnia, żeby u mnie w lodówce nie było ricotty. Kiedy się kończy od razu muszę zrobić zapasy. Uwielbiam jej smak na porannej kanapce, w obiedzie jako dodatek do pizzy, makaronu, czy jako podstawa deseru. Jeżeli jeszcze jej nie znacie, koniecznie to nadróbcie! Z przepisu wychodzi 10 małych gofrów (takich jak na zdjęciu) lub 5 dużych
Be Fit Be Strongpodkręcenia smaku dodałam jeszcze kilka ząbków czosnku. Zupa jest banalnie prosta do zrobienia, zajmuje też niewiele czasu, dlatego lubię ją przygotowywać, gdy spodziewam się większej ilości osób na obiedzie 😄 Zupy-krem zazwyczaj jemy z grzankami, ale gdy wybitnie zależy mi na czasie, to zamiast przygotowywać grzanki dodają po prostu garść kiełków - wystarczy wyjąć z lodówki i dodać na talerz 😁 Zupa
Z notatnika dietetykaszparagami w roli głównej. Ziemniaczana sałatka ze szparagami smakuje wspaniale na zimno, ale jeśli chcecie możecie też ją podać na ciepło. Do tego szklanka kefiru i będzie pyszny letni obiad. Kulinarne inspiracje Na blogu znajdziecie także inne pyszne sałatki ze szparagami w roli głównej: ziołowa sałatka ze szparagami sałatka z kaszą i zielonymi szparagami sałatka z bobem i zielonymi
Kulinarne przygody GatityKaczka w pomarańczach idealnie sprawdzi się na niedzielny lub świąteczny obiad . Kaczka wyszła mięciutka, soczysta z cudowną chrupiącą skórką, a a romat pomarańczy dodatkowo podkreślił smak mięsa. A tu zapraszam na kaczkę z jabłkami albo faszerowaną kapustą i kaszą Składniki: 1 kaczka ok 2 kg 3 pomarańcze granulowany czosnek sól, pieprz Wykonanie: Kaczkę
magiczna kuchnia Kasi