Zupa jabłkowa z makaronem 141Sierpień ma smak jabłek. Tych pierwszych, papierowych, spadających nocą z drzewa, umytych poranną rosą i zbieranych do koszyka. Na szarlotkę, dżem, kompot, pure, racuchy... albo
Obiad gotowy
Koperty z ciasta filo z jabłkami 194Ciasto filo świetnie się nadaje również do przygotowywania wypieków z owocami. Ja wykorzystałam je do zrobienia kopert z jabłkami. Koperty z ciasta filo z jabłkami
Obiad gotowy
Kwas chlebowy do picia 140W mojej pamięci jednym z obrazków związanych z latem i wakacjami, są beczkowozy z napisem "Kwas", a przy nich kolejka na kilkadziesiąt metrów. W zasadzie
Obiad gotowy
Orzechowe cygaretki z ciasta filo 146Te ciastka powstały z pozostałych po przygotowaniu baklavy kawałków ciasta filo. Są chrupiące, orzechowe i w smaku bardzo przypominają baklawę. Orzechowe cygaretki z ciasta filo
Obiad gotowy
Tradycyjna nalewka malinowo-jeżynowa 231Nalewka malinowo-jeżynowa według tradycyjnego przepisu na pewno przypadnie do gustu fanom wysokoprocentowych alkoholi owocowych. Trunek przyrządzony wg tego przepisu jest mocny, ale po odpowiednio długim
Korniszonki
Pasta z awokado z serkiem 138Awokado (inaczej smaczliwka to owoc stosunkowo nowy w diecie wielu Polaków. I choć na sklepowych półkach pojawił się dość dawno, to dla niektórych jego smak wciąż
Obiad gotowy
Sernik baskijski z La Viña 168Wydawało się, że już żaden sernik mnie nie zaskoczy, a jednak:) Sernik baskijski znany również jako sernik z San Sebastian, palony sernik, albo sernik z La
Obiad gotowy
Wytrawne pancakes ze szpinakiem i białym serem! 202Wytrawne placuszki typu pancakes to super pomysł na letni obiad, lunch czy kolację. Placuszki przygotowałam z cukinii, mąki orkiszowej i białego twarogu. Są pyszne, sycące i z dodatkiem dowolnej sałaty, pomidorków i parmezanu pełnią rolę pełnowartościowego obiadu. Robi się je bardzo szybko i co najważniejsze teraz można je robić z młodej cukinii. Polecam każdemu miłośnikowi placuszków! PRZEPIS NA PLACUSZKI(...)misie i rózgą wymieszaj na gęste ciasto. Smaż na złoty kolor. Podawaj z roszponką lub rukolą, parmezanem i np. burattą. Są przepyszne w takiej wersji. Wypróbuj inne pomysły na OBIAD
SMYKWKUCHNI
Sernik z jagodami 241Sernik przygotowany na kruchym spodzie, ze świeżymi jagodami oraz tartym ciastem na wierzchu. Masa serowa o smaku waniliowym wykonana jest z twarogu sernikowego z dodatkiem waniliowego
Kuchnia MagdaLeny
Zupa ogórkowa 169Zupa ogórkowa z kiszonych ogórków to klasyka kuchni polskiej. Nie ma chyba osoby, która by jej nie znała. Przepisów jest pełno, bo można wykonać ją na
Kuchnia MagdaLeny
Pełnoziarniste galette ze śliwkami 182Galette ze śliwkami to prosta tarta rustykalna przygotowana bez użycia formy - wystarczy ciasto rozwałkować, nałożyć na środek nadzienie, zwinąć brzegi ciasta i do piekarnika! Tarta
Kuchnia MagdaLeny
Koktajle śniadaniowe z BlendyGo (przepisy + recenzja) 171Koktajle śniadaniowe to pyszny, zdrowy i szybki pomysł na pożywne śniadanie. Koktajle są przygotowane na bazie mleka zwierzęcego lub roślinnego, z dodatkiem jogurtu greckiego i owoców
Kuchnia MagdaLeny
Kalafior w jajku 162Kalafior obtaczany w jajku z przyprawami i bułką tartą, smażony i podany z sosem pomidorowym/ketchupem. Prosto, sezonowo i pysznie. Czy to obiad, czy przekąska czy może dodatek? Dla mnie to był obiad ale pewnie dla innych to mało konkretnie więc spokojnie można wykorzystać to jako dodatek do czegoś konkretniejszego:) Kalafior w jajku Składniki: 1 kalafior 3 jajka 2 łyżki mleka
Smaczny zeszyt
Obiady z patelni, czyli testowanie nowej patelni tytanowej Woll 145stanowiło to dla mnie żadnego problemu a wręcz przyjemność. Kocham gotować tradycyjne dania jak i wymyślać coś nowego. Potrafię przed zaśnięciem dostać olśnienia i eureka! mam pomysł na jutrzejszy obiad, deser czy przekąskę. Patelnia Woll … Czytaj dalej Obiady z patelni, czyli testowanie nowej patelni tytanowej Woll Artykuł Obiady z patelni, czyli testowanie nowej patelni tytanowej Woll pochodzi z serwisu
Pieprzyć z Fantazją
Baklava z orzechami włoskimi 164Baklava (czy też bakława) to deser niczym z baśni 1001 nocy. Cieniutkie jak bibuła płaty ciasta przełożone masą orzechową i skąpane w słodkim miodowym syropie. W
Obiad gotowy