obiad - 94612 przepisów (strona:1823/6308)

Bigos z młodej kapusty ;) 143

Sezon na młodą kapustę rozpoczęty. Proponuje, szybki i smaczny pomysł na obiad :) Składniki: * 1 kg młodej kapusty ( połówka średniej główki) * 200 g kiełbasy ( u mnie żywiecka) * cebula * marchewka * 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego * 1/2 łyżeczki słodkiej papryki mielonej * 1/2 łyżeczka majranku * 1/2 łyżeczka tymianku * pieprz ziołowy * sól * olej do smażenia * pęczek koperku Przygotowanie: Kiełbasę pokroić na dowolną wielkość i podsmażyć

Kulinarne przygody
Mizeria z ogórków 163

Mizeria z ogórków kojarzy mi się z latem, z ogórkami z działki i niedzielnym obiadem. Mizeria z ogórków Myślałam, że to my Polacy jesteśmy specjalistami jeśli chodzi o przygotowanie mizerii ale bardzo się zaskoczyłam. Otóż okazuje się, że nasi sąsiedzi Węgrzy także robią mizerię z ogórków. Wcale nie gorszą od tej naszej jak i może nawet nie lepszą Idea węgierskiej

mecooks
Letnie, koperkowe placki z młodych ziemniaków i cukinii 182

czas na wykorzystanie nowalijek , a czy jest coś lepszego ,niż placki ziemniaczane z młodych warzyw ? Raczej nie , no może , ale na chwilę obecną i w panujących upałach, taki lżejszy obiad na pewno znajdzie swoich zwolenników . Mój młodszy syn, w tym roku , chyba został podmieniony przez kosmitów w nocy , bo zażyczył sobie ,żeby zamiast ziemniaków robić częściej placki warzywne

Ogrodnik w podróży
Tortilla z awokado i kurczakiem 154

sprawdzi się również na wynos. Bogate w dobre tłuszcze awokado  oraz dobre źródło białka jakim jest mięso w tym przypadku kurczak. Tak nie wiele trzeba, aby stworzyć zdrowy obiad w szybkim czasie. Awokado jest cennym składnikiem w zdrowym odżywianiu. Między innymi zawiera nienasycone tłuszcze omega-3,6 i 9. Po więcej informacji zapraszam do artykułu poświęconemu temu owocu

Zdrowie i pysznie na talerzu
Indyk z ajvarem i szpinakiem 174

  Składniki /2 porcje: – ok. 300g piersi z indyka – 1/2 średniej cukini – 2 łyżki pasty ajvar (pasta z bakłażanów dostępna bez konserwantów w

I LOVE LIFE
Schab parzony w garnku - łatwy przepis 1001

innymi dodatkami.Schab parzony w garnku bardzo dobrze smakuje z zieloną sałatą , ogórkiem a jeśli zrobimy jakiś sos np grzybowy to taki schabik można podać także na ciepło do obiadu jako drugie danie. Schab parzony w garnku- łatwy przepis (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); SKŁADNIKI schab około kilograma 4 łyżki przypraw ziołowych np : prowansalskich,szałwii,rozmarynu,curry, papryki,majeranku, bazylii czosnek sól pieprz

zielonacukinka
Zapiekanka warzywna z ziemniakami w jogurtowym sosie 141

Kolorowa zapiekanka z wiosennych warzyw. Młode ziemniaki, cukinia i pomidory tworzą ciekawe wizualnie, a przede wszystkim pyszne połączenie :) Zapiekanka jest lekka, ale sycąca. Idealna na obiad lub kolację.  Moja wersja jest wegetariańska, jednak mięsożercy spokojnie mogą dorzucić kawałki mięsa, czy nawet mięso mielone, pamiętając o dostosowaniu czasu pieczenia, żeby mięso nie było surowe. Można też klasycznie posypać górę żółtym

HealthyCreations
Makaron z truskawkami 201

Makaron ze świeżymi, zmiksowanymi truskawkami, posypany pokruszonym twarogiem to smak dzieciństwa, do którego z chęcią wracam. Jest świetną propozycją na lekki, chłodzący obiad w upalne dni. Składniki: 500g świeżych truskawek 2 łyżeczki cukru wanilinowego 2 łyżeczki cukru 200g makaronu o dowolnym kształcie sok z połowy cytryny starta skórka z 1 cytryny 150g białego sera sól Wykonanie: 1. Truskawki umyć, pozbawić

Szalona Kuchnia Eweliny
Krem ze szparagów i fasolki 149

Fasolka szparagowa to nie tylko smaczny dodatek do dania ale i wdzięczny składnik wielu zup, a jeśli jeszcze połączymy ją z sezonowymi szparagami to mamy obiad idealny. Zupa krem z fasolki szparagowej to zdrowa dawka błonnika, witamin i minerałów. Ja użyłam zalegającej w zamrażalniku mrożonej fasolki. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Wegańskie pierogi ruskie 357

Wegańskie ruskie pierogi smakują niemal identycznie jak nabiałowy odpowiednik. Mogą stanowić pomysł na wykorzystanie nadmiaru tofu, a także być doskonałym obiadem dla osób, które nie tolerują nabiału. Byłam zaskoczona, że wegańska wersja tak mi zasmakuje. W rankingu wygrywają tradycyjne, jednak te także wejdą na stałe do mojego repertuaru. Najwięcej zajadaliśmy się nimi na drugi dzień – odsmażone to zupełnie inny

Poezja smaku
Pieczone ziemniaki i groszek z ziołowym tzatziki 205

ziemniaki obficie posypane koprem i podane z jakąś wędzonką i zsiadłym mlekiem lub mizerią. Jakie to były czasy! Ludzie byli tacy samowystarczalni. Szło się na pole wykopać ziemniaki na obiad, do ogródka zerwać koper, miętę i co tam jeszcze popadnie. W przydomowym garnku stały w oknie kamionki napełnione mlekiem. Wystarczyło kilka upalnych dni aby mleko się zsiadło. Ale jakie mleko

codojedzenia
Dietetyczny gulasz z selerem naciowym, czyli zielonego menu ciąg dalszy 207

okazuje się bardzo prosty. Przyrządzenie gulaszu z selerem nie potrwa w nieskończoność. Przekonajcie się sami w Waszych majowych kuchniach, nastawiając się na lekkie impresje w zielonym kolorze. Niedzielny obiad w lżejszej formie Agata wciąż mnie zaskakuje swoimi przepisami. Jej ostatnie danie, czyli gulasz selerowy, to po prostu szalona kombinacja, która jednak ku memu zaskoczeniu cudownie smakuje. Z tym większym smakiem

KulinarneImpresje.pl
Letnia sałatka na niedzielę 257

warzywa. Letnia sałatka to sałatka makaronowa , która świetnie pasuje do czosnkowych grzanek. Dzisiejsza propozycja nie jest jakimś odkryciem. Czasami jednak człowiek zachodzi w głowę co by tu przyrządzić na obiad bez zbytniego wysiłku. Letnia sałatka to właśnie takie danie, które dodatkowo można skomponować według własnego smaku i tego co akurat ma się pod ręką. Letnia sałatka Składniki: na 4 porcje

codojedzenia
Polędwica z dorsza z ratatouille 281

Nie wiem czy wiecie ale ze względu na swoje właściwości zdrowotne powinniśmy jeść ryby co najmniej 3 razy w tygodniu. Właśnie dlatego tym razem przygotujemy pyszne

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Szparagi z parmezanem i czerwonym pieprzem 183

Dzisiaj pyszna przekąska lub dodatek do obiadu. Sezon na szparagi nie trwa zbyt długo, więc korzystajmy z tego warzywa póki możemy. Są nie tylko smaczne, ale też bardzo zdrowe, a przygotowanie ich zajmuje kilka minut Składniki: pęczek zielonych szparagów 2-3 łyżki startego parmezanu 1 łyżka masła 1 łyżka czerwonego pieprzu Przygotowanie: Szparagi umyć i odłamać twarde końce. Młodych szparagów

Oryginalny smak

Proponowane wyszukiwania