Podroby - to temat dość drażliwy. Dla niektórych nic nadzwyczajnego, a innych sama nazwa mierzi. A jak jest u Was? Gulasz z żołądków pamiętam z dzieciństwa. Czasem pojawiał się na obiad. Bardzo dawno ich nie było w moim menu, dlatego pora przypomnieć sobie o tym daniu! A może to pora na przełamanie się i spróbowanie czegoś nowego? Składniki: Żołądki kurczęce
Karczma HonoriettyLubię ostro przyprawione jedzenie, dlatego raczej nie stronię od kuchni meksykańskiej. Dzisiaj na obiad jest u mnie wołowina po meksykańsku - danie nie dość, że pyszne, to jeszcze mega proste i szybkie w przygotowaniu. Niemal same plusy, czego chcieć więcej? 😁 Żeby było jeszcze szybciej tym razem sięgnęłam po gotową przyprawę do kuchni meksykańskiej - oczywiście można samemu przyprawić ulubionymi przyprawami
Z notatnika dietetykaPyszny aromatyczny grzybowy bulion. Nie potrzeba wielu umiejętności, żeby powstał super obiad. Kilka składników, piekarnik, garnek i trochę czasu – oto przepis na sukces. Do dzieła! Przepis pochodzi z książki Wege Jamiego Olivera, ale jest trochę zmieniony, dostosowany do zawartości mojej lodówki. Ilość porcji: 4 porcje Czas przygotowania: 1 godzina Składniki: świeży imbir – spory kawałek, około 12cm czosnek
wiecejwarzyw.plBardzo smaczne i proste w przygotowaniu kotlety rybne będą świetną alternatywą na obiad dla smażonej ryby w panierce. Chrupiące na zewnątrz delikatne, mięciutkie w środku. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 0,5 kg filetów z mintaja ( lub innej ulubionej ryby ) 1 bułka kajzerka pół pęczka natki pietruszki 1 jajko 2 łyżki bułki tartej mleko do namoczenia bułki sól, pieprz, lub przyprawa
Blog kulinarny S9.PLłodygi selera naciowego 1 marchewka 1 mała cukinia 2 cebule 1/2 bakłażana 800 g ziemniaków 1 puszka krojonych pomidorów marynata: 3 ząbki czosnku słodka … Czytaj dalej Jednogarnkowy obiad z kurczakiem
czarrna od kuchniniego galinha, czyli kurczaka, ale jednak nie wydaje nam się, żeby tak było. Okra i dynia kąpiące się w cytrynowo-pomidorowym sosie są wspaniałym pomysłem na przepyszny i prosty obiad inspirowany smakami Angoli. Nam kurczaka na talerzu nie brakowało... Muamba Składniki (2-3) porcje: - 200 g dyni (użyliśmy mrożonej) - 200 g okry - puszka pomidorów - łyżka koncentratu pomidorowego
Roślinożerni urlopowiczewdzięczne danie - możesz je zrobić, gdy nie masz pomysłu na kurczaka, który czeka swój czas w lodówce, ale możesz także wykorzystać mięsko, które zostało np. z zupy czy wczorajszego obiadu. Dzięki temu nic się nie zmarnuje! Kurczak jest chudym mięsem, jest więc doskonałym źródłem pełnowartościowego białka - oznacza to, że dostarczy nam odpowiedniej ilości wszystkich aminokwasów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania naszego
Z notatnika dietetykapatelni, dodaj awokado i zwiń w rulonik. 7. Polej łyżką jogurtu i posyp siekaną natką pietruszki. Dla smaku dodałam jeszcze pomidorki koktajle - w końcu surówkę zawsze warto dołączyć do obiadu
Z notatnika dietetykaJakiś czas temu podałam Wam przepis na buraczane kotlety mielone jako sposób na przemycenie warzyw w obiedzie. Dziś pokarzę Wam wam, że burak to nie jedyne warzywo, które w ten sposób możemy włączyć do diety. Tym razem postawiłam na kalafior! Kotlet mielony z kalafiorem - przepis na 4 porcje Do przygotowania kotletów z kalafiorem będziesz potrzebować: 250g piersi z indyka, łyżeczkę
Z notatnika dietetykaRisotto to danie, które można przygotować stosunkowo szybko i w prosty sposób. Idealne, jeśli rodzina niespodziewanie dzwoni i mówi, że za pół godziny wpadną na obiad 😉 Risotto można przygotować na wiele sposób - wszystko zależy od dodatków, które zdecydujemy się użyć. A wybór mamy ogromny: warzywa, mięsa, sery, owoce morza. Możemy użyć bulionu lub wina, co też ma duży wpływ
Z notatnika dietetykadaniach na zimno, jak i na ciepło. Ja dzisiaj wybrałam wariant na ciepło - cukinia faszerowana warzywami i kaszą zapiekana z żółtym serem to ciekawy i smaczny pomysł na szybki obiad. Nie wymaga dużego nakładu pracy, wszystko można przygotować sobie wcześniej, a potem tylko wstawić do piekarnika. Faszerowana cukinia - przepis na 4 porcje Do przygotowania faszerowanej cukinii będziesz potrzebować: 2 cukinie
Z notatnika dietetykaDziś na obiad przygotowałam zielone risotto. Risotto to danie znane chyba wszystkim. Choć jednak wszyscy je znają, niekoniecznie jedzą to samo - w końcu risotto jest jednym z tych dań, które można przygotować na tysiąc sposób. Każde będzie inne, ale każde może być pyszne. Ja dziś przygotowałam zielone risotto - zielone, ponieważ dodałam groszkową passatę. Znalazłam ją ostatnio w sklepie
Z notatnika dietetykadzieci do 7. roku życia, osoby starsze i ludzie z problemami gastrycznymi. Inne osoby mogą spokojnie cieszyć się smakiem grzybów, aczkolwiek osobiście nie polecam robić tego na kolację - na obiad bez problemu możemy sobie pozwolić na grzybki, ale potem dajmy sobie trochę więcej czasu, aby nasz organizm mógł je strawić. A więc wykorzystania świeżych leśnych grzybów ciąg dalszy Skoro zupa
Z notatnika dietetykasobie może stanowić pełne danie obiadowe, ewentualnie z dodatkiem jakieś dobrej surówki 😉 W takim przypadku podane składniki starczą na 4 porcje. Ja dzisiaj postanowiłam jednak wykorzystać paprykę jako składnik obiadu, a nie całe danie. Ugotowałam więc jeszcze ziemniaki, przygotowałam surówkę z twarogiem (przepis na nią znajdziesz tutaj ) i wyszło mi w ten sposób 8 porcji 😁 Koniec końców wyszło
Z notatnika dietetyka