Aromatyczna i bardzo smaczna zapiekanka ziemniaczana z dodatkiem pieczarek, kiełbasek i jajek. Świetnie sprawdzi się na sycący obiad, zwłaszcza dla tych co lubią pieczone ziemniaki. 1,5 kg ziemniaków 300 g pieczarek 1 opakowanie kiełbasek drobiowych FRANKI Morliny 2 cebule 1 papryka marynowana 6 jajek 3 łyżki śmietany 18% 3 łyżki mleka 1/4 szklanki oleju rzepakowego 2 łyżki masła pieprz
https:KKuchniaMniamkopytek. Gnocchi w mojej kuchni to nie jest danie w tak modnym teraz duchu „no waste” i raczej nie polecam używania do nich ziemniaków pozostałych po wczorajszym obiedzie. Wiele osób wszelkie ciasta ziemniaczane traktuje jako dania z resztek – u mnie w kuchni resztek nie ma, ziemniaków zawsze szykuję tylko tyle, ile zjemy. A do robienia gnocchi dużo lepiej nadają
Karo in the KitchenZupa dla prawdziwych łasuchów! Gęsta, kremowa, obłędnie serowa zupa z chrupiącymi orzechami włoskimi to pomysł na jednodaniowy obiad, który nasyci na długo. Każda łyżka zupy to prawdziwa symfonia smaku! *Nie zapomnijcie śledzić mnie na Instagramie i oznaczać zdjęć z moich przepisów #eatmefitme Wykonanie Zetrzyj na tarce ser. Odrobinę odłóż do lodówki – przyda się do dekoracji talerzy. W dość dużym
Eat me! Fit me!może być u mnie zbyt proste i staram się je udoskonalić, urozmaicić. I tak było tym razem, bo całość zalałam masą jajeczną i wzbogaciłam mieszanką serów. Wyszedł prosty, pyszny obiad, który zgromadził rodzinę przy jednej patelni . Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikpopularna u nas niż biała, ma ona delikatniejszy smak, a liście są bardziej miękkie. Można z niej zrobić gołąbki, dodawać do zup lub przygotowywać na ciepło jako dodatek do obiadu. Robiąc barszcz ukraiński, dodałam do niego właśnie tę kapustę, a pozostałą część główki udusiłam z boczkiem wędzonym i koperkiem. Zazwyczaj po tę odmianę kapusty sięgam jesienią i zimą, ponieważ biała
Danka PichciPiszę świątecznych bo zawsze robię większą ilość by oprócz wigilii wystarczyło tez na święta. Rewelacyjnie sprawdza się jako przystawka na zimno (ja wolę na ciepło), ale równie dobrze jako obiad w towarzystwie ziemniaków. Czasem lubię dodać do warzyw dynię , wnosi pyszny, maślany smak. RYBA PO GRECKU PRZEPIS TRADYCYJNY Składniki ryba po grecku przepis tradycyjny: 1 kg filetów białej, morskiej ryby
Dorota Smakujepobliskie dachy niezwykle uspokaja... Dziś dla odmiany coś na wytrawnie. Jak dla mnie kaczuszka wybitna :) Z chrupiącą skórką. Do tego idealny sos na bazie jabłek, pomarańczy i masła. Taki obiad na pewno zachwyci waszych gości :) Przepis na tą kaczuszkę znalazłam na tej stronie (klik ). W oryginale jest to receptura Karola Okrasy. Pozwoliłam sobie nieco skopiować treść przepisu. Chyba rozumiecie
My simple kitchenvotes ) Kotlet de volaille z piersi przepiórki De volaille z piersi przepiórki to ekskluzywne danie, idealne na świąteczny obiad. Przepiórki są drogie ale jest na to rada, by zacząć cieszyć się częściej ich mięsem i nie płacić fortuny warto je hodować . Są niewymagające i szybko rosną . Z tego przepisu pewnie najszybciej skorzystają właśnie Ci co je hodują . Uważam, że warto
Ogrodnik w podróżyTarta, danie kuchni Francuskiej na deser lub obiad. Powstało bardzo dużo wariacji na temat tarty i jak wiele wspaniałych potraw powstała przez przypadek. Stephanie Tatin, współwłaścicielka małego hotelu w Lamotte „Beuvron” w środkowej Francji przygotowywała jak co wieczór deser dla gości. Przez roztargnienie włożyła ciasto bez ciasta do pieca. Jabłka z cukrem, bez ciasta, bardzo się spiekły, goście
RafalCookspód do pizzy. Całość posypana jest tartą mozzarellą i zapieczona w piekarnik. Smakuje to naprawdę dobrze! Pizza jest dość syta, więc można ją podać zarówno na kolację, jak i obiad. Składniki: Leczo: 1 cebula 1 papryka czerwona 1 mała cukinia 2-3 pomidory 1 kiełbasa z piersi kurczaka Morliny 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej szczypta papryki chili sól, pieprz olej
Kuchnia MagdaLenyLubię dania jednogarnkowe, które w połączeniu z ryżem, ziemniakami lub makaronem dają pyszny, sycący obiad. I to jest właśnie takie danie. Aromatyczne i rozgrzewające – idealne na chłodne wieczory. W oryginalnym przepisie Jamie połączył kalafior i ser panir, ale sera nie upolowałam, więc dołożyłam drugą porcję kalafiora. I tak wyszło super smaczne. Polecam w połączeniu z białym ryżem. Ilość porcji
wiecejwarzyw.plCzerwone papryki faszerowane ryżem i zdrowym szpinakiem wymieszane z drobiową kiełbasą z dodatkiem delikatnie ostrej cebuli, aromatycznego czosnku to fajny pomysł na pełnowartościowy, sycący obiad. Pachnące curry faszerowane papryki sprawdzą się także w postaci imprezowej przystawki. Składniki: 6 czerwonych papryk Farsz: 350g kiełbasy morlińskiej z piersi kurczaka Morliny 200g ryżu 360g mrożonego szpinaku 2 cebule 3 ząbki czosnku
Szalona Kuchnia Ewelinyowocową nutą, miękki i soczysty kurczak ze złocistą, chrupiącą skórką, pieczony z dodatkiem słodkiej żurawiny, wątróbki, mięsa mielonego i aromatycznej natki z pietruszki to świetny pomysł na świąteczny rodzinny obiad. Składniki: 2,2kg kurczaka 2 łyżki przyprawy do kurczaka sól pieprz Farsz: 400g łopatki wieprzowej 250g fileta z kurczaka 400g boczku wieprzowego 500g wątróbki drobiowej 125g masła extra 3 jajka
Szalona Kuchnia Ewelinyprzypadku tego dania. Prosto, szybko, pysznie i czysto. W aromatycznym pomidorowym sosie połączyłam krewetki i kiełbasę Morliny, dodałam do tego kilka przypraw, ryż i powstał idealny jednogarnkowy obiad dla wielbicieli owoców morza. Polecam. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnik