letnie weekendy, często przyrządzam na obiad tartę, ponieważ łatwo można ją przetransportować na działkę i zjeść obiad czy kolację na świeżym powietrzu. Dobrze smakuje zarówno na ciepło jak i zimno. ciasto: 250 g mąki pszennej 125 g masła 1 jajko 2 łyżki śmietany 12 % 1/4 łyżeczki soli masa: 160 ml kwaśnej śmietany 12 % 60 g startego żółtego sera 2 jajka
Mienta blogDziś wpis o kolejnej kobiecie, która oprócz mojej Mamy, towarzyszy w mi mojej dotychczasowej drodze kulinarnej - Nigella Lawson. Nigella - niekwestionowana bogini kuchni, gotująca prosto, smacznie i
Cooking MonsterFajna propozycja na letni obiad. Omlet robi się szybko a potem zajadamy obiad pachnący latem i pożywny a nie ciężki. Polecam serdecznie. Omlet z brokułami i estragonem. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanieskórkę otartą z cytryny. Przepis też trochę uprościłam. Wystarczy wydrążyć pomidory, na patelni podsmażyć szybki farsz, a potem wszystko podpiec z piekarniku. Powstała równie pyszna wersja, świetna na lekki obiad, a nawet na przystawkę, bo takie pomidorki możecie też podać na zimno. Pomidory faszerowane ryżem i tuńczykiem Składniki / na 8 pomidorów: 8 dużych pomidorów oliwa 1 średnia cebula, pokrojona(...)wierzchu ułóż odcięte wcześniej wieczka. Pomidory skrop z wierzchu oliwą, przykryj blachę folią aluminiową. Piecz przez ok. 30 minut, aż pomidory oraz ryż będą miękkie. Podawaj na ciepło na obiad lub na zimno jako przystawkę. *** Jeżeli spodobał Ci się ten wpis, pozostańmy w kontakcie. Możesz śledzić moją stronę na Facebooku lub Google + , aby być na bieżąco
Chilli Czosnek i OliwaTo ostatni dzwonek, żeby zdobyć świeże truskawki z polskich sadów. Nie jest tajemnicą, że jestem ich zagorzałą fanką! Dlatego dzisiaj przepis, którym połączę moich dwóch kuchennych
Ania i Marcin gotująBanany w towarzystwie są świetnym deserem do kawy, czy drugim śniadaniem. Możesz je przygotować z różnymi owocami czy bakaliami i naprawdę będą smakowały świetnie
Niezły MłynekBłyskawiczny w przygotowaniu i prosty a do tego bardzo smaczny koktajl z czarnej porzeczki oraz banana to prawdziwa bomba witamin, doskonały napój na upalne dni gaszący
Smakowite DaniaJeżeli lubicie tak, jak my rozpocząć weekendowy poranek partyjką w scrabble?! Polecamy chrupiące śniadanie, pożywne, pobudzające do działania i rozbudzające wyobraźnię. Możecie zastąpić pewne składniki i
Ania i Marcin gotująVirgin Mojito to bezalkoholowa wersja słynnego, kubańskiego drinka. W ostatnich dniach słońce rozgrzewa nas co najmniej tak mocno, jak na kubańskich plażach, więc dlaczego by nie
Wiszniówkapodsmażyłam razem z papryczką chili, czosnkiem i sezamem. Całość posypałam dodatkowo posiekaną natką pietruszki. Danie smakowało pysznie. Taka fasolka może być serwowana jako samodzielne danie albo jako dodatek do obiadu. Zapraszam i polecam! KOLOROWA FASOLKA SZPARAGOWA Z PAPRYKĄ CHILI, CZOSNKIEM I SEZAMEM. Składniki: 400 g fasolki szparagowej żółtej 400 g fasolki szparagowej zielonej(...)osączoną fasolkę i smażyć 2 - 3 minuty. Na końcu wsypać sezam i posypać posiekaną natką pietruszki, wszystko delikatnie przemieszać. Przyprawić do smaku solą. Podawać na ciepło jako jarzynkę do obiadu lub samodzielne danie. Fasolkę można także posypać startym parmezanem lub cheddarem. Smacznego
Zakątek rozkoszy kulinarnychNiecodzienna przekąska, którą możemy zaserwować podczas spotkania w ogrodzie. Wypełnione farszem pieczarki, otulone boczkiem i upieczone na grillu są ciekawą odmianą, a posmakują każdemu. Do tego
Kuchnia w czekoladzieNie pamiętam ile to już razy pisałam tutaj, że jeśli chcecie zjeść coś smacznego, to wcale nie musicie się nadmiernie wysilać. Korzystając z tegorocznego sezonu na
peanutbuttermonsterKoniec z kiełbasą na grillu! Czas najwyższy na urozmaicanie naszych spotkań. Już nie tylko szaszłyki, kiełbasa i karkówka kojarzy nam się grillem. Coraz częściej grillujemy warzywa
Niezły MłynekKiedy upał doskwiera i chcemy się troszkę schłodzić, sięgnijmy po lody :) A najlepiej takie domowe, przygotowane w 10 minut i odpowiednio schłodzone. Owoce sezonowe doskonale
Kuchnia w czekoladzieW szufladce lodówki zalegało mi trochę szpinaku, na którego kompletnie nie miałam już pomysłu. Postanowiłam wykorzystać go i przygotować sałatkę, która z dodatkami stanowiła samodzielny posiłek
Kuchnia w czekoladzie