Przepis idealny dla wszystkich fanów masła orzechowego, jego kokosowy odpowiednik jest równie pyszny! A zrobiony w domowym zaciszu smakuje jeszcze lepiej. ;) Wraz z Dominikiem jesteśmy ogromnymi
Cooking MonsterWitam serdecznie Chciałabym zaproponować pyszną marchew do obiadu i nie tylko ponieważ tak przygotowana marchew idealnie pasuje do podania z mięsem lub wędliną. Jeżeli ktoś jeszcze nie robił takiej marchewki to polecam wypróbować przepis. Do przygotowania marchwi będziemy potrzebować: 1 kg marchwi 400 g jogurtu naturalnego pęczek natki pietruszki sok wyciśnięty z jednej cytryny (około 50 ml) 3 ząbki czosnku(...)sól do smaku olej do smażenia Link do filmu z przygotowania : Marchew do obiadu z sosem jogurtowym Przygotowanie : Oczyszczoną i umytą marchew ścieram na tarce o grubych oczkach. Następnie na rozgrzanym oleju na patelni smażę marchew przez około 15 minut tak żeby zmiękła – marchew smażę na małym płomieniu. Usmażoną odstawiam do wystudzenia. W tym czasie gdy mam odstawioną marchew
Uwaga Babcia GotujeMoja inwencja twórcza i dziecięca fantazja, dosłownie, co widać po nazwie ciasta. Z borówkami, pyszną jagodową galaretką, kokosowym spodem i jogurtowo-kokosowym kremem - pycha! :) Na pomysł
Cooking MonsterJeszcze możemy korzystać z ciepłych dni więc wykorzystajmy to na maksa. Dzisiaj mam dla Ciebie szaszłyki, bardzo banalne i bez żadnych udziwnień, a dzięki połączeniu smaków
Niezły MłynekTaki mały powrót do smaków z dzieciństwa. Mnie makaron z serem najbardziej kojarzy się z wyjazdami na kolonie. Zawsze się cieszyłam kiedy okazywało się, że na obiad będzie makaron z serem :) Można powiedzieć, że jest to danie uniwersalne, ponieważ można je podać i na obiad i na kolacje. A do tego jest bardzo proste i szybkie. Składniki: 250g grubego makaronu
kuchnia doskiNiedoceniane przeze mnie kuleczki ciecierzycy doskonale sprawdziły się jako chrupiąca przekąska, a także jako dodatek do kremu z cukinii. Pomysł na nie zaczerpnęłam z internetu. W
Kuchnia w czekoladzietrzymać paru prostych zasad. Gotowanie ma być przyjemnością, dlatego nie zrażaj się po pierwszych porażkach. Poznawaj nowe smaki, otwieraj się na nowe kuchnie, odrzuć tezę, że obiad bez mięsa to nie obiad, a raczej przystawka lub deser. W kuchni używaj dobrych i sezonowych produktów, unikaj przetworzonej żywności i gotowych półproduktów. Czytaj etykiety
Menmagazinewystarczy upiec kurczaka w panierce lub bez, żeby obiad smakował. Teraz trzeba więcej fantazji, albo sugestii naszych gości, żeby połączyć smaki, odpowiednio doprawić i pięknie podać... Tak podany obiad smakuje wyjątkowo i chyba ... wszystkim Składniki na marynatę: 1 kurczak (1,2 – 1,5 kg) 3 łyżki oliwy 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka suszonego oregano
Kuchnia u Krysirazem z dziećmi jego brata. Właśnie zabrali go, kiedy wracali do domu po tej urodzinowej imprezie. Mój Tatko wiedział, tylko kiedy i o której godzinie będzie obiad w restauracji, na którym miało być (wg jego wiadomości) około 10 osób najbliższej rodziny. Jakież było zdziwienie, kiedy wszedł do sali i za chwilę parami podchodzili do niego goście(...)składali jemu życzenia. Potem przy lampce szampana wszyscy odśpiewali : STO LAT!!!! I 150.... !!! Po uroczystym obiedzie był oczywiście tort i to nie jeden. Były świeczki i strzelające fontanny (na tarasie). Było radośnie, jak na taką uroczystość przystało. Wzruszenie mojego Taty było ogromne. Kilka razy zadał mi pytanie .... oni dla mnie przyjechali? Miałam łzy
Kuchnia u Krysipiekłam już bez przykrycia, żeby cukier po przypieczeniu utworzył chrupiącą skórkę. Tak zapiekany ryż podany z kleksem śmietany albo gęstym jogurtem smakuje zawsze. Można zjeść na kolację, na obiad... po prostu zawsze Ja zrobiłam wczoraj na obiad a dzisiaj Wam przypominam ten przepis. Może dacie się namówić? Życzę SMACZNEGO! Krys Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie
Kuchnia u Krysizagotowaniu wyniosłam w chłodne miejsce. Zostawiłam do następnego dnia. Bigos im dłużej stoi, tym jest smaczniejszy. Następnego dnia ponownie zagotowałam (około 1,5 godziny). Można podać na obiad, można zamrozić, można pasteryzować w słoikach i przechować w lodówce dłuższy czas. Ja tak właśnie zrobiłam. Ale nie mogłabym się oprzeć, żeby nie zjeść również na obiad. Wyłożyłam
Kuchnia u KrysiWydawałoby się, że zrobić mizerię z ogórków to żadna sztuka. A jednak, mogłabym na ten temat polemizować. Otóż zdarzyło mi się jeść poza domem obiad i jako dodatek wybrałam właśnie mizerię. Jakże się rozczarowałam nieciekawym smakiem tej mizerii. Zrobiona jakoś inaczej niż ja robię. Dlatego pomyślałam, że zrobię taki post z przepisem na zwykłą/niezwykłą mizerię z ogórków(...)obiadu. A Wy jak robicie? Może macie jakieś swoje dobre rady na wspaniałą mizerię? Składniki: 1 ogórek (ok. 320 g) 250 ml zimnej, przegotowanej wody 1 łyżeczka soli 2 łyżeczki octu 10% 4 łyżeczki cukru pieprz świeżo zmielony 200 g śmietany kremowej (min. 12%) posiekany koperek Wykonanie: Ogórka, po obraniu
Kuchnia u KrysiJeśli macie ochotę na małe co nieco przed obiadem, albo zamiast obfitego posiłku, proponuję zrobić francuskie paszteciki zwane VOL AU VENT. Sprawdzają się zawsze. Wspaniale smakują podane na gorąco w formie przystawki, albo do obiadu z czerwonym, czystym barszczem. Te pyszne paszteciki wynalazł francuski kucharz Careme, a nazwa ich nie jest przypadkowa. Ciasto po upieczeniu
Kuchnia u Krysidzisiejszy obiad wybrałam białe mięso indyka. Przepis jest łatwy, bo mięso nie potrzebuje dużej obróbki a efekt końcowy jest taki, jakiego się spodziewałam. Mięso aromatyczne, pachnące koperkiem. Do tego podałam kurki, które właśnie pojawiły się na straganach Jeśli lubicie mięso z indyka to polecam to danie, z którym bez trudu poradzi sobie każdy. Składniki: 800 g polędwiczek z indyka(...)żaroodpornego, przykryłam i wstawiłam na piekarnika na około 25 minut. Cała potrawa już gotowa. Mięso wyłożyłam na półmisek a kurki rozłożyłam obok mięsa. Jeśli nie macie pomysłu na niedzielny obiad, to serdecznie polecam dzisiejsze danie, a zapewniam, że gościom będzie smakować. Życzę SMACZNEGO! Krys Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz
Kuchnia u Krysicałą noc. Rano wstawiamy do spiżarki. Do jedzenia nadają się już po 2 dniach. Fasolkę konserwową przechowujemy w ciemnym i chłodnym miejscu. Idealna na imprezy, na grilla do obiadu czy do mocnych trunków. Polecam serdecznie
SMYKWKUCHNI