afrykańskie upały... a na upał najlepszy jest chłodnik. Zupa która orzeźwia, chłodzi i syci. Chłodnik jest szybki w przygotowaniu, można go zrobić od razu więcej i mieć z głowy obiad na 2-3 dni. Bo uwierzcie mi można go jeść i jeść i się nie nudzi. To idealny lekki obiad, nawet do pracy. Polecam. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikZapiekanka czyli obiad jednogarnkowy. Trochę zachodu z gotowaniem ziemniaków, podsmażeniem mięsa i złożeniem zapiekanki, a później po upieczeniu całości można delektować się pysznym obiadem. Składniki: Ziemniaki – 1 kg ziemniaków – 2 łyżki masła – 2 łyżki śmietany Mięso mielone – 500 g mięsa mielonego z indyka – 1 cebula – 2 łyżki ketchupu
To co kochamGenialne kotlety gryczane z mięsem z zupy: 500 g ugotowanej kaszy gryczanej 300 g gotowanego mięsa bez kości 200 g zesmażonych pieczarek 200 g starego żółtego
moj przepis naWytrawna tarta, idealna na obiad i kolację – jest bardzo lekka i pyszna. Jednak w pierwszej kolejności przyciągnie nas wyglądem – przypomina kwitnący kolorowy ogród. Ciasto zrobiłam z mąki orkiszowej. Jest ono lekko drożdżowe. Nadzienie to warzywa i pieczarki. Dokładne proporcje oraz wykonanie znajdziesz poniżej, zapraszam // Składniki: Ciasto: 100 g mąki orkiszowej 40 g mąki ziemniaczanej płaska łyżeczka soli łyżeczka
Via GustoLetnie obiady obfitują w sezonowe warzywa i nie może zabraknąć fasolki szparagowej. Ja wiem, że Polacy kochają ją z bułką tartą, ale czasem warto pokusić się o trochę nowości w naszych kuchniach. Curry i kurkuma mają zbawienny wpływ na nasz organizm i warto często z nich korzystać. A więc zapraszam na pyszny obiad w pół godziny!. Składniki dla 4 osób
Apetyczna babeczkaSKŁADNIKI: • 1 brokuł • 1/2 puszki kukurydzy • 100 g sera typu bałkańskiego Pilos (z Lidla) / lub fety • 2 ząbki czosnku • 1 mały jogurt naturalny • 1 łyżka majonezu
KUCHNIA POLSKATakie śniadanie chodziło za mną odkąd zobaczyłam filmik z tym pomysłem. Bodajże na fp Przyślij Przepis, ale pewności nie mam, bo tak dawno to było. Awokado
Kuchnia w czekoladzieLato w pełni, malin u Mamy od groma, więc nie może być tak,że ich nie wykorzystam ;) Fakt, zbieranie męczące- zwłaszcza, że są małe i
Kuchnia w czekoladzieOdkąd w mojej kuchni rządzi urządzenie Tefal Companion, chodziło za mną przygotowanie takiej konfitury, gdzie mieszaniem składników w końcu nie zajmę się ja. Okazja natrafiła się
Kuchnia w czekoladzieTruskawkowe ostatki w szybkim, ale jakże pysznym obiedzie :) Sezon na truskawki już zmierza ku końcowi. Na bazarku jeszcze można dostać ostatnie rzuty truskawkowych plonów, ale to już resztki, nie tak soczyste i słodkie od słońca, jak te wcześniejsze. Jednakże wychodzę z założenia, że każda truskawka jest dla jadłospisu bezcenna, dlatego postanowiłam tym owocowym ostatkom też oddać hołd w wybitnie truskawkowym(...)obiedzie . Makaron z truskawkami jadam w sezonie często i tylko żongluję tu dodatkami, jak choćby w przypadku Makaronu z truskawkami i serkiem wiejskim . Tym razem postawiłam na mocno truskawkową wersję tego przysmaku i makaron zanurzyłam w gęstym sosie truskawkowym z nutą wanilii kokosu . Aby uzyskać ten kokosowy posmaczek dołożyłam tu kilka kropel Kokosowego Aromatu Funky Flavors. Ostatnio bardzo szczodrze zakraplam
Grunt to przepis!wygląd dania ma najważniejsze znaczenie ;) Zdaję sobie sprawę, że nie jest to zbyt pięknie i zachęcająco wyglądająca potrawa. Ale mimo braku apetycznego wizerunku, okazała się naprawdę bardzo smacznym obiadem! Prawdą okazuje się w tym przypadku maksyma, że nie wygląd ma najważniejsze znaczenie ;) Gotowanie na bazie resztek lodówkowych uskuteczniam przeważnie wtedy, gdy Pan Mąż jest w pracy i pozostaje mi pichcić(...)paprykę i resztkę młodej cukinii , jaka mi ostała się w szufladzie z warzywami. Do tego nad wyraz dojrzały pomidor , trochę ziół i przypraw oraz garść ugotowanego makaronu z wczorajszego obiadu. W taki oto sposób syty i pożywny posiłek mam gotowy! A że nie wygląda zbyt oszałamiająco?... Nic to! I tak pożarłam ze smakiem :P Z racji niedużej pracochłonności dania, dodaję
Grunt to przepis!wegański, na toście pszennym, ale co to za problem przerobić go na paleo. Wyrzucamy ziarna, dodajemy boczek , easy :-)! Fajne danie aby elegancko zacząć dzień (na kolację też się nada, obiad zresztą też). Ale jakoś tosty czy tam pseudo tosty z batata pasują mi jakoś rano. A jeśli macie za dużo kurek (jak my) to sprawdźcie jeszcze TEN przepis na nadziewane(...)pomidory z kurkami. Świetne danie na weekendowy obiad. Ten przepis ma wszystko co dobre: kurki są! boczek jest! awkodao check! kolejny boczek, (boczku nigdy nie za dużo!) papryczka chilli jest! grillowany batat check! I jak zwykle przygotowanie jest banalnie proste i szybkie. Koniecznie musicie spróbować! A jak smakuje? Słodki batat, do tego awokado z chilli, smażone kurki, które nadają fajnego
PaleoLifeCześć Mój dzisiejszy obiad to fasolka szparagowa w sosie pomidorowym. Teoretycznie jest to przepis na fasolkę do słoików na zimę, ale można ją także przygotowywać na bieżąco do zjedzenia. Fasolka wyszła tak dobra, że prawdopodobnie (jeśli dostanę ładną fasolkę w rozsądnej cenie, bo niestety w tym roku nie mam jej na ogródku), w tym "sezonie" przygotuję kilka słoiczków takiej fasolki
blog.moje-pasje.infowygodny (i łatwy w przygotowaniu) placek, na który możemy poukładać dowolne składniki. Dosłownie. Chyba nie ma w kuchni produktu, który nie nadawałby się na pizzę. I tak tworzą się obiady złożone ze smaków wytrawnych, mięsnych, serowych, rybnych, nawet w wersjach słodkich. Najbardziej lubimy pizzę pepperoni, serową, tą z dużą ilością oliwek, kaparów i fety, chili i anchois. Wspaniałe(...)ziół, oliwy i przypraw, z pomidorów z puszki, passaty, koncentratu pomidorowego. Dziś pizza z boczkiem, fetą, pieczarkami i brokułami. Na bogato. Delikatne cienkie ciasto, pomidorowo-chrzanowo sos, kilka ziół, obiad gotowy. Składniki podaję na 1 dużą pizzę - u mnie średnica blaszki do pizzy miała 32 cm. Jeśli chcecie upiec więcej, grubsze - zwiększcie odpowiednio ilość proporcji. Składniki: ciasto: 210 g mąki
Zasmakuj KuchniMuszę szczerze przyznać, że dawno nie jadłem tak dobrej ryby. W ostatnim czasie przez natłok obowiązków i mnóstwo pracy, większość obiadów była robiona na szybko. Zdarzyło mi się nawet piec łososia w „sandwich tosterze” (polecam). Tym razem jednak postanowiłem poświęcić nieco więcej czasu i przygotować rybę w bardziej tradycyjny sposób. Udało mi się zakupić filet z suma
Programista w kuchni