Pomysł na lekki, zdrowy obiad z wykorzystaniem kaszy pęczak. Kasza pęczak smażona z przyprawami, z dodatkiem suszonych pomidorów i świeżych liści szpinaku. Przepis zaczerpnięty od Asi z bloga kwestiasmaku Artykuł Pęczak z suszonymi pomidorami i szpinakiem pochodzi z serwisu
NiePieprz.plwynagradzają. To jest podobnie, jak z tymi mini hamburgerami – należy włożyć w nie sporo pracy, ale smak i wygląd nam to wynagrodzi. Pizzerinki możecie przyrządzić na imprezę, wycieczkę, obiad czy kolację. Zróbcie je ze swoimi ulubionymi dodatkami Ja użyłam do przygotowania pieczarek, cebulki, sera oraz szynki. Według mnie te mini pizze nie potrzebują dodatkowo do jedzenia żadnego sosu
Kuchnia Bazyliijedzenie A propo – mam nowy, obiadowy przepis, inspirowany trochę lenistwem. Okropnie nie chciało mi się iść wczoraj do sklepu, lodówka świeciła pustkami, a trzeba było coś wymyślić na obiad i drugie śniadanie. Wszystko co przychodziło mi do głowy, okazywało się awykonalne, bo zawsze brakowało jakiegoś mega ważnego składnika. Aż w końcu znalazłam ciecierzycę – tak, ona musiała zostać królową(...)obiadu. Lubicie ciecierzycę? Warto włączyć ją do swojego menu, ze względu na liczne właściwości: w 100 g ugotowanej ciecierzycy jest aż 8,86 g białka, które dostarcza tych aminokwasów, których nie posiadają białka znajdujące się w produktach zbożowych. ciecierzyca obniża nie tylko poziom “złego cholesterolu”, lecz także ciśnienie krwi, ‘ dzięki zawartości żelaza, zapobiega anemii, bogata w błonnik
365 dni dookoła kuchniPancakes! Pankejki z kaszy jaglanej czy to w ogóle możliwe? Pancakes bez glutenu i bez mąki to jednak wyzwanie. Z pomocą przyszła pozostała kasza jaglana pozostała z obiadu. U mnie w kuchni nic się nie marnuje. Teraz ten trend jest nazywany - zero waste. Ale dla mnie to nic nowego. Wychowałam się w małej miejscowości, w domu wielopokoleniowym. Babcia rządziła(...)teraz nazywanej kuchnią zero waste. Nic w domu się nie marnowało. Czerstwy chleb zbierało się do lnianej torebki, potem wykorzystywało do przygotowywania kotletów mielonych czy pasztetu, pozostałe ziemniaki z obiadu przetwarzało się na kluski śląskie czy kopytka- zresztą prawda jest taka, ze jeśli chcesz, żeby wyszły Ci idealne to musisz je zrobić z wczorajszych ziemniaków, ziemniaki też odsmażało się
SMYKWKUCHNIKolejne danie kuchni indyjskiej (ugotowane przez mojego tatę). Mięsne, aromatyczne i lekko pikantne. Bardzo smaczne. Składniki na kurczaka Jalfrezi (około 6 porcji): 1 kg piersi z
Karola gotujeSkładniki : • 500 g mąki krupczatki • 90 g cukru pudru • 250 g margaryny • 2 żółtka • 2 łyżeczki proszku do pieczenia • 2 łyżki śmietany • 3 kg jabłek • sok
KUCHNIA POLSKAFrancuskie naleśniki z kremem mascarpone i sosem z czarnej porzeczki – obiad czy deser? Szczerze mówiąc – wszystko mi jedno – i tak są pyszne :) Naleśniki to chyba jedno z najprostszych dań, a ma tak wiele wersji – i samego ciasta i dodatków. Naleśniki „zwykłe”, grube, cienkie, amerykańskie „pankejki” i nasze ukochane francuskie naleśniki crepes. Naleśniki(...)podaje się je w formie zrolowanej. Jednak najważniejsze w crepes jest właśnie ciasto. Nasze francuskie naleśniki z kremem mascarpone i sosem z czarnej porzeczki to idealny pomysł na lunch, obiad i deser. Cienkie ciasto, słodki, aksamitny krem z serka mascarpone i delikatnie kwaskowy sos z czarnej porzeczki, który rewelacyjnie przełamuje słodkość kremu. Francuskie naleśniki z kremem mascarpone i sosem
Pociąg Do KuchniWitam serdecznie Propozycja na pyszną sałatkę do obiadu lub na grilla. Sałatka jest bardzo smaczna, zdrowa i kolorowa, polecam wypróbować przepis. Do przygotowania sałatki będziemy potrzebowali: główka młodej kapusty (około 500 g) ogórek sałatkowy mały pęczek koperku pęczek szczypiorku 3 pomidory (około 300 g) pęczek rzodkiewki 5 łyżek oliwy lub oleju 2 łyżki soku z cytryny 1/2 łyżeczki cukru(...)miodu sól, pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmu z przepisem na: Sałatkę z młodej kapusty do obiadu lub na grilla Przygotowanie: Kapustę obieram z wierzchnich liści, drobno szatkuję i przekładam do miski. Dokładnie umyty ogórek kroję razem ze skórką w cienkie półplasterki, można pokroić w ćwiartki i dodaję do kapusty. Umytą rzodkiewkę kroję w cienkie półplasterki i dodaję
Uwaga Babcia GotujeJeśli chodzi o Wielkanoc, to jest to chyba ostatni zaległy przepis. Co prawda nikt nie zabroni Wam przygotować szynki w galarecie na inną okazję, ale nie
Kuchnia w czekoladzieSkładniki : • 2 dorady • 1,5 łyżki sosu sojowego • 2 łyżki oliwy • 2 łyżki soku z cytryny • sól morska • odrobina masła pokrojonego w płatki • 2 płaskie łyżeczki
KUCHNIA POLSKAPYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA ( zobacz tutaj ) PRZYJĘCIE DLA DZIECI! POMYSŁY NA DANIA I PRZEKĄSKI ( zobacz tutaj ) SZYBKIE I PYSZNE DANIA JEDNOGARNKOWE KLIKNIJ TUTAJ POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ SURÓWKI DO OBIADU, GRILLA I BURGERÓW KLIKNIJ TUTAJ Artykuł Tortilla z kurczakiem i kapustą pekińską pochodzi z serwisu Blog z apetytem
Blog z ApetytemNaleśniki Naleśniki to danie uniwersalne, można je podawać na śniadanie, na obiad i na kolację. Nadaje się na każdą okazję np. na szybki obiad - naleśniki z dżemem albo na przyjęcie - tort naleśnikowy. Nie znam nikogo, kto by ich nie lubił. Naleśniki według tego przepisu są miękkie oraz elastyczne, co znacznie ułatwia zwijanie ich i opiekanie, ponieważ się
Gotuj Się Kto MożeTarta z cukinii Tarta z cukinii to idealny obiad na upalne popołudnie. Jest lekka a za razem sycąca. Wczoraj zrobiłam ją po raz pierwszy ale z pewnością nie ostatni. Początkowo mój syn nie był zachwycony propozycją takiego obiadu ale szybko poprosił o dokładkę mówiąc „nie spodziewałem się, że to będzie takie pyszne”. Tarta z cukinii
Gotuj Się Kto MożeLasagnię bardzo lubię robić, chodź jej czas przyrządzenia około półtorej godziny może zniechęcić ale jak jest spora porcja to macie z głowy obiad na dwa dni, na szczęście u nas nie ma tego problemu, na 3 osoby blacha starcza na 1 obiad :) pół blachy zjadam ja drugie pół Karolina z Fabianem :) No to lecimy z tym przepisem. Skład: 800g
Smacznie Pysznie KalorycznieSkładniki: • 1kg mielonego mięsa wołowego (ewentualnie może być wieprzowo-wołowe) • 2 cebule • 1 duża marchewka • 3-4 łodygi selera naciowego (ok. 200g) • 4 ząbki czosnku • papryka
KUCHNIA POLSKA