Magda Oprócz lodów, których niestety nie mogę jeść na obiad, w te upalne dni szczyptę ochłody zapewnia mi chłodnik. Uwielbiam zimne zupy zrobione z sezonowych warzyw, kiedy te są najsmaczniejsze i czuć to w każdej łyżce chłodnika. W tym przepisie podbiłam jeszcze smak pysznych, dojrzałych w słońcu pomidorów dzięki ich pieczeniu – skarmelizowane, pieczone z oliwą, czosnkiem i ziołami(...)prostu bombą smakową. Do tego zimna maślanka, kropla dobrej oliwy, świeże pieczywo i bardzo ochładzający obiad gotowy. Składniki (na 3-4 porcje): 1kg dojrzałych, soczystych pomidorów 4 duże ząbki czosnku 3 gałązki rozmarynu 5 gałązek oregano 1/3 szklanki oliwy z oliwek sól i pieprz do smaku 1,5 szklanki dobrze schłodzonej maślanki Do podania: świeże pieczywo listki świeżego oregano oliwa
Smaczna StronaSkładniki : Ciasto czekoladowe • 300 g czekolady deserowej • 150 g masła • 6 jajek • 100 g cukru Dodatki : • świeże truskawki • 250 ml śmietanki 30% (b. zimnej) • 250 g
KUCHNIA POLSKASkładniki : • 1 kg twarogu sernikowego (zmielonego, z wiaderka) • 1 mała paczka (ok. 100 g) biszkoptów • 600 g truskawek • 1 galaretka truskawkowa • 2 łyżki żelatyny • 1/2 szklanki
KUCHNIA POLSKACukinia jest warzywem, jak ja to mówię, wielofunkcyjnym. 🙂 Może bowiem stanowić bazę do placuszków, idealnie sprawdzi się jako składnik lecza, czy też jako dodatek do kotletów
PysiaGotuje.plPizza jest chyba jednym z naszych ulubionych fast foodów, ale po co wydawać majątek na pizzę z knajpy, skoro można zrobić ją samemu? Wspólne przygotowywanie posiłku
PysiaGotuje.plZupa cebulowa wywodzi się z kuchni francuskiej i tradycyjnie sporządzana jest na wywarze mięsno-warzywnym lub warzywnym, z dodatkiem dużej ilości smażonej cebuli, pod grubą warstwą
PysiaGotuje.plPrzepis na dżem z cukinii w ostatnim czasie cieszy się coraz to większą popularnością. Dla niektórych może być to dużym zaskoczeniem, jednak jest to jeden z
PysiaGotuje.plW dzisiejszym wpisie przedstawię przepis na pyszny sos kurkowy. Przepis na sos kurkowy jest bardzo prosty i nie wymaga dużego nakładu pracy. Sos kurkowy idealnie pasuje
PysiaGotuje.plKapuśniak jest dość popularną zupą, wywodzącą się z kuchni polskiej. Kapuśniak przygotowywany jest na podstawie wywaru mięsnego lub mięsno-warzywnego. Często kapuśniak przygotowywany jest na żeberkach
PysiaGotuje.plPrzepis na makaron domowy z kapustą i boczkiem przekazała mi jeszcze Babcia. To danie jest smakiem mojego dzieciństwa i bardzo często gości w moim rodzinnym domu
PysiaGotuje.plZupa grzybowa przygotowywana jest na bazie wywaru mięsno-warzywnego lub warzywnego, z dodatkiem świeżych lub suszonych grzybów. Ja swoją zupę grzybową przygotowałam na bazie rosołu, z
PysiaGotuje.plDynia jest bardzo wartościowym warzywem, które stosunkowo rzadko gości w naszym jadłospisie. Dynia bogata jest we wszelkiego rodzaju witaminy oraz makro i mikroelementy. Warzywo bogate jest
PysiaGotuje.plPrzepis na wafle przekładane masą czekoladową i ulubionym dżemem, są bardzo szybkim do przygotowania deserem. Masę czekoladową przygotowuje się na badzie mleka w proszku, a całość
PysiaGotuje.plW tym wpisie przedstawię Wam przepis na kruche rogaliki, do których sporządzenia wystarczą zaledwie 3 składniki. Ciasto sporządza się z mąki, śmietany i masła lub margaryny
PysiaGotuje.plW dzisiejszym wpisie przedstawiam Wam prosty przepis na rogaliki drożdżowe. Rogaliki drożdżowe najczęściej przygotowuje się u mnie na Św. Marcina, jak nakazuje wielkopolska tradycja. Niestety, nie
PysiaGotuje.pl