rodzinie od zawsze kiedy pamiętam zasiadaliśmy do stołu w bardzo licznym gronie. Zawsze było wesoło, smacznie i zjawiskowo... Mięsiwa pod każdą postacią, sałatki, przystawki, nowalijki... Wyśmienity obiad, gdzie króluje barszcz biały i pieczone przez moją ciocię Dorotę mięso, lepszego w życiu nigdy nikt nie jadł. Ogórki małosolne Agatki robione z pierwszych dostępnych ogórków gruntowych to dopełnienie całości(...)cytryny pieprz czarny GALEO czosnek granulowany GALEO sól Wykonanie: Na stolnicę wysypujemy mąkę, dodajemy sól do smaku i pokrojone w kostkę masło. Całość siekamy, następnie wbijamy żółtka i szybko zagniatamy kruche ciasto. Zawijamy je w folię spożywczą i wkładamy do lodówki. Po ok 30 min wylepiamy ciastem małą formę do pieczenia babki i wstawiamy do piekarnika nagrzanego
Malinowe Pocałunkimisę ręcznikiem papierowym. Bardzo dobrze miksuje ucierane ciasta, kruche ciasto robi w zaledwie 40 s, idealnie radzi sobie z ubiciem białek czy bitej śmietany (1,5 minuty). Ubija tak szybko, że wiem także co to znaczy „przebić” śmietanę na masło. Jako, że wrzesień to czas przygotowywania przetworów postanowiłam ugotować sos pomidorowy, chciałam nim zalać pomidory w słoikach, najpierw(...)pyszne zupy kremy mi w nim wychodziły, np. zupa krem z kukurydzy i chili, wystarczyło wykorzystać funkcję smażenia, gotowania i turbo do zmiksowania zupy. Kolejnym krokiem było przygotowanie kompletnego obiadu na parze. Faszerowane szpinakiem i serem solankowym piersi kurczaka, surówka z marchwi i kapusty, oraz ziemniaki – wszystko było gotowe w 45 minut. Jako pierwszą przygotowałam surówkę, wystarczyło do stalowej misy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępodany na szpinaku z dodatkiem fety. Najlepszy z fasolką szparagową. Oczywiście można podać np. z ziemniakami i ulubioną surówką, ale polecam korzystać z sezonu na fasolkę. Bardzo smaczna kompozycja. Obiad dla dwóch osób. 2 porcje dorsza bez skóry po ok. 120-130 g (użyłam polędwicy z dorsza) 1 jajko 1/2 szklanki bułki tartej olej do smażenia 350 g fasolki szparagowej(...)patelni rozpuścić łyżkę masła. Szpinak umyć. Jeśli liście są duże, można oderwać twarde ogonki. Szpinak wsypać na patelnię (jeśli całość nie mieści się na patelni, dodawać partiami – szpinak szybko zmniejsza objętość). Dodać pieprz i wyciśnięty czosnek i zamieszać. Kiedy szpinak wyraźnie zmniejszy objętość, dodać pokrojony w kostkę ser feta. Mieszać od czasu do czasu i trzymać na patelni
Bullionikt nie zabroni Wam eksperymentować i dodawać tego, co lubicie. Ratatuj jest lekkie, a jednocześnie naprawdę sycące. Można je podawać po prostu ze świeżym pieczywem, albo jako dodatek do obiadu. My zrobiliśmy z dzikim ryżem i duszoną piersią indyczą. Najedliśmy się tak, że wstać nie mogliśmy. I jeszcze sporo zostało. Bo jakoś tak odruchowo zrobiliśmy naprawdę potężną ilość(...)dokładnie te same rzeczy, których Wy używacie w kuchni. Po prostu warzywa, nic więcej. I właśnie ostatnio dostałem od Knorra całą skrzynkę świeżych warzyw. Trzeba je było szybko spożytkować i tak właśnie powstał pomysł na ratatouille. A całą historię z tym prezentem opisałem na blogowym fanpejdżu . Porcja dla ok. 6 osób: 2 czerwone papryki 2 żółte
Marder&Marder ManufactureRoleski oraz przyprawą Skworcu . Gulasz podałam z kaszą bulgur z vermicelli .Vermiceli to taki cieniutki makaronik, powiem Wam że kasza w połączeniu z tym makaronikiem i sosem smakuje wybornie :) Obiad podałam na porcelanie Bogucice . Zapraszam do wypróbowania :) Składniki : 3oo g kaszy Bulgur z Vermicelli firmy Melvit 600 g mięsa gulaszowego z indyka 1 duża cebula 3 marchewki 1 łyżka czerwonej(...)mięso, dodajemy pokrojoną w piórka cebulę i pokrojoną w grube plasterki marchwkę.Podsmażamy na rumiano, dolewamy połowę bulion i dusimy pod przykryciem aż mięso zmięknie. Jeśli wywar Wam za szybko odparuje dolejcie więcej wody.Pod koniec gdy mięso zmięknie w 1/2 szklanki wody rozrabiamy 1, 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej dolewamy do mięsa i mieszamy aż zgęstnieje. Kaszę gotujemy
Sama słodycz i szczypta chilipodany na szpinaku z dodatkiem fety. Najlepszy z fasolką szparagową. Oczywiście można podać np. z ziemniakami i ulubioną surówką, ale polecam korzystać z sezonu na fasolkę. Bardzo smaczna kompozycja. Obiad dla dwóch osób. 2 porcje dorsza bez skóry po ok. 120-130 g (użyłam polędwicy z dorsza) 1 jajko 1/2 szklanki bułki tartej olej do smażenia 350 g fasolki szparagowej(...)patelni rozpuścić łyżkę masła. Szpinak umyć. Jeśli liście są duże, można oderwać twarde ogonki. Szpinak wsypać na patelnię (jeśli całość nie mieści się na patelni, dodawać partiami – szpinak szybko zmniejsza objętość). Dodać pieprz i wyciśnięty czosnek i zamieszać. Kiedy szpinak wyraźnie zmniejszy objętość, dodać pokrojony w kostkę ser feta. Mieszać od czasu do czasu i trzymać na patelni
Bulliomyślicie, można zjeść 3 obiady dwudaniowe jednego dnia? Można! Czego się nie robi dla swojego kochanego bloga :-) Wybrałam się dziś na mały research najbliższych mi barów mlecznych. Na razie wybrałam trzy ale na tym nie koniec. Będę badać, smakować i zwiedzać dalej. Napisze Wam kilka słów o tych, w których już pokosztowałam małe,co nie co. Jako pierwszy(...)groszkiem, była ok. taka domowa za 3 zł. Podsumowanie - że domowo to na pewno, że tanio? nie do końca - za całość zapłaciłam 25,80 zł bez napoju. Szybka i sprawna obsługa,ładne białe talerze, jedzenie trochę zimne ale jest to, raczej bolączka każdego mlecznego. Czy bym poleciła? Myślę, że tak. W samym centrum stolicy, dla zabieganych
pieprzny smaczekKoniec sierpnia to niestety znak że pomału kończy się lato. A że nie rozpieszczała nas pogoda w tym roku to tym bardziej żal tych kilku słonecznych
Bernika - moj kulinarny pamietnikDzisiaj miałam przyjemność spotkać się na urodzinowej kawce z moją przyjaciółką. Przeszłyśmy kilka kilometrów, ciągle rozmawiając. Uwielbiam takie spotkania i relaksujące dni, kiedy nigdzie nie trzeba
Be Fit Be StrongPrzyszedł czas na kolejną odsłonę tarty. Tym razem lekko słodka, lekko kwaśna i lekko pikantna. Pychotka! Składniki: na ciasto: 200g mąki 100g masła łyżeczka soli 3
Wielki apetytCzasem proste rzeczy zrobione dobrze od A do Z smakują najlepiej. Jest zima, wybór warzyw skromniejszy lecz zawsze znajdą się 4 składniki które utworzą właśnie tę
Kuchnia PROzdrowotnaPierogi z dyni to kolejna możliwość wykorzystania tego fantastycznego warzywa. Oczywiście jest całe mnóstwo przepisów, które mam zamiar przygotować z dynią w roli głównej, ale ponieważ
UgotujmyTo.plSkładniki : tacka boczniaków 25 dag mały podwójny filet z kurczaka cebula tłuszcz do smażenia sól, pieprz, szczypta kminku Przygotowanie: Umyte mięso kroimy w drobną kostkę, cebulę
Proste Potrawybywa twarda, i ma nieciekawy smak. Wątróbka, którą ja proponuję jest bardzo pyszna, robię ją dosyć często. Jest mięciutka, nie ma charakterystycznego posmaku wątroby. Jest idealna na obiad do ziemniaków i surówki :-) Bardzo polecam. No to zaczynamy: SKŁADNIKI: -około 1 kg wątróbki wieprzowej -3 spore cebule -mleko -3 ząbki czosnku -przyprawę wegetę -pieprz -mąkę około 1 szklanka -olej(...)miski i zasypujemy mąką. Obtaczamy wszystkie kawałki dokładnie w mące. Wątróbki nie przyprawiamy na tym etapie :-) Następnie wątróbkę smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron, robimy to szybko, nie szkodzi że w środku wątróbka będzie jeszcze krwista, potem będziemy ją dusić, to dojdzie. I tak postępujemy, aż usmażymy wszystkie kawałki wątróbki. Następnie czosnek przepuszczamy przez praskę
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuKuchnia . Wprowadziłam te pierożki do mojego menu na stałe, ale (nie wiem dlaczego) dopiero dzisiaj dzielę się nim z Wami??? Dlatego nie marnujcie czasu, tylko koniecznie zróbcie na najbliższy obiad, kolację.... Składniki: 3 pojedyncze filety z kurczaka połowa średniej cebuli 2 duże ząbki czosnku 70 g miękkiego masła 1/2 szklanki bulion z drobiu (użyłam moje wcześniej zamrożone kostki ) sól(...)ogniu. Zdjęłam z gazu kiedy mięso było miękkie. Mięso wyjęłam do wystudzenia a wywar przecedziłam i ponownie wstawiłam do gotowania. Zmniejszyłam płomień gazu. Do gorącego wywaru wsypałam mąkę i szybko wymieszałam. Mieszałam energicznie. Kiedy masa „zabulgotała”, zdjęłam garnek z gazu i jeszcze raz wymieszałam masę. Zestawiłam garnek z gazu. Masę zostawiłam do wystudzenia. Zimne mięso posiekałam na drobne cząstki
Kuchnia u Krysiadsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Pieczarki faszerowane mięsem mielonym – idealnie nadają się na przekąskę, a nawet jako pyszny obiad :) Niestety nie są one wdzięcznym modelem do zdjęć, ale mam nadzieję, że mimo wszystko się na nie skusicie :) Pieczarki faszerowane mięsem mielonym – Składniki: 10 bardzo dużych pieczarek 3 małe cebulki 200g mięsa mielonego wołowego 2 jajka 2 ząbki czosnku papryka słodka(...)podsmażyć. Kolejno dodać mięso mielone, pieprz, sól, paprykę słodką i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażyć kilka minut aż mięso będzie dobre. Na koniec dodać dwa rozbełtane jajka i szybko przemieszać całość na patelni. Zestawić z palnika. Ser potrzeć na tarce o dużych oczkach. Do wnętrza każdej pieczarki nałożyć wcześniej przygotowany farsz z mięsa mielonego. Zapiekać w temp. 180C przez
Kulinarne Przeboje