Od czasu do czasu lubię zjeść coś prostego, łatwego, tzw. wsyp, wymieszaj, usmaż i zjedz ;) Postanowiłam zrobić nuggetsy dla porównania wzięłam dwie panierki. Składniki: 2
Aga w kuchniWitajcie w ten "pierwszy wrześniowy post" (: Sezon grzybowy trwa w pełni, a jesienna aura za oknem dopisuje. Patrząc na tak błękitne, słoneczne niebo aż nie
Symfonia SmakówObiad nietypowy, bo wędzenie łososia w woku na herbacie nie należy do rzeczy popularnych. Jako że schab wędzony robiłam już kilka razy to tym razem postanowiłam uwędzić tak samo rybę, a najlepszym do tego gatunkiem jest łosoś. Ryba ma być gruba, nie mogą to być zbyt cienkie kawałki bo się wysuszy. Robi się ją szybko, wystarczy 10 minut
Bernika - moj kulinarny pamietnikpodkreślanie smaku, nie uważacie? Na początku, kiedy zrezygnowałam z tych przypraw, było mi trudno doprawić potrawy. Nie wyczuwałam zupełnie smaku, wszystko było jałowe. Bardzo szybko jednak przyzwyczailiśmy się, a po niedługim czasie stwierdziliśmy, że dostrzegamy nowe, niewyczuwalne kiedyś smaki. Złapaliśmy się nawet na tym, że niektóre potrawy smakują jak "kiedyś" czyli w naszym(...)ilość gotujemy w osolonej wodzie. To, co zostanie (po dokładnym wysuszeniu) przekładamy do płóciennych woreczków lub papierowych torebek. Przyda się nam na kolejny obiad :) Nasze babcie i większość mam, robiły makaron samodzielnie. Pamiętacie te smaki? :) wracajmy do tego, co tradycyjne, zdrowe i bez wątpienia smaczne :) Smacznego
Codzienna kuchnia niecodziennaCześć :D No zrobiłam niezły pasztet nie pojawiając się tu przez dwa tygodnie. Proszę o wybaczenie moich stałych czytelników :* Na moje usprawiedliwienie dodam tylko, że nie
Pieprzyć z FantazjąCześć :D Doczekaliśmy się słońca, choć na chwilkę :D O grillu tradycyjnym wypada chyba troszkę zapomnieć.....nadają pogorszenie pogody. Pozostaje elektryczny :D W domu ogrom dymu
Pieprzyć z FantazjąSzarlotka Ani, bo tak nazywamy ten jabłecznik, to pierwsze ciasto jakie upiekłam w życiu. Nauczyła mnie tego Mama, gdy miałam 12 lat. Z perspektywy lat wiem
Ania i Marcin gotująOmlet to zawsze dobra propozycja na szybkie śniadanie. Szczególnie dla dzieci (a przynajmniej moje bardzo lubią;)). Tu poszłam o krok dalej i przygotowałam zarówno masę na omlet jak i serowe nadzienie z dodatkiem soku pomarańczowego 100%. Dzięki temu całość była przyjemnie aromatyczna, pachnąca i pyszna w smaku. Moja wersja jest bardzo mało słodka - tak lubimy. Ale każdy może sobie dosłodzić(...)okazji, bo nie trzeba święta, by sprawić komuś przyjemność i radość :) Piszę o omlecie głównie jako propozycji śniadaniowej, ale w takiej wersji sprawdzi się doskonale także jako obiad czy kolacja (sama tak naprawdę przygotowałam go na kolację;)). Składniki na 1 omlet: 2 jajka 1 łyżeczka brązowego cukru 1/3 szkl. soku pomarańczowego Hortex 2/3 szkl. mąki 1 wiórek masła 82% tłuszczu
Kolorowy Przepisownikananasem Udka z kurczaka w sosie z ananasem. Udka z kurczaka bardzo lubimy, są zdecydowanie bardziej soczyste niż piersi z kurczaka. Te przygotowałam któregoś dnia na obiad i bardzo nam smakowały. Udka z kurczaka w sosie z ananasem 500 gram udek z kurczaka bez skóry i kości 1 puszka ananasa + 3 łyżki soku spod ananasa(...)większe kawałki. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy i obsmażamy udka z kurczaka. Ściągamy je z patelni do miski i na chwilę odstawiamy. Na patelnię przekładamy nasze pokrojone warzywa i szybko je obsmażamy, po chwili dodajemy odcedzonego ananasa ( pokrojonego w średnie kawałki ). Miód mieszamy z sosem sojowym i sokiem spod ananasa oraz z mąką kukurydzianą. Mięso przekładamy na patelnię mieszamy
Kuchnia na wzgórzuPewnie jak większość z Was, mam ochotę na wiosenne obiady. Lekkie, warzywne, zdrowe. Zieleń na talerzu nie jest obowiązkowa, ale miło dopełnia całości. Lubię potrawy, które świetnie smakują w porze obiadowej, ale mogą także wystąpić w roli pysznej kolacji. Daniem, które moim zdaniem świetnie spełnia wszystkie te oczekiwania jest tarta. Często korzystam z gotowego ciasta francuskiego, a składniki farszu komponuję(...)szpinaku, z dodatkiem czarnych oliwek i lekko grillowanego kurczaka. Tartę podałam z sosem pomidorowym . Była pyszna na ciepło, była pyszna na zimno. Była..... No właśnie, wszystko co dobre szybko się kończy, ale w tym wypadku, z pewnością równie szybko powróci na nasz stół. Zapraszam i Was! SKŁADNIKI NA KRUCHE CIASTO /cytuję za M. Roux
KUCHARNIASkładniki: 1 kg schabu (bez kości) 1 kg kapusty kiszonej 250 g pieczarek 2 cebule mielony kminek pieprz czosnkowy słodka papryka w proszku 6 ziaren ziela
Qchnia po prostuCiastka, ciasteczka-nasze ulubione przekąski. 😊 Z dodatkiem orzechów i posypane cukrem pudrem można jeść garściami.😆 Ostatnio jakoś mam pecha do mąk, bo już druga mi
Zdrowie i pysznie na talerzuJesień, to feria barw zarówno w przyrodzie jak i na talerzu, bogactwo warzyw i owoców zachwyca i zachęca do gotowania, dorodne dynie papryka i cukinie
Wanilia i KardamonPierwsze wzmianki na temat zupy-krem pochodzą z początków XIX wieku. Wtedy jednak nazywane były puree, a ich receptura przywędrowała do nas z Francji. Niestety nie
Jacob TastesJuż od dawna zamierzałam zrobić danie w stylu marokańskiego tażin i podać je z quinoą zamiast
Quinoa Raz!