DANIE JEDNOGARNKOWE KURCZAK Z QUINONĄ I WARZYWAMI! Kurczak to wciąż najczęściej wybierane przez Nas Polaków mięso na obiad, z kilka powodów, bo łatwo się robi, jest dość smacznym mięsnym, można go zrobić na tysiące sposobów, jest tani i łatwo dostępny. Ja zazwyczaj z kurczaka wybieram filety z piersi, ale ostatnio co raz częściej kupuje ćwiartki z kurczaka, które dzięki dużej(...)pietruszki, ale także łączę to mięso z świeżym chili, anyżem, pastą z curry czy tamaryndowca, sosem sojowym czy melasą z granatów. Kurczak to mięso, które dość łatwo i szybko nasyca się aromatami, dlatego możemy go stosować w bardzo wielu potrawach. Dzisiaj jedna z tych nie chce mi się gotować, ale mam ochotę na coś dobrego i nowego! PRZEPIS
SMYKWKUCHNIdopytać sprzedawcy jakiego typu warzywo ma w swojej ofercie i do czego je poleca. Jeśli sam nie wie- poproście o przekrojenie ziemniaka i potrzyjcie o siebie obie połowy. Jeśli szybko wytworzy się biała, lśniąca i lepka piana- ziemniaki będą idealne na kluski, mają dużo skrobi. Jeśli zamiast piany zostanie sam płyn, a bulwy po przekrojeniu mają żółty lub ciemno(...)rozpadają się po ugotowaniu. Kupcie więcej, bo półtora kilograma to waga po obraniu i tyle ich potrzeba na porcję pyz dla dwóch lub trzech głodomorów, albo jako dodatek do obiadu dla czterech osób. Tych pyz nie da się zrobić na zapas ani zamrozić – ze względu na to, że ich głównym składnikiem są ziemniaki surowe, te pyzy po dłuższym leżeniu stają
Karo in the KitchenGulasze i wolnowar chyba nigdy mi się nie znudzą i to niezależnie od pogody. Tym razem poprosiłam córkę o wrzucenie łopatki do gara, dodanie kilku przypraw
Bernika - moj kulinarny pamietnikSłowo a'la na niektórych działa jak płachta na byka. No trudno... Sama znam kilku takich co jak mówię, że zrobiłam coś podobnego ale przepis udoskonaliłam
Niezły MłynekMakaron z młodym bobem i bekonem, to danie które powstało tak od niechcenia. Kupiłam młody bób, a ten wiadomo lubi się z wędzonką wieprzową i czosnkiem
Codziennik KuchennyRisotto pachnące jesienią z darami lasu-rydzami, teraz jest ich tyle, że ten nie ma kto na spacer nie wyjdzie, albo zwyczajnie grzybów nie
Wanilia i KardamonW takie upalne dni jak dziś mam apetyt na lekkie dania. Oczarowana Donną Hay i jej książką Fast Fresh Simple upiekłam kieszonki z ricottą, fetą i
Pieguskowa KuchniaPrzepis autorski (mój). Na czasochłonne potrawy mogę pozwolić sobie jedynie w weekendy, kiedy mój mąż zajmie się naszym Maleństwem. A tak... jestem sama z miesięcznym
Di gotujeNaleśniki z komosy ryżowej Złapałem lenia… Na początku namoczyłem komosę (quinoa), żeby zrobić sobie jakieś fajne placuszki, polane sosem doprawionym ambicją i ekstrawagancją. Zalałem ją
BlendmanPrzez bardzo długi czas zupy rzadko pojawiały się w moim jadłospisie. Ostatnio diametralnie się to zmieniło i jem je bardzo często. Dziś przyszła pora na podzielenie
wegujemyPieczarki portobello , faszerowane soczewicą Pyszne danie wegetariańskie , a jednocześnie doskonały dodatek do pieczonych mięs dla mięsożerców " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class
Ogrodnik w podróżyNa spacerze zobaczyłam pierogarnię – aż weszłam spytać, czy mają jakieś pierogi z mąki pełnoziarnistej – oczywiście, że nie ma. Tak mi się zachciało tych pierogów
Jak gotować i nie zwariowaćZiemniaki same w sobie wcale nie są tuczące, to dodatek tłustych sosów i okrasy w postaci skwarek, podnosi ich kaloryczność i sprawia, że stają się one
Kuchcik gotujeKochani, tą sałatkę można zaliczyć do tych z linii "Fit- Finesse", którą wymyśliłam, aby łatwiej było szukać osobom zainteresowanym przepisów na dania nie aż tak (!) kaloryczne
Kuchnia smakówDziś chciałabym zaproponować coś wytrawnego. Ciasto francuskie nadziewane farszem ze szpinaku, szynki, ricotty i niebieskiego sera, podane z sosem na bazie sera feta, jogurtu greckiego i
moj przepis na