Sałatki pojawiają się ostatnio u nas dość rzadko, tak myślę, że nawet za rzadko. Muszę do nich wrócić, bo to bardzo szybki i smaczny pomysł na śniadanie, drugie śniadanie i kolację. Uwielbiam je głównie za fakt, że można je zrobić naprawdę ze wszystkiego. To kwintesencja #zerowaste. Nie marnowanie jedzenia, czy też słynne zero waste to bardzo popularne trendy. Oczywiście(...)różne produkty, aby ich nie marnować. I tutaj mam największy problem. Dla mnie nie marnowanie to wykorzystywanie żywności, eksperymentowanie w kuchni, przerabianie jednych dań na inne (np. ziemniaków z obiadu na kopytka, czy zapiekankę). Ten nurt jest jednak bardzo mało obecny w dyskursie. Częściej zwraca się uwagę jak MAKSYMALNIE wykorzystać jedzenie, jak przerabiać warzywa i owoce, aby zupełnie
365 dni dookoła kuchnipewno zachwycą obdarowanych. Ja już w planach mam zakup takich upominków. Rodzina nie raz zachwycała się moim pięknym posrebrzanym zestawem obiadowym z łyżką do bulionu HEFRA , podczas wspólnych obiadów, podobnie jak uroczą posrebrzaną małą łyżeczką różyczką , która towarzyszy nam przy każdym rodzinnym spotkaniu. Wspaniale prezentuje się w każdej cukiernicy. Polecam wam zapoznać się z całą ofertą polskiej marki Hefra . Styl(...)srebrem próby 999 lub wykonane ze srebra próby 925. Dziś chciałabym podzielić się z wami nie tylko pomysłem na wspaniały prezent, ale również przepisem na babkę serową. Wilgotna, szybka w przygotowaniu, idealna na rodzinne spotkania. Spróbujcie. Składniki: 4 jajka 1 szklanka cukru 2 szklanki mąki 200 g masła 250 g sera białego z wiaderka skórka starta z połowy
Słodkie okruszkitruskawki pojawiają się w sklepach, a do mnie wraca wtedy jeden kadr – babcia, działka, dużo zieleni i talerz wspomnianego wcześniej specjału. Na stole babcia zawsze stawiała świeży twaróg, który szybko lądował na talerzu i nieszczęsny biały cukier, którym to szczodrze posypywałam swoje danie. Słabość do słodkiego pozostała mi do dziś. Moja ulubiona przekąska to truskawki „maczane(...)przygotowałam z dodatkiem wanilii. Z truskawek zrobiłam sos, który po wymieszaniu ze śmietaną robi się idealnie kremowy. A całość posypałam prażonymi i chrupiącymi chipsami kokosowymi. Idealne danie zarówno na obiad jak i śniadanie! Ah! No i jest jeszcze kwiat szczypiorku, który znalazłam w ogrodzie. Przyznam szczerzę, że kwiaty jadam od niedawna, a zaczęłam je pałaszować w zeszłym roku, po wspólnym
Fill The Bowltruskawki pojawiają się w sklepach, a do mnie wraca wtedy jeden kadr – babcia, działka, dużo zieleni i talerz wspomnianego wcześniej specjału. Na stole babcia zawsze stawiała świeży twaróg, który szybko lądował na talerzu i nieszczęsny biały cukier, którym to szczodrze posypywałam swoje danie. Słabość do słodkiego pozostała mi do dziś. Moja ulubiona przekąska to truskawki „maczane(...)dodatkiem wanilii. Z truskawek zrobiłam sos, który po wymieszaniu ze śmietaną robi się idealnie kremowy <3. A całość posypałam prażonymi i chrupiącymi chipsami kokosowymi. Idealne danie zarówno na obiad jak i śniadanie! Ah! No i jest jeszcze kwiat szczypiorku, który znalazłam w ogrodzie. Przyznam szczerzę, że kwiaty jadam od niedawna, a zaczęłam je pałaszować w zeszłym roku, po wspólnym
Fill The Bowlszaszłyki to lekka (no może, pomijając sos, ale to same zdrowe tłuszcze) i smakowita propozycja. W sam raz na lunch do pracy, czy obiad z rodziną i znajomymi. Tworząc ten przepis, inspirowałem się indonezyjskim satayem, jednak postanowiłem trochę inaczej zamarynować kurczaka w jogurcie, aby był bardziej soczysty i użyłem gotowej mieszanki przypraw — Vegeta Natur do gyrosa , dzięki czemu szaszłyki(...)robi się jeszcze szybciej. Postanowiłem jednak zachować oryginalny przepis na obłędny sos orzechowy na bazie mleka kokosowego. To fajny pomysł na proste i szybkie danie (o ile wcześniej zamarynujemy kurczaka). Spróbujcie koniecznie! ;) * SKŁADNIKI dla 4 osób Szaszłyki z kurczaka: 4 piersi z kurczaka 200 g jogurtu naturalnego 1 saszetka Vegety Natur do gyrosa Sos orzechowy: 50 g masła orzechowego
Food Squarewiem jak Wy ale ja często mam problem z kolacją, śniadanie to wiadomo owsianka, kasza, placki i placuszki. Obiad to obiad, a kolacja ile można jeść kanapki i sałatki? W poszukiwaniu inspiracji zamówiłam sobie książkę sympatycznej Ani Starmach, większości znanej jako jurorka popularnego kulinarnego show pod tytułem "Pyszne kolacje" . Książka ślicznie wydana, zgrabna ze zdjęciem uśmiechniętej autorki na okładce(...)zachęca by po nią sięgnąć. W środku znajduje się aż 60 przepisów na same pyszności, podzielonych na rozdziały - na szybko, na gorąco i na słodko, a zakończenie rozdział poświęcony winu i temu jak je wybierać, podawać i dobierać do posiłków, jednym słowem to co każdy, kto jak ja lubi ten trunek wiedzieć powinien i już choćby dla tych
Cynamonowe szczęścieobiad i na kolację – do zjedzenia o każdej porze i absolutnie wszędzie. Stosy kolorowych kanapek piętrzą się na witrynach restauracji, barów i food trucków – mają nawet własne niestandardowe opakowania, żeby można je było zabrać ze sobą na lunch! Kanapki bazowo budowane są na ciężkim, żytnim ziarnistym chlebie – rugbrød, posmarowanym masłem lub smalcem. Powstały zaraz po rewolucji przemysłowej jako potrzeba szybkiego
Karo in the Kitchenobiadu, ma się rozumieć z grzybami w roli głównej. Sos grzybowy pasuje do mięs, ryb, makaronów, kasz, a jego dodatek uświetni każdy posiłek. Dla mnie jednak grzyby to smak tak dosonały, że dodatek kulki tluczonych ziemniaków to wszystko czego potrzebuje pyszny sos grzybowy. Uwielbiamy wszystkie grzyby, ale sos przygotowany ze świeżych podgrzybków lubimy najbardziej. Mój sos jest prosty i szybki
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!obiad, kolację czy do podania na ciepło podczas przyjęcia dla gości. Ja akurat przygotowałam na kolację, co pewnie widać po zdjęciach ;) tarta koniecznie do powtórzenia! Więc i nowe zdjęcia będą :) W tej wersji sprawdzi się doskonale na świątecznym stole, bo jest z rybą, a przy tym wygląda efektownie zarówno w całości jak i w przekroju. Do przygotowania jest prosta, szybka
Kolorowy PrzepisownikCzasami się zdarza, że ziemniaków na obiad za dużo ugotujecie i potem w lodówce je przechowujecie, leżą sobie i czekają, a przecież idealnie na kotleciki się nadają. Zarówno ugniecione, jak i te w całości, po połączeniu z innymi składnikami nabiorą nowej jakości. Ja do nich fasoli białej z puszki dodałam, z jajkiem zmieszałam, przyprawiłam, bazylii dołożyłam, w bułce obtoczyłam(...)złoty kolor wysmażyłam. Zdjęcia szybko robić musiałam, bo w pobliżu dzieci miałam, jak kotlety skosztowały, to wszystkie poznikały, ja tylko jednego spróbowałam, bo na więcej się nie załapałam. Składniki: 500 g ugotowanych, ugniecionych ziemniaków, 2 białe cebule, 1 łyżka masła, ½ łyżeczki cukru, 200 g białej fasoli z puszki, 1 jajko, garść świeżych listków bazylii, sól do smaku, pieprz
Moniki Smakołykirazy dziennie). Wyjmujemy mięso z zalewy, płuczemy dokładnie i suszymy. Formujemy ładny kształt i obwiązujemy ciasno sznurkiem lub wkładamy do siatki wędliniarskiej. Na patelni mocno rozgrzewamy olej i szybko obsmażamy baleron na ogniu ze wszystkich stron. Przekładamy do nagrzanego do 220 stopni piekarnika. Kładziemy na ruszcie, a pod spodem ustawiamy blaszkę. Pieczemy około 10-12 minut, następnie zmniejszamy temperaturę(...)stopni i pieczemy godzinę na każdy kilogram mięsa, czyli u nas 2,5 godziny. I teraz: albo jemy na ciepło jako pieczeń z jakimś sosem do obiadu, albo studzimy i jemy na kanapki jako wędlina. Smakuje genialnie. Smacznego! --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail
Marder&Marder ManufactureSkrzydełka faszerowane z sosem pieczarkowym to świetna propozycja na rodzinny obiad. Nie polecam początkującym i zaczynającym swoją przygodę w kuchni, bo trzeba mieć pewną wprawę, lecz samo wyjmowanie kości ze skrzydła nie jest wbrew pozorom skomplikowane. Ja nie luzowałam całych skrzydełek – tylko ich najgrubszą część, którą wypełniłam prostym, mięsnym farszem. Jak już zrobicie jedno skrzydełko, następne zajmie wam dwie(...)minuty. No i godzina pieczenia. W tym czasie można zrobić szybki sos pieczarkowy z mascarpone. Ja podałam danie z kaszą gryczaną niepaloną – pasowała idealnie, ale można też podać z ziemniakami. Skrzydełka faszerowane: 10-12 skrzydełek z kurczaka 500 g mielonego mięsa (drobiowego / wieprzowego / cielęcego) 1 cebula 1 jajko 2 ząbki czosnku 1/2 pęczka natki pietruszki 1 łyżka oliwy
Poezja smakugłównej mierze dotyczy prób do sztuki molierowskiej. 11.00 – Lęk wysokości (1977, Mel Brooks). Znany psychiatra cierpiący na lęk wysokości otrzymuje posadę w szpitalu dla Bardzo Bardzo Bardzo Chorych. Szybko odkrywa, że jego poprzednik został zamordowany. Stara się więc wyjaśnić zagadkę śmierci. Poszukiwania sprawcy utrudnia demoniczna siostra Diesel i jej pomocnicy. Lęk to parodia filmów Hitchcocka. Temu reżyserowi zresztą(...)cały obraz jest dedykowany. Gagów tutaj pełno, lepszych i gorszych – pośmiać się można, choć nie zawsze jest to humor w granicach dobrego smaku (ale nie jest wulgarny). Pora na obiad I w końcu spływ kajakiem po rzece ...i zalewie Rudka . Jak widać Kiedyś budynek był siedzibą Ordynacji Zamojskiej Dąb Zdzisław zasadzony pod Technikum w latach 50. XX wieku Wnętrze budynku
Qlinarnie i Qlinarniepanierowania 0,75 litra oleju do smażenia Mięso mielone przekładamy do sporej miski, dodajemy surowe jajko, odciśniętą bułkę, cebulę, czosnek, sól, cząber, obie papryki, pieprz i szybko wyrabiamy masę. Do garnka lub frytkownicy wlewamy olej i rozgrzewamy go. Masę mięsną dzielimy na osiem części i każdą z nich rozpłaszczamy na spory placuszek, w środek wkładamy ugotowane(...)tartej i wrzucamy na rozgrzany tłuszcz. Smażymy, aż się pięknie zarumienią, wyławiamy i odsączamy na ręczniku papierowym. Jest to bardzo uniwersalne danie, można je podać na ciepło na obiad lub jako zimną przekąskę, czy imprezową zakąskę
Rozpustne gotowanieCześć :D Dziś możemy swawolnie wcinać wszystko, co tłuste i słodkie :D " Powiedział nam Bartek, że dziś Tłusty Czwartek a Bartkowa uwierzyła, no i pączków nasmażyła
Pieprzyć z Fantazją